Flash – Supergirl crossover: Όταν τα τραγουδάκια εξαφανίζουν την ιστορία

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 10 Λεπτά Ανάγνωσης

Το τέλος του midseason του Flash μας έδωσε μια συναρπαστική εξέλιξη. Ο Barry βλέπει στο μέλλον τον εαυτό του να μην μπορεί να σταματήσει τον θεό της ταχύτητας, Savitar να σκοτώσει την Iris. Αυτό το συγκλονιστικό γεγονός βάζει όλη την ομάδα να προσπαθεί να βρει τον τρόπο να αλλάξει το μέλλον με μόνα στοιχεία κάποιους τίτλους ειδήσεων της ημέρας, που μας δίνουν μια γεύση για το τι θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος της σεζόν, αλλά και με το δεδόμένο ότι εκείνη τη στιγμή ο Flash δεν ήταν αρκετά γρήγορος ώστε να σταματήσει τον Savitar.

Η βασική αποστολή του Barry για το υπόλοιπο της σεζόν είναι να αλλάξει το μέλλον και να σώσει την Iris νικώντας ξανά τον Savitar. Καθόλου κακή ιδέα. Μάλιστα μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το Flash παρά το ότι ξεκίνησε σαν το μικρό ξαδερφάκι του Arrow, έχει καταφέρει να βγάλει κάποιες απ’ τις συναρπαστικότερες ιστορίες που έχουμε συναντήσει στο Arrowverse, λόγω και της συνεχιζόμενης πτώσης της ποιότητας του Arrow στις τελευταίες σεζόν.

Η προσπάθεια της ομάδας Flash να αλλάξει το μέλλον, μας έχει προσφέρει μέχρι τώρα πολύ ωραίες side stories. Η επιστροφή του γορίλλα Grodd ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, η οποία μας μετέφερε αρχικά στη Gorilla City για να γνωρίσουμε έναν κόσμο όπου υπερέχει η ισχύς όποιου μπορεί να σκοτώσει τον άλλον στην αρένα, ενώ στο δεύτερο μέρος ο Grodd, που ήταν πάντα ένα  βήμα μπροστά από τον Flash προσπάθησε να πάρει την εκδίκησή του με την επίθεση του στρατού του στην Central City. Ακόμα δόθηκε η ευκαιρία στον Κid Flash να αναδειχθεί ως νέος ήρωας της Central City απέναντι σε μικροεγκληματίες, αλλά και ενάντια στον Yorkin, ο οποίος ό,τι ακουμπάει γίνεται άμμος και θέλει να πάρει εκδίκηση από κάθε αστυνομικό που τον είχε συλλάβει στην περίοδο του Flashpoint. Ακόμα γνωρίσαμε τη Gypsy, η οποία ζει στην Γη-19 απ’ την οποία απαγορεύεται να ταξιδεύεις σε παράλληλες γαίες. Αυτή κυνηγάει τους παραβάτες, όπως τον H. R. Wells για να τους γυρίσει πίσω για να τιμωρηθούν. Η μάχη της με τον Cisco δημιουργεί τελικά μια νέα ενδιαφέρουσα ιστορία και μας χαρίζει μια νέα ηρωίδα στο Arrowverse.

Μέχρι το 17ο επεισόδιο λοιπόν, το οποίο ήταν crossover με τη Supergirl, η κεντρική ιστορία με τον Savitar και το στόχο της ομάδας να αλλάξει το μέλλον μπορεί να μην προχωρούσε πυρετωδώς, αλλά έκανε κάποια βήματα, ενώ η σειρά μας έδωσε κάποιες ωραίες side stories. Όμως το Duet θα τα παγώσει όλα αυτά. Και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα.. Γιατί ούτε ωραία side story ήταν, ούτε είχε κανένα προχώρημα στην κεντρική ιστορία.

Όμως ας το πιάσουμε από λίγο πιο πίσω. Μετά το σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένο crossover του Arrowverse με τη Supergirl στη σειρά επεισοδίων Invasion έγιναν σχόλια ότι η ιστορία της Supergirl ουσιαστικά δεν επηρεάστηκε καθόλου απ’ το crossover, αλλά απλά η Supergirl μεταφέρθηκε στη γη του Flash και του Arrow για να τους βοηθήσει. Έτσι ξεκίνησαν οι φημολογίες για νέο crossover, που θα εμπλέκει πιο έντονα τη σειρά της Supergirl. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το Duet, το οποίο αποτελούνταν από δύο επεισόδια Supergirl και Flash.

