Οι 30 πιο υποτιμημένες αμερικανικές ταινίες του 21ου αιώνα μέχρι στιγμής (part 1)

Oμάδα Afterwords Από Oμάδα Afterwords 12 Λεπτά Ανάγνωσης

Ο εικοστός πρώτος αιώνας έχει δει τις ταινίες να γίνονται προοδευτικά λιγότερο σημαντικές για τον αμερικανικό πολιτισμό. Tα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουν γίνει περισσότερες ταινίες από όσες θα μπορούσε να δει και ο πιο φανατικός λάτρης του κινηματογράφου σε μια ζωή.

Οι ταινίες που τραβούν την προσοχή, συχνά ξεχνιούνται μέσα σε ένα χρόνο από την προβολή τους στις αίθουσες. Μόνο μερικές επιλεγμένες έχουν ζωή σε δημοτικότητα, συζήτηση και κριτική και αυτές που τραβούν την προσοχή, δυστυχώς, είναι αυτές που την χρειάζονται ή την αξίζουν το λιγότερο.  Πολλές από τις ταινίες που δημιουργήθηκαν στον εικοστό πρώτο αιώνα από  καθιερωμένους και άγνωστους κινηματογραφιστές δεν έχουν πλέον πιθανότητα  ή χρόνο για να χτίσουν μια δυναμική. Αν μια ταινία δεν τραβήξει αμέσως την προσοχή του κοινού και πει  όλα όσα έχει να πει σε μια προβολή,  ξεχνιέται  και πεθαίνει σχεδόν αμέσως.

Οι περισσότερες ταινίες σε αυτή τη λίστα είχαν μεγαλύτερη κυκλοφορία σε βίντεο (DVD στην αρχή του αιώνα, VOD εδώ που βρισκόμαστε τώρα και ο χρόνος θα δείξει τι θα φέρει το μέλλον). Ενώ  το στίγμα της χαμηλής ποιότητας εξακολουθεί να συνδέεται με τις  “straight-to-video” ταινίες, μειώνεται όλο και περισσότερο καθώς οι λάτρεις των ταινιών καταλαβαίνουν τώρα ότι το βίντεο στο σπίτι είναι το μόνο σύγχρονο  art house theatre.

Οι ταινίες που έχουν περισσότερες πιθανότητες, που δεν ταιριάζουν σε καλούπια και δεν περιστρέφονται γύρω από υπερήρωες βρίσκονται κατά κύριο λόγο  (και έχουν  πιο προσοδοφόρα ζωή) σε βίντεο. Υπάρχουν πολλές τέτοιες ταινίες και γι ‘αυτό είναι τόσο εύκολο για τις μεγαλύτερες (και συχνά πιο δύσκολες) να πέσουν στο κενό.

Οι ακόλουθες τριάντα ταινίες αυτής της κατηγορίας είναι όλες λιγότερο γνωστές και χάθηκαν σε μεγάλα σύγχρονα ακροατήρια με διαφορετικούς ρυθμούς. Το κοινό στοιχείο που τις συνδέει είναι ότι είναι έξυπνες, προκλητικές και ότι ποτέ δεν είχαν την αναγνώριση που άξιζαν. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους που αξίζει να αναφέρουμε, καθώς υπάρχουν και πολλές άλλες ταινίες που πρέπει να ενταχθούν σε  παρόμοιες λίστες προκειμένου να τους αποδοθεί ο σεβασμός και η προσοχή που τους αξίζει.

  1. The Amateurs (2005)


Μία από τις εταιρείες παραγωγής μικρής κλίμακας, η Think Film, στα μέσα της δεκαετίας του 2000 κυκλοφόρησε σε DVD την ταινία «The Amateurs», μια πολύ έξυπνη και εκπληκτικά σοβαρή κωμωδία με μια ομάδα βαρεμένων, μεσήλικων ανδρών που αποφασίζουν να επενδύσουν στην παραγωγή μιας πορνογραφικής ταινίας.

