Μια θεωρία για την πλοκή του νέου video game Spider Man

Από 11 Λεπτά Ανάγνωσης

Όταν μάθαμε πως η Insomniac, μια εταιρία που έγινε γνωστή στον χώρο από παιχνίδια σταθμούς σαν το Spyro the Dragon και το Rachet and Clank, ανέλαβε την ανάπτυξη ενός νέου Spider Man τίτλου χαρήκαμε. Όταν μάθαμε πως αυτό θα γίνει με τις ευλογίες της Marvel, σαν μεγάλο αποκλειστικό της Sony, ενθουσιαστήκαμε. Όταν διαβάσαμε πως η ιστορία του διαδραματίζεται παράλληλα με τις ταινίες και τα κόμικ και ουσιαστικά θα είναι “untold“, χεστήκαμε από τη χαρά μας! Πόσο μάλλον, όταν προκύπτει από τις πληροφορίες που έχουμε πως η νέα περιπέτεια του Peter Parker αναμένεται να ξεδιπλωθεί σε μια ΣΕΙΡΑ από τίτλους σε βάθος ετών και όχι απλά σε μια κυκλοφορία. Το θέμα της πλοκής του παιχνιδιού ωστόσο, καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου, το οποίο επίσημα δεν έχει σηκώσει κανείς. Όλες οι πληροφορίες που έχουμε “κλάπηκαν” από μισόλογα των developer ή έχουν προκύψει από αναλύσεις των δύο βασικών trailer που έχουν κυκλοφορήσει στις δύο τελευταίες E3 αντίστοιχα· κάτι ιδιαίτερα παράξενο, όταν πίσω από το project κρύβονται η Marvel και η Sony, που συνηθίζουν (τουλάχιστον στο cinematic universe) να μας δίνουν όλη την ταινία σε trailers…

Παρά το γεγονός πως το gameplay trailer που έδειξε η Sony φέτος “καθάρισε” το τοπίο από αρκετές φήμες, υπάρχουν επιπλέον στοιχεία που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη σχετικά με το περιεχόμενο του παιχνιδιού σεναριακά. Σε αυτό το κλίμα, θα επιχειρήσουμε και μεις να κάνουμε μια πρόβλεψη για το πολυαναμενόμενο game, βασιζόμενοι σε όσα έχουμε διαβάσει και όσα εικάζουμε πως ισχύουν.

Αν δώσατε προσοχή στο trailer της E3 2017, ίσως κάποιες από τις αναφορές “got your spidey sense tingling“. Μέσα από συγκεκριμένα καρέ, προκύπτουν πληροφορίες για το setting του παιχνιδιού, που ίσως …μαρτυρούν το γενικό plot.

Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε στο βίντεο, είναι η οικοδομή ενός κτηρίου με την επιγραφή “Fisk”. Fisk, όπως λέμε Wilson Fisk, a.k.a Kingpin. Το μυαλό μας αμέσως πάει στο Fisk Tower που έχουμε δει στα κόμικ ή τα animation, ωστόσο το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανέγερσης μας τοποθετεί -χρονικά- αρκετά πριν την περίοδο κυριαρχίας του Kingpin (π.χ. στο animation είχε σχηματίσει τους Insidious Six, ενώ στο Zombies Return τους Sinister Six με κάποιες διαφορές στα μέλη που απάρτιζαν τις ομάδες).

Αμέσως μετά βλέπουμε τον Spidey να σπεύδει στην οροφή του κτηρίου από όπου ακούγονται πυροβολισμοί. Στην συνέχεια, ενημερώνει για την κατάσταση μέσω ενδοεπικοινωνίας κάποια κυρία με το όνομα “Yuri”. Πιθανότατα, η αράχνη απευθύνεται στην αρχηγό της αστυνομίας Yuriko Watanabe, που ενδεχομένως έχει αναπτύξει μαζί του σχέσεις αντίστοιχες εκείνων του Batman με τον Commissioner Gordon, υπό την έννοια της συνεργασίας με σκοπό την πάταξη του εγκλήματος. Η Yuri στα κομικ ήταν επικεφαλής στην έρευνα πάνω στο Gang War που ξέσπασε μεταξύ Maggia και του Mister Negative, ενώ αργότερα “την έψαξε” και με την υπόθεση Hobgoblin. Με τα πολλά όμως, έμπλεξε με τα πίτουρα και χωρίς να πολυλογούμε έγινε η νέα Wraith. Η κατάληξη της, πιστεύω, δεν θα συμπεριληφθεί στο παιχνίδι και η αναφορά στη Wraith περισσότερο γίνεται για να τονίσω το πώς η Marvel σε αυτό το παιχνίδι θέτει αρκετά long term βάσεις, τόσο με συμμάχους όσο και εχθρούς.

