AthensCon 2017-H χρονιά που έγινε θεσμός;

Nίκος Γιακουμέλος Από Nίκος Γιακουμέλος 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Το αισιώς τρίτο AthensCon, η κατά γενική ομολογία μεγαλύτερη διοργάνωση για την μαζική κουλτούρα στην Ελλάδα έριξε αυλαία μετά από ένα γεμάτο διήμερο. Πολλοί καλεσμένοι, πολλά περίπτερα με δημιουργούς, καταστήματα, κόμιξ, εκθέσεις και χιλιάδες κόσμου να περιτριγυρίζει χαρούμενος ανάμεσα τους.

Αντικειμενικά, η nerd κοινότητα στην Ελλάδα είναι ακόμα σε μια πολύ πρωτόλεια μορφή. Αποτελεί μια μείξη παλαιότερων fans που ξαφνικά βλέπουν εκθέσεις τέτοιου βεληνεκούς για τα χόμπι τους και μια μεγάλη μερίδας νεολαίας που, επηρεασμένη από το εξωτερικό, θεωρεί αυτά τα event δεδομένα. Η επιτυχία μιας εκδήλωσης κρίνεται στο πως θα καταφέρνει να προσελκύσει αυτά τα πολύ διαφορετικά, ποιοτικά και ποσοτικά, μεγέθη- αν γίνει πολύ εμπορική δεν θα έχει την εκτίμηση των παλαιότερων που, μέσω του Ιντερνετ, έχουνε μια μεγάλη επίδραση στο word of mouth marketing. Τέτοια κακέκτυπα εκδηλώσεων θα μπορούσαμε να φανταστούμε να κάνουν μέσα όπως λόγου χάρη το MAD. Όμως αν δεν μπορέσει να παρέχει και κανένα κίνητρο στους νέους, θα θυμίζει περισσότερο σύναξη για DnD (είπαμε, nerd μάζωψη δεν αποτυγχάνει ποτέ). Η επιτυχία του AthensCon oφείλεται, κατά βάση, πως ενώ δίνει σίγουρα βαρύτητα στο εμπορικό, δεν χάνει την επαφή του με τους ανθρώπους που έθεσαν τις βάσεις για την κουλτούρα αυτή στην Ελλάδα, με τους εκδότες και, πολύ περισσότερο, τους δημιουργούς.

Καλλιτέχνες όπως ο Ηλίας Κυριαζής, ο Ανδρέας ο Μιχαηλίδης, ο Γιάννης ο Ρουμπούλιας , αλλά και μια ολόκληρη σειρά από νεότερους, δίνουν το παρόν σε αυτές τις εκδηλώσεις, μιλούν με τον κόσμο και παρουσιάζουν το έργο τους. Ταυτόχρονα, το μέγεθος του  AthensCon,επιτρέπει και την πρόσκληση καλεσμένων που αλλιώς δεν θα είχαμε την ευκαιρία να δούμε, σε συνθήκες συνεδρίου, στην χώρα μας. Δημιουργοί θρύλοι όπως ο βετεράνος της Image Comics Μat Hawkins, ο Ιan Churchill (που μας έδωσε μια από τις καλύτερες ιστορίες του Deadpool), o Ben Herrera  ο Kev Hopgood, ο δημιουργός του War Machine αλλά και ο εξαιρετικός Drazen Kovacevic, ο οποίος πρόσφατα μας έδωσε το ιδιαίτερο Βαλκύρια .

Ταυτόχρονα το AthensCon δεν χάνει από την οπτική του ούτε την πολιτική προέκταση των κόμικ. Πέρσι με το προσφυγικό και φέτος με τις ειδήσεις- παρωδία της ομάδας 121 words αποδεικνύει πως μπορεί να έχει το βλέμμα σε παραπάνω από δύο πράγματα. Τις σταθερές αυτές εκθέσεις και τα booths των καλεσμένων πλαισιώναν τόσο περίπτερα καταστημάτων όσο και εκδηλώσεις, συζητήσεις και προβληματισμοί για την μαζική κουλτούρα, με μια διάθεση να μοιραστεί το βιώμα της κατανάλωσης της και έτσι, να χάσει κάπως τον απρόσωπο χαρακτήρα που μπορεί να έχει. Ελπίζουμε πως του χρόνου θα λυθούν και τα όποια οργανωτικά προβλήματα το ταλανίζουν ακόμα και πως το τέταρτο AthensCon θα είναι ακόμα καλύτερο και μεγαλύτερο!

Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες την Ιωάννα Βραδή!

 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.