Ο Jeff Bridges, ο Ted Danson, ο Tim Blake Nelson, ο Joe Pantoliano, ο John Hawkes και ο William Fichtner είναι τα εξαιρετικά μέλη ενός άψογα συνδυασμένου  καστ ανσάμπλ. Ο Bridges, ως συνήθως, ξεχωρίζει ως ο καλοπροαίρετος ονειροπόλος / επικεφαλής πίσω από την τρελή ιδέα. Σε μια ταινία πλούσια σε χαρακτήρες και χιουμοριστικές καταστάσεις, οι ερασιτέχνες παραβλέπουν σοφά το φτηνό χιούμορ δημιουργώντας μια έξυπνη, αληθινή ανθρώπινη κωμωδία.

  1. Death Sentence (2007)

Ο James Wan, δημιουργός του επιτυχημένου Furious Seven, σκηνοθέτησε ένα θρίλερ εκδίκησης με πρωταγωνιστή τον πάντα αξιόπιστο και αθέατα υπέροχο Kevin Bacon. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα πέρασαν κατά κύριο λόγο απαρατήρητα στην αρχική κυκλοφορία της ταινίας.

Ο Bacon πρωταγωνιστεί ως ένας στοργικός πατέρας που χάνει τον μεγαλύτερο γιο του σε μια επίθεση συμμορίας. Ανήμπορος να  το αποδεχτεί και να συνεχίσει τη ζωή του, ενεργεί εκτός νόμου και απονέμει μια δική του βίαιη δικαιοσύνη. Οι ενέργειές του προκαλούν αντιδράσεις εκδίκησης που θέτουν τον ίδιο και τα  μέλη της οικογένειάς του σε ακόμα μεγαλύτερο πόνο.

Τρομακτική,  αμείλικτη και ασυμβίβαστη, η ταινία  DeathSentence είναι τόσο συναρπαστική και έντονη όσο είναι ο διαλογισμός για τον ατέρμονο κύκλο βίας που παράγει η εκδίκηση.

  1. The Million Dollar Hotel (2000)


Το εκκεντρικό αισθηματικό δράμα/μυστήριο δολοφονίας του Βιμ Βέντερς διαγράφηκε την εποχή που κυκλοφόρησε  ως ένα έργο ματαιοδοξίας για τον Bono των U2. Παρότι το σενάριο και η παραγωγή, ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας και περιλαμβάνει διαφορετικά τραγούδια που ερμήνευσε ο ίδιος στο soundtrack, πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι  μόνο αυτό.

Ωστόσο, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και καλά ερμηνευμένη ιστορία ενός πράκτορα του FBI (ένας εντελώς έξω από το στοιχείο του και εύθυμος Mel Gibson) που πρέπει να διεισδύσει  στους φτωχούς και τους ψυχικά ασθενείς κατοίκους ενός  ξενοδοχείου ενώ ερευνά μια δολοφονία Ο Quirkball Jeremy Davies με μια τυπικά ισορροπημένη ερμηνεία υποδύεται έναν ψυχικά διαταραγμένο ένοικο που πιθανότατα ξέρει περισσότερα από ό,τι είναι πρόθυμος να πει στον Gibson. Το σουρεαλιστικό  Million Dollar Hotel ξεδιπλώνεται με χαλαρό, σχεδόν νυσταλέο ρυθμό. Η ατμόσφαιρα και οι χαρακτήρες είναι αξιοσημείωτοι και η ταινία είναι ένα μοναδικά όμορφο, αν και ξεχασμένο κομμάτι του έργου ενός σπουδαίου σκηνοθέτη.

  1. The TV Set (2006)


Μία ακόμα ταινία της ThinkFilm. Ο Jake Kasdan έγραψε και σκηνοθέτησε αυτή τη  μικρού μπάτζετ παραγωγή που αναφέρεται σε έναν τηλεοπτικό συγγραφέα / εμπνευστή μιας εκπομπής (ένας πολύ ταπεινός David Duchovny) ο οποίος παρακολουθεί το ονειρεμένο έργο του να καταρρέει καθώς το πρώτο επεισόδιο (πιλότος) της εκπομπής αποδίδεται και παράγεται από ένα μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο.

