5 λόγοι που το φετινό Flash είναι η καλύτερη σειρά του Arrowverse

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 13 Λεπτά Ανάγνωσης

Όλα ξεκίνησαν απ’ το Arrow, το οποίο έχοντας κάνει τις πρώτες εντυπωσιακές σκοτεινές σεζόν του άρχισε να αποκτάει μικρά αδερφάκια. Πρώτα το Flash, που αρχικά φάνηκε ότι θα ήταν μια πιο ευχάριστη superhero σειρά που θα ερχόταν σε αντίθεση με το σοβαρό ύφος του Arrow αλλά και τη σκοτεινή ατμόσφαιρα στην οποία μας έχουν συνηθίσει και οι ταινίες της DC. Στη συνέχεια με το Legends of Tommorow το Arrowverse διευρύνθηκε χτίζοντας μια σειρά στην οποία πρωταγωνιστές θα γίνονταν κάποιοι λιγότερο προβεβλημένοι ήρωες του Flash και του Arrow. Πολύ γρήγορα απέδειξαν ότι οι Legends δεν ήταν μια ανακύκλωση χαρακτήρων, αλλά μπόρεσαν να αναδείξουν μια πολύ δυνατή ομάδα superheroes, που τα βάζει στα ίσια με το χρόνο. Τελευταίο ξαδερφάκι του Arrow είναι η Supergirl, η οποία στη 2η σεζόν μετακινήθηκε στο CW, στο οποίο βρίσκονται και οι υπόλοιπες σειρές, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμεύσει σε τίποτα άλλο πέρα από τη συμμετοχή της Supergirl σε κάποια crossovers.

Ενώ όλα έδειχναν ότι η κατάταξη από πλευράς ενδιαφέροντος και διασκέδασης μεταξύ των υπερηρώων του Arrowverse θα ακολουθούσε την χρονολογική τους σειρά, η ελεύθερη πτώση του Arrow έχει αφήσει την κορυφή στο Flash, το οποίο χθες τέλειωσε την 3η σεζόν του και μας απέδειξε ότι δίκαια κέρδισε την κορυφαία θέση.

Εδώ θα προσπαθήσουμε να θυμηθούμε 5 βασικούς λόγους από τις φετινές περιπέτειες του Flash που μας κέρδισαν. Προφανώς από εδώ και πέρα θα ακολουθήσουν spoilers.

flash4

  • Flashpoint

Η φετινή σεζόν του Flash αφιερώθηκε σε ένα σημαντικό event της DC στο Flashpoint. Το Flashpoint ξεκινάει όταν ο Barry έχει χτίσει σε μεγάλο βαθμό τις superhero δυνάμεις του, οπότε πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει το παρελθόν του και να διαγράψει το γεγονός που στιγμάτισε τη ζωή του, τη δολοφονία της μητέρας του από τον Reverse Flash, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τη φυλάκιση του πατέρα του, που θεωρήθηκε ένοχος για το φόνο. Όμως ενώ γυρνάει το χρόνο, σώζει τη μητέρα του και ζει την καινούρια του ζωή με τους γονείς του πλέον (και όχι με την Iris και τον Joe) σιγά – σιγά καταλαβαίνει ότι η αλλαγή του χρόνου επιφέρει αλλαγές σε όλη την πραγματικότητα που είχε γνωρίσει.