Αφού λοιπόν στο τελευταίο επεισόδιο του Flash πριν το crossover δεν είχε υπάρξει κάποιο γεγονός που θα προμήνυε την συνάντησή του με τη Supergirl ξεκινάει κανείς να δει το 1ο Duet. Όποιος δεν βλέπει γενικά Supergirl αλλά την πάτησε έτσι, σαν κι εμάς, θα κατάλαβε γρήγορα ότι έβλεπε μια ιστορία της Supergirl, την οποία δεν έχει καν σημασία να περιγράψουμε. Τα μόνα δύο στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στο πραγματικό crossover, το οποίο ήταν το 2ο Duet, ήταν τα εξής: 1) το αγόρι της Supergirl, Mon- El της είχε πει ψέμματα για την καταγωγή του, αφού τελικά καταγόταν από τη βασιλική οικογένεια ενός πλανήτη που βασιζόταν στην εκμετάλλευση. Γι’ αυτό το ψέμμα του η Supergirl του θύμωσε και απομακρύνθηκε. 2) εμφανίστηκε ένας villain, ο οποίος εξουδετέρωσε την Supergirl ρίχνοντάς την σε ύπνωση.

Τελικά, ο ίδιος villain ο Music Meister εξουδετέρωσε με τον ίδιο τρόπο και τον Flash, ο οποίος βρέθηκε σε έναν ονειρικό κόσμο μαζί με την Supergirl. Μόνο που υπήρχαν δύο προβλήματα. Το πρώτο ότι αυτός ο κόσμος ήταν ένα μιούζικαλ στο οποίο συμμετείχαν πολλά πρόσωπα του Arrowverse, όμως σε διαφορετικές προσωπικότητες από αυτές που τους ξέρουμε, ενώ το δεύτερο ότι οι δύο υπερήρωες είχαν χάσει τις δυνάμεις τους. Έτσι λοιπόν έπρεπε να παίξουν στο μιούζικαλ μέχρι να τελειώσει η ιστορία και να ξυπνήσουν. Την υπόλοιπη ιστορία δεν θα την αφηγηθούμε, αφού δεν έχει κάποιο νόημα… Δείτε τη με δική σας ευθύνη.

Αρχίζοντας το σχολιασμό της επιλογής αυτού του crossover – μιούζικαλ θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι είναι μια αρκετά πρωτότυπη ιδέα, την οποία σίγουρα δεν έχουμε ξαναδεί σε superhero σειρά. Φανερά επηρεασμένο απ’ την επιτυχία του La la land και σε ένα mood να δημιουργήσουν ένα ανάλαφρο και διασκεδαστικό επεισόδιο οι δημιουργοί της σειράς μας χάρισαν κάποιες αστείες στιγμές μέσα απ’ τους κόντρα ρόλους αλλά και από κάποια ωραία τραγουδάκια.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=FRFKJ2ybLes?ecver=2]

Όμως το τελικό πρόσημο είναι αρκετά αρνητικό  και αυτό για πολλούς λόγους…

Πρώτα απ’ όλα για το timing. Δεν είναι χριστουγεννιάτικο επεισόδιο, στο οποίο περιμένεις να γίνει κάτι πιο ανάλαφρο έξω απ’ τη βασική ιστορία. Βρισκόμαστε στα τελευταία επεισόδια της σεζόν, όπου περιμένουμε με αγωνία να δούμε πώς θα εξελιχθεί η ιστορία με τον Savitar, την ίδια στιγμή όπου οι δημιουργοί της σειράς βαθαίνουν το μυστήριο, όσο πλησιάζει το τέλος και συνεχίζουν να μας δίνουν στοιχεία γι’ αυτή την εξέλιξη με το σταγονόμετρο! Έτσι λοιπόν αν ήθελαν οπωσδήποτε να κάνουν ένα crossover τώρα καλύτερα να βοηθούσαν την κεντρική ιστορία να εξελιχθεί, παρά να έρθει η Supergirl στη Γη-1  για να ξυπνήσει και να φύγει αγκαλιά με τον Mon-El.