Το TV Set είναι μια εξαιρετική σάτιρα για τη βιομηχανία ψυχαγωγίας και τους καλλιτεχνικούς κινδύνους συμβιβασμού. Ο Sigourney Weaver κλέβει την παράσταση ως ο φαινομενικά αδιάφορος και ελαφρώς τρελός επικεφαλής του δικτύου.

  1. Solitary Man (2009)

Μια ευρέως άγνωστη και υποτιμημένη ταινία με πρωταγωνιστή τον Michael Douglas ως ένας γηράσκων γυναικάς που μαθαίνει ότι μπορεί να έχει σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Η ζωή του καταρρέει καθώς οι  συνέπειες των πολλών κακών αποφάσεών του φαίνονται να τον καταποντίζουν.

Το .Solitary Man είναι μια ώριμη, απλή ταινία που επικεντρώνεται σε έναν χαρακτήρα που μας κάνει να πούμε «δεν πάει άλλο!». Ο Michael Douglas μοιράζεται την οθόνη με τον Danny DeVito για πρώτη φορά από το 1989 στο War Of The Roses.

  1. Ink (2009)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Independent film έχει αλλάξει πολύ με την πάροδο των χρόνων. Η ψηφιακή τεχνολογία έχει γίνει τόσο προσιτή και άμεσα διαθέσιμη ώστε  να είναι δυνατή η υλοποίηση ιδεών ευρύτερης εμβέλειας σε πραγματικά ανεξάρτητη κλίμακα. Το Ink  είναι μια δημιουργική και ιδιαίτερα εντυπωσιακή ταινία φαντασίας της σύγχρονης εποχής που αποδεικνύει  ακριβώς αυτό.
Ο μυστηριώδης πρωταγωνιστικός χαρακτήρας Ink (ένα πλάσμα που ζει στον ονειρικό κόσμο της ταινίας) κλέβει την ψυχή ενός νεαρού κοριτσιού στην πραγματικότητα για να προσελκύσει μια ομάδα από πλάσματα (που επίσης δημιουργούν εφιάλτες) σε μια μυστηριώδη διάσταση.

Όπως κάθε μεγάλη ταινία φαντασίας, το Ink καταφέρνει να δημιουργήσει μια συγκινητική και αξέχαστη ιστορία ριζωμένη στην πραγματικότητα και στην ανθρωπότητα. Μέχρι τη στιγμή που φτάνει στο μαγευτικό της κορύφωμα, η ταινία αποκαλύπτει μια πολύ συγκινητική και προβληματική σχέση πατέρα-κόρης που δυστυχώς δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών της. Το Ink είναι μια πολύ ωραία ταινία που πρέπει να γίνει τόσο γνωστή όσο και το υπέροχο φανταστικό εύρημα του αιώνα, το The Fall της Tarsem.

  1. The Pledge (2001)


Στην τρίτη σκηνοθετική προσπάθεια του Sean Penn (μετά τα υποτιμημένα εγχειρήματα της δεκαετίας του ‘90 The Indian Runner και The Crossing Guard) πρωταγωνιστεί ο Jack Nicholson ως ένας πρόσφατα συνταξιοδοτημένος ντετέκτιβ που δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του την ανεξιχνίαστη υπόθεση δολοφονίας ενός μικρού κοριτσιού και την υπόσχεση που έδωσε στη μητέρα του να φέρει τον δολοφόνο στη δικαιοσύνη.

Η ερμηνεία του Nicholson είναι ως συνήθως εξαιρετική, μόνο που αυτή τη φορά δεν έχει το παγκοσμίως διάσημο χάρισμα της υπεροχής και είναι μάλλον υποτονικός και ταπεινός. Μαζί με το About Schmidt, αυτός είναι ένας από τους λιγότερο ξεχωριστούς ρόλους της καριέρας του.

