Ο H.P. Lovecraft για αρχάριους! Από που να ξεκινήσετε την γνωριμία σας με τον πατέρα του κοσμικού τρόμου

Oμάδα Afterwords Από Oμάδα Afterwords 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Θέλετε να διαβάσετε H.P. Lovecraft, τον πατέρα του cosmic horror, και να καταλάβετε προς τι όλος ο ενθουσιασμός; Στην τελική, δημιούργησε τον εμβληματικό Κθούλου και ενέπνευσε μια γενιά δημιουργών όπως ο Neil Gaiman και ο Guillermo Del Toro. Αλλά υπάρχουν μερικά μεγάλα εμπόδια για να ξεκινήσετε:

Από που θα ξεκινήσετε;; Ο H.P. Lovecraft έχει γράψει περισσότερες από 100 ιστορίες!
Το στυλ γραφής του έχει μερικά καλά σημεία και μερικά … αδύνατα σημεία. Ανάμεσα στα δυνατά σημεία του συγκαταλέγεται η ικανότητα του να δημιουργεί ατμόσφαιρα. Στα χειρότερά αυτών συμπεριλαμβάνονται οι διάλογοί του που ορισμένες φορές είναι αδέξιοι και πολλές φορές παρατάει την πλοκή σαν να την έχει κλέψει και να θέλει να την κρύψει στο γκαράζ σας.

Και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: δεν υπάρχει υπεκφυγή γι ‘αυτό, ο Η. Ρ. Lovecraft ήταν ρατσιστής, ξενοφοβικός και φιλελεύθερος. Ήταν ευρηματικός, εμβληματικός και ασκούσε μεγάλη επιρροή ως συγγραφέας του οποίου η κληρονομιά περιπλέκεται λόγω της σαφούς του προτίμησης στην λευκή υπεροχή, διοχετεύοντας τον φόβο του για τους μη Αγγλοσάξονες σε ιστορίες για ανθρώπινα τέρατα, αλλοδαπούς εισβολείς και τον φόβο του άγνωστου.

Η ανάγνωση του Lovecraft μπορεί μερικές φορές να είναι  δύσκολη. Ωστόσο, αξίζει να διαβάσετε τις ιστορίες του ώστε A) να καταλάβετε για ποιο λόγο ο Κθούλου  είναι τόσο σημαντικός, και Β) το πιο σημαντικό, να δείτε πώς έθεσε την βάση για το σύγχρονο horror.
Έτσι, για να βοηθήσουμε τους αρχάριους να πάρουν μια πρώτη γεύση από την δουλειά του, εδώ είναι μια προτεινόμενη σειρά ανάγνωσης για ξεκινήσετε το ταξίδι σας στον μύθο του Lovecraft. Εάν έχετε τις δικές σας προτάσεις, μη διστάσετε να τις μοιραστείτε στα σχόλια!

1. Ο Ίσκιος Πάνω Από το Ινσμουθ

 

 Ένας νεαρός πηγαίνει ένα μικρό ταξίδι στην απομονωμένη πόλη Ινσμουθ, όπου οι άνθρωποι έχουν περίεργα πρόσωπα και … βράγχια;
Θα ξεκινούσα με αυτό γιατί πραγματικά παίρνετε μια ιδέα για τις καλύτερες και τις χειρότερες συνήθειες του Lovecraft, σε μια ιστορία:
Το πρώτο μισό είναι μια ΜΕΓΑΛΗ αποθήκη πληροφοριών.
Το δεύτερο μισό ξεπληρώνει τον αναγνώστη με τον καλύτερο τρόπο μέσω της στοιχειωμένης ατμόσφαιρας της πόλης.
Η ξενοφοβία του Lovecraft και ο ρατσισμός του είναι εμφανείς.

2. Το Κάλεσμα του Κθούλου

Εάν τώρα κάνετε τα πρώτα σας βήματα, ίσως να πρέπει να διαβάσετε και αυτό. Είναι το πιο διάσημο έργο του Lovecraft: ο Κθούλου, ο πιο διάσημος των Μεγάλων Παλαιών, που περιμένει και ονειρεύεται κάτω από τον ωκεανό. Αυτή η ιστορία έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας καλής ιστορίας του Lovecraft: στοιχειωμένα όνειρα, μη Ευκλείδεια γεωμετρία (γιατί υπάρχει κάτι τρομακτικό όταν τα τρίγωνα είναι … εντελώς λάθος) και μια πιθανότητα ο αφηγητής να έχει τρελαθεί. Και αμφιβάλλω ότι μπορείτε να προφέρετε τον Κθούλου όπως θα ήθελε ο Lovecraft: Khlûl’-hloo.

