International Iron Man: Ψάχνοντας το παρελθόν του Tony Stark (με ή χωρίς στολή)

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Περί Iron Man ο λόγος και προς το παρόν ας ξεπεράσουμε συμπάθειες ή αντιπάθειες για τον αμφιλεγόμενο δισεκατομμυριούχο υπερήρωα για να ασχοληθούμε με μια λιγότερο γνωστή ιστορία του. Το 2016, παράλληλα με την βασική σειρά Invincible Iron Man (η οποία είχε κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη του Civil War II) κυκλοφόρησε μια μίνι σειρά 7 τευχών με τον τίτλο «International Iron Man», η οποία μας διηγήθηκε μια ιστορία απ’ το παρελθόν του Tony Stark. Αυτή την ιστορία έχει αξία να ανασύρουμε, γιατί ίσως να έχει ξεχαστεί, αφού έπεσε η έκδοση των περισσότερων τευχών της πάνω στην εξέλιξη του Civil War II.

 

Η ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι: Ο Tony Stark ανακαλύπτει ότι είναι υιοθετημένος και επιστρέφει σε τόπους και ανθρώπους του παρελθόντος του προκειμένου να ανακαλύψει τους βιολογικούς του γονείς και τους λόγους που τον έδωσαν για υιοθεσία. Με αφορμή την αναζήτηση στο παρελθόν του θα γνωρίσουμε τον Tony Stark την εποχή που ήταν φοιτητής στο Cambridge, αλλά και την ερωτική του ιστορία με μία συμφοιτήτριά του, την Cassandra Gillespie.

Δημιουργοί της μίνι σειράς είναι ο Brian Michael Bendis, που είναι ο συγγραφέας και ο Alex Malleev, που είναι ο σκιτσογράφος. Οι δυο τους στο παρελθόν είχαν ξανασυνεργαστεί, με χαρακτηριστικότερο έργο τους τον Daredevil, τον οποίο μας παρουσίασαν από μία εντελώς διαφορετική σκοπιά στη δεκαετία του 2000. Τώρα στο International Iron Man επιχείρησαν κάτι αντίστοιχο. Έτσι οι δύο δημιουργοί μας προσφέρουν μια νέα ματιά στον Tony Stark, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας δεν περιλαμβάνει τον Iron Man, αλλά μάλλον περισσότερο ιστορίες από το παρελθόν του Stark, πολύ πριν εφεύρει την στολή του και γίνει υπερήρωας.

Κεντρική θέση στο έργο έχει η Ευρώπη. Το πανεπιστήμιο του Cambridge είναι ο χώρος συνάντησης του Tony και της Cassandra, ενώ η Σόφια και το Βουκουρέστι είναι οι τόποι που θα ξαναβρεθούν 20 χρόνια μετά. Από τότε θα έχουν μεσολαβήσει πολλά. Η διαφαινόμενη ιδιοφυία του φοιτητή Tony Stark τον έχει βοηθήσει να εξελιχθεί στον Iron Man και σε έναν απ’ τους εξυπνότερους ανθρώπους του κόσμου (κατά την άποψή του). Η Cassandra, η οποία ήταν κόρη οικογένειας πάμπλουτων εμπόρων όπλων, 20 χρόνια μετά θα συγκρουστεί με τον Iron Man, ως κληρονόμος των Gillespie.

Ακόμα επαναλαμβανόμενο είναι το θέμα της αντιπαραβολής της θετής οικογένειας με την αναζήτηση των βιολογικών γονιών του Tony Stark. Ο Howard Stark παρουσιάζεται απ’ τον Tony Stark ως αυστηρός πατέρας, για τον οποίο είναι πεπεισμένος ότι τον μισεί και γι’ αυτό του φέρεται έτσι. Η απογοήτευση απ’ τον θετό πατέρα είναι ένα ακόμα κίνητρο για την αναζήτηση της ιστορίας των βιολογικών γονιών του. Όμως η ερμηνεία της στάσης του πατέρα Stark θα μας απαντήσει πολλά ερωτήματα όσο εξελίσσεται η ιστορία.

Τέλος, το γεγονός ότι το International Iron Man διηγείται μια ιστορία απ’ το παρελθόν του Tony Stark δεν σημαίνει ότι δεν έχει δράση. Ίσως η δράση είναι λιγότερη σε σχέση με σειρές άλλων υπερηρώων που έχουμε συνηθίσει. Μάλιστα αυτό δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στους δημιουργούς να αναπτύξουν τις προσωπικότητες των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Όμως σε καμία περίπτωση δεν απουσιάζει η δράση από το International Iron Man. Μάλιστα η σύγκρουση της S.H.I.E.L.D. και της HYDRA αποτελεί σε πολλά σημεία το κλειδί για την εξέλιξη της ιστορίας. Και αφού δεν λείπει η δράση, σίγουρα δεν θα μπορούσε να λείπει και ο ίδιος ο Iron Man. Ο υπερήρωας μπορεί να συμμετέχει μόνο στα σημεία της ιστορίας που αφορούν το παρόν της αφήγησης, αλλά σίγουρα κάνει αισθητή την παρουσία του.

 

Η αποκάλυψη των βιολογικών γονιών του Tony Stark έρχεται ως το αποκορύφωμα καλοδουλεμένων ιστοριών των δημιουργών του International Iron Man, οι οποίοι μας ξαναγνωρίζουν τον Iron Man πλάθοντας το παρελθόν του ποιοτικά και ουσιαστικά. Τελικά το International Iron Man είναι σίγουρα ένα comic που αξίζει να διαβάσει κανείς ανεξάρτητα αν έχει ασχοληθεί ξανά με τις διάφορες σειρές του Iron Man. Σίγουρα μπορεί να αποτελέσει και μια καλή αρχή…

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.