Secret Empire: Η τελευταία ελπίδα της Marvel

Αλέξανδρος Μινωτάκης Από Αλέξανδρος Μινωτάκης 8 Λεπτά Ανάγνωσης

Τα Marvel Comics τον τελευταίο χρόνο μας έχουν κατακλύσει με μεγάλα event, τα οποία κινήθηκαν από μέτρια (Inhumans vs X-Men) μέχρι παντελώς αδιάφορα (Civil War II) έως και αρκετά κακά (Monsters Unleashed). Η διάθεση της Marvel να τονώσει τις πωλήσεις από το επόμενο γκράντε γεγονός που «τα αλλάζει όλα» προσκρούει στην απουσία αξιόλογων σεναρίων και την κακή αξιοποίηση των χαρακτήρων της. Είναι φυσικό ότι όλη αυτή η κατάσταση μας έκανε ιδιαίτερα καχύποπτους όταν ήρθε η ώρα να διαβάσουμε το πρώτο τεύχος (που για άγνωστο λόγο πήρε τον αριθμό μηδέν…) του Secret Empire, του νέου event που ξεκινησε τον Απρίλιο και θα κρατήσει όλο το καλοκαίρι. Βέβαια, μας έκανε ακόμα περισσότερο καχύποπτους το γεγονός ότι η νέα ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Hydra Cap, τον Captain America που εδώ και ένα χρόνο έχει γίνει πράκτορας της Hydra, της οργάνωσης που έχει πολεμήσει όσο κανέναν άλλον στη μεγάλη καριέρα του. Η αναπάντεχη αυτή αλλαγή δημιουργεί διάφορα σεναριακά προβλήματα και προέκυψε με άγαρμπο τρόπο σε μία προσπάθεια να «απαντήσει» η Marvel στην εμπορική επιτυχία του Rebirth της DC.

 

Ωστόσο, το Secret Empire 0 καταφέρνει να διαψεύσει τις ανησυχίες μας και δημιουργεί ελπίδες για ακόμα καλύτερη συνέχεια. Ο σεναριογράφος Nick Spencer, δημιουργός του Hydra Cap, προετοίμαζε όλη τη χρονιά αυτό το event μέσα από τις σελίδες της σειράς Steve Rogers όπου βλέπαμε τα σχέδια του Captain America και την προσπάθεια του να αναδειχθεί ταυτόχρονα Supreme Leader της Hydra αλλά και Director της SHIELD. Με την προετοιμασία να ολοκληρώθηκε στο τεύχος Steve Rogers 16, πλέον μπαίνουν σε κίνηση όλες οι παγίδες που έχει ετοιμάσει ο Captain America για όλους τους ήρωες της Marvel. Πρόκειται για μία ιστορία πλεκτάνης και προδοσίας με έναν άγνωστο, μέχρι στιγμής, αφηγητή που εξιστορεί το πώς όλοι έδιναν διαρκώς περισσότερες ευθύνες και εξουσίες στον Captain America και πόσο οικτρά διαψεύστηκαν. Η αφήγηση δένει ωραία με την εξέλιξη της ιστορίας καθώς οι ήρωες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο εχθρός είναι στο εσωτερικό τους και ότι όλα όσα πίστευαν ήταν λάθος.

 

Η Marvel επιστρέφει σε μία δοκιμασμένη θεματική που την είχε παρουσιάσει την περίοδο 2005-2010 μέσα από την πορεία των ιστοριών Civil War-Secret Invasion-Dark Reign- Siege. Μέσα σε συνθήκες φόβου και διχασμού, η αμερικάνικη κυβέρνηση και οι υπέρ-ήρωες στρέφονται σε μία προσωπικότητα με πυγμή που δείχνει έτοιμη να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις. Η προδοσία αυτή τη φορά γίνεται ακόμα πιο έντονη αφού δεν προέρχεται από έναν κατά συρροή «κακό» που βρίσκεται σε θέση ευθύνης αλλά από το κατεξοχήν σύμβολο της πίστης στα αμερικάνικα ιδανικά, τον Captain America. Ο Spencer, αξιοποιώντας το πολιτικό κλίμα της εκλογής Trump, δίνει μια πολύ δυνατή ιστορία όπου αποτυπώνει την άνοδο του φασισμού μέσα από το εσωτερικό ενός φαινομενικά υγιούς οργανισμού, ο οποίος όμως λειτουργεί μέσα από την ανάθεση υπέρ-εξουσιών και τη συλλογική αποποίηση ευθύνης. Έτσι, όλοι εμπιστεύτηκα τυφλά τον Captain America που ήταν ο μόνος πρόθυμος να αναλάβει την ηγεσία των υπέρ-ηρώων και ενίσχυσαν διαρκώς τη θέση του με νέες αρμοδιότητες και με όλο και μεγαλύτερα κομμάτια να τίθενται υπό τις εντολές του.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που θυμίζει την αντίστοιχη στις ταινίες της Marvel και τη σειρά Agents of SHIELD και υπονοεί ότι, αν και αντιμαχόμενοι, οι οργανισμοί της SHIELD και της Hydra δεν είναι τόσο διαφορετικοί όσο θα ήθελαν να πιστεύουν. Ο Spencer το αντιλαμβάνεται αυτό και, προετοιμάζοντας το Secret Empire, μας έδειξε τον Captain America να παραγκωνίζει με παρόμοια μέσα την προηγούμενη ηγεσία τόσο της SHIELD όσο και της Hydra, κατακτώντας την ανώτατη θέση και στις δύο, φθάνοντας σε ένα σημείο σχεδόν απόλυτης δύναμης που ελάχιστοι χαρακτήρες έχουν κατακτήσει.

