Γεννημένος στο Σκοτάδι – Ένα DIY graphic novel σφηνάκι

Δημήτρης Τζάνογλος Από Δημήτρης Τζάνογλος 2 Λεπτά Ανάγνωσης

Ανέκαθεν σεβόμουν πολύ τις DIY δουλειές, σε οποιοδήποτε φάσμα της τέχνης και αν αναφερόμαστε, και αυτό διότι συνεπάγεται πως ο καλλιτέχνης έχει δώσει και θυσιάσει πάρα πολλά για να καταφέρει να παρουσιάσει τη δουλειά του ολομόναχος χωρίς μεσάζοντες. Υπό αυτό το πρίσμα, είδα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την πρώτη δουλειά της Βάνας Γκαλμάνη με τίτλο Γεννημένος στο Σκοτάδι που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2017.

Η εν λόγω έκδοση λοιπόν, είναι ένα graphic novel σφηνάκι, του οποίου την εικονογράφηση έχει αναλάβει ο Άρης Λάμπος έχοντας ντύσει εξαιρετικά τα κείμενα. Το όνομά αυτό σίγουρα θα μιλάει σε κάποιους καθώς ο Άρης Λάμπος είναι υπεύθυνος για την σειρά Μεταλλάδες καθώς και για την εικονογράφηση στην  σειρά βιβλίων Ο Εθισμός του Κρίστιαν Αμπρόζ του Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Ας περάσουμε στο περιεχόμενο όμως που αποτελείται από δύο μέρη, τα Φριχτά Λόγια και το Γεννημένος στο Σκοτάδι. Ουσιαστικά δεν έχουμε να κάνουμε με κείμενα που αποτελούν ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος αλλά σκέψεις εν είδει ποίησης. Σκέψεις μαύρες αλλά και αληθινές που μιλάνε στον αναγνώστη και μία ατμόσφαιρα επηρεασμένη από το έργο Edgar Allan Poe να πλανιέται καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου. Στην οποία ατμόσφαιρα σίγουρα βοήθησαν πολύ και τα σχέδια που πλαισιώνουν και δένουν εξαιρετικά τα κείμενα.

Εν κατακλείδι το Γεννημένος στο Σκοτάδι είναι μια δουλειά που μέσα σε λιγότερες από 30 σελίδες βγάζει και με το παραπάνω το μεράκι με το οποίο δημιουργήθηκε και αξίζει την προσοχή όσων αγαπάνε την σκοτεινή αύρα στην -με την ευρύτερη έννοια- λογοτεχνία.

Επικοινωνία με τη συγγραφέα στο e-mail: [email protected]

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννηθείς το 1992 και μεγαλωμένος ανάμεσα στους πατρικούς δίσκους, κατέληξε από μικρός πως ο ένας και μοναδικός θεός είναι o Lemmy. Η Agatha Christie και ο Stephen “βασιλιάς” Κing έφεραν σε μία βαρυσήμαντη θέση την λογοτεχνία δίπλα στη μουσική και ιδιαιτέρως στον σκληρό ήχο. Στον ελεύθερό του χρόνο κρίνει δουλειές αλλονών.