Secret Hitler ή αλλιώς παίζοντας στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης

Νικόλας Καβακλής Από Νικόλας Καβακλής 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Έτος 1933. Γερμανική δημοκρατία του μεσοπολέμου. Δύο δυνάμεις παλεύουν για τον έλεγχο της κυβέρνησης: οι φασίστες και οι φιλελεύθεροι (ναι εντάξει, ξαναγράφουμε λίγο την ιστορία). Οι δύο παρατάξεις παλεύουν για να προωθήσουν η καθεμία τη δικιά της πολιτική ιδεολογία και το πολιτικό της σχέδιο, ώστε τελικά να καταλάβουν (ή να σταθεροποιήσουν) την Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Όμως, όπως καλά φαντάζεστε, μέσα στο χαμό των συγκρούσεων και της κατάρρευσης της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης κρύβεται ένας Χίτλερ! Αν εκλεγεί καγκελάριος η ιστορία παίρνει τη γνωστή της τροπή…

Το Secret Hitler είναι ένα εξαιρετικό επιτραπέζιο παιχνίδι πολιτικής ίντριγκας για 5 με 10 παίκτες. Αποτελεί το μπάσταρδο παιδί του «The Resistance» και του κλασσικού «Παλέρμο», αφού συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία και των δυο παιχνιδιών. Ακόμα είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα Kickstarter projects που κατάφερε μέσω crowd funding να συγκεντρώσει σχεδόν 1.5 εκατομμύριο δολάρια με 34.000 backers και τελικά να εκδοθεί με πολύ καλό reception.

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο, το παιχνίδι διαδραματίζεται στη Γερμανία του μεσοπολέμου (που ιστορικά έχει ονομαστεί Δημοκρατία της Βαϊμάρης). Οι παίκτες εξ αρχής χωρίζονται σε δύο -άνισες μεταξύ τους- ομάδες: στους φασίστες και στους φιλελεύθερους. Και αφού οι ομάδες χωριστούν αρχίζει η σύγκρουση για τον έλεγχο του Reichstag!

Όμως όπως σε κάθε καλό Traitor game οι φιλελεύθεροί αν και έχουν την αριθμητική υπεροχή δεν γνωρίζουν ποιοι ανήκουν σε κάθε  πολιτική παράταξη, ούτε ποιος απ’ όλους τους συμπαίκτες τους είναι ο κρυφός Χίτλερ (hint: για να παίξετε να είστε ξυρισμένοι, μην έχετε αφήσει κανα μουστάκι και χαλάσετε το παιχνίδι). Αντίθετα οι φασίστες ξέρουν ποιος είναι ο Χίτλερ. Όμως ο Χίτλερ δεν ξέρει ποιοι είναι οι φασίστες!

Κάπως έτσι ξεκινάει η μάχη για την εκλογή των κατάλληλων για τις θέσεις του Προέδρου και του Καγκελάριου. Στόχος των φιλελεύθερων και της κυβέρνησής τους είναι να σταματήσουν τους Ναζί. Ο Πρόεδρος και ο καγκελάριος, λοιπόν, διαμορφώνουν την κυβέρνηση και τραβάνε κάρτες «πολιτικών αποφάσεων» από την τράπουλα: Πρώτος ο πρόεδρος τραβάει 3 κάρτες και στη συνέχεια δίνει δύο στον καγκελάριο.

Έλα όμως που οι φασιστικές πολιτικές (κάρτες “πολιτικών αποφάσεων”) ξεπερνάνε τις φιλελεύθερες (είναι σχεδόν οι διπλάσιες και με την κυβέρνηση να αποτελείται από αγνώστου πολιτικού παρελθόντος άτομα ξεκινάει και η προσπάθεια να πείσουν για ποιο λόγο περάσανε 2 φασιστικές πολιτικές στη σειρά (ή να πετάξουν ο ένας τον άλλον στις ράγες του τρένου).