Είναι πραγματικά αναζωογονητικό να βλέπεις ένα από τα πιο γοητευτικά κινηματογραφικά αστέρια όλων των εποχών να χάνει την προσωπικότητα των εκατομμυρίων δολαρίων και να υποδύεται το ρόλο ενός ηλικιωμένου που δεν τον παίρνουν τόσο σοβαρά όσο πριν. Το Pledge σημειώνει επιτυχία τόσο ως  θρίλερ με έντονο σασπένς αλλά και ως  δραματική ιστορία ενός ανθρώπου που γερνάει και έχει εμμονή με το παρελθόν.

  1. Jeff Who Lives At Home (2012)

Ο Jason Segal και ο Ed Helms πρωταγωνιστούν σ’ αυτή την ανεξάρτητη, αλλά ειλικρινά εγκάρδια κωμωδία. Ο Segal υποδύεται τον Jeff, έναν χαμένο τριαντάρη που ζει στο υπόγειο της μητέρας του (Susan Sarandon).

Ο Jeff είναι αξιαγάπητος, αλλά  συναισθηματικά ασταθής χαρακτήρας που αναλώνει κυριολεκτικά το χρόνο του περιμένοντας ένα σημάδι που θα του δώσει την κατεύθυνση της ζωής του. Όταν παίρνει το σημάδι αυτό με τη μορφή ενός λάθους αριθμού, η ταινία μας οδηγεί σε ένα μικρό οδικό ταξίδι, καθώς οι ιδιοτροπίες και τα ένστικτα του Segal τον μεταφέρουν σε όλη την πόλη για μια σειρά από περιπέτειες και τυχαίες συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επανασύνδεσής του με τον απομακρυσμένο αδελφό του (Helms). Ο Segal σηκώνει με επιτυχία το βάρος της ταινίας με μια συναρπαστική και ευαίσθητη ερμηνεία που χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερο κοινό.

  1. The Woodsman (2005)


Ο Kevin Bacon δίνει μία από τις πιο γενναίες ερμηνείες της καριέρας του ως ένας παιδεραστής που βγήκε πρόσφατα από τη φυλακή και προσπαθεί πραγματικά να ζήσει σωστά στον πραγματικό κόσμο για να αποκαταστήσει το παρελθόν του.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ταινία δεν βρήκε εύκολα ένα ακροατήριο, δεδομένου του αντικειμένου και της άρνησης της ταινίας να δαιμονοποιήσει έναν χαρακτήρα ικανό για μια τόσο ειδεχθή πράξη. Πράγματι, ταινίες ενηλίκων όπως το Woodsman, οι οποίες αρνούνται να απεικονίσουν με μαύρο και άσπρο την ανθρωπότητα, πρέπει να δώσουν μάχη για να τις δουν και να αναγνωριστούν σήμερα.

21. The Singing Detective (2003)

Ο Robert Downey, Jr αφήνει τη χαρισματική γοητεία του και δίνει μια ωμή, οργισμένη ερμηνεία υποδυόμενος έναν άνθρωπο που σιγοβράζει και σαπίζει στην κόλαση που ο ίδιος κατασκεύασε  . Ο Downey παίζει έναν ακαταμάχητο και μισογύνη  συγγραφέα που έχει καταλήξει στο νοσοκομείο και μπερδεύει την πραγματικότητα με μια από τις δημιουργίες του (ένας αστυνομικός της δεκαετίας του 1950 που διερευνά τη δολοφονία μιας πόρνης).

Σε σκηνοθεσία του Downey  και με συμπρωταγωνιστή τον Keith Gordon, το Singing Detective είναι μια κεφάτη, προκλητική και συγκινητική διαδρομή, πραγματικά αξέχαστη σε όσους την έχουν δει, αλλά σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στους περισσότερους.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Oμάδα μεταφραστιών, αναγνωστριών και γενικά πολυμηχανήματα! Περισσότερα γαι αυτές εδώ https://www.facebook.com/AfterWordstranslations/