The Sinner- Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Αν χαρακτηρίζει κάτι το φετινό φθινόπωρο, είναι το κενό που έχει αφήσει σε όλους μας το τέλος της 7ης σεζόν του Game of Thrones. Όλοι είμαστε σε μια κατάσταση όπου περιμένουμε την επόμενη και τελευταία σεζόν και στο ενδιάμεσο ψάχνουμε καμιά καλή σειρά για να ξεχαστουμε. Ποιός θα το περίμενε λοιπόν, ότι τόσο γρήγορα θα έβγαινε μια νέα μίνι σειρά 8 επεισοδίων, όπως το the Sinner, η οποία αποτελεί την έκπληξη και άνετα μπορεί να θεωρηθεί μια από τις καλύτερες σειρές μυστηρίου της χρονιάς!

Πρόκειται για μια σειρά, που σε κρατάει με κομμένη την ανάσα από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Petra Hammesfahr, η αγωνία και το σενάριο της σειράς είναι από τα πιο δυνατά της σημεία. Όμως δεν είναι τα μοναδικά καλά της στοιχεία, αφού οι πρωταγωνιστές της σειράς έχουν δώσει εξαιρετικές ερμηνείες, που δεν μπορούν να μην μας κάνουν εντύπωση. Επιπλεον είναι δύσκολο να συμπαθήσεις ή να αντιπαθήσεις κάποιον απ τους χαρακτηρες, αφού κανένας δεν είναι απόλυτα καλός ή κακός. Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Πιάνοντας το από την αρχή, στο πρώτο επεισόδιο γνωρίζουμε μια συνηθισμένη οικογένεια στην οποία συμβαίνει ένα τραγικό γεγονός. Ενώ οι γονείς με το παιδί τους βρίσκονται στην παραλία, η γυναίκα, η Corra δείχνει να τα χάνει και επιτίθεται με το μαχαίρι του φρούτου στη διπλανή παρέα σκοτώνοντας ένα νέο παιδί με βάναυσο τρόπο. Τίποτα δεν δείχνει ότι υπάρχει κάποια εξήγηση στη δολοφονική συμπεριφορά της Corra και η υπόθεση είναι έτοιμη να κλείσει αμεσως μετά την πρώτη έρευνα. Όμως ο ντετέκτιβ Ambrose πιστεύει ότι για κάθε έγκλημα υπάρχει μια αιτία, κι έτσι αρνείται να σταματήσει την έρευνα μέχρι να βρει κάποια εξήγηση. Το δαιμόνιο του ντετέκτιβ θα μας οδηγήσει στο παρελθόν της Corra το οποίο περιπλέκει ένα μυστήριο που στην αρχή φαινόταν ανεξήγητο.

Η σειρά λοιπόν εκτυλίσσεται σε δύο χρόνους: στο παρόν της έρευνας και στο παρελθόν της Corra

Στο παρόν η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του ντετέκτιβ Ambrose και της Corra μας δείχνει ότι πέρα από το στυγνό πρόσωπο της “δικαιοσύνης” που ψάχνει να βρει έναν θύτη να κατηγορήσει για να παρουσιάσει επιτυχημένο το έργο της, σε κάποιους ανθρώπους υπάρχει ένα ανώτερο αίσθημα δικαιοσύνης, που δεν τους αφήνει να ησυχάσουν αν δεν σιγουρευτούν ότι εξάντλησαν κάθε δυνατότητα να μάθουν την αλήθεια. Από την άλλη η κοινωνική κατακραυγή που επισύρει το έγκλημα για την οικογένεια της Corra μας αποκαλύπτει μια κοινωνία που διψάει για το αίμα ενόχων.

Στο παρελθόν όμως βρίσκονται οι εξηγήσεις για το μυστήριο και αυτό θα σκαλίσουν ο ντετέκτιβ Ambrose και η Corra. Εκεί θα γνωρίσουμε το παρελθόν της Corra που μεγάλωσε σε μια αυστηρή χριστιανική οικογένεια, με μια ετοιμοθάνατη αδερφή και κακές παρέες. Καθένα από τα στοιχεία του παρελθόντος έχει τη σημασία του για την εξέλιξη της ζωής της.