Έτσι λοιπόν στο Flashpoint δεν αλλάζει μόνο η ζωή του Barry, αλλά και όλων των ανθρώπων γύρω του. Στη διήγηση της ιστορίας στο comic της DC, αλλά και στην animation ταινία Flashpoint, που βασίστηκε στα comics, οι ζωές όλων των ηρώων της επηρεάζονται από την αλλαγή. Έτσι γνωρίζουμε έναν διαφορετικό Batman, έναν villain Aquaman και τη συνεργάτιδά του Wonder Woman, αλλά και άλλους πολλούς υπερήρωες της Justice League. Είναι αναμενόμενο ότι στη σειρά Flash το Flashpoint δεν θα μπορούσε να μας αφηγηθεί τις ιστορίες αυτών των χαρακτήρων, αλλά περιορίζεται στις αλλαγές στον κόσμο του Flash και του Arrow. Όταν ο Barry συνειδητοποίησε ότι πρέπει να αλλάξει το παράδοξο που δημιούργησε στο χρόνο και να επαναφέρει την προηγούμενη πραγματικότητα, βλέπει ότι έχει δημιουργήσει αλλαγές και στη δική του πραγματικότητα, οι οποίες πλέον δεν μπορούν να επανέλθουν. Έτσι ο Σίσκο έχασε τον αδελφό του, αλλά και η Caitlyn αποκτά δυνάμεις που θα την κάνουν την Killer Frost.

Και φυσικά το παράδοξο του Flashpoint άρχισε την ιστορία και πρέπει και να την τελειώσει. Και πώς αλλιώς παρά με εμπλοκή ξανά της μητέρας του Flash, η οποία για μια ακόμα φορά έχει δημιουργήσει τεράστια ερωτήματα για το πώς θα συνεχιστεί η ιστορία στην επόμενη σεζόν. Οι σεναριογράφοι αποφάσισαν να μας αφήσουν ξανά άφωνους για το τι θα γίνει στη συνέχεια, όπως όταν ξεκίναγε το Flashpoint, όπου ενώ είχαν φτιάξει όλα στη ζωή του, ο Barry αποφάσισε να αλλάξει το παρελθόν.

  • Killer Frost

Η Caitlyn ήταν σημαντικό κομμάτι της ομάδας του Flash από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε, λόγω των επιστημονικών της γνώσεων. Μαζί με τον Cisco που είναι ίσως ο πιο αγαπημένος μας βοηθός υπερηρωικής ομάδας στο Arrowverse, τον Harrison Wells και με τη νέα προσθήκη του Julian έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην καταπολέμηση των villains της Central City. Όμως η team Flash με τα χρόνια έχει μεγαλώσει και η Caitlyn δεν είναι απ’ τα πρόσωπα που θα μας έλειπαν από αυτήν (όπως αντίστοιχα και η Jemma στο Agents of S.H.I.E.L.D.).

Αυτό το κατάλαβαν ευτυχώς νωρίς οι σεναριογράφοι, που είχαν την εξαιρετική ιδέα να αξιοποιήσουν το Flashpoint για να δώσουν δυνάμεις στην Caitlyn, ώστε να γίνει η Killer Frost. Και μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο επέλεξαν σταδιακά να τη μετατρέψουν σε Killer Frost ήταν υποδειγματικός. Η team Flash εργάστηκε σκληρά στο να δημιουργήσει κάποιο εργαλείο που θα κατέστελλε τις δυνάμεις που είχε αποκτήσει η Caitlyn, ώστε να μην παίρνει τον έλεγχο του σώματός της ο villain εαυτός της. Και ενώ συνέχιζαν να ψάχνουν το μόνιμο αντίδοτο που θα εξαφάνιζε τις νέες δυνάμεις της και είχε αναπτυχθεί ήδη το ερωτικό ειδύλλιο της με τον Julian, οι σεναριογράφοι πήραν (ευτυχώς) τη μεγάλη απόφαση να μην υπάρχει επιστροφή για την Caitlyn.

Η Killer Frost ήρθε πλέον σε μόνιμη κατάσταση και αμέσως έπαιξε ρόλο στην ιστορία, αφού διάλεξε να στρατευτεί στο πλευρό του Savitar και να πολεμήσει μαζί του την πρώην ομάδα της. Η σύγκρουσή της με τους παλιούς της φίλους, αλλά και η προσμονή της μονομαχίας της με τον Cisco έδωσαν νέο ενδιαφέρον στην ιστορία, αλλά και στην προσπάθεια εμβάθυνσης στην προσωπικότητα της Killer Frost. Από εδώ και πέρα περιμένουμε πολύ περισσότερη Killer Frost, η οποία έχει τη δυνατότητα να γίνει αντίστοιχης σημασίας villain στη σειρά του Captain Cold.

flash3

  • H. R.

