American Crime Story: O.J. Simpson- Η δίκη του αιώνα

Καζανάς Kώστας Από Καζανάς Kώστας 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Το The People V. O.J. Simpson: American Crime Story αποτελεί το 1o κεφάλαιο της νέας σειράς του δημιουργού των Nip/Tuck, Glee, Scream Queens και American Horror Story ο οποίος έχει διακριθεί με Emmy και Χρυσή Σφαίρα ως παραγωγός και έχει βραβευθεί με Emmy Σκηνοθεσίας. Στο cast συμμετέχει ο υπέροχος John Travolta ως Robert Shapiro, ο Ντέιβιντ Σουίμερ (Friends), φίλος και νομικό του OJ, ο Οσκαρικός Cuba Gooding Jr. ως O.J. Simpson ενώ και η Sarah Paulson ως εισαγγελέας Marcia Clark.

Η δική του Ο.J Simpson  δίχασε την Αμερική αλλά και εμάς τους ίδιους. Για όσους δεν ξέρουν, ο Ο.J Simpson δεν είναι ένας απλός άνθρωπος για τους Αμερικάνους, είναι ένας βετεράνος παίχτης Football (όχι ποδόσφαιρο) και μάλιστα ο καλύτερος. Ο O.J είναι και έγχρωμος, κάτι που θα επηρεάσει αρκετά την εξέλιξη της ιστορίας. Όλα ξεκινούν όταν η Αστυνομία του Los Angeles εντοπίζει 2 πτώματα. Η πρώην γυναίκα του O.J με τον σύντροφο της βρίσκονται νεκροί στο σπίτι που μένουν. Βασικός ύποπτος είναι ο O.J καθώς αίμα και γενετικό υλικό (DNA) δικό του  βρέθηκε στα άψυχα σώματα. Χωρίς παραπάνω έρευνα για τυχών κάποιον άλλο δράστη, ξεκινάει η δίκη.

Εκείνη την περίοδο (βασικά ακόμα και σήμερα) τα κρούσματα αστυνομικής βίας σε Αφροαμερικανούς ήταν ένα πολύ σύνηθες και συχνό φαινόμενο, με το γνωστό σε όλους μας L.A.P.D να έχει πολύ κακό όνομα στην πιάτσα. Τα θύματα αστυνομικής βίας πολύ σπάνια έβρισκαν το δίκιο τους καθώς ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός ήταν/είναι έτσι στημένος ώστε τέτοιες υποθέσεις να μην βγαίνουν σχεδόν ποτέ στην φόρα. Η υπόθεση του Ο.J ήταν ομώς ήταν κάτι πολύ διαφορετικό, τώρα έγχρωμος βρίσκεται στην πλευρά του θύτη και όχι του θύματος. Εδώ όμως χρειάζεται μια μικρή παρατήρηση. Ο Ο.J πέρα από έγχρωμος, είναι και δισεκατομμυριούχος, καθώς ήταν ο πιο αναγνωρισμένος παίχτης Football στον κόσμο.

Η πλευρά της υπεράσπισης απαρτιζόταν από την καλύτερη δικηγορική ομάδα του L.A με τα μεγαλύτερα ονόματα της δικηγορίας να κάνουν τα πάντα για την Μη καταδίκη του Ο.J. Μέσα σε αυτή την ομάδα και ο John. O John είναι επίσης έγχρωμος και αρκετά αναγνωρισμένος με πολύ έντονη δράση και συμβολή για την εξάλειψη ρατσιστικών και όχι μόνο επιθέσεων σε αφροαμερικανούς του L.A. Εδώ έχει μια αξία να τονίσουμε ότι ο John αρχικά δεν ήταν καν στην ομάδα υπεράσπισης και κατέληξε ως ο βασικός συνήγορος. Η επιλογή να μπεί ο John στην ομάδα δεν ήταν τυχαία, θέλανε να πειστεί ο κόσμος ότι ένας Αφροαμερικανός έπεσε θύμα αστυνομικής βίας κατηγορώντας τον για φόνο απλά και μόνο επειδή είναι μαύρος. Εδώ βέβαια υπάρχει μία διαφορά, άλλο μαύρος και να ζεις σε γκέτο στο L.A και άλλο μαύρος και δισεκατομμυριούχος!  Γίνεται να μπουν όλα μαζί στο ίδιο τσουβάλι?

