Μοιάζει με Star Wars αλλά δεν είναι! Οι 10 ταινίες που προσπάθησαν να κοπιάρουν το σύμπαν του George Lucas

Nίκος Γιακουμέλος Από Nίκος Γιακουμέλος 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Έχουμε πει πολλές φορές, και θα ξαναπούμε άλλες τόσες, πως το  Star Wars άλλαξε τα δεδομένα στον κινηματογράφο. Τόσο από άποψη special effect, όσο και από άποψη πως δομείται και πως αναλύεται μια ταινία με βάση την εικόνα. Οι χαρακτήρες των ταινιών αυτών, των κλασσικών, αλλά και για εμάς που τις ζήσαμε στα νιάτα μας, και των νέων, έχουν γίνει δομικά χαρακτηριστικά της μαζικής κουλτούρας και συνοδοιπόροι όλων μας, σε διάφορα στάδια της ζωής.

Η τεράστια επιτυχία του Star Wars, εμπορικά αλλά και ποιοτικά, προφανώς δεν γινόταν να αφήσει ανεπηρέαστη την ίδια την πηγή αυτών των ταινίων και τους δημιουργούς τους, που, είτε από αγάπη και σεβασμό (ως επιρροή) είτε από τεμπελιά (αντιγραφή) έφτιαξαν  αρκετές ταινίες που δεν έμοιαζαν απλά στο δημιούργημα τoυ George Lucas (άλλωστε κάθε έργο επιστημονικής φαντασίας λίγο ή πολύ έκτοτε είχε κάποια επαφή) αλλά προσπάθησαν να αναπαράγουν την φόρμα του, ελπίζοντας πως θα έχει την ίδια επιτυχία.  Χωρίς την ευελιξία που θα είχε μια  παρωδία (όπως έχουμε δει), οι ταινίες αυτές είτε απέτυχαν παταγωδώς, είτε απέκτησαν μια cult αισθητική (και ως τέτοιες προτείνονται κυρίως).  Λίγες εξαιρέσεις έχουν την δική τους, νοσταλγική αξία, κυρίως για τα παιδιά των 90s….

Πιο αναλυτικά:

10)Starcrash (1978)

starcrash-1978

Oι δημιουργοί της ταινίας υποστηρίζουν πως συνέλαβαν την ιδέα πριν το Star Wars, η παραγωγή όμως λέει άλλα. Με villain που ονομάζεται Emperor, στοιχεία για τον εκλεκτό και άλλα πολλά που κάτι θυμίζουν (ΛΕΙΖΕΡ ΣΠΑΘΙΑ) δεν πείθει σαν πρωτότυπο έργο. Το Starcrash προέρχεται από την Ιταλική σκηνή, μια εποχή που η γειτονική χώρα είχε την δική της, ακμάζουσα (αν και ποιοτικά αμφιλεγόμενη) sci-fi σκηνή, από τον δημιουργό Luigi Cozzi (Hercules, L’assassino è costretto ad uccidere ancora) που εμφανιζόταν στους τίτλους με το όνομα Lewis Coates,  ενώ πρωταγωνιστής ήταν ο Ιππότης της Ασφάλτου (ναι, ο David Hasselhoff). Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για ένα απολαυστικό b-movie,  που αξίζει την θέαση μόνο υπό ορισμένες συνθήκες…

9)Battlestar Galactica (1978)

battlestar

Κλέβουμε (ελαφρώς) και βάζουμε και μια σειρά. Μπορεί το Battlestar Galactica να καταξιώθηκε στα χρόνια που ακολούθησαν, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν ξεκίνησε από κάπου. Η πρώτη σεζον της σειράς, το πολύ μακρινό 1978, είχε έντονα τα περιπετιώδη στοιχεία του Star Wars, κάτι που ο  δημιουργός Glen A. Larson  δεν έκρυψε ποτέ. Μια ματιά στην αφίσα άλλωστε νομίζω πως αρκεί…

8) The Black Hole (1979)

2582078_l2

H Disney, ως άπληστος εταιρικός κολοσσός, προσπάθησε από νωρίς να εκμεταλλευτεί το Star Wars, έστω και αν δεν της ανήκε ακόμα. Έτσι, το 1979, ο  Gary Nelson ( ο σκηνοθέτης του αρχικού Get Smart) μας έδωσε αυτό το μικρό cult διαμάντι, που ενώ αποτυγχάνει πλήρως ως ταινία, είναι μια απολαυστική πηγή 70s  σκατοψυχιάς. Ίσως μία από τις πιο σκοτεινές ταινίες της Disney, το The Black Hole, παρά τα χρόνια και τις (άπειρες) αδυναμίες της, αξίζει μια προσπάθεια να σωθεί. REBOOT TΩΡΑ.

