Astonishing X-Men: Όαση στην έρημο της μετριότητας

Αλέξανδρος Μινωτάκης Από Αλέξανδρος Μινωτάκης 9 Λεπτά Ανάγνωσης

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του περσινού event Inhumans vs X-Men,  η Marvel ανακοίνωσε την επανεκκίνηση των κόμικ των αγαπημένων μας μεταλλαγμένων που πήρε το όνομα ResurrXion. Με τις πωλήσεις στα τάρταρα και  τους mutants πνιγμένους μέσα σε αδιάφορες ιστορίες, ήταν επιτακτικό να γίνει μια νέα αρχή. Αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο, αν σκεφτούμε ότι οι X-Men δεν περιλαμβάνονται στο κινηματογραφικό σύμπαν των  Marvel Studios, είναι τα “θύματα”  της κόντρας Marvel-Fox για τα κινηματογραφικά δικαιώματα και, επιπλέον, βαρύνονται από μερικές μη επιτυχημένες ταινίες, όπως το Age of Apocalypse.

Όσον αφορά τις περιπέτειες τους στα κόμικ, τα τελευταία χρόνια οι μεταλλαγμένοι έφτασαν στο όριο της εξαφάνισης επανειλημμένα, περιορίζοντας τη δράση τους σε μάχες για την επιβίωση. Η Marvel αποφάσισε μία επιστροφή στα κλασικά κόμικ των X-Men που περιστρέφονται γύρω από τον αγώνα τους να ζήσουν αρμονικά μαζί με τους ανθρώπους. Στο ResurrXion από τη μία έχουμε τις βασικές ομάδες όπως έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια με τις Kitty Pryde και Jean Grey να παίρνουν αρχηγικό ρόλο στα X-Men Gold και Blue αντίστοιχα, ενώ προστέθηκαν νέες ομάδες όπως το Weapon X και το Generation Χ. Από την άλλη, εμφανίστηκε ένας πρωτοφανής αριθμός solo σειρών με τους Cable, Iceman, Jean Grey να έρχονται να προστεθούν δίπλα στους Old Man Logan και All-New Wolverine. Στους δημιουργούς συναντάμε σχετικά νέα ονόματα μαζί με τους πιο γνωστούς Marc Guggenheim, Cullen Bunn, Dennis Hopeless και Charles Soule ενώ απουσιάζει πλήρως, με ό,τι καλό και κακό συνεπάγεται αυτό, ο Bendis.

O υπεύθυνος όλης της σειράς, Mark Paniccia, ανέλαβε να κάνει στο τέλος κάθε τεύχους μία σύντομη επισκόπηση της πορείας όλων των τίτλων. Επιπλέον, το ResurrXion αποτελεί και κυριολεκτικά “αναγέννηση” για τους ήρωες των X-Men καθώς πολλοί πρωταγωνιστές θα επιστρέψουν στη γη των ζωντανών μετά από κάποια χρόνια απόσυρσης και, λιγότερο ή περισσότερο, ένδοξους θανάτους.  Όλα τα παραπάνω ακούγονται αρκετά ελπιδοφόρα και πράγματι δημιουργήθηκαν στις αρχές του ’17 κάποιες ελπίδες που μεταφράστηκαν και σε σχετικά αυξημένες πωλήσεις των πρώτων τευχών στις καινούριες σειρές. Ωστόσο, πολύ γρήγορα φάνηκε ότι δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και μερικά διαφημιστικά τρικ. Η βασική ομάδα των X-Men (περιοδικό Χ-Men Gold) φαίνεται να μην τραβάει παρά την επαναφορά κάποιων κλασικών villain. Επιπλέον, η ομάδα με τους έφηβους original X-Men (X-Men Blue) που έχουν ταξιδέψει από το παρελθόν έχουν εξαντλήσει την όποια δυναμική είχαν τα προηγούμενα χρόνια και έχουν εγκλωβιστεί σε αδιάφορες ιστορίες με ακόμα πιο αδιάφορους αντιπάλους. Οι solo σειρές είναι αχρείαστα πολλές και με χαρακτήρες όπως ο Iceman που μάλλον δεν μπορούν να τις υποστηρίξουν. Τέλος, δεν διορθώθηκαν/διαγράφηκαν κάποια από τα προβλήματα της περιόδου όπως η ύπαρξη του Old Man Logan ο οποίος αποτελεί δυσφήμιση σε μία από τις κορυφαίες ιστορίες της  Marvel και περιφέρεται εδώ και δύο χρόνια σε μία αδιέξοδη ιστορία. Ακόμα χειρότερα, πλέον υπάρχει υπερπληθώρα Wolverine (4 στον αριθμό) σε βαθμό που ξενερώνει τους φαν του χαρακτήρα. Συνολικά, οι X-Men αδικούνται ακόμα μια φορά και φαίνεται να πήζουν στη μετριότητα.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις…

