10+1 ιστορίες που πρέπει να διαβάσετε για την Justice League

Nίκος Γιακουμέλος Από Nίκος Γιακουμέλος 10 Λεπτά Ανάγνωσης

Το ότι επιτέλους η Justice League κατάφερε να βγε στην μεγάλη οθόνη είναι ένα σημαντικό γεγονός. Το ότι η ταινία παίρνει λίγη από την λάμψη της Wonder Woman και δεν θα ρωτάμε μετά αν όντως άξιζε (BvS εσένα κοιτάω), είναι επίσης ένα κομβικό στοιχείο. Ωστόσο, πριν από όλα, τι είναι η Justice League;

Επειδή όταν υπάρχει ένα πλαίσιο, έστω και αμυδρό, η θέαση μιας ταινίας μπορεί να δώσει πολλά περισσότερα, τόσο σε επίπεδο διακειμενικότητας και επικοινωνίας με το αρχικό υλικό, όσο και σε επίπεδα μέτα αφήγησης, καλό είναι να υπάρχει μια εικόνα, έστω χαλαρή. Έτσι και αλλιώς, με τον Zack Snyder στο τιμόνι, μόνο σε αυτό μπορούμε να ελπίζουμε.

Παρακάτω δίνουμε κάποιες επιλογές που σίγουρα αξίζουν μια ανάγνωση ή και παραπάνω. Καταλαβαίνετε βέβαια πως με 5 δεκαετίες ιστορίας, οι επιλογές αυτές θα μπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικές…

(η σειρά είναι καθαρά ενδεικτική, πόλεμο στην nerd μανία του top10)

1.Justice League: Origin

To rooster της Justice League, όσο και το ίδιο το origin της ομάδας έχουν αλλάξει τόσες πολλές φορές μέσα στις δεκαετίες, που δεν έχει πλέον νόημα να ζητούμε μια “γνήσια” JL. Η πιο πρόσφατη επανίδρυση έγινε μετά το Flashpoint, και έφερε την ομάδα του New 52, η οποία, με εξαίρεση κάποια μέλη, είναι αυτή που υπάρχει αυτή την στιγμή στα comics.  Είναι γραμμένο από τον τρομερό  Geoff Johns, ο οποίος αυτή την στιγμή μεγαλουργεί στην DC  και τον Jim Lee.  Σε αυτή την ιστορία τα μέλη της JL συναντιούνται για πρώτη φορά και, ενώ το αρχικό τους ένστικτο είναι να τις παίξουν, τελικά ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν τον Darkseid και τον στρατό του. Μια πολύ στρωτή ιστορία, στην οποία πάνω κάτω βασίζεται και η ταινία, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ξαναπιάσετε την JL αν την είχατε αφήσει ή να την γνωρίσετε αν δεν είχατε πριν κάποια επαφή.

2.Justice For All

Oνόματα όπως Grant Morrison, Mark Millar, Devin Grayson και Mark Waid, θεωρούνται, όχι άδικα, θρύλοι στο χώρο των comics. Όταν λοιπόν αυτοί συνεργάζονται, καταλαβαίνει κανείς πως το αποτέλεσμα θα είναι, το λιγότερο, ενδιαφέρον. Και πράγματι, το Justice For All είχε μια πολύ παράξενη ατμόσφαιρα, τόσο σε γραφή όσο και σε σχέδιο, ενώ το φινάλε του είναι ένα εντελώς διαφορετικό event (World War III). Φέρνει στο προσκήνιο νέους εχθρούς, επικαιροποιεί άλλους και γενικότερα επικρατεί μια αναστάτωση που όχι μόνο δεν ξενίζει, αλλά και ευχαριστεί τον αναγνώστη. Tαυτόχρονα, δίνει την βάση για γεγονότα που θα μπουν σε πλήρη κίνηση τουλάχιστον 5 χρόνια αργότερα, ένα διάστημα τεράστιο στην βιομηχανία των comicsMarvel λόγου χάρη θα είχε αλλάξει όλο της το σύμπαν τουλάχιστον 3 φορές),  στο Infinite Crisis, επομένως καταλαβαίνει κανείς πως δεν πέρασε αδιάφορο. Και μιας και το αναφέραμε…

