O Superman ήταν αντιφασίστας

admin Από admin 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Γράφει ο Τζων Ζαμάς*

Η άνοδος των κόμικς στις Η.Π.Α, επηρεάστηκε αρκετά από την μετανάστευση των Εβραίων, την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εβραίοι ήταν εκείνοι, οι οποίοι εφηύραν ήρωες όπως ο Superman, ο Batman και ο Spirit, και στη συνέχεια τους έστειλαν να πολεμήσουν τους Ναζί.

O Superman δημιουργήθηκε από δυο -δεύτερης γενιάς μετανάστες- εβραίους δημιουργούς κόμικς, τους Jerry Siegel και Joe Shuster από το Cleveland.  Από το 1938 και μετά, ο ήρωας τους από το πλανήτη Κρύπτον, κατέκτησε την αγορά κόμικς. Οι ιστορίες του μάλιστα, απαγορεύθηκαν στην Ναζιστική Γερμανία, με διαταγή του Υπουργού Προπαγάνδας, Joseph Goebbels.

To 1940, ο Shuster και Siegel εκδίδουν την ιστορία «Πώς ο Superman θα έδινε τέλος στον Πόλεμο», στην οποία ο ήρωας επιτυγχάνει στο να φέρει τον Χίτλερ, ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο χαρακτήρας του Superman, ήταν πέρα για πέρα αντιφασιστικός. Ακόμη και το αληθινό του όνομα ήταν εβραϊκό. Γεννήθηκε στον Κρύπτον ως Καλ-Ελ, που στα εβραϊκά σημαίνει «ο Θεός είναι στα πάντα». Παρόλα αυτά, ποτέ του δεν εκλήφθηκε ως μια εβραϊκή επινόηση. Ο σωτήρας του κόσμου με το μπλε κουστούμι του και οι αναρίθμητοι άλλοι χαρακτήρες κόμικς με τις υπερφυσικές τους ικανότητες, ήταν πάντοτε, πρώτον και κύριων, Αμερικάνοι  ήρωες. Αυτό εξηγεί το γιατί οι Εβραϊκές ρίζες των κόμικς, παραμένουν για τόσο καιρό μη αναγνωρισμένες.

 

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ «ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝ» ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

            Αλλά ο Sigel και o Shuster δεν ήταν οι μόνοι Εβραίοι δημιουργοί που προσπαθούσαν να επιτύχουν στην βιομηχανία των κόμικς. Πολλοί Εβραίοι μετανάστες ήρθαν στις Η.Π.Α, ουσιαστικά απένταροι και έγιναν σχεδιαστές κόμικς, όχι γιατί αυτό ήταν το μεγάλο τους πάθος, αλλά επειδή δεν μπορούσαν να βγάλουν έναν αξιοπρεπή μισθό ως καλλιτέχνες άλλου είδους.

 

Όχι μόνο ο Superman, αλλά και ο Batman, o Captain America, οι Fantastic Four και πολλοί άλλοι, ήταν δημιουργίες Εβραίων δημιουργών, όπου συχνά «αμερικανοποιούσαν» τα ονόματα τους, ώστε να κρύψουν την καταγωγή τους. Το αληθινό όνομα του Bob Cane, συνδημιουργού του Batman, ήταν Robert Khan. Το αληθινό όνομα του Jack Kirby, σχεδιαστή και συνδημιουργού σχεδόν όλων των βασικών ηρώων της Marvel, ήταν Jacob Kurtzberg, ενώ το αληθινό όνομα του Stan Lee, συγγραφέα και συνεργάτη του Kirby, ήταν Stanley Lieber.

            Οι Εβραίοι δημιουργοί συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του είδους. Ο Will Eisner, ο οποίος πέθανε το 2005 και δημιούργησε τον χαρακτήρα Spirit, θεωρείται ο δημιουργός της γραφικής νουβέλας, του λογοτεχνικού κόμικ. Ο Robert Crumb, Gerry Shamray και Diane Noomin, έγιναν σταρ της underground κόμικ σκηνής, ενώ ο Harvey Kurtzman δημιούργησε το «Mad» περιοδικό. O Art Spiegelman στο «Maus», σε ένα αριστούργημα του είδους, εξιστορεί με μοναδικό τρόπο, την ιστορία του πατέρα του, ενός επιζώντα του Ολοκαυτώματος. Ακόμη, μια αξιόλογη φωνή ανάμεσα στους σύγχρονους δημιουργούς, είναι η Rutu Modan, όπου στις γραφικές νουβέλες της εξιστορεί την ζωή στο Ισραήλ.

 

 

Πηγή: http://www.schirn.de/en/magazine/context/pioniere_des_comic_superman_juedische_zeichner_siegel_shuster/

*Ο Γιάννης Τραπεζόντας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Πιστεύει στην μουσική, στην ισορροπία, στον ορθολογισμό και στα όνειρα. Για το μόνο πράγμα που είναι σίγουρος, είναι ότι το έχει απολέσει προ πολλού.

Μοιραστείτε το Άρθρο