Οι πρωταγωνιστές της σειράς καταφέρνουν να ξεχωρίσουν με τις ερμηνείες τους και να δουλέψουν σε βάθος τους χαρακτήρες τους. Έτσι οι πολύ αξιόλογες ερμηνείες λειτουργούν ενισχυτικά στο πολύ δυνατό σενάριο προσφέροντας μας μια ιδιαίτερη εμπειρία μυστηρίου και αγωνίας. Σίγουρα οι πρωταγωνιστές της σειράς του χρόνου δεν θα περάσουν απαρατήρητοι από τα βραβεία Emmy.

Ο Bill Pullman (Trouble, LBJ, Scary movie 4, Independence Day: Ressurgence), ως ντετέκτιβ Ambrose αρχικά καταφέρνει να ενσαρκώσει έναν πολύ ανθρώπινο χαρακτήρα. Δεν είναι ένας αψεγαδιαστος φρουρός του νομού, από αυτούς που μας έχει συνηθίσει το Hollywood, σε καμία περίπτωση. Αντίθετα, με τις δυσκολίες στην προσωπική του ζωή και τον αντισυμβατικό τρόπο της ερωτικής του ζωής η έμπνευση του μάλλον παραπέμπει στη noir λογοτεχνία. Βέβαια εύκολα το παρουσιαστικό του και ο αντιηρωικος του χαρακτήρας μπορεί να θυμίσει σε πολλούς και τον ντετέκτιβ Bullock του Gotham.

Η Jessica Biel (The illusionist, The book of love, The tall man) είναι το μεγάλο όνομα της σειράς και ανταποκρίνεται απόλυτα στις απαιτήσεις. Ουσιαστικά υποδύεται το πρωταγωνιστικό πρόσωπο της σειράς, όμως ο ρόλος της χωρίζεται σε δύο διαφορετικούς χαρακτήρες, στην Corra του παρόντος και του παρελθόντος. Στο παρόν είναι παραιτημενη, καταπονημένη, μετανιωμένη για το έγκλημα της και πρόθυμη να τιμωρήσει τον εαυτό της. Στο παρελθόν είναι ένα κορίτσι που θέλει να ζήσει την ζωή της, την οποία περιορίζει η αυστηρή της οικογένεια και ιδιαίτερα η μητέρα της που την κατηγορεί για την ασθένεια της αδερφής της. Η Jessica Biel καταφέρνει να ανταποκριθεί και στις δύο πλευρές του χαρακτήρα που υποδύεται και να μας γνωρίσει δύο διαφορετικές πλευρές ενός ρόλου που κλέβει τις εντυπώσεις.

Άλλοι ηθοποιοί και χαρακτήρες που κατάφεραν να ξεχωρίσουν ήταν η Nadia Alexander (Blame, The wilding), η ετοιμοθάνατη μικρή αδελφή της Corra, που ήθελε με κάθε τρόπο να ξεφύγει από την υπερπροστατευτική ζωή που της επέβαλλε η μητέρα της, η Enid Graham (The rewrite, Silver tongues). Ενδιαφέρον είχε επίσης ο χαρακτήρας της Abby Miller (Feeding Mr. Baldwin, Congratulations) της ντετέκτιβ γραφειοκράτη, το αντίθετο του ντετέκτιβ Ambrose, που θέλει απλά να κλείσει την υπόθεση και να βρει έναν ένοχο να κατηγορήσει, χωρίς να την νοιάζει ιδιαίτερα η αλήθεια.

Το The Sinner έχει δημιουργήσει μια πολύ καλή ιστορία μυστηρίου την οποία αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο. Όταν ξεκινάει κάνεις τη σειρά δεν πολυκαταλαβαινει τι συμβαίνει. Σταδιακά η σειρά μας γνωρίζει πιο καλά την ιστορία και τους χαρακτήρες, δίνοντας μας διάφορα στοιχεία με φειδώ. Όσο ξεκαθαρίζει το τοπίο τόσο οι σεναριογράφοι πατάνε το γκάζι και μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.