Η Αφίσα της παράστασης. Μια φωτογραφία του Τσέχωφ σε παζλ που τώρα φτιάχνεται σιγά σιγά και από κάτω ο τίτλος Αγαπητέ Τσέχω. Πάνω αριστερά διαβάζουμε 7 διηγήματα του Αντόν Τσέχωφ και πάνω δεξιά διαβάζουμε Μετάφραση/ Σκηνοθεσία Ειρήνη Μπαριτάκη

Είδαμε την παράσταση “Αγαπητέ Τσέχωφ”

Αρχοντούλα Βαρβάκη Από Αρχοντούλα Βαρβάκη 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Μια ομάδα 8 νέων ηθοποιών μας παρουσιάζει την παράσταση «Αγαπητέ Τσέχωφ», μια σύνθεση διηγημάτων του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα σε σκηνοθεσία της Ειρήνης Μπαριτάκη, που υπογράφει και την μετάφραση των κειμένων από τη ρωσική. Μετά την επιτυχία των παραστάσεων στο θέατρο Αλκμήνη η ομάδα Αντιστροφή σας περιμένει στο Faust, όπου μπορείτε να τους απολαύσετε Τετάρτη ή Πέμπτη στις 21:00.

Φωτογραφία: Στη σκηνή του θεάτρου βλέπουμε τρεις καμαρίερες με μάρες στολές, άσπρες ποδιές και άσπρο γιακά και τα μαλλιά πιασμένα πάνω. Η μία κοιμάται αριστερά στο πάτωμα πάνω στο δεξί της χέρι με χέρια και πόδια απλωμένα. Η δεύτερη κοιμάται στηριγμένη στο πόδι ενός γραφείου και η τρίτη κάθεται στο γραφείο και κρατάει το κεφάλι της. Στο βάθος βλέπουμε βαλίτσες κρεμασμένες στον τοίχο.

Δεν έχει επιχειρηθεί μια καινούρια ματιά στα κείμενα του συγγραφέα μέσα από φακούς που θα τους έδιναν κάτι από τη σημερινή Ελλάδα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια διατηρούν την ατμόσφαιρά της εποχής του Τσέχωφ και τα διηγήματα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των θεατών όσο πιο απλά γίνεται. Αυτή η ειλικρίνεια της σκηνοθεσίας και η ανάδειξη των κειμένων αφήνει τις σκέψεις του συγγραφέα να φτάσουν στο θεατή ατόφιες,  για να ταιριάξουν με τις δικές του. Αυτό είναι άλλωστε η δύναμη ενός μεγάλου συγγραφέα και η παράσταση αυτή το σέβεται.

Εκτός από τον γνωστό κόσμο του Τσέχωφ θα συναντήσετε και νέους δημιουργούς που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα, τα οποία φαίνονται πολύ σταθερά… Θα απολαύσετε τις δυνατές τους στιγμές που αναδεικνύουν το χιούμορ ή τη θλίψη που συναντά κανείς σε αυτά τα διηγήματα.

Φωτογραφία: Οι ηθοποιοί σε μια ταράτσα με ρούχα εποχής και κρατώντας από μία βαλίτσα.

Τα 7 διηγήματα που επιλέχθηκαν ως σταθμοί στο ταξίδι μας στον κόσμο του Τσέχωφ είναι τα παρακάτω: Αλογίσιο Επώνυμο, Η Δειλή, Γραφειοκρατεία, Επισκέπτης, Ταραχή, Η Χορωδός, Γιέγκερ. Μέσα από αυτά οι συντελεστές της παράστασεις μας καλούν να ρίξουμε μια ματιά στις «Κοινωνικές ανισότητες, διαφθορά, γραφειοκρατία, μικροαστισμός κι από την άλλη τα μεγάλα μυστήρια της ζωής: έρωτας, θάνατος, αγάπη, μοναξιά». Όλα αυτά που συναντάμε στην Ρωσία που αφήνει τον 19ον αιώνα και περνάει στον 20ο αλλά κι εδώ σήμερα. Η παράσταση αυτή μας παίρνει από το χέρι σε ένα ταξίδι που τελικά δεν καταλήγει και πολύ μακριά στην κρύα ρώσικη επαρχία, αλλά στη δική μας καθημερινότατα.

Φωτογραφία: Μία ηθοποιός με τα ξανθά μαλλιά της πιασμένα πάνω και ένα σάλι στους ώμους και ένας ηθοποιούς πίσω της με μαύρο παντελόνι, γιλέκο, γραβάτα και καπέλο και λευκό πουκάμισο να την κοιτά με μια καφέ ταξιδιωτική τσάντα στον ώμο. Κι εκείνη πάει να στραφεί προς εκείνον.

113 χρόνια μετά το θάνατό του ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχωφ, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας μας μιλάει ακόμα και μια παράσταση νέων καλλιτεχνών είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποδειχθεί αυτό.

Ένας ηθοποιός με μούσι, με καφέ παντελόνι, άσπρο πουκάμισο και μαύρες τιράντες κρατάει μια ναλίτσα καφέ.
Συντελεστές:
Μετάφραση / Σκηνοθεσία : Ειρήνη Μπαριτάκη
Μουσική επιμέλεια : Λήνα Ψυχογιού
Σκηνικά / Κοστούμια : Σοφία Βάσο
Φωτισμοί : Παντελής Παπαδόπουλος
Φωτογραφίες : Σωτηρία Ψαρού
Βίντεο : Φανούριος Καζάκης
Παραγωγή : Ομάδα Αντιστροφή

Ηθοποιοί: Χρήστος Διονυσόπουλος, Δήμητρα Θεοδωροπούλου, Δανάη Δήμητρα Καρρά, Κύρα Καρυτινού, Ιάκωβος Μηνδρινός, Φιλίππα Σκούρτη, Αλεξία Στολιδάκη, Θεόδωρος Χιντζίδης

Από 26 Απριλίου κ κάθε Τετάρτη κ Πέμπτη στις 21:00
στο Faust, Καλαμιώτου 11 & Αθηνα’ί’δος 12
Τηλ. Κρατήσεων: 2103234095
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ για ΑΜΕΑ κ ανέργους

 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αρχοντούλα Βαρβάκη πέρασε από το γνωστό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, γιατί το γράμμα της από τη σχολή μαγείας χάθηκε και γιατί είναι πολύ νωρίς για την Ακαδημία του Αστροστόλου. Παρ' όλα αυτά νοιώθει μέλος της γαλαξιακής μαγικής κοινότητας.