3. Infinite Crisis

Μια εμβληματική ιστορία της JL, γραμμένη από τον μοναδικο Geoff Johns και υλοποιημένη από τους Phil Jimenez, George Pérez, Ivan Reis, και Jerry Ordway, το Infinite Crisis είναι ένα event τόσο χαοτικό που χρειάζεται μια μικρή προετοιμασία πριν το διαβάσει κανείς.  Άτυπο sequel του κλασικού Crisis on Infinite Earths, το Infinite Crisis θέτει στο επίκεντρο την ηπερηρωική κοινότητα όπου για άλλη μια φορά καλείται να σώσει το πολυσύμπαν από τα λάθη και τους εγωισμούς της. Μια έντονη ιστορία γεμάτη σασπένς, αρκετούς θανάτους και ανατροπές, έχει σίγουρα κάτι για τον καθένα.

4.Crisis On Infinite Earths

Αν έχετε διαβάσει έστω και ένα φόρουμ με comics, ή έχετε συζητήσει με κάποιον DC fan, κατά πάσα πιθανότητα το Crisis On Infinite Earths θα έχει αναφερθεί τουλάχιστον 8,4434 φορές. Ένα επικότερο και από επικό event, όπου η έννοια του multiverse έφτασε στα άκρα της και κυριολεκτικά έσπασε, το Crisis On Infinite Earths είναι ένα απαραίτητο ανάγνωσμα όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά και για την πολύ απλή αιτία του ότι είναι μία από τις καλύτερες superhero ιστορίες που γράφτηκαν ποτέ. Τόσο απλά. Γραμμένο και σχεδιασμένο από τους Marv Wolfman  και  George Pérez αντίστοιχα (αν και ο Pérez συμμετείχε εξίσου στο σενάριο) είναι κάτι που πρέπει να έχει υπόψη του ο καθένας.

5.Kingdom Come

Μιας και πιάσαμε τα κλασσικά, ας μείνουμε λίγο σε αυτό το βεληνεκές. Το Kingdom Come των Mark Waid και Alex Ross είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες και στρωτές ιστορίες όλου του superhero είδους, που θέτει έναν, όχι ασυνήθιστο για την DC, κοινωνικό προβληματισμό, μέσα από ένα πρόδηλο ψυχαναλυτικό φάσμα: ποια είναι η θέση των ηρώων μέσα σε μια κοινωνία που βυθίζεται όλο και περισσότερο στην βία; Τι γίνεται όταν τα σύμβολα εξουσίας των κλασσικών, αλλά γερασμένων υπερηρώων, οι οποίοι λειτουργούν σαν μια πατρική, εξουσιαστική μορφή του Υπερεγώ, δεν μπορούν πλέον να ελέγξουν, με το δέος και τον φόβο, μια νέα γενιά που τους αντιτάσσεται; Μάχη γενεών, ψυχολογίας και κοινωνίας, το Kingdom Come τα έχει όλα.

6.The New Frontier

Το The New Frontier είναι ξεχωριστό από κάθε άποψη. Τόσο το ιδιαίτερο σχέδιο του, όσο και η δυναμική της ιστορίας του ξεφεύγουν από το αυστηρό πρότυπο της εταριείας. Tο The New Frontier  θέτει στο επίκεντρο των ερωτημάτων την κοινωνική προβληματική: τι κάνει τις κοινωνίες να λειτουργούν όπως λειτουργούν; Για να το βρει αυτό, ενώνει, σε μια κοινή χρονική περίοδο, τους ήρωες της Χρυσής και της Ασημένιας Περιόδου, θέτωντας τον ίδιον τον χρόνο και την ιστορία όχι μόνο υπό αμφισβήτηση, αλλά και υπό έρευνα. Το έργο του Darwyn Cooke ανασυνθέτει την ιστορική πραγματικότητα κάτω από το πρίσμα της φαντασίας.

