Οι 12 Classes του Dungeons and Dragons για νέους παίκτες (Part 1)

Νικόλας Καβακλής Από Νικόλας Καβακλής 11 Λεπτά Ανάγνωσης

O Fighter Γκόρθνακ καρφώνει το διπλό πέλεκυ του στο κεφάλι ενός ζόμπι, ο Cleric Θαρς προτάσσει το ιερό σύμβολο του Πέλορ και με μια εκθαμβωτική λάμψη εκδιώκει την ορδή σκελετών που έρχονται κατά πάνω τους. Εκείνη τη στιγμή η Rogue Λίντα καταφέρνει επιτέλους να ανοίξει τη μεγάλη σιδερένια πόρτα που έκλεινε το δρόμο στην ομάδα. Πίσω από αυτήν, όμως, ξεπροβάλλει ο νεκρομάντης του μπουντρουμιού, έτοιμος να εξαπολύσει τα απέθαντα πιόνια του. Τότε, η Wizard Μιάλη με δυο κινήσεις του ραβδιού της και με λίγη μαγική σκόνη ανοίγει μια πύλη, επιτρέποντας στους ήρωες μας να διαφύγουν από τα νύχια των ζωντανών νεκρών. Λίγο καιρό μετά, σε ένα χωριό της περιοχής, ο Bard Τζούλιαν διηγείται την ιστορία των ηρώων “who bravely ran away, away“ ( Ooo Brave Sir Robin).

Μάγοι, πολεμιστές, κληρικοί, δρυίδιες και πολλές άλλες Classes τριγυρνάνε στον κόσμο του DnD, προκαλώντας κάθε λογής προβλήματα και κακοτυχίες στους χωρικούς και τους βασιλιάδες (εντάξει, καμιά φορά μπορεί να βοηθάνε και λίγο). Το Dungeons and Dragons, όπως και πάρα πολλά παιχνίδια ρόλων, επιλέγουν τις Classes για να διαχωρίσουν τους ήρωες και να κάνουν τον καθένα τους ξεχωριστό. Σε αντίθεση με πολλά άλλα παιχνίδια, αυτό αποτελεί μια αφαίρεση του συστήματος και όχι απαραίτητα κομμάτι του κόσμου (δεν είναι απαραίτητο ότι ένας Warlock φωνάζει τον εαυτό του Warlock). Σε αυτή τη λίστα, λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες καθοδηγητικές γραμμές για την κάθε class. Επειδή όμως το DnD δεν περιορίζεται από κάποιους κανόνες, ο στόχος θα είναι περισσότερο να εμπνευστούμε παρά να πάρουμε συμβουλές για τον κάθε ήρωα.

Να σημειωθεί ότι μιλάμε για τις Classes όπως αναφέρονται στο Player’s Handbook της 5ης έκδοσης. Μόνο ο Ranger θα παρουσιαστεί από από την revised έκδοση, καθώς η αρχική έκδοση του βιβλίου τον έχει σε πολύ αδύναμη θέση.

Ξεκινάμε αλφαβητικά.

Barbarian:


Κόναν ο βάρβαρος, ο αρχηγός μιας φυλής Ορκ, ένας νάνος στρατιώτης με PTSD. Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες θα μπορούσαν να ήταν barbarians. Ενσαρκώνοντας την οργή και την ευελιξία στη μάχη, οι barbarians συνήθως προέρχονται από περιοχές όπου η καθημερινή επιβίωση δεν είναι εξασφαλισμένη και η θέληση του δυνατότερου είναι νόμος. Λιγότερο εκπαιδευμένοι στην τέχνη του πολέμου, αυτοί οι ατρόμητοι πολεμιστές βασίζονταν στην τυφλή οργή (rage) για να επικρατήσουν απέναντι στους αντιπάλους τους. Πολλοί από αυτούς συνδέονται ψυχικά με την ίδια την αιμοβόρα φύση που πολεμάνε και αποχτούν δύναμη από αυτή (Totem Warriors). Ένας χαρακτήρας Barbarian είναι ένας χαοτικός μαχητής, που πολλές φορές δυσκολεύεται να χωρέσει σε μια «πολιτισμένη κοινωνία» και γι’ αυτό σπάνια θα τον δεις φύλακα σε κάποιο χωριό ή κάστρο. Τα μπουντρούμια, τα δάση και τα άγρια χωριά είναι το φυσικό περιβάλλον του. Στο κομμάτι του combat και gameplay, o Barbarian είναι ένας από τους καλύτερους front-line πολεμιστές λόγω της ευελιξίας του αλλά και τη ικανότητάς του να κρατιέται στη ζωή ακόμα και από μια κλωστή. To rage, αλλά και οι υπόλοιπες δυνάμεις του, τον κάνουν εξαιρετικά επικίνδυνο για όποιον σταθεί εμπρός του στη μάχη.
Αν ο χαρακτήρας σου είναι ένας τέτοιος αυτοδίδακτος πολεμιστής, αν βασίζεται στη θέληση και την οργή του και αν έχει αρκετά ψυχολογικά προβλήματα για να μπαίνει σε blind rage σε κάθε μάχη, τότε ο Barbarian είναι η class για σένα.

