Δύσκολοι καιροί για ποιότητα! Τα 8 anime που έπεισαν κριτικούς αλλά όχι κοινό

admin Από admin 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Όπως κάθε μαζική βιομηχανία του θεάματος, τα anime δεν μπορούν να επιτύχουν πάντα πλήρη συμφωνία μεταξύ κοινού και κριτικών. Το πρώτο τείνει να επιλέγει με κριτήρια πιο επίκαιρα, προσωπικά και επιφανειακά, ενώ οι δεύτεροι προσπαθούν να διακρίνουν μια πορεία στον χώρο και τον χρόνο, να ξεχωρίσουν το εμπόρευμα από την τέχνη, χωρίς να το καταφέρνουν πάντα (κάποιες φορές δεν το προσπαθούν βέβαια καν).

Τα παρακάτω anime είναι ενδεικτικά αυτού του χάσματος. Ενώ μπορεί να έχουν κερδίσει βραβεία, να σουλατσάρουν σε διάφορες λίστες με τα καλύτερα anime (ever ή της εκάστοτε χρονιάς), όμως δυστυχώς δεν κατάφεραν να κάνουν τα νούμερα που έπρεπε…

1)Shinsekai yori

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές (εδώ και εδώ) σε αυτό το αριστουργηματικό anime. Ωστόσο, οι λόγοι που μας άρεσε, το τεχνικό του κομμάτι (η ιδιαίτερη τεχνική μείξης 2D και σκίασης) όσο και οι δυνατές αναφορές του στα κοινωνικά θέματα ήταν τελικά αυτό που απέδιωξε την μαζική προσοχή. Ευτυχώς πρόλαβε και είπε την ιδιαίτερη ιστορία και έπειτα πέρασε για πάντα στις καρδιές μας.

2)Nichijou

Ως ενδεικτικό της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά με τα moe anime, το Nichijou είναι τυπικό θύμα του υπερανταγωνισμού σε ένα κορεσμένο πεδίο. Ακόμα και ως συνέχεια του επιτυχημένου K-On!, το Nichijou δεν κατάφερε να προσελκύσει την προσοχή των θεατών. Λογικό, καθώς αν σκεφτεί κανείς την εποχή που βγήκε, (το 2011), πέρα από τα πάντα πολλά moe που κυκλοφορούν, ήταν η χρονιά που βγήκαν τα τρομερά Madoka Magica, Fate/Zero και Steins;Gate.

3)Paranoia Agent

Το Paranoia Agent  πέτυχε την εκτίμηση των κριτικών για τις ψυχολογικές προεκτάσεις και την ατμόσφαιρα του. Ωστόσο, στην εποχή του θάφτηκε λόγω αργού ρυθμού και επειδή θεωρήθηκε “πολύ μπερδεμένο”. Βέβαια, ο σκηνοθέτης του, ο Satoshi Kon, ποτέ δεν τα πήγε καλά με τα εμπορικά anime και για αυτό πέθανε και στην ψάθα. Ωστόσο, έστω και μετά θάνατον, πήρε λίγη από την αναγνώριση που του άξιζε, χάρη σε τέτοιες δουλειές…

4)WataMote

Το εκπληκτικό WataMote έπεσε θύμα της ευφυΐας του. Έκανε τόσο έξυπνη κριτική στην otaku culture που πολλοί δεν την κατάλαβαν και το κατηγόρησαν ότι μιμούνταν ό,τι κορόιδευε. Ωστόσο σώθηκε κυρίως χάρη στην επιτυχία που έκανε στο εξωτερικό.

YΓ: από τα καλύτερα ops των τελευταίων χρόνων

5)Bokuranο

Φανταστείτε το Neon Genesis Evangellion, αλλά ΑΚΟΜΑ πιο απαισιόδοξο. Αυτό είναι το Bokurano. Παρόλο που δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει την πηγή του, ο βαριά πεσιμιστικός του τόνος μαζί με τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που είχε για την κοινωνική αντίληψη και θέση πολλών ομάδων το έκαναν να ξεχωρίσει. Βέβαια για τους περισσότερους παρέμεινε μια αντιγραφή…

ΥΓ2: Opening αφιερωμένο στους φίλους που παίζαμε LoL 

6)Monster

Ίσως μοιάζει παράλογο στις μέρες μας, αλλά ένα από τα καλύτερα anime που φτιάχτηκαν ποτέ δεν τα είχε πάει καλά οικονομικά. Συγκεκριμένα, δεν είχε βγει καν στην δεκάδα της χρονιά του. Ωστόσο η τρομερή και ώριμη αστυνομική του υπόθεση, μαζί με την πολυπλοκότητα των χαρακτήρων του κατάφεραν και το έκαναν να κερδίσει την μάχη του χρόνου.

7)Texhnolyze

Kοιτάζοντας πίσω, καταλαβαίνει κανείς γιατί το Texhnolyze δεν είχε εμπορική επιτυχία. Ο υπερβολικά αργός ρυθμός του μαζί με τα αγγελοπουλικά σχεδόν πλάνα και χαρακτήρες έκατσε πολύ άσχημα σε ένα κοινό που είχε συνηθίσει σε πολύ πιο γρήγορο μοντάζ και ρυθμό. Τελικά όμως οι ψυχολογικές προεκτάσεις της ιστορίας του και η γνήσια βία του έδωσαν μια δίοδο σε έναν μικρό πυρήνα αφοσιωμένων θαυμαστών.

8)Serial Experiments Lain

Τα έχουμε πει αναλυτικά για αυτό. Μόνη νέα πληροφορία που προσθέτουμε είναι πως σε κάθε του τόμο πουλούσε, κατά μέσο όρο 2,397 αντίτυπα, αριθμό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο αποδεκτό όρο.

Εσείς ποιο anime θα προσθέτατε στην λίστα; Περιμένουμε απαντήσεις!

 

Το κείμενο το βασίσαμε εδώ

 

Μοιραστείτε το Άρθρο