7.Tower Of Babel

Αρκετά με τα κλασικά, πάμε να δούμε κάτι που πραγματικά θέλουμε: τον Batman να τους δέρνει όλους. Το Tower Of Babel. Ή τουλάχιστον τα σχέδια του Batman για να τους δείρει όλους. Θέτοντας το alter ego του Bruce Wayne στο επίκεντρο, ο Mark Waid  αναγνωρίζει ως τον απόλυτο μη- άνθρωπο τον μόνο κανονικό άνθρωπο της JL, τα σχέδια του οποίου, από λάθος, στρέφονται εναντίον των φίλων του. Πέρα από τις στιγμές δράσης και βασανισμού των μελών της JL, το Tower Of Babel θέτει πολλά ερωτήματα για την φύση της κοινότητας, υπερηρωικής και κανονικής, αλλά και την θέση των ατόμων σε αυτή, την επικοινωνία και την διασάλευση της.

8.Identity Crisis

Όμοιο στην λογική εξανθρωπισμού του με το παραπάνω, το Identity Crisis πάει ένα βήμα παραπέρα την προβληματική του και, χωρίς ουσιαστικά να δηλώνεται ρητά, εξανθρωπίζει σχεδόν πλήρως του ήρωες του. Γραμμένο από τον Brad Meltzer, το Identity Crisis είναι ουσιαστικά μια ιστορία μυστηριού. Χωρίς την ατμόσφαιρα του noir να βαραίνει τους χαρακτήρες, αυτοί ρίχνονται σε μια εσωτερική πορεία αυτογνωσίας και αμφισβήτησης των ιδανικών και των αξιών τους, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να πάρουν κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις για να προστατέψουν τις ταυτότητες τους.

9.Darkseid War

Εντελώς αντίθετο το παραπάνω, το Darkseid War ουσιαστικά εξυψώνει τους ήρωες του στο επίπεδο του θεού (ακόμα και αυτούς που  ήταν ήδη). Ακραίο,  υπερβολικό στα όρια του μαξιμαλισμού, το Darkseid War δίνει μια εικόνα για την θέση των υπερηρώων στο ΤΩΡΑ. Η απόλυτη ενθαδικότητα του, σε άμεση συνάφεια με τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές που κατακλύζουν την μαζική κουλτούρα, θέτει πολλούς προβληματισμούς. Τα σύμβολα μας έχουν χάσει κάθε μέρος να σταθούν ανάμεσα μας που γκρεμίζουν την πόρτα του θείου; Τι δηλώνει αυτό για εμάς; Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν θέλετε να το πάτε εκεί, είναι μια απολαυστική ιστορία η οποία δείχνει πως ενώ η  JL μπορεί να έχει όρια, ο Geoff Johns θα είναι πάντα εκεί για να την κάνει να τα ξεπεράσει.

10.Justice

Ο σπουδαίος Alex Ross μας δίνει αυτή την σημαντική ιστορία, για έναν ανάποδο κόσμο όπου οι κακοί θέλουν να σκοτώσουν τους καλούς επειδή… δεν είναι αρκετά καλοί. Αυτό το καθρέφτισμα, μια ουσιώδη έννοια στο πολυσύμπαν που δημιουργεί δεκάδες συγκλονιστικές ιστορίες, βρίσκει εδώ αναπάντεχη ανατροπή, η οποία οδηγεί τόσο σε εξωτερικές, όσο και σε εσωτερικές συγκρούσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η λύση δίνεται τελικά από τον… Joker!

Και το +1…

Justice League (TV series)

Κλέβω, αλλά θα ήμουν το λιγότερο ανειλικρινής τόσο στον εαυτό μου όσο και στην γενιά μου αν δεν έβαζα τον λόγο για τον οποίο χαρακτήρες όπως ο Flash, o Superman, η Wonder Woman και ο Green Lantern (που τότε ήταν ο John Stewart) έμειναν χαραγμένοι στην μνήμη μου. Ειδικά το πρώτο, διπλό επεισόδιο, παραμένει σαν ένα από τα καλύτερα origins της Justice League που θα δείτε.

 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.