Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Ο Νηφάλιος Νάνος- Το spin off που δομεί έναν ολόκληρο κόσμο

Nίκος Γιακουμέλος Από Nίκος Γιακουμέλος 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Ο Γιάννης Ρουμπούλιας, με τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα, έφτιαξε ίσως το πιο ανεπτυγμένο κόσμο comic που έχει να επιδείξει η ελληνική σκηνή. Πρόκειται για ένα σύμπαν ολοκληρωμένο και πολύπλευρο, που δεν διστάζει να αλλάξει τα στοιχεία του, χωρίς όμως να χάνει την συνοχή του, πράγμα πολύ πιο δύσκολο από ότι ακούγεται.  Μέσα του κλείνει την ρομαντική ατμόσφαιρα του fantasy αλλά και τον σκληρό χαρακτήρα ενός epic comic, με όλα τα στοιχεία που υπάρχουν στο είδος, δομημένα ακριβώς όπως και όσο χρειάζεται. Ταυτόχρονα, ο Ρουμπούλιας καταφέρνει να συνδυάσει  στοιχεία μαγείας και φαντασίας με κοινωνικές αναφορές που αντηχούν προβλήματα του δικού μας κόσμου, πράγματα που δύσκολα κάνουν την εμφάνιση τους σε τέτοιου είδους αναγνώσματα. Επίσης, είναι και ο μόνος  epic fantasy κόσμος στην χώρα μας που έσπασε τα “τείχη” της 9ης Τέχνης και μεταπήδησε στο πανί του κινηματογράφου, στο ‘Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Ο Αδάμαστος“.

404af-129-2b25ce25a725ce25a125ce259f25ce259d25ce259925ce259a25ce25912b25ce25a425ce259f25ce25a52b25ce259425ce25a125ce259125ce259a25ce259f25ce25a625ce259f25ce2599

Το “Ο Νηφάλιος Νάνος”, από τις εκδόσεις Jemma Press αποτελεί μέρος αυτού του κόσμου, τον διευρύνει και του προσφέρει ένα βάθος με τρόπο που λίγα spin off καταφέρνουν. Ταυτόχρονα όμως, καταφέρνει να προσθέτει και ένα δικό του, πιο ανάλαφρο τόνο, που γίνεται εμφανής ήδη από τον τίτλο και το…αρακτό εξώφυλλο. Την ιστορία και το σενάριο έχει επιμεληθεί ο Χάρης Γιουλάτος, ενώ και το σχέδιο δεν είναι  μόνο του Γιάννη Ρουμπούλια, αλλά αποτελεί συλλογική δουλειά.

14570262_1160067654059751_8920333163728877478_n-1Η πλοκή του Νάνου αποτελείται ουσιαστικά από εγκιβωτισμένες, αλληλοδιαπλεκόμενες ιστορίες που αφορούν τους ήρωες παλαιότερων ιστοριών που λαμβάνουν χώρα στο σύμπαν των Χρονικων και πλέον ήδη έχουν βρει την θέση τους στα τραγούδια των μεγάλων βάρδων ( ή των…άλλων γενικότερα). Πρωταγωνιστής είναι ο ανώνυμος βάρδος, δυναμικός και σίγουρος για τον εαυτό του, που επιλέγει να μιλά με ομοικαταλήξία (όχι πάντα όμως με ρυθμό) για τις ιστορίες ηρώων που γνωρίσαμε μέσα από το έργο του Γιάννη Ρουμπούλια ή και άλλων, που κάνουν εδώ την πρώτη τους εμφάνιση. Νέοι ή παλιοί, ήρωες ή δολοφόνοι, οι πρωταγωνιστές των σύντομων αυτών ιστοριών αντιμετωπίζουν κινδύνους, δυσχέριες και  εμπόδια, τα οποία ξεπερνούν, όχι χάρη σε κάποια επέμβαση της μοίρας, αλλά με θάρρος και αυτοθυσία. Το κοινωνικό  στοιχείο είναι διάχυτο σε όλες:η αρχόντισσα που προστατεύει τον λαό της, ο δούλος που επαναστατεί, το κορίτσι που εκδιώκεται, όλοι νοούνται ως ήρωες σε αλληλεξάρτηση με τον διπλανό τους, όχι αυθαίρετα, ελέω καταγωγής ή δυνάμεων. Το epic fantasy εδώ αντηχεί σε ανθρωποδομές, κοινωνίες και ανιδιοτέλεια, όχι μάγους και δράκους, ακόμα και όταν αυτοί συμμετέχουν στην ιστορία. Ο Γιουλάτος δεν αφήνει το focus των ιστοριών του να εξωκείλει, κάτι που προσφέρει στο έργο σταθερότητα, στοιχείο απαραίτητο σε ένα βιβλίο που έχει τόσο διαφορετικά μέρη.

Ένα αμφίρροπο στοιχείο είναι πως το  “Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Ο Νηφάλιος Νάνος” είναι πολύ φανερο πως πρόκειται για spin off. Υποθέσεις και χαρακτήρες που εμφανίζονται στα προηγούμενα έργα teaserονται συνεχώς, αλλά δεν εξηγούνται. Αυτό μπορεί να χαώσει έναν νέο αναγνώστη που επέλεξε το παρόν κόμικ για να ξεκινήσει την επαφή του με τον κόσμο των Χρονικών. Βέβαια, μπορεί να λειτουργήσει και ως πρόσκληση στο να εξερευνήσει κανείς το Έλεμπρος…

Το κομμάτι του σχεδίου είναι λιγότερο ομοιογενές, και αυτός ήταν και ο σκοπός του. Ως έργο πολλών σχεδιαστών, ο καθένας με τις δικές του προβληματικές, καταβολές και ανησυχίες, οι γραμμές και οι καμβάδες του Νηφάλιου Νάνου εκ των πραγμάτων θα διαφέρουν. Από τις λεπτομέριες και τις δυνατές σκιαγραφήσεις του Νέστωρα Παπατριανταφύλου, στα αχνά, ατμοσφαρικά περιγράμματα του  Χρήστου Σταμπουλή, με ενδιάμεσες στάσεις τα στιβαρά, με έμφαση τα πρόσωπα, σχέδια της Αγγελικής Σαλαμαλίκη και ανατομικά, αφρικάνικης επιροής σκίτσα του Δημήτρη Καμμένου. Την ίδια στιγμή, θετική εντύπωση προκαλούν και οι συνδρομές των Έλενα Γώγου και Χαρίδημο Μπιτσακάκη, οι οποίες, αν και μικρότερες σε έκταση, δεν χάνουν σε ποιότητα και συναίσθημα. Ο Γιάννης Ρουμπούλιας εδώ ανέλαβε τα συνδετικά κομμάτια του βάρδου, τα οποία χαρακτηρίζουν, εκτός από την έντονη σκιαγράφηση, το χιουμοριστικό στοιχείο, καθώς πολλοί πελάτες του πανδοχείου του Νηφάλιου Νάνου είναι γνωστές και αγαπημένες φιγούρε της pop culture, από τον… βρώμικο Χάρι και τον ανυπέρβλητο Bud Spencer (από τις πιο μεγάλες απώλειες του 2016), στον Samuel L. Jackson και πολλούς άλλους.

Τελικά, το “Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Ο Νηφάλιος Νάνος” είναι ένα μέρος των κόμικ που θέλετε στην βιβλιοθήκη σας, για τις πιο δύσκολες μέρες του χειμώνα, όταν το κρύο και η πίεση προστάζουν μια διάθεση χαλαρή. Ένας οδηγός σε παλιές ή και νέες περιπέτειες…

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.