Marvel’s Inhumans: Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 9 Λεπτά Ανάγνωσης

Οι Inhumans είναι μια σχετικά άγνωστη κόμικ φυλή στο ευρύ κοινό, κυρίως επειδή δεν έχουν εμφανιστεί στο cinematic universe της Marvel. Βέβαια αρκετοί τους έχουμε γνωρίσει σε έναν εξαιρετικό κύκλο επεισοδίων στη 2η σεζόν του Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D., ενώ φυσικά είναι γνωστοί και σε όσους διαβάζουν comics, αφού υπάρχουν ήδη απ’ τη δεκαετία του ‘60 στον κόσμο της Marvel. Μάλιστα είχαν δεσπόζοντα ρόλο και στο Civil War II, λόγω του Ulysees που μπορούσε να «δει» το μέλλον, ενώ ξεχώρισαν και στη μετέπειτα σύγκρουσή τους με τους X-Men στο Inhumans vs X-men. Προφανώς η Marvel είδε στους Inhumans μια ευκαιρία να αναπτύξει έναν νέο κόσμο με μια καινούρια σειρά, αφού μέχρι στιγμής της έχουν «βγει» οι περισσότερες σειρές (κυρίως του Netflix), παρά τις τελευταίες απογοητεύσεις του Iron Fist και των Defenders. Βέβαια στο παρελθόν εμείς έχουμε δώσει κάποιες (σίγουρα καλύτερες) ιδέες για νέες Marvel σειρές, που θα μπορούσαν να γυριστούν αντί των Inhumans, αλλά ας πάμε παρακάτω.

Η Marvel ήδη απ’ την αρχή του promotion της νέας σειράς έβαζε η ίδια στον εαυτό της τη μία τρικλοποδιά μετά την άλλη. Πέρα απ’ το γεγονός ότι η σειρά είχε ανακοινωθεί αρχικά ότι θα γυριζόταν το 2014 και από τότε η Marvel την ανέβαλλε κάθε χρόνο, ήδη τα πρώτα teasers μας προετοίμαζαν για μια σειρά β’ κατηγορίας (στην καλύτερη). Και μάλιστα δεν έφταναν που τα teasers ήταν βαρετά, αλλά το studio της Marvel είχε καταφέρει να αφήσει να διαρρεύσει το πρώτο trailer, το οποίο είχε και την κακή ποιότητα του leaked και τα κακά του τα χάλια γενικότερα. Μετά από όλα αυτά ήταν λογικό να βλέπουν πλέον με καχυποψία τη σειρά, ακόμα και εκείνοι που ανυπομονούσαν να δουν τους Inhumans στην οθόνη.

Τα δύο πρώτα επεισόδια, τελικά, επιβεβαίωσαν όλους όσους περίμεναν μια κακή σειρά, ίσως να διέψευσαν μάλιστα και όποιον κράταγε μια αισιοδοξία ότι θα μπορούσαν τελικά οι Inhumans να είναι τουλάχιστον μέτριοι. Πραγματικά οι Inhumans έκαναν μία από τις χειρότερες πρεμιέρες superhero σειράς. Ίσως δεν είναι υπερβολή να τη χαρακτηρίσουμε ως τη χειρότερη ανάμεσα στις superhero σειρές της τελευταίας δεκαετίας. Και μάλιστα έκανε την πρεμιέρα της και σε κινηματογράφους IMAX.

Κατ’ αρχάς όσον αφορά την ιστορία, οι σεναριογράφοι της σειράς θέλησαν να ρίξουν απ’ την αρχή όλα τους τα δυνατά χαρτιά. Έτσι η σειρά δεν ξεκίνησε με κάποια εισαγωγική ιστορία, που ίσως θα μας γνώριζε τη φυλή των Inhumans, που δημιουργήθηκαν στα προϊστορικά χρόνια από πειράματα των εξωγήινων Kree και ίσως πώς οι Inhumans έφυγαν από τη Γη για να χτίσουν το βασίλειο του Attilan. Αντίθετα προτίμησαν να μπουν κατευθείαν στην ιστορία, όπου η βασιλική οικογένεια του Black Bolt και της Medussa είναι μια παγιωμένη πραγματικότητα στο Attilan. Μάλιστα τα πρώτα επεισόδια θα διηγηθούν το πραξικόπημα που οργάνωσε ο αδερφός του βασιλιά Black Bolt, ο Maximus, για να πάρει την εξουσία και να επιτεθεί στους ανθρώπους για να μεταφέρει τη φυλή των Inhumans στη Γη. Στα πρώτα δύο επεισόδια το πραξικόπημα του Maximus βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η υπόλοιπη βασιλική οικογένεια είναι διασκορπισμένη στη Γη και προσπαθεί να ανασυνταχθεί για να πάρει πίσω το θρόνο.

Έτσι λοιπόν οι σεναριογράφοι της σειράς έχουν ρίξει στα βαθιά τους πρωταγωνιστές, τους οποίους καλά – καλά δεν έχουμε προλάβει να γνωρίσουμε και έχουν βρεθεί εξόριστοι, κυνηγημένοι και μέχρι στιγμής ανήμποροι να αντιδράσουν στα σχέδια του Maximus. Απ’ ότι φαίνεται μάλιστα στα 8 επεισόδια της πρώτης σεζόν οι Inhumans θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στο βασίλειό τους και όχι με προβλήματα της Γης. Αν αυτό επιβεβαιωθεί αποκλείεται να υπάρξει και κάποιο cross-over (τουλάχιστον για φέτος) με το Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D., στο οποίο επίσης υπάρχουν Inhumans. Ένα τέτοιο cross-over ίσως θα ενίσχυε και τους ίδιους τους Inhumans, αφού η κοινότητα των Inhumans που είχαμε γνωρίσει στη 2η σεζόν της S.H.I.E.L.D. είχε ολοφάνερα μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω κάποιων καλοδουλεμενων χαρακτήρων, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη νέα σειρά.