7) Battle Beyond the Stars (1980)

maxresdefault

Ίσως είναι άδικο να βάζουμε το Battle Beyond the Stars σε αυτή την λίστα. Ίσως πάλι και όχι. Το Battle Beyond the Stars μας έρχεται από τον ίδιο τον George Lucas  και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απλά σαν το Seven Samurai συναντά το Star Wars. Το Νew Hope είχε ως βασική επιρροή το Hidden Fortress του Akira Kurosawa, οπότε είναι λογικό να συνεχιστεί η συνταγή και με άλλες ταινίες. Χωρίς να φτάνει το επίπεδο του Star Wars, ή να καταφέρνει να ξεχωρίσει με κάποιον δικό του τρόπο, το Battle Beyond the Stars είναι μια διασκεδαστική ταινία επιστημονικής φαντασίας που οι φίλοι του είδους θα εκτιμήσουν.

6) Saturn 3 (1980)

saturn-1

Με πρωταγωνιστή τον  ίδιο τον Σπάρτατο (Kirk Douglas) το Saturn 3 αναμενόταν να ήταν μια τεράστια επιτυχία. Τελικά, σχεδόν κατέστρεψε την καριέρα όσων όσων είχαν συμβάλει στην ταινία. Κοιτάζωντας πίσω, καταλαβαίνει κανείς γιατί. Πέρα από τα μυριάδες τεχνικά λάθη, η μείξη Star Wars και… Alien δεν ταίριαξε σε κανένα της σημείο, δημιουργώντας ένα έργο χωρίς κατεύθυνση ή ενδιαφέρον. Ο Stanley Donen (Singin’ in the Rain, Charade), ως σκηνοθέτης παλιας κοπής, δεν ήξερε πως να χειριστεί την απεραντοσύνη του διαστήματος και η αμηχανία του είναι έκδηλη σε όλη την ταινία. Καλύτερα επανάληψη τον Σπάρτατο.

5)Space Raider (1983)

10561_5

To Space Raider  δεν αρκείται στο να κλέψει απλά το Star Wars, αλλά κλέβει ασύστολα ολόκληρα κομμάτια και από μια άλλη ταινία, το Battle Beyond the Stars. Παραγωγής του διάσημου  Roger Corman (House of Usher,The Little Shop of Horrors),  η ταινία μοιάζει με το πως θα ήταν το  Star Wars  αν εστίαζε περισσότερο στον Han Solo. Παρόλα αυτά δεν καταφέρνει ούτε αυτό να την σώσει από την κατηγορία της απλής (και κακής) αντιγραφής.

4)Krull (1983)

krull-movie

Για το Krull  δεν υπάρχει σαφής άποψη. Άλλοι υποστηρίζουν πως είναι μια φθηνή αντιγραφή και μια τρομερά campy ταινία. Άλλοι εφιστούν την προσοχή στην λυρική της ατμόσφαιρα, τον συνδυσμό στοιχείων fantasy και sci-fi.  Σε κάθε περίπτωση, όλα εξαρτώνται από την ηλικία που την είδατε. Ο Peter Yates (Breaking Away,Bullitt ) έφτιαξε σίγουρα και καλύτερες ταίνιες, για καμία όμως δεν έγινε τόσο γνωστός.

3)The Last Starfighter (1984)

the-last-starfighter-550x309

Το The Last Starfighter δανείζεται μόνο τα κομβικά στοιχεία από το Star Wars, και, όπως και το Battle Beyond the Stars, προσπαθούν να πάρουν το δικό τους μονοπάτι στο είδος της Space opera. O  (κατά βάση σεναριογράφος) σκηνοθέτης Nick Castle (August Rush, Escape from New York) μας στήνει μια απλή, ωστόσο γοητευτική διαστημική ιστορία, που είναι ίσως από τις πρώτες ταινίες που εστιάζουν στην κουλτούρα των gamers.  Ήταν και παραμένει μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες των 80s.

2)Starchaser: The Legend of Orin (1985)

s-0064_starchaser_the_legend_of_orin_quad_movie_poster_l-600x454

Έχουμε αναπτύξει πλήρως αυτή την ταινία εδώ. Δεν μετανιώνουμε για τίποτα.

1) Masters of the Universe (1987)

masters-of-the-universe-movie-struzan

Το He-man αποτέλεσε σημείο αναφοράς στα cartoon (των 80s και γενικά). Η ταινία λοιπόν, φάνταζε μια εύκολη λύση για χρήμα. Κανείςδεν ξέρει λοιπόν γιατί ο Gary Goddard αποφάσισε να φτιάξει ένα μείγμα  Star Wars και… Ηome Αlone υποτιμώντας τους χαρακτήρες και θάβοντας για πάντα την πιθανότητα να δούμε ένα epic fantasy He-man. Πλέον βλέπεται για το so bad its good στοιχείο.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.