Φυσικά, δεν λείπουν οι αδυναμίες, χωρίς πάντα η ευθύνη να βαραίνει το Secret Empire. Κατ αρχάς, πρόκειται για μία ακόμα σημαντική στροφή στο σύμπαν των Marvel Comics, η οποία φαίνεται απότομη και βεβιασμένη καθώς έχει προετοιμαστεί κατά κύριο λόγο από τα τεύχη του Steve Rogers και σε πολύ μικρότερο βαθμό από τους Uncanny Avengers. Επιπλέον, τους προηγούμενος μήνες είχαν ήδη προηγηθεί άλλες ανατροπές, ειδικά μέσα από το Civil War ΙΙ. Ήταν δεδομένο ότι η πραγματοποίηση απανωτών event και μεγάλων συγκρούσεων κάποια στιγμή θα «μπούκωνε». Η ευθύνη δεν βαραίνει τον Spencer αλλά τη Marvel Comics γενικά, η οποία οφείλει να μάθει από τον εαυτό της και να δει πόσο μεθοδικά είχε προετοιμάσει προηγούμενες ιστορίες μεγάλου βεληνεκούς και τη μετάβαση από το ορίτζιναλ Civil War στην κυριαρχία του Osborn και το Siege.

Υπάρχει όμως και κάτι που αφορά τον Hydra Cap συγκεκριμένα. Όσο γίνεται προσπάθεια να εδραιωθεί ότι ο Captain America είναι Hydra, τόσο περισσότερο πιάνει πονοκέφαλος τον αναγνώστη. Είναι αναμενόμενο ότι ένα τόσο εκτεταμένο ξαναγράψιμο της ιστορίας των κόμικ δεν μπορεί να γίνει χωρίς να συναντήσει τεράστια προβλήματα και να φτάσει σε περιπλοκές που είναι στα όρια του γελοίοι. Αυτό είναι και η μεγάλη αδυναμία του Secret Empire. (ακολουθεί SPOILER). Στις πρώτες σελίδες του Secret Empire, βλέπουμε τον Captain America στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μαθαίνουμε ότι δεν έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου αλλά πάντα ήταν μέλος της Hydra και οι Σύμμαχοι χρησιμοποίησαν έναν Cosmic Cube για να αλλάξουν προς όφελος τους το αποτέλεσμα του πολέμου. Ενώ είναι ασαφές αν αυτό ισχύει και το κατά πόσο πρόκειται για αλλαγή της ιστορίας των κόμικ ή για κάποιο παράλληλο σύμπαν που εισβάλλει στο δικό μας ή για κάτι άλλο. Κυκλοφορούν δεκάδες θεωρίες στο διαδίκτυο που επιχειρούν να εξηγήσουν το τι ακριβώς συμβαίνει. Το ζήτημα είναι ότι όλα αυτά χάνουν την ουσία. Μια πραγματικά καλή ανατροπή πρέπει να στέκει μόνη της και να μη χρειάζεται ο αναγνώστης, προκειμένου να την κατανοήσει, να διαβάσει χίλιες σελίδες θεωρίες και να απλώσει πίνακες με πιθανά και απίθανα ενδεχόμενα. Δυστυχώς όλο αυτό γίνεται βαρίδι σε μία πολύ καλή ιστορία.

Αν όμως αποδεχθούμε ότι τα πράγματα είναι πλέον έτσι και ότι ο Captain America είναι πράκτορας της Hydra που έχει ετοιμάσει ένα ασύλληπτο σχέδιο ώστε να νικήσει σχεδόν μόνος του όλους τους ήρωες και πρώην συμμάχους και φίλους του, τότε μπορούμε να εκτιμήσουμε το Secret Empire, το οποίο, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για τα Marvel Comics ώστε να ξεφύγουν από τα προβλήματα των τελευταίων χρόνων.

 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.