Κατά την ενημέρωση που κάνει ο Parker, λοιπόν, στη Yuri, αναφέρεται στους μασκοφόρους που τραμπουκίζουν κάποιον εργάτη ως “demons“. Πρόκειται για τους “Inner Demons“, τα τσιράκια του Mr. Negative, που βασικό τους χαρακτηριστικό, πέρα από τις μάσκες, είναι η ικανότητα τους στο regenerate, που θυμίζει Deadpool και Wolverine, ίσως με πιο γρήγορο ρυθμό. Τεχνικά είναι απέθαντοι, ένα δώρον άδωρον, όταν ο βασικός σου αντίπαλος φημίζεται για την συνήθειά του να μη σκοτώνει. Το μόνο σίγουρο είναι πως η επιμονή τους θα μας τα κάνει τσουρέκια και θα μας καθυστερήσουν αρκετά στην προσπάθεια μας να πιάσουμε τον “Κύριο Αρνητικό”…

 

Αφού σώσει έναν ακόμα εργάτη του Fisk, σηκώνει -αγενέστατα- την απόκρυψη στο κινητό του (που θα μπορούσε να είναι η Eurobank για το στεγαστικό, ξέρω γω, και να μας γειώσει) και προς καμιά έκπληξη, είναι ο ίδιος ο Kingpin μέσα από τη φυλακή, από όπου ανενόχλητος κάνει κλήσεις Viber και ανεβάζει stories στο Instagram. Από αυτόν o Peter ζητά πληροφορίες για τον αρχηγό των Demons και, στα σωστά επιχειρηματικά πλαίσια του δούναι και λαβείν, γίνεται μια συμφωνία βάσει της οποίας ο Spidey δεσμεύεται να σώσει ό,τι απέμεινε από τους εργάτες με αντάλλαγμα την ταυτότητα του μεγάλου κεφαλιού. Το γεγονός ότι ο Fisk κινεί τα νήματα μέσα από την φυλακή, μας δίνει μια ιδέα για το corruption status του κόσμου που γίνονται όσα βλέπουμε, ενώ ίσως είναι και μια υπόδειξη για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον, όταν ο φαλακρός γίγαντας βγει από την ψειρού. Ίσως αποτελεί την επόμενη μεγάλη απειλή, που κάνει απλά μια μικρή εισαγωγή στην αρχή των γεγονότων. Εδώ, να επισημάνουμε την πιθανότητα να δούμε στον συγκεκριμένο τίτλο πάνω από έναν εμβληματικό κακό, όπως γίνεται και στα παιχνίδια Arkham. Δεν αποκλείεται, στα χνάρια του προαναφερθέντος παιχνιδιού που κινήθηκε μαρκετίστικα γύρω από το teasing του Black Mask και έδωσε τελικά τα σκήπτρα του βασικού κακού στον Joker, να δούμε και στο Spider Man εν τέλει κάποιον άλλον βασικό κακό, αφήνοντας τους Demons και τον Mister Negative να αποτελέσουν απλά ένα μικρό κεφάλαιο της ιστορίας.

