5 Tips για να φτιάξεις τον πρώτο σου χαρακτήρα στο Dungeons and Dragons

Νικόλας Καβακλής Από Νικόλας Καβακλής 9 Λεπτά Ανάγνωσης

Μόλις τελείωσες την πρώτη σου έτοιμη περιπέτεια (one shot) και μετά από αυτήν την συγκλονιστική εμπειρία είσαι έτοιμος μαζί με τους φίλους σου να ξεκινήσετε ένα ολοκληρωμένο campaign στο DnD. Ίσως να θες να ξεκινήσεις κατευθείαν απο τα βαθιά και να φτιάξεις τον χαρακτήρα σου χωρίς να εχεις πάρεις ακόμα κάποια γεύση από το παιχνίδι. Ίσως πάλι να έχεις παίξει αρκετό καιρό και ψάχνεις μια διαφορετική προσέγγιση στο πώς φτιάχνεις τον χαρακτήρα σου. Σε αυτά τα σενάρια και σε πολλά ακόμα έρχεται αυτό το κείμενο να σου δώσει κάποιες συμβουλές για το από πού να αρχίσεις, καθώς η δημιουργία του χαρακτήρας ίσως να είναι το πιο μεγάλο εμπόδιο για την ένταξη στο χόμπι αλλά, ταυτόχρονα, είναι μια από τις πιο rewarding εμπειρίες στο παιχνίδι. Ένα βασικό κομμάτι της διασκέδασης στο DnD είναι να φαντάζεσαι το χαρακτήρα σου στο χαρτί και να βλέπεις πώς αυτός ξεκινά από τις ταπεινές αυτές αρχές και εξελίσσεται μέσα από αμέτρητες περιπέτειες σε έναν πραγματικό ήρωα ή κακό στον κόσμο του DM σου.

Βασικά στοιχεία πριν ξεκινήσουμε. Πρώτον, αυτές οι συμβουλές απευθύνονται σε lvl 1 χαρακτήρες αν και θα μπορούσαν να είναι βασικές γραμμές για πιο έμπειρους χαρακτήρες και, δεύτερον, δεν έχουν στόχο να σου εξηγήσουν βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις μηχανικά το χαρακτήρα σου (το βιβλίο έχει αρκετά καλές οδηγίες γύρω από αυτό) ή το τι κάνει κάθε class (αυτό θα μπορούσε να είναι θέμα ενός άλλου κειμένου) αλλά να σε καθοδηγήσουν στον τρόπο που διαχειρίζεσαι αυτά τα εργαλεία για να φτιάξεις έναν χαρακτήρα που τελικά ξεφεύγει από τα όρια του χαρτιού.
Λέγοντας τα όλα αυτά, ξεκινάμε….

1- Καλή ανάγνωση των βιβλίων

Αν και υποστηρίζω δυναμικά ότι δεν χρειάζεται να έχεις διαβάσει τρία βιβλία για να παίξεις και να διασκεδάσεις, είναι σημαντικό, όμως, να έχεις μια επιφανειακή επαφή με τους κανόνες του. Πιο συγκεκριμένα, να έχεις διαβάσει τους κανόνες της class (και μια επιφανειακή γνώση των υπολοίπων πριν επιλέξεις) καθώς και το κεφάλαιο combat (και spellcasting αν κάνεις spells) στο Player’s Handbook. Για πολλούς αυτή η συμβουλή μπορεί να φαίνεται αυτονόητη αλλά θα εκπλαγείτε με πόσους παίχτες έχω παίξει που ποτέ δεν άγγιξαν τα βιβλία αλλά βασιζόντουσαν στον DM για όλους τους κανόνες. Συνολικά, μιλάμε για 10-20 σελίδες που βγαίνουν εύκολα με τον πρωινό καφέ.

2-Η συλλογική δημιουργία χαρακτήρων

Ένα από τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού είναι η συλλογική του φύση. Αυτό διαπερνά και τη δημιουργία των χαρακτήρων. Συζητήστε με το DM σας σε τι είδους κόσμο θα θέλατε να πάρει μέρος η περιπέτεια σας αλλά και τι περιπέτεια θα θέλατε να είναι αυτή. Είναι σημαντικό αυτό για να ξέρετε τι είδους χαρακτήρες θα θέλατε εσείς να παίξετε σε αυτόν τον κόσμο και για να εμπνευστείτε. Πολύ χρήσιμο είναι επίσης να φτιάχνετε τους χαρακτήρες σαν ομάδα, πράγμα που δεν σημαίνει απλά να έχετε ένα tank, ένα healer, ένα mage και ένα thief καθώς μπορούν να υπάρξουν ομάδες που δεν έχουν πολλούς από αυτούς τους ρόλους και βρίσκουν καινούριες, πιο ενδιαφέρουσες τακτικές για να γεμίσουν τα κενά. Η συλλογική δημιουργία των χαρακτήρων σημαίνει ότι οι ίδιοι οι χαρακτήρες ενώνονται με κάποιο τρόπο μεταξύ τους και έτσι αποκτούν το λόγο για τον οποίο ταξιδεύουν μαζί και βουτάνε στον κίνδυνο. Επίσης, τίποτα δεν είναι από το να κοιτάξει κανείς το πρόσωπο του DM όταν αποφασίσετε όλοι να παίξετε Dwarf Fighter.