Σε κάθε σεζόν του Flash βλέπουμε και έναν διαφορετικό Harrison Wells. Είτε καλός, είτε κακός με σκοτεινά σχέδια στο μυαλό του, ο κάθε Wells έχει τη δικιά του σημασία στην ιστορία, ως ο λαμπρός επιστήμονας, που μπορεί να βοηθήσει τον Flash να γίνει γρηγορότερος και να νικήσει τους αντιπάλους του, ακόμα κι αν ο μεγαλύτερος αντίπαλός του θα ήταν ο ίδιος ο Wells, ως Reverse Flash.

Ο φετινός Harrison Wells μπορεί να έμοιαζε σε πολλά με τους προηγούμενους, αλλά είχε μια βασική διαφορά… δεν ήξερε τίποτα από επιστήμη. Όταν η team Flash αναζητούσε έναν νέο Wells σε κάποιο άλλο παράλληλο σύμπαν, δεν περίμεναν ότι ο H. R. δεν θα μπορούσε να προσφέρει τίποτα στην ομάδα με τις επιστημονικές του γνώσεις, αλλά ότι τελικά θα βοηθούσε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους τους στόχους της ομάδας. Από την προσπάθεια που έκανε για να κάνει τα Star Labs μουσείο, μέχρι τον έρωτά του με την Tracy Brand, την επιστήμονα που θα έκανε την ανακάλυψη για να νικήσουν το Savitar, ο H. R. έπαιξε το δικό του ιδιαίτερο ρόλο στη σεζόν.

Με βασικά του αντικείμενα τις μουσικές μπαγκέτες και με χαρακτηριστικότερη ιστορία για την προσωπικότητά του την παιδική ανάμνηση του Τζον Λένον, ο οποίος απάντησε «ευτυχισμένος» στην ερώτηση του δασκάλου του «τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις», ο H. R. έδωσε μια νέα νότα αισιοδοξίας και χιούμορ που προϋπήρχε απ’ τα πρώτα βήματα της σειράς και χρειαζόταν κάποιον να τα επαναφέρει σε μία απ’ τις πιο σκοτεινές σεζόν.

Grodd Lives

  • Gorilla Grodd

Όταν ο Barry μεταφέρθηκε πρώτη φορά στο μέλλον και είδε τον Savitar να σκοτώνει την Iris, οι τίτλοι των ειδήσεων έγραφαν για μια επίθεση γορίλλων στην πόλη, που είχε προκαλέσει μεγάλο πανικό. Τότε μάλλον ήταν απ’ τις καλύτερες στιγμές κάθε φαν, αφού έμαθε ότι ένας απ’ τους πιο δυνατούς και έξυπνους villain που έχει νικήσει στο παρελθόν ο Flash θα επιστρέψει για άλλον ένα γύρο. Όταν τελικά καταλάβαμε ότι ο Gorilla Grodd δεν επέστρεψε μόνο για έναν, αλλά για δύο γύρους είναι δεδομένο ότι η χαρά και η διασκέδαση χτύπησαν ταβάνι.

Κάπως έτσι, ο Flash στην προσπάθειά του να αλλάξει το μέλλον βρέθηκε στην Gorilla City της Earth-2 φυλακισμένος του Solovar, του αρχηγού της Gorilla City. Ο Grodd τότε ζητάει τη βοήθεια του Flash για να σταματήσουν μαζί τον Solovar που θέλει να επιτεθεί στην Charm City, πίσω στην Earth-1. Τελικά αποδεικνύεται ότι ο αγαπημένος μας τηλεπαθητικός γορίλλας είναι κάθε φορά πιο μπροστά στα σχέδιά του από αυτά που βλέπει ο Barry κι έτσι η ιστορία τελειώνει με την επίθεση στην Charm City του στρατού της Gorilla City με αρχηγό τον Grodd, ο οποίος θέλει να εκδικηθεί τον Flash.