Όταν, όμως, ο Spider Man φτάνει στο σημείο που του υπέδειξε ο Kingpin και συναντά τον Mister Negative, παρατηρούμε πως ο κακός βρίσκεται σε ένα παράξενο state μεταξύ της σούπερ και της απλής μορφής του, σε αντίθεση με όσα ξέρουμε από τα κόμικ. Εκεί, έχουμε μια διπλή περσόνα, τον κύριο Martin Li και τον Mister Negative. Ο πρώτος ευγενικός, φιλάνθρωπος, βοηθά ενεργά τους άστεγους της πόλης (F.E.A.S.T Project), ο δεύτερος (ουσιαστικά) απλά ένας μαλάκας που θέλει να δει τον κόσμο να καίγεται. Στο παιχνίδι, ωστόσο, δεν δείχνει να υπάρχει η άγνοια του πρώτου για τον δεύτερο, ενώ φαίνεται το εγχείρημα του κακού να πηγάζει από κάποια φιλοσοφία. Είναι πιθανό, λοιπόν, να βιώσουμε και πάλι μία από τις αγαπημένες τεχνικές της σύγχρονης τέχνης, αυτό το “ζύγισμα της ηθικής” που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν κάνεις το “σωστό” και τι ακριβώς είναι το λάθος. Αν η σκηνή του Negative πραγματοποιείται στην αρχή του παιχνιδιού (που σχεδόν σίγουρα το κάνει), ίσως η μάχη μαζί του, κάνει τον Spidey να αναθεωρήσει για κάποια πράγματα. Βέβαια, το enlightenment process είναι από τα μεγάλα κλισέ σε όλες τις ιστορίες του ανθρώπου αράχνη, από την υπόθεση uncle Ben ως το “Final Chapter” του Amazing Spider-Μan.

Φτάνει μόνο να δούμε το κατά πόσο ακολουθεί τα κόμικ το παιχνίδι γενικά, αφού στο τέλος του trailer, ο Mister Negative πιάνει τον Spidey και τον στριμώχνει στη γωνία. Η επαφή με τον συγκεκριμένο villain αλλάζει την προσωπικότητα του θύματος και βγάζει προς τα έξω το “dark side” του. Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να υπάρχει μέρος του παιχνιδιού που παίζουμε σαν “Evil Spider Man“, αν και θα ήταν κάπως awkward και controversial να σκοτώνουμε παιδάκια και να καίμε εκκλησίες φερειπείν, άρα μένει να δούμε πως θα προσεγγίσουν το θέμα οι directors του παιχνιδιού.

Αφού πέσουν οι τίτλοι του trailer, σε μια σκηνή τύπου Post Credits που κανείς δεν κατάλαβε γιατί μπήκε από τώρα στο teaser, βλέπουμε να τραβάει φωτογραφίες με το κινητό του στο σημείο της πτώσης, ο Miles Morales, ο νέος Spider Man από τα κόμικ της Marvel που διαδέχθηκε τον Peter Parker μετά τον θάνατό του. Η παρουσία του έκανε πολλούς να αναρωτηθούν αν πρόκειται απλά για easter egg, αν μιλάμε απλά για τον πρωταγωνιστή του sequel ή αν η Marvel θα “πειράξει” το timeline, δημιουργώντας ένα νέο universe, στο οποίο οι δυο τους συνυπάρχουν. Την στιγμή που παιχνίδια σαν το GTA V εισάγουν πολλαπλούς χαρακτήρες προς χρήση από τον παίκτη, είναι πιθανό, είτε σε κάποιο σημείο, είτε σε ολόκληρο το παιχνίδι μελλοντικά, να παίζουμε και με τους δύο! Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα βλέπαμε μαζί πολλές “αράχνες” άλλωστε, αν θυμηθούμε το κόμικ Spider-Men που το 2012 έκανε σημαντική επιτυχία.

Με τα παραπάνω, νομίζω γίνεται σαφές πως το επερχόμενο Spider Man θα είναι ένα πραγματικό έπος, που θα αφήσει πίσω σαν μαύρες σελίδες της ιστορίας τα μέτρια ως κακά παιχνίδια της Beenox, που μας απογοήτευσαν σχετικά, παρά το γεγονός ότι θα παίζαμε οτιδήποτε σχετίζεται με τον Spidey, ακόμα κι αν αυτό ήταν φλιπεράκι ή πασιέντζα με θεματική τσόχα. Αυτό που κρατάμε σαν απόσταγμα και περιμένουμε από το νέο τίτλο, αν πρέπει να κάνουμε μια πρόβλεψη, είναι πως θα αποτελέσει ένα κοκτέιλ από καλές ιδέες και στοιχεία από πολλαπλά universe και ιστορίες του ανθρώπου αράχνη. Ελπίζουμε βέβαια, easter eggs σαν τις πινακίδες του Osborn -που πάει για δήμαρχος (!) – να μην είναι τυχαία, μια υπόθεση που ενισχύεται από την παρουσία των εν λόγω πινακίδων και στα stand της Ε3 φέτος, αλλά να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα και σύντομα, σε ένα project που θέτει γερές βάσεις και δείχνει πως η Marvel και η Sony το στηρίζουν δυναμικά.

Μοιραστείτε το Άρθρο