Μπλε Κομήτης- Ένα αναγκαίο περιοδικό για την ελληνική κόμικ σκηνή

Αλέξανδρος Μινωτάκης Από Αλέξανδρος Μινωτάκης 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Εδώ, στο Smassing Culture, έχουμε γράψει επανειλημμένα ότι η ελληνική σκηνή κόμικ έχει πάρει τα πάνω της τα τελευταία χρόνια. Νέες κυκλοφορίες και δημιουργοί, πληθώρα σεναρίων και εκδόσεων πάνε μαζί με τη διεύρυνση του κοινού το οποίο ξεφεύγει πλέον από τα όρια κύκλων “ειδικών” και επεκτείνεται διαρκώς. Παρόλο που τα χιουμοριστικά στριπ κυριαρχούν ακόμα (και έχουν προσφέρει πολύ επιτυχημένες σειρές, όπως τα αγαπημένα μας Κουραφέλκυθρα), βλέπουμε μια όλο και μεγαλύτερη ποικιλία, με την επιστημονική φαντασία να κερδίζει έδαφος και να ακολουθούν πολλά είδη που βρίσκουν σιγά – σιγά τη θέση τους.

Όχι τυχαία, οι προηγούμενες περίοδοι “άνθισης” στο ελληνικό κόμικ συνοδεύτηκε από πολύ επιτυχημένα περιοδικά, όπως η Βαβέλ, το Παρα πέντε και το 9, που άνοιγαν δρόμους και δημιουργούσαν ένα σταθερό χώρο που συγκέντρωνε παλιούς και νέους αναγνώστες. Μέσα από αυτά αναδείχθηκαν δημιουργοί που σημάδεψαν το χώρο στη συνέχεια, στη Βαβέλ πρωτοδημοσιεύτηκε ο Κόκορας του Αρκά και στο 9 εμφανίστηκε πρώτη φορά το Μανιφέστο του Ηλία Κυριαζή.

Σχεδιασμός χαρακτήρων και ντεκουπάζ απο τον Μιχάλη Διαλυνά για τα “Γυμνά Οστά”.

Το κενό των τελευταίων χρόνων, μετά το κλείσιμο της Ελευθεροτυπίας το 2010 που έφερε και τη διακοπή έκδοσης του 9,ήταν εμφανές και αναντίστοιχο των νέων προσπαθειών που γίνονται, ιδίως τα τελευταία 2-3 χρόνια. Αυτό το έλλειμμα επιδιώκει να αναπληρώσει η νέα εκδοτική προσπάθεια που ακούει στο όνομα “Μπλε Κομήτης στην τροχιά των κόμικς“.

Παναγιώτης Μητσομπόνος ταχύς, αθόρυβος, θανατηφόρος!

Πρόκειται για μία προσπάθεια που μας έρχεται από το Γιώργο Γούση, ο οποίος μαζί με τον Δημοσθένη Παπαμάρκο και τον Γιάννη Ράγκο μας είχαν προσφέρει την εξαιρετική έκδοση του graphic novel “Ερωτόκριτος“, που έκανε αισθητή την παρουσία του στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς κερδίζοντας 5 βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου “Καλύτερου κόμικ”.

ο Πέτρος Ζερβός διασκευάζει σε κόμικ την “Παραλογή”, το έμμετρο διήγημα του Δημοσθένη Παπαμάρκου απο την συλλογή Γκίακ (Αντίποδες)

Το πρώτο τεύχος του νέου περιοδικού ήδη βρίσκεται στο στάδιο της εκτύπωσης και από 22 Σεπτεμβρίου θα μπορούμε να το βρούμε σε περίπτερα και βιβλιοπωλεία όλης της χώρας. Ο Μπλε Κομήτης θα κυκλοφορεί σε τριμηνιαία βάση, θα είναι επικεντρωμένος στα κόμικ, συνδυάζοντας στριπ με μεγάλες ιστορίες, 15-20 σελίδων από καταξιωμένους αλλά και νέους δημιουργούς.

Μια μεγάλη συνεργασία με φρικιαστικά αποτελέσματα! Μιχάλης Διαλυνάς και Δημοσθένης Παπαμάρκος στο πρώτο μέρος απο τα “Γυμνά Οστά”.

Ήδη από το πρώτο τεύχος θα δούμε ιστορίες του Μιχάλη Διαλυνά, γνωστού από τη διεθνή παρουσία του ως σεναριογράφος στο Superior Spider-Man Team Up και ως σχεδιαστής στο Gotham Academy, του Τάσου Ζαφειριάδη (με πιο πρόσφατα έργα το Σκορποχώρι και το ΣΛΑΠ), του Αντώνη Βαβαγιάννη από τα Κουραφέλκυθρα, των δύο συντακτών και πολλών άλλων, ενώ θα υπάρχει και συνέντευξη του γνωστού σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη (Σπιρτόκουτο, Το Μικρό Ψάρι) .

Η συντακτική ομάδα του Μπλε Κομήτη μας παραχώρησε αδημοσίευτο υλικό, το οποίο και όπως έχετε ήδη δει εχουμε προδημοσιευσει σε όλο το αρθρο. Από αυτό το πρώτο υλικό των ιστοριών που θα δημοσιευτούν, φαίνεται ότι το περιοδικό στοχεύει να φιλοξενήσει πολλά και διαφορετικά είδη και καλλιτέχνες, από επιστημονική φαντασία μέχρι ερωτικό κόμικ. Έτσι δίνει το βήμα σε νεότερους και παλιότερους καλλιτέχνες να πειραματιστούν με νέα είδη, χωρίς το φόβο της εμπορικότητας, ενώ προσφέρει και σε εμάς μια πληθώρα διαφορετικών επιλογών να διαβάσουμε και να γνωρίσουμε.

Προφανώς η έκδοση του Μπλέ Κομήτη πρόκειται για μία κίνηση στη σωστή κατεύθυνση, ικανή να ενώσει ένα αντίστοιχα ετερόκλητο κοινό που συχνά δεν έχει ούτε την αναγκαία ενημέρωση για το πλήθος των έργων που κυκλοφορούν. Σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι έλλειπε ένα τέτοιου χαρακτήρα περιοδικό, το οποίο το έχει ανάγκη και η ελληνική κόμικ σκηνή, αλλά και το αναγνωστικό κοινό.

 

ο Γιώργος Γούσης δανείζεται τον ντετέκτιβ Φιλ Πωτ, εναν απο τους πιο εμβληματικόυς χαρακτήρες κόμικ που δημιούργησε ο Παναγιώτης Μητσομπόνος στις σελίδες του περιοδικού κόμικ “9” της Ελευθεροτυπίας, και προσπαθεί να δει τι και αν έχει αλλάξει κάτι όλα αυτά τα χρόνια που έχουμε να ακούσουμε νέα του.

Η ανταπόκριση στο εγχείρημα είναι ήδη πολύ θετική και έχει κερδίσει σημαντική προβολή που δείχνει τη δυναμική που μπορεί να έχει μία τέτοια προσπάθεια αλλά και τη διάθεση για ένα νέο περιοδικό κόμικ στη χώρα μας. Από τη μεριά μας, χαιρόμαστε πολύ με τη νέα προσπάθεια και ανυπομονούμε να πιάσουμε στα χέρια μας το πρώτο τεύχος του Μπλε Κομήτη!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.