3. Οι Γάτες της Ουλθάρ


Ώρα για ένα διάλειμμα πριν συνεχίσετε. Και τα τρία από αυτά είναι σύντομα, απλά, αλλά αποτελεσματικά σε αυτό που πρέπει να κάνουν.
«Οι Γάτες της Ουλθάρ » είναι ένα σκοτεινό παραμύθι για μια πόλη όπου υφίσταται νόμος κατά του τραυματισμού των γατών… και για το πώς τέθηκε σε ισχύ αυτός ο νόμος.

4. Ο Τρόμος του Ντάγουιτς


Αναρωτηθήκατε ποτέ τι κρύβουν οι γείτονές σας στη σοφίτα τους; Γιατί το παιδί του Wilbur Whately μεγαλώνει πολύ γρήγορα όπως ο Robin Williams στο Jack; Μήπως τα νυχτοπούλια τρώνε τις ψυχές των νεκρών; Το πρώτο μισό είναι μια από τις πιο αποτελεσματικά μακροσκελείς ιστορίες τρόμου που έγραψε ποτέ ο Lovecraft και το δεύτερο μισό χαρακτηρίζεται από μια αξέχαστη ανατροπή.

5. Τα Βουνά της Τρέλας


Μερικοί άνθρωποι το λατρεύουν, κάποιοι το βρίσκουν πάρα πολύ δύσκολο (η ανάγνωση του είναι αρκετά απαιτητική), αλλά όλοι συμφωνούν ότι είναι μια μεγαλειώδης ιστορία που συνδέει μαζί το σύμπαν όπου συνυπάρχουν «Το Κάλεσμα του Κθούλου», το «Ο Ίσκιος Πάνω Από το Ινσμουθ», το «Ο Τρόμος του Ντάγουιτς» και πολλές άλλες ιστορίες. Μια ομάδα εξερευνητών πηγαίνουν στην Ανταρκτική και ανακαλύπτουν στοιχεία για έναν προηγούμενο πολιτισμό. Δεν θέλω να σας χαλάσω την έκπληξη, αλλά μπορώ τουλάχιστον να σας πω τη μεγάλη ανακάλυψη που κάνουν οι εξερευνητές:
Υπάρχουν πράγματα που φοβούνται ακόμη και τα τέρατα.

6. Μετά η σειρά είναι ελεύθερη (ή ανακαλύψτε άλλους συγγραφείς που επηρεάστηκαν από το έργο του  Lovecraft

Εάν τα καταφέρατε με τις προηγούμενες ιστορίες, έχετε μια καλή αίσθηση για το τι να περιμένετε από τον Lovecraft. Έτσι, αν εξακολουθείτε να είστε περίεργοι για τον κόσμο του Lovecraft … συνεχίστε! Διαβάστε το «Το χρώμα Πέρα από το Διάστημα» ή το «Το Πλάσμα που ψιθύριζε στο Σκοτάδι». Επιλέξτε έναν τίτλο που φαίνεται συναρπαστικός! Ή επιλέξτε κάτι τυχαία! Κάθε ιστορία έχει κάτι ενδιαφέρον να προσφέρει, οπότε πραγματικά δεν μπορεί να πάει κάτι στραβά.

Ή δοκιμάστε να εξερευνήσετε άλλους συγγραφείς. Ο H.P. Lovecraft ενθάρρυνε άλλους συγγραφείς να δανειστούν τις ιδέες του και να γράψουν στο σύμπαν του. Έτσι, πολλοί άλλοι συγγραφείς, όπως η Ruthanna Emrys και η Silvia Moreno-Garcia, εφευρίσκουν εκ νέου τον μυθολογία Κθούλου με ενδιαφέροντες τρόπους.

αρχικό κείμενο

Μοιραστείτε το Άρθρο
Oμάδα μεταφραστιών, αναγνωστριών και γενικά πολυμηχανήματα! Περισσότερα γαι αυτές εδώ https://www.facebook.com/AfterWordstranslations/