Στη μάχη που ακολουθεί το στρατό του Grodd θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τρεις speedsters (Flash, Kid Flash, Jesse Quick), ο Cisco, η Gupsy, αλλά και ένας φίλος του Grodd απ’ τα παλιά. Το δίλημμα που θέτει ο Grodd στον Flash είναι ένα δίλημμα που επανέρχεται συχνά στον πιο γρήγορο άνθρωπο στη Γη: ή θα τον σκοτώσει ή θα πεθάνει. Όμως ο Flash πάντα προσπαθεί και βρίσκει έναν άλλον τρόπο.

flash2

  • Savitar

Ο θεός της ταχύτητας ήταν ο μεγάλος αντίπαλος της σεζόν. Ο Θεός της ταχύτητας στο μέλλον θα σκοτώσει την Iris και γι’ αυτό όλη η ομάδα θα αφιερωθεί στην προσπάθεια να αλλάξει το μέλλον. Όμως ο Savitar φαίνεται να ξέρει κάθε κίνηση της ομάδας του Flash και γι’ αυτό η προσπάθεια να λύσουν το αίνιγμα για το ποιος είναι ο Savitar θα έχει καθοριστική σημασία για να μπορέσουν να τον νικήσουν. Όμως εκείνος πάντα φαίνεται να είναι ένα βήμα μπροστά. Ο χρόνος κυλάει κατά της ομάδας του Flash και ενώ η ημέρα του φόνου της Iris πλησιάζει ο Barry πηγαίνει σε κάθε σημείο στο παρόν, στο παρελθόν και στο μέλλον, προκειμένου να σταματήσει τον Savitar.

Η αρχή της λύσης αργεί να δοθεί απ’ το σενάριο, αφού κάθε κίνηση της ομάδας πέφτει στο κενό, ενώ μεσολαβεί και ένα αχρείαστο crossover με τη Supergirl, το οποίο, όπως το έχουμε σχολιάσει και εδώ, (όπως το έχουμε σχολιάσει και εδώ) απλά παγώνει την ιστορία και κάνει διάλειμμα για love story και μουσικές διαφημίσεις. Όμως ενώ το μέλλον δεν δείχνει να αλλάζει, ο Barry μεταφέρεται στο δικό του μέλλον, για να δει τον εαυτό του συντετριμμένο από το θάνατο της Iris και την ομάδα του Flash διαλυμένη.

Η λύση του αινίγματος και η λύση της ιστορίας στα τελευταία επεισόδια μας προσφέρουν κάποιες απ’ τις καλύτερες σεναριακές ανατροπές που  μας έχει δώσει η σειρά. Η εβδομάδα που μεσολάβησε απ’ το προτελευταίο μέχρι το τελευταίο επεισόδιο ήταν για κάθε φαν γεμάτη αγωνία αλλά και χαρά που επιτέλους κάτι κινείται στο Arrowverse και δεν θα τη γλιτώνουν όλοι για πάντα, όπως έχει συμβεί τόσες φορές στο Arrow με την τακτική του σχεδόν αδύνατου θανάτου των πρωταγωνιστών.

Τελικά εχθροί όπως ο Savitar, σκοτεινοί και αποφασισμένοι να θυσιάσουν οποιονδήποτε αντίπαλο προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους, τέτοιοι εχθροί χρειάζονται στους αγαπημένους μας superheroes για να μας προσφέρουν ωραίες ιστορίες. Έτσι ήταν και ο Deathstroke γι’ αυτό ήταν ο villain της καλύτερης σεζόν του Arrow. Και χρειαζόμαστε πολλούς τέτοιους villains ακόμα.

 

 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.