Αυτή είναι η βασική ίντριγκα στο story του παιχνιδιού. Και το παιχνίδι συνεχίζεται, καθώς εκλέγονται σε κάθε γύρο νέος Πρόεδρος, Καγκελάριος και νέες κυβερνήσεις και περνάνε τις δικές τους πολιτικές. Και σε κάθε γύρο οι φιλελεύθεροι προσπαθούν να καταλάβουν αν προδόθηκαν από κάποιον ή αν ήταν απλά άτυχοι στο τράβηγμα της κάρτας. Έλα όμως που όσο περνάνε φασιστικές πολιτικές ο πρόεδρος συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερη δύναμη. Χαρακτηριστικά στο τέλος έχει μέχρι και την ικανότητα να σκοτώσει κάποιον άλλον παίκτη ή ακόμα και τον ίδιο τον Χίτλερ ( κερδίζοντας έτσι το παιχνίδι για του φιλελεύθερους). Όμως αν μετά την 3η φασιστική πολιτική ο Χίτλερ εκλεγεί καγκελάριος, τότε η δημοκρατία καταρέει και τον έλεγχο τελικά τον παίρνουν οι φασίστες (μπράβο παιδιά! καλή δουλειά!).

Το Secret Hitler ειναι ενα εξαιρετικό παιχνίδι με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο. Συστήνεται ειδικά για παρέες 7-8 ατόμων – antifάδων. Το παιχνίδι κυλάει τόσο αρμονικά, ώστε καταφέρνει να ιντριγκάρει όλων των ειδών τους παίκτες: από τους πιο κοινωνικούς της παρέας, που συμμετέχουν πολύ προσπαθόντας να διαβάσουν τις εκφράσεις των συμπαικτών τους, μέχρι και τους παίκτες στρατηγικής, που υπολογίζουν τις πιθανότητες της τράπουλας και προσπαθούν να ανακαλύψουν με στατιστικές πράξεις την αλήθεια.

Και το καλύτερο από ολα ? Το παιχνίδι που σίγουρα θα θέλετε έστω να δοκιμάσετε μια φορά διατίθεται και δωρεάν στο site του παιχνιδιού! Το μόνο που έχετε να κάνετε αν δεν έχετε πολλά λεφτά το Σ/Κ και θέλετε να περάσετε ευχάριστα με την παρέα σας, είναι να κατεβάσετε την ηλεκτρονική του έκδοση σε PDF και, απλά να αρχίσετε το παιχνίδι! Βέβαια η ολοκληρωμένη του έκδοση προφανώς και προσφέρει μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εμπειρία διασκέδασης και κάποια στιγμή θα θελήσετε και οι ίδιοι να την προμηθευτείτε!

Όπως καλά καταλάβατε, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε να παίξετε αυτό το πρωτότυπο παιχνίδι με την παρέα σας. Να είστε σίγουροι ότι θα περάσετε αρκετές ώρες καταστρώνοντας δολοπλοκίες και τελικά να τσακώνεστε όλοι με όλους! Και αν στο τέλος βρεθείτε σε μια Γερμανία που απέτυχαν οι φιλελεύθεροι να αναχαιτίσουν τον Χίτλερ και τους Ναζί, που πλέον βασιλεύουν στο Reichstag… μην αγχώνεστε! Μπορεί το παιχνίδι να έχει τελειώσει για σας αλλά τελικά την παρτίδα θα τη σώσει ο Κόκκινος Στρατός, που παραμονεύει στα ανατολικά σύνορα της χώρας να τελειώσετε για να καρφώσει ξανά και ξανά την κόκκινη σημαία με το Σφυροδρέπανο στο Reichstag.

TAGGED:
Μοιραστείτε το Άρθρο
Ταξιδεύει συνήθως με το ψευδώνυμο Elerrion (έχοντας παντα μαζί του μια πετσέτα). Αν δεν τον βρεις πίσω απο ενα DmScreen τοτε μάλλον θα κουβεντιάζει καπου για την ψυχολογία και το Doctor who. Εξασκεί της ικανότητές του ως Classic Western Geek και Gamer στο https://www.youtube.com/user/Elerrion