Bard


Ο τραγουδοποιός στην ταβέρνα που αφηγείται τα κατορθώματα των ηρώων, ο γνώμος που σαγηνεύει μια ολόκληρη φυλή Ορκ με τη μουσική του, ο ηθοποιός που αποσπά τους περαστικούς με την παράστασή του, καθώς τους κλέβει το πουγκί με τα χρυσά νομίσματα, αυτός είναι Bard. Αυτοί οι θαυματουργοί των τεχνών και της μαγείας που παίρνουν τις δυνάμεις τους από την ίδια τους τη σχέση με τις τέχνες. Είτε μουσική, είτε θέατρο, είτε ακόμα ποίηση και χορός, ένας βάρδος μπορεί να σαγηνεύσει τα πλήθη, να εμψυχώσει τους συντρόφους του και να υπνωτίσει τους γίγαντες της φωτιάς ώστε να μη σας ψήσουν ζωντανούς. Συνήθως το «πρόσωπο» της ομάδας, ένας Bard είναι κατάλληλος για όποια διπλωματία και απάτη θελήσετε να επιχειρήσετε. Δουλειά του επίσης είναι να διαδώσει τα κατορθώματα της ομάδας σας και να σας κάνει τους «πραγματικούς ήρωες» μιας περιοχής. Όμως, ένας Bard δεν είναι μόνο λόγια και τραγούδια, είναι ένας ελαφροχέρης ικανός σχεδόν για οποιοδήποτε δουλειά τον χρειαστείς: πλαστογραφίες, κλειδαριές, όλα είναι στο ρεπερτόριο του. Είναι αυτό που λέμε jack of all trades. Στο κομμάτι του combat και gameplay, o Bard παίρνει το ρόλο του support στην ομάδα καθώς μπορεί να ενισχύσει και να ενδυναμώσει (buffάρει) όλες σχεδόν τις ικανότητες των άλλων χαρακτήρων. Σε μια μάχη, μάλλον θα τον βρεις να τριγυρνά γύρω γύρω, μπαινο-βγαίνοντας στη μάχη ώστε να πάρει την καλύτερη (και πιο ασφαλή) θέση. Ποτέ μην υποτιμήσεις τις γνώσεις ενός βάρδου… Μπορεί το όνομα του μάγου που ζει στο κάστρο να σου φαίνεται ασήμαντο τώρα, όταν όμως θα καλεί τις ορδές των απέθαντων, κάθε πληροφορία θα σου φανεί χρήσιμη.

Αν ο χαρακτήρας σου βασίζεται στα λόγια, στη γοητεία και στην ικανότητα να βοηθάει τους άλλους με μουσική και τραγούδι, τότε μάλλον ο Bard είναι ο κατάλληλος χαρακτήρας για σένα.

Cleric


Ο ιερέας στο χωριό, ο αρχηγός της εκκλησίας του Heironeous, ο πολεμιστής στην πρώτη γραμμή που με τη δύναμη της πίστης του εκδιώχνει τους απέθαντους, ο θεραπευτής των αδύναμων και των τραυματισμένων, όλοι αυτοί είναι κατά πάσα πιθανότητα Clerics. Οι Clerics είναι θαυματοποιοί που παίρνουν τις δυνάμεις τους μέσω της πίστης σε κάποια ανώτερη δύναμη, συνήθως κάποιο θεό ή ιδέα και μέσα από αυτή μπορούν να κάνουν πράγματα αδιανόητα στους κοινούς θνητούς. Μπορούν να θεραπεύσουν τους τραυματισμένους, να κάψουν τους κακούς και τους αλλόθρησκους ή ακόμα και να επαναφέρουν τους νεκρούς στη ζωή. Ένας cleric είναι συνήθως πολύ κοντά στις θρησκευτικές αρχές του θεού του. Τιμά και εκτελεί τη θέλησή του, έχοντας ανεξαρτησία, βέβαια, από αυτόν. Μέσω της πίστης του παίρνει τεράστια δύναμη να αλλάξει τον κόσμο γύρω του. Μαζί με όλα αυτά, είναι και εκπαιδευμένος στην τέχνη του πολέμου. Οι δυνάμεις του εξαρτώνται από τα Domain της πίστης του και κάθε Cleric είναι ξεχωριστός από τον άλλον (ειδικά αν έχουν άλλη θρησκεία). Στο κομμάτι του combat και του gameplay, ο Cleric είναι ο βασικός θεραπευτής και buffer της ομάδας, βρίσκεται συνήθως στις μπροστινές γραμμές ώστε να θεραπεύει τους fighter, barbarians και όποιον άλλον δέχεται τις περισσότερες φάπες. Όμως, οι ικανότητες του είναι τέτοιες που μπορεί να κάνει ξόρκια που θα ζήλευαν ακόμα και οι πιο ικανοί μάγοι, είτε για να αποδυναμώσει τους αντιπάλους του είτε για να επηρεάσει όλο το πεδίο της μάχης.