Η ομάδα των Charles Soule (σενάριο) και Jim Cheung-Mike Deodato-Mike Rosanas δημιούργησε τους Astonishing X-Men και μέχρι στιγμής ξεχωρίζει και είναι η καλύτερη σειρά με μεταλλαγμένους που μπορείτε να διαβάσετε για τη φετινή χρονιά.  Πρόκειται για την 4η φορά που μια σειρά της Marvel έχει αυτό το όνομα, με την πιο γνωστή εκδοχή να είναι η σειρά Astonishing X-Men του 2004 στην οποία έγραψε 24 τεύχη ο Joss Whedon (Avengers, Justice League, Firefly). Αυτή τη φορά οι Astonishing X-Men δεν είναι κάποια σταθερή ομάδα αλλά διάφοροι ήρωες που τυχαίνει να συγκεντρώνονται από διαφορετικές διαδρομές στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσουν μια απειλή που επανεμφανίστηκε. Πρόκειται για τους Archangel, Mystique , Bishop, Rogue, Gambit, Psylocke, Old Man Logan και Fantomex. Με εξαίρεση τον Old Man Logan, είναι  χαρακτήρες που βρέθηκαν στο περιθώριο τα τελευταία χρόνια αλλά έχουν ακόμα πιστό κοινό. Όλοι τους φαίνεται να βρίσκονται σε ένα οριακό σημείο στη ζωή τους, επανεξετάζοντας τις επιλογές των προηγούμενων χρόνων. Αυτό που θα τους ενώσει είναι ο  Amahl Farouk/ Shadow King, ο πανίσχυρος τηλεπαθητικός που ξαναβγήκε στην επιφάνεια χάρη στην πολύ επιτυχημένη σειρά Legion . Ο Shadow King επιτίθεται στη Psylocke αλλά προτού προτού προλάβει να την ελέγξει, αυτή καλεί κοντά της τους όποιους μεταλλαγμένους μπορεί. Οι υπόλοιποι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, δημιουργώντας μία πρόχειρη ομάδα με εσωτερικές εντάσεις και προβλήματα.  Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 5 τεύχη που προχωράνε με καταιγιστικό ρυθμό καθώς ο Shadow King παίρνει υπό τον έλεγχο του μέλη της ομάδας και κατοίκους του Λονδίνου και τους χρησιμοποιεί για να επεκτείνει την επιρροή του. Ο ίδιος παραμένει στο astral plane από όπου καθοδήγει τα χτυπήματα του και (SPOILER!!!) κρατάει φυλακισμένο τον Charles Xavier, ο οποίος εμφανίζεται σε κόμικ των X-Men 4 χρόνια μετά το θάνατο του. Καθώς η Psylocke στέλνει ένα κομμάτι της ομάδας να αντιμετωπίσει τον Shadow King στην “έδρα του”, οι X-Men θα βρεθούν σε ένα ιδιαίτερο πεδίο μάχης που διαρκώς αναδιαμορφώνεται από τις παρεμβάσεις του Farouk και του Xavier που είναι μπλεγμένοι σε ένα mind game με έπαθλο την ελευθερία του ιδρυτή των X-Men και τις ψυχές των παλιών μαθητών του.