Οι χαρακτήρες στο DnD δεν πέφτουν από τα σύννεφα (συνήθως, τουλάχιστον) αλλά έχουν μεγαλώσει μέσα στον κόσμο που έχει δημιουργήσει ο DM σας. Αυτό σημαίνει ότι έχουν σύνδεση με αυτό τον κόσμο, από οικογένειες, φίλους παλιά αφεντικά, συντρόφους αλλά, προφανώς, και εχθρούς. Η σύνδεση με τον κόσμο δίνει μια άλλη πνοή στο χαρακτήρα καθώς τον κάνει ζωντανό κομμάτι που νιώθει πραγματικά τις επιπτώσεις που συμβαίνουν σε αυτόν και τελικά έχει πολύ περισσότερους λόγους να εμπλακεί στις περιπέτειες. Η σύνδεση μπορεί να είναι απλά μια περιοχή καταγωγής, μια μητέρα, ένας αδελφός, ίσως κάποιος παλιός ανταγωνιστής ή κάποια αντιπάθεια σε κάποιον άρχοντα. Ως DM μπορείς να κάνεις θαύματα με τέτοιες λεπτομέρειες και να δώσεις μια ολότελα διαφορετική πνοή στην περιπέτεια των χαρακτήρων σου.

4- Ένας χαρακτήρας με στόχους επιθυμίες, παρελθόν αλλά και αδυναμίες.
Για να αποκτήσεις μέλλον χρειάζεσαι παρελθόν. Ο κάθε χαρακτήρας μπορεί να έχει ένα backstory που να περιγράφει από πού προήλθε και πώς τελικά κατέληξε στην αρχή της περιπέτειας. Αυτό μπορεί να είναι 2 παράγραφοι ή και 3 σελίδες κείμενο, το σημαντικό όμως είναι να μπορεί να σου δίνει τις γνώσεις για το πώς συμπεριφερόταν ο χαρακτήρας σου σε σχέση με τον κόσμο γύρω σου. Τι τον κινεί να μπει τελικά στο μπουντρούμι; Τα χρυσά νομίσματα; Η προσδοκία δύναμης; Σίγουρα για τον καθένα είναι διαφορετικό, ίσως ψάχνει τον τρόπο να αναστήσει κάποιον ή μαζεύει δύναμη για να πάρει την εκδίκηση του. Ο λόγος που τελικά μπαίνει στο μπουντρούμι έχει μεγάλη σημασία για το πόσο τελικά σημαντικό είναι και για τον παίχτη τον ίδιο η περιπέτεια. Εξίσου σημαντικό είναι ο χαρακτήρας να έχει αδυναμίες και πόθους. Για παράδειγμα, η μάγισσα μου, Eldiana VanNailon είναι ένας χαρακτήρας που πολλές φορές συμπεριφέρεται με ηγετικό τρόπο και προσπαθεί ασυναίσθητα να τους καθοδηγήσει στο δικό της σχέδιο, όμως βαθιά πάντα κρατάει το βιβλίο του δικού της δασκάλου και ποθεί να εκδικηθεί για το θάνατο του, ενώ ταξιδεύει με σκοπό την αναζήτηση της χαμένης γνώσης του μοναστηριού της. Όλα αυτά κάνουν τους χαρακτήρες πιο ζωντανούς αλλά και πιο εύχρηστους για τον παίχτη.

5- Τι κάνει τελικά το χαρακτήρα σου Ήρωα;

Αν και τα υπόλοιπα 4 tips είχαν σαν κέντρο το Roleplaying, που αποτελεί το κυριότερο κομμάτι του παιχνιδιού, υπάρχει και ένα άλλο, πολύ σημαντικό τμήμα που επικεντρώνεται στο combat, αν και εσείς θα κρίνεται, εν τέλει, πόσο σημαντικό είναι. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να το σκεφτείς από την αρχή, όταν θα φτιάξεις το χαρακτήρα. Τι class και τι race θα είναι ο χαρακτήρας σου; Αυτό προφανώς επηρεάζει όλο το παιχνίδι αλλά έχει μεγαλύτερη σημασία το κομμάτι του combat και skill checks και πολλές φορές είναι ο λόγος που μπορεί να βαρεθείς ένα χαρακτήρα. Σα βασική συμβουλή γύρω από αυτό το κομμάτι, θα έλεγα να δώσετε μεγάλη προσοχή στο πώς εξελίσσεται η class του χαρακτήρα και αν ταιριάζει στον τρόπο που παίζεις. Θες να υποστηρίζεις τους άλλους παίκτες; Θες να είσαι συνέχεια σε κίνηση; Θες να είσαι ένα αδιαπέραστο τείχος; Όλα αυτά καθορίζονται από την class του χαρακτήρα και παρόλο που η 5η έκδοση του παιχνιδιού έχει πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις για κάθε class, καλό θα ήταν να έχεις διαβάσει λίγο παρακάτω και να έχεις φανταστεί το πώς θα ήθελες να είναι ο χαρακτήρας σου τότε. Είναι σίγουρο ότι για τα διαφορετικά στυλ παιχνιδιού και τα role play στοιχεία της κάθε class θα χρειαστούμε ένα διαφορετικό κείμενο στο μέλλον.


Λοιπόν, αυτές είναι οι βασικές συμβουλές για τη δημιουργία του αρχικού χαρακτήρα. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος να φτιάξεις ένα χαρακτήρα και ότι το πώς αρέσει στον καθένα είναι και θέμα προσωπικής διασκέδασης. Τα tips προσπαθούν να δώσουν κάποιες κατευθύνσεις για να ξεκινήσεις. Τα υπόλοιπα είναι στο χέρι το δικό σου και των φίλων σου για να ταξιδέψετε στον υπέροχο κόσμο φαντασίας του DnD

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ταξιδεύει συνήθως με το ψευδώνυμο Elerrion (έχοντας παντα μαζί του μια πετσέτα). Αν δεν τον βρεις πίσω απο ενα DmScreen τοτε μάλλον θα κουβεντιάζει καπου για την ψυχολογία και το Doctor who. Εξασκεί της ικανότητές του ως Classic Western Geek και Gamer στο https://www.youtube.com/user/Elerrion