Όμως όσον αφορά τους Inhumans, που μας έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής αυτή η σειρά, ο μόνος που σώζεται είναι ο Maximus, κι αυτό όχι για κάποιον άλλο λόγο αλλά γιατί τον υποδύεται ο δικός μας Ramsay Bolton, δηλαδή ο γεννημένος για το ρόλο του κακού Iwan Rheon (Game of Thrones, Charlotte’s song, Urban myths). Ο Maximus που εξοργίζεται με την αδράνεια του Black Bolt και συνομωτεί για να τον ρίξει απ’ το θρόνο, έχοντας κερδίσει και την καθολική αποδοχή του σκληρά εργαζόμενου λαού του Attilan είναι ένας κακός που κάθε superhero σειρά θα ήθελε να έχει. Όμως τα θετικά της σειράς τελειώνουν εδώ.

Κατά τα άλλα οι Inhumans δεν μας πρόσφεραν κανέναν άλλο τρόπο να διασκεδάσουμε. Από τη μία το casting που έχει επιλεγεί δεν στέκεται σε καμία περίπτωση αντάξιο απέναντι στην πρόκληση του ρόλου της βασιλικής οικογένειας. Έτσι ο Anson Mount (Hell on wheels, Mr. Right) και η Serinda Swan (Graceland, Tron: Legacy) είναι οι πιο αδιάφοροι Black Bolt και Medussa που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, ενώ την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια δεν σώζει ούτε ο Lockjaw, ο γιγαντιαίος βασιλικός σκύλος των Inhumans με τη δύναμη της τηλεμεταφοράς, που θα έπρεπε η παραγωγή να του δώσει όλη της την προσοχή για να τον κάνει την τηλεοπτική της «μασκότ». Έτσι κι αλλιώς ο Lockjaw ή τα μαλλιά της Medussa είναι μόνο λίγες απ’ τις πολύ κακές στιγμές του cgi και των εφέ της σειράς, που σε συνδυασμό με τα κουστούμια δίνουν ένα πολύ ψεύτικο αποτέλεσμα. Και αν φαινόταν τόσο ψεύτικη η σειρά στα πρώτα 2 επεισόδια, που σκηνοθετήθηκε για να προβληθεί σε κινηματογραφικές οθόνες IMAX είναι απορίας άξιο πόσο πιο χαμηλά θα πέσει στα επόμενα επεισόδια.

Όμως όλα αυτά θα μπορούσε να τα ισορροπήσει κάπως μια καλή ιστορία. Εδώ δεν μπορεί κανείς να πει ότι το σενάριο είναι αδιάφορο, αν και σίγουρα είναι πολύ απότομο να ξεκινήσει η σειρά με τη μάχη Black Bolt και Maximus για το θρόνο. Εξάλλου η ιστορία του Maximus είναι μια σημαντική ιστορία των Inhumans. Όμως η σειρά πάσχει και σεναριακά, όταν επιλέγει τον εύκολο δρόμο σε πολλά σημεία. Το χειρότερο ίσως σημείο των επεισοδίων ήταν το κομμάτι που παρουσίαζε τον Black Bolt να προσπαθεί να προσαρμοστεί στις (άγνωστες γι’ αυτόν) συνήθειες των κατοίκων της Γης. Έτσι εδώ οι σεναριογράφοι προσπάθησαν να γεμίσουν το χρόνο του επεισοδίου με ένα κόνσεπτ που έχουμε δει τόσες και τόσες φορές, δεν έχει καμία πρωτοτυπία και μάλιστα δεν είχε καμία χρησιμότητα αφού ακριβώς στην ίδια κατάσταση έχουμε δει τον ίδιο το Thor, στο σύμπαν της Marvel, δεν μας χρειαζόταν και ο Black Bolt. Ούτε τον πρώτο θάνατο της σειράς, αυτόν της Auran μετά της μάχη της με τη Medussa δεν μας άφησαν να ευχαριστηθούμε, αφού μετά από μία ή δύο σκηνές τον πήραν πίσω.

Όπως είναι φανερό οι Inhumans ήταν σχεδόν αναμενόμενο ότι θα μας απογοήτευαν. Τα πρώτα τους επεισόδια απλά σφράγισαν και επίσημα την πιο αποτυχημένη σειρά της Marvel των τελευταίων χρόνων. Είναι προφανές ότι το Inhumans δεν μπορεί καν να συγκριθεί με τις Marvel σειρές του Netflix, όμως δεν στέκεται στο ύψος του, ούτε σε σύγκριση με τους Agents of S.H.I.E.L.D. ή με τις περισσότερες σειρές του Arrowverse. Το μέλλον θα δείξει μάλλον σύντομα πώς και αν θα συνεχιστεί η σειρά, που δεν είναι σίγουρο ότι όταν τελειώσει το πραξικόπημα θα συνεχίσει να έχει το δυνατό χαρτί του Iwan Rheon να σώζει τουλάχιστον τα προσχήματα.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.