Δεύτερον, έχει γίνει πια βαρετό σε κάθε παράλληλο σύμπαν, παράλληλη πραγματικότητα, όνειρο ή ό,τι άλλο οι ήρωες του Arrowverse να συναντούν τους γνωστούς τους, απλά ως διαφορετικούς χαρακτήρες. Το concept αυτό το έχουμε δει τόσες φορές πια, όσο κι αν προσπαθούν οι δημιουργοί των σειρών να τους δώσουν νέες διαστάσεις. Έχουμε δει τον Flash να πηγαίνει σε παράλληλες Γαίες και να συναντά ξανά τους γνωστούς του σε διαφορετικούς ρόλους. Μάλιστα τότε ήταν ωραία η αλλαγή του Joe σε τραγουδιστή και κακό πεθερό του Barry. Έχουμε δει τον Arrow και την speedy παγιδευμένους σε όνειρο όπου ζούσαν ξανά με τους γονείς τους, που δεν είχαν πεθάνει. Ακόμα και τον Flash στο Flashpoint όπου έσωσε τη μητέρα του και μεγάλωσε τελικά με τους γονείς του, μέχρι να καταλάβει ότι έχει αλλάξει όλη την πραγματικότητα. Άρα η ιδέα να ξαναδούμε τους ίδιους χαρακτήρες σε κόντρα ρόλους έχει καταντήσει χιλιοπαιγμένη και βαρετή, όσο κι αν ήταν εμπνευσμένο και αρκετά προοδευτικό το ερωτικό ζευγάρι του Joe με τον Dr. Stein. Ας δημιουργήσουν νέους χαρακτήρες στο κάτω κάτω στους παράλληλους κόσμους που φτιάχνουν κάθε τρείς και λίγο. Περισσότερο θα προσφέρει κάτι τέτοιο στη σειρά.

Τρίτον, ίσως το χειρότερο απ’ όλα ήταν ότι τελικά το μόνο που εξυπηρετούσε το crossover ήταν να δώσει λύση στα καυγαδάκια των ζευγαριών Barry – Iris και Kara – Mon-El. Τελικά αποδείχτηκε ότι ο Music Meister δεν ήταν villain που θα εξουδετέρωνε τους δύο βασικούς υπερήρωες δύο παράλληλων κόσμων για να κυριαρχήσει σε αυτές. Ήταν απλά ένας τυπάκος με φοβερές υπερδυνάμεις, ο οποίος ήθελε να δώσει ένα μάθημα αγάπης και έρωτα στα ζευγαράκια των βασικών πρωταγωνιστών. Τι  να πει κανείς…

Τελικά αφού ξεπέρασε αυτό το σοκ το Flash επέστρεψε με νέο επεισόδιο στο οποίο μας γνώρισε έναν πολλά υποσχόμενο villain, τον Abra Katabra, έναν μάγο από το μέλλον του Flash, τον οποίο ελπίζουμε να τον ξαναδούμε σύντομα. Βέβαια παρά το νέο ωραίο side storie και το highlight του Cisco να φωνάζει στον Abra Katabra «You shall not pass» μας άφησαν πάλι στα κρύα του λουτρού ως προς το τι παίζει με τον Savitar και το μέλλον. Ας ελπίσουμε ότι το μυστήριο που έχουν χτίσει οι δημιουργοί του Flash δεν θα λυθεί με κάποιο μαγικό τρικ στο τελευταίο επεισόδιο, ούτε θα γίνει τόσο οφθαλμοφανές όσο έγινε το μυστήριο της πραγματικής ταυτότητας του Prometheus στο Arrow.

Βέβαια αν τελικά μας δώσουν ένα μέτριο τέλος της σεζόν υπάρχει κι άλλος δρόμος: Αγοράζουμε το Injustice 2, διαλέγουμε τον Grodd και λιώνουμε τον Flash στο ξύλο. Εμείς σίγουρα θα το κάνουμε…

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HZf0nIZsKjk?ecver=2]
Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.