Το κόμικ είναι επηρεασμένο από τις καλύτερες στιγμές της σειράς, όπου κανείς δεν γνωρίζει τι είναι αληθινό και τι όχι και αναγκάζονται να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση για να αποφύγουν τις παγίδες του Shadow King. Στη μάχη ανάμεσα στον Xavier και τον Farouk, οι X-Men γίνονται τα πιόνια που αναγκάζονται να ξαναζήσουν όλους τους προηγούμενους θριάμβους και τις τραγωδίες τους. Ο Shadow King προσπαθεί να τους δελεάσει με κάθε τρόπο, τους προσφέρει ανεκπλήρωτους ή χαμένους έρωτες, όνειρα αλλά και τις ζωές που στερήθηκαν, παγιδευμένοι μέσα σε ένα περιβάλλον διαρκούς πολέμου. O Xavier παρεμβαίνει μέσα στα σενάρια που στήνονται, δημιουργεί ατέλειες, αφήνει μικρά στοιχεία στους X-Men για να τους βοηθήσει να ξεχωρίσουν την αλήθεια και να μην παρασυρθούν.

Πρόκειται για μία επιβλητική μάχη, αντάξια ενός καλού κόμικ των X-Men, κάτι που μας είχε λείψει εδώ καιρό. Επιπλέον, παράλληλα με το astral plane, διεξάγεται μία πιο παραδοσιακή μάχη στο Λονδίνο, ανάμεσα στους X-Men που έμειναν και τους ανθρώπους και μεταλλαγμένους που έχουν ήδη περάσει στον έλεγχο του Farouk.   Οι σχεδιαστές αλλάζουν σχεδόν σε κάθε τεύχος αλλά διατηρούνται κάποια κοινά χαρακτηριστικό. το κυριότερο είναι η διάκριση ανάμεσα στον πραγματικό κόσμο και το astral plane που αποτυπώνεται πολύ όμορφα στο σχέδιο. Διαφορετικά χρώματα και αποχρώσεις, άλλες γραμμές, χαοτική οργάνωση των καρέ κυριαρχούν στο mind game του Xavier με τον Shadow King, προκειμένου να απεικονίσουν ένα περιβάλλον  ασταθές και διαρκώς μεταβαλλόμενο, όπως ακριβώς και η ψυχική κατάσταση των χαρακτήρων που έχουν παγιδευτεί εκεί. Ειδικότερα το σχέδιο του Farouk/Shadow King είναι από τις καλύτερες απεικονίσεις του villain που φαίνεται ικανός να κερδίσει ξανά τη θέση του στο σύμπαν των X-Men.

Συνολικά, το Astoninishing X-Men είναι απρόσμενα καλό. Ξεκίνησε με μερικούς μήνες καθυστέρηση από τα υπόλοιπα περιοδικά του ResurrXion και η ιστορία του δεν συνδέεται μαζί τους. Ωστόσο, αυτό μάλλον το ευνοεί γιατί ξεφεύγει από ένα περιβάλλον μετριότητας, αδιάφορων επαναλήψεων και μη αξιοποίησης των χαρακτήρων. Ο Soule συνδυάζει ένα σκηνικό διαρκούς έντασης με την εξέταση μερικών από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες των X-Men χωρίς να γίνεται στατική η αφήγηση σε κανένα σημείο.   Αποδεικνύει ότι οι X-Men έχουν ακόμα πολλά να δώσουν, αλλά έχουν ανάγκη από υψηλού επιπέδου ιστορίες και όχι από κόλπα μάρκετινγκ.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.