Αν ο χαρακτήρας σου βασίζεται σε κάποια ανώτερη από αυτόν δύναμη, είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει για τις ιδέες του και έχει μια συγκεκριμένη σύνδεση με τα θεία βασισμένη στη μελέτη και την πίστη, τότε ο Cleric είναι ο χαρακτήρας σου.

Druid


Οι προστάτες των δασών και της φύσης, οι μαχητές των ζώων, οι ιερείς της αγνής δύναμης του κόσμου, αυτοί είναι οι Druids. Ένας Druid μοιάζει αρκετά με τους κλασικούς σαμάνους των ταινιών, παίρνει τη δύναμη του κατευθείαν από τη φύση και έχει ορκιστεί να την προστατεύει. Διαθέτει μια ιδιαίτερη σύνδεση με το ζωικό βασίλειο, το οποίο χρησιμοποιεί και από το οποίο παίρνει την ικανότητα να μεταμορφωθεί στους… υπηκόους του βασιλείου. Η μαγεία που παίρνει ο ίδιος, συνδυάζει τη θεραπευτική πλευρά της φύσης, τη σύνδεση όλων των πραγμάτων μεταξύ τους αλλά και την καταστροφική πλευρά της δύναμής της. Μπορούν να καλέσουν άγρια θηρία να κατασπαράξουν τους εχθρούς τους ή και να εξαπολύσουν το φυτικό βασίλειο εναντίον τους. Ο Druid (μαζί με τον Ranger) ζει συνήθως μακριά από τον πολιτισμό, βασιζόμενος στην ίδια τη φύση για να τον προστατεύσει και να του καλύπτει τις ανάγκες του. Πολλοί Druid, όμως, βρίσκονται μέσα σε περιπέτειες καθώς προσπαθούν είτε να προστατεύσουν τη φύση είτε να ταξιδέψουν στον απέραντο κόσμο της. Θεωρούν τα τερατουργήματα και τους απέθαντους σαν προσβολή για την ίδια τη φύση και είναι δεινοί κυνηγοί τους. Μεταμορφώνονται σε όποιο ζώο γνωρίζουν, παίρνοντας μια γκάμα δυνάμεων και ικανοτήτων. Αυτή η ικανότητα τους κάνει ικανούς να παίξουν διάφορους ρόλους στο combat και το gameplay, καθώς ο Druid μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να παίρνει από τη θέση του tank μέχρι του Spellcaster και του crowd controller. Δεν περιορίζεται και μπορεί να προσαρμοστεί στις επιθυμίες και τις ανάγκες σας.
Αν ο χαρακτήρας σας παίρνει τη δύναμη του από την ίδια τη φύση, αν ενσαρκώνει το ζωικό βασίλειο και παλεύει για να προστατεύσει όλα αυτά, τότε μάλλον είναι Druid.

Εδώ τελειώνει το πρώτο μέρος του μίνι αφιερώματος. Έχουμε ακόμα να δούμε άλλες 8 classes. Έχει σημασία να τονίσουμε ότι ακριβώς λόγω της ευελιξίας του παιχνιδιού, δεν μπορεί κανείς να βάλεις τις Classes σε κουτάκια και ούτε θα μπορούσαμε να σας πούμε ότι υπάρχει ένας μόνο σωστός τρόπος παιχνιδιού. Ο στόχος μας είναι να εμπνευστείτε και να αποκτήσετε τις δικές σας ιδέες

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ταξιδεύει συνήθως με το ψευδώνυμο Elerrion (έχοντας παντα μαζί του μια πετσέτα). Αν δεν τον βρεις πίσω απο ενα DmScreen τοτε μάλλον θα κουβεντιάζει καπου για την ψυχολογία και το Doctor who. Εξασκεί της ικανότητές του ως Classic Western Geek και Gamer στο https://www.youtube.com/user/Elerrion