Η πλευρά της υπεράσπισης είχε αποφασίσει, ότι ρόλο δεν παίζουν τα στοιχεία(?!?!) αλλά το να καταφερούν να διηγηθούν μία ρεαλιστική ιστορία για το τι έγινε εκείνο το βράδυ. Έτσι λοιπόν και έγινε, ενώ όλα τα στοιχεία έδειχναν τον Ο.J ως ένοχο για την διπλή δολοφονία, αυτοί όμως κατάφεραν να διηγηθούν μια ιστορία για το πως άλλη μία φορά ένας Αφροαμερικανός έπεσε θύμα αστυνομικής βίας και ενοχοποιήθηκε άδικα. Ο O.J πέρα από την διπλή ανθρωποκτονία κατηγορήθηκε ότι στο παρελθόν κακοποιούσε την ερωτική του σύντροφο, αυτό όμως δεν αποτέλεσε πειστήριο για την έκβαση της δίκης, αλλά ούτε και καταδικάστηκε ποτέ για αυτό. Άντρες, χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, όποιο κι είναι το χρώμα τους, που κακοποιούν κυρίως γυναίκες το κάνουν από την πεποίθηση ότι η αρρενωπότητα τους, τούς δίνει το δικαίωμα να εξουσιάζουν τις γυναίκες. Ωστόσο, οι άντρες υψηλότερων κοινωνικών στρωμάτων πέρα από αυτή την πεποίθηση έχουν και την “προστασία” που τους εξασφαλίζει η κοινωνική και οικονομική τους θέση . Από την μία ο O.J στην συγκεκριμένη περίπτωση  ξεδίπλωνε την ιστορία της κοινωνικής καταπίεσης που έχει δεχτεί όντας μαύρος, από την άλλη,  η κοινωνική του θέση ήταν τέτοια ώστε να του εξασφαλίζει ατιμωρησία.

 

Η δίκη αυτή διήρκεσε μήνες και προβαλλόταν live στην τηλεόραση με όλο τον κόσμο να την παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα(δεν έδειχναν τους τελικούς του NBA για να προβάλλουν την δίκη). Όλη η Αμερική διχάστηκε σε λευκούς και μαύρους για την υπόθεση Simpson. Πριν την ετυμηγορία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton ενημερώθηκε για μέτρα ασφαλείας σε περίπτωση που ξεσπούσαν ταραχές. Εκτιμάται ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως σταμάτησαν εκείνη την ώρα ό,τι έκαναν για να δουν ή να ακούσουν την απόφαση. Χάθηκαν τόσες εργατοώρες οι οποίες στοίχισαν 480 εκατομμύρια δολάρια! Ο Ο.J τελικά αθωώθηκε με 9-2 από τους ενόρκους και όλοι οι Αφροαμερικανοί ένιωσαν ότι εκδικούνται για αυτό που τους συμβαίνει εδώ και τόσο χρόνια. Όσο το θέμα του ρατσισμού ερχόταν στη επιφάνεια με αριστοτεχνικό τρόπο από την μεριά της υπεράσπισης, τόσο μεγαλύτερη ήταν η πόλωση έξω από το δικαστήριο. Μετά την ετυμηγορία, δημοψήφισμα των «L.A Times» αποκάλυψε την αντίδραση των κατοίκων του Λος Άντζελες και τη φυλετική πόλωση που υπήρξε. Το 77% των μαύρων συμφώνησαν με την απόφαση, ενώ το 65% των λευκών διαφώνησε.

 

 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Κώστας όταν ήταν μικρός είχε ένα όνειρο, να παιζει σκάκι σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πίστη του στο FORCE δεν στάθηκε ικανή για να τον κάνει να το πραγματοποιήσει. Κάπου στα 15 του αυτό το όνειρο ναυάγησε. Έκτοτε αρκείται σε χριστουγενιατικούς μαραθώνιους STAR WARS.