Πόσο Halloween είναι η ιστορία του Χάρι Πότερ;

Αρχοντούλα Βαρβάκη Από Αρχοντούλα Βαρβάκη 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Η 31η του Οκτώβρη είναι έτσι κι αλλιώς σημαντική ημερομηνία στον κόσμο του Χάρι Πότερ. Είναι η μέρα που η Λίλη και ο Τζέιμς σκοτώθηκαν, ο Βόλντεμορτ ηττήθηκε, ο Χάρι Πότερ απέκτησε το σημάδι του και η κοινότητα των μάγων με ένα ξέσπασμα χαράς επέστρεψε στη ζωή που είχε πριν την εξάπλωση της τρομοκρατίας των Θανατοφάγων. Αυτή η σύνδεση της ζωής με το θάνατο δεν μπορεί να συνέβη τυχαία εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα.

Η ίδια η γιορτή του Halloween δεν ήταν ποτέ σημαντική για την εξέλιξη της ιστορίας του Χάρι Πότερ. Ήταν για την Ρόουλινγκ απλά το περιβάλλον ή ακόμα πιο απλά το ντεκόρ που «τύχαινε» να πλαισιώνει αθόρυβα ένα γεγονός, όπως το τέλος του Α’ Μαγικού Πολέμου, η «εισβολή» του ορεινού καλικάντζαρου ή η επίθεση στο πορτρέτο της χοντρής κυρίας. Δεν μπορούμε όμως να πούμε πως η συγγραφέας υποτίμησε αυτή την παράδοση. Κάθε άλλο…

Αφήνουμε το προφανές, πως έγραψε μια ιστορία για μάγους, για να θυμηθούμε τις ανατριχιαστικές μεταφυσικές στιγμές που μας έχει χαρίσει.

1) Φαντάσματα

Οι γιορτές Halloween στο Χόγκουαρτς προσπερνούνται τόσο σύντομα που στο βιβλίο O Χάρι Πότερ και η κάμαρα με τα μυστικά ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη φεύγουν από τη γιορτή στη μεγάλη τραπεζαρία (αν και θα ήθελαν να μείνουν η αλήθεια είναι) για να πάνε σε ένα πάρτυ που είναι πιο Halloween από την ίδια τη γιορτή, το… πάρτυ θανάτου του Σερ Νίκολας, του φαντάσματος του Γκρίφιντορ. Τα φαντάσματα του Χόγκουαρτς (κάθε κοιτώνας έχει και το δικό του!) δεν είναι ασήμαντοι χαρακτήρες. Μαθαίνουμε αρκετά για τα ίδια γενικά και ειδικά, βοηθούν στην εξέλιξη της πλοκής αλλά και μας χαρίζουν μεγάλες στιγμές όπως αυτό το πάρτυ φαντασμάτων με τη μουσική σαν νύχια που γρατζουνάνε μαυροπίνακα και τα μουχλιασμένα φαγητά. Ή μήπως να θυμηθούμε τις φάρσες του Πιβς;

2) Κολασμένοι

Εκτός από τα φαντάσματα όμως υπάρχουν και οι κολασμένοι, πλάσματα που από μόνα τους είναι άκρως ανατριχιαστικά. Μαγεμένα νεκρά σώματα που κινούνται υπό τις εντολές ενός μάγου. Σκεφτείτε τώρα αυτόν τον στρατό, που μόνο στη σκοτεινή πλευρά θα μπορούσε να ανήκει, να ξεπηδάει μέσα από το νερό και θυμηθείτε τη φρίκη που ένοιωσε ο Χάρι στη σπηλιά όπου κρυβόταν το μενταγιόν- πεμπτουσιωτής.

3) Παράφρονες

Άλλα απόκοσμα πλάσματα οι παράφρονες, η ενσάρκωση (θα λέγαμε αν ξέραμε πως έχουν σάρκα) της κατάθλιψης, αυτοί που νικήθηκαν όταν ο Χάρι έμαθε να μη φοβάται τον φόβο. Οι παράφρονες είχαν κι αυτοί κεντρικό ρόλο στην ιστορία ως πρωταγωνιστές σε σημαντικές σκηνές όπως η επίθεση τους στον Σείριο και τον ίδιο τον Χάρι δίπλα στη λίμνη του Χόγκουαρτς, αλλά η συμβολή τους στην απολαυστική ανάγνωση των βιβλίων δεν σταματάει εδώ. Δημιούργησαν μερικές από τις πιο ανατριχιαστικές σκηνές, μας κάλεσαν να αναμετρηθούμε με τους δικούς μας φόβους αλλά έθεσαν και τα σημαντικά ζητήματα της ασφάλειας και της τιμωρίας ανοίγοντας παράθυρα στην κριτική στο δικό μας σωφρονιστικό σύστημα.

4) Μάγων έργα

Πέρα από τα μεταφυσική όντα ή … μη όντα, ανάλογες πολύ… Halloween σκηνές δημιούργησαν και οι μάγοι που ασχολήθηκαν με τις σκοτεινές τέχνες παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε. Όταν ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη βγήκαν μόνοι τους στο κυνήγι των πεμπτουσιωτών ο Λούπιν έκανε μια (μικρή η αλήθεια είναι) προσπάθεια να τους δείξει τους κινδύνους που θα τους πρίμεναν. Τους είπε πως θα συναντούσαν μαγεία που δεν είχαν ξαναδεί και είχε απόλυτο δίκιο…

Πρώτα απ΄όλα αυτό ήταν οι ίδιοι οι πεμπτουσιωτές. Εντάξει ο Χάρι είχε ήδη καταστρέψει το ημερολόγιο του νεαρού Βόλντεμορτ αλλά αυτό έγινε… τυχαία. Όταν ξεκινούσε αυτό το ταξίδι δεν είχε ιδέα για το τι είναι ένα τέτοιο σκοτεινό αντικείμενο, που κρύβει μέσα του το κομμάτι μιας ψυχής με την οποία επικοινωνεί ακόμα, αλλά ούτε και για το πόσο δύσκολο θα ήταν να το καταστρέψει. Το κατάλαβε όμως σύντομα με τον χειρότερο τρόπο.

Η μαγεία στα χειρότερά της τους περίμενε στη γωνία. Χαρακτηριστική σκηνή αυτή με τη νεκρή Μπατίλντα Μπαγκσοτ που κινείται από το φίδι που κρύβεται μέσα της, μιλάει αντί για την ίδια και τέλος πετάγεται μέσα από το σώμα της για μια επίθεσή, που θα μπορούσε να είναι και καθοριστική αν δεν παρενέβαινε την κρίσιμη στιγμή η Ερμιόνη.

Αν σας ανοίξαμε την όρεξη, το Χόγκουαρτς είναι αρκετά Halloween για να σας φιλοξενήσει και μια τέτοια μέρα!

 

 

 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αρχοντούλα Βαρβάκη πέρασε από το γνωστό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, γιατί το γράμμα της από τη σχολή μαγείας χάθηκε και γιατί είναι πολύ νωρίς για την Ακαδημία του Αστροστόλου. Παρ' όλα αυτά νοιώθει μέλος της γαλαξιακής μαγικής κοινότητας.