PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS: PUBG – Το videogame του 2017

Καζανάς Kώστας Από Καζανάς Kώστας 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Η αλήθεια είναι ότι πέρασε αρκετός καιρός από τότε που βγήκε το PUBG, οπότε ένα απλό review του παιχνιδιού δεν έχει τόσο νόημα. Aυτό που ίσως έχει ένα ενδιαφέρον, είναι ότι για πολλούς θεωρείται το καλύτερο videogame για το 2017 αλλά ίσως και από τα καλύτερα videogames που έχουν βγεί. Και μόνο που ακούγεται κάτι τόσο έντονα και από τόσο πολύ κόσμο, του προσδίδει μία άλλη βαρύητα και άρα υπάρχει λόγος συζήτησης. Η αλήθεια είναι ότι οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους καθώς το PUBG έχει πουλήσει πάω από 15 εκ. Steam accounts και έχει καταφέρει να έχει ταυτοχρόνα κοντά στα 2 εκ. παίχτες online.

Για όσους δεν έχουν παίξει/γνωρίσει το PUBG, είναι ένα Massive Online Multiplayer Survival παιχίδι στό οποίο 100 παίχτες πέφτουν απο αεροπλάνο σε ένα τεράστιο προκαθορισμένο χάρτη με σκοπό να μέινουν ζωντανοί με κάθε κόστος. To concept δεν είναι τόσο απλό όσο το περιγράφω τώρα, καθώς πολλές εκπλήξεις μας περιμένουν μέσα στο game. H ουσία του παιχνιδιού είναι ότι ο χάρτης συνεχώς μικραίνει και κλείνει(θυμίζοντας Under the Dome) αναγκάζοντας όλους τους παίχτες να βρίσκονται μέσα του, παίρνοντας διαζύγιο από τις κακές συνήθειες του παρελθόντος (καμπέρωμα).

Το παιχνίδι κατάφερε να φτιάξει ένα συνονθύλευμα παιχτών, αυτών που προέρχονται από παιχνίδια όπως  Cod και CS με αρκετή εμπερία σε τέτοιου είδους online games, μέχρις αυτών που προέρχονται από Far Cry, Watch Dogs κ.α Μεγάλο σοκ έπαθαν όλοι οι παίχτες που προέρχοταν από το Call of Duty και το Counter Strike όταν αντίληφθηκαν ότι το παιχνίδι δεν είναι first person, όπως είχαν συνηθίσει να παίζουν τόσο καιρό, αλλά για την ακρίβεια είναι 3rd person.’Oλο αυτό εν τέλει να βγήκε σε καλό, καθώς αποδείχτηκε πολύ πιο μεγάλη και συναρπαστική εμπειρία gaming. Παρ’ όλ’ αυτά το παιχνίδι σου δίνει την δυνατότητα της ενναλαγής απο  τρίτο πρόσωπο  σε FPS πολύ εύκολα και ο καθένας μπορεί να παίζει όπως βολεύεται. Η μαζικότητα λοιπόν, είναι ένα από τα δυνατά στοιχεία του παιχνιδιού, όχι μόνο επειδή είναι εύκολο να βρεις να παίξεις αλλά επειδή και οι απαιτήσεις συνεχώς αναβαθμίζονται. Τα Bugs συνεχώς διορθώνονται και το παιχνίδι βελτιώνεται μέρα με την μέρα.

Αρκετά credits πρέπει να δώσουμε στο κομμάτι του Matchmaking, ταξινομώντας τους παίχτες ανάλογα με το party του καθενός, (τα solo με τα solo, duo- duo, 3 man squad- 3 man squad, squad- squad) έτσι ώστε το παιχνίδι να είναι όσο πιο balanced γίνεται ανάμεσα στους παίχτες. Πάνω από 30 διαφορετικά είδη όπλων κάνουν την εμφάνιση τους με μεγάλη ποικιλία στα Parts τους, με ωραίες διόπτρες, σιγαστήρες και μέγαλους γεμιστήρες ώστε να βελτιώνονται συνεχώς. Ο ρεαλισμός του παιχνιδιού είναι εξωφρενικός καθώς απέχει πολύ από τα κλασσικά shooter games, που για να σκοτωθεί κάποιος παίχτης χρειάζεται ένας γεμιστήρας. Στο PUBG μια σφαίρα ίσως να αρκεί.

Ειδική δουλειά έχει γίνει πάνω στο κομμάτι των sounds effects καθώς ακόμα και ένα κλείσιμο πόρτας ακούγεται λίγο από τα ακουστικά σου, για την ακρίβεια ανάλογα με το πού είναι αυτή η πόρτα ακούγεται από το αντίστοιχο ακουστικό. Το PUΒG παίρνει διαζύγιο από οποιοδήποτε άλλο Shooting  game επηρεάζοντας την φιλοσοφία αυτής της κατηγορίας. Οι πυροβολισμοί δεν φαίνονται σαν κόκκινα κουτάκια στο map, τα όπλα κάνουν αληθινούς ήχους και ο χάρτης είναι “απελπιστικά” μεγάλος (8km x 8km) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περπατηθεί και το παιχνίδι να έχει γίνει όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται. Η ησυχία στο χώρο που βρίσκεσαι είναι αναγκαίο συστατικό για την επιβιώση σου, καθώς το να εντοπίσεις τον έχθρο στο PUBG δεν είναι κάτι αρκετά εύκολο.

Με το που πέσει κάθε παίχτης από το αεροπλάνο τότε ξεκινάει ένας αγώνας επιβίωσης. Σκοπός του παιχνιδιού είναι το να μείνεις μέχρι το τέλος και να φας το πολυπόθητο κοτόπουλο, Winner Winner Chiken Dinner”, όπως είναι και το μότο!  . Οι παιχτές με το που πατάνε το πόδι τους στο έδαφος το μόνο που τους νοιάζει είναι το περιβόητο Loot, δηλαδή το να πάρουν όσα περισσότερα αντικείμενα μπορούν από το έδαφος για να ντυθούν. Για να παίξεις PUBG δεν χρειάζεσαι μόνο γρήγορα χέρια και καλό σημάδι (όποιος τα έχει αυτά ακόμα καλύτερα βέβαια), χρειάζεσαι καθαρό μυαλό, αντίληψη του χώρου και αναπτυγμένο το ένστικο της επιβίωσης καθώς το να ζήσεις σε αυτό το παιχνίδι είναι ένα νόμισμα δύο όψεων.

Το PUBG είναι γεγονός πως τάραξε τα νερά της περυσινής χρονία στον κόσμο του gaming και όχι μόνο. Πολλές εταιρίες παραγωγής έδειξαν το ενδιαφέρον τους ακόμα και για να γυριστεί μία ταινία στο ύφος του PUBG, κάτι που δείχνει την ευρύτερη  επιρρόη που άσκησε στον χώρο. Άπομιμήσεις του PUBG είναι πολλές, με πιο γνωστή αυτή του Fortnite και τις 2 εταιρίες να κίνουνται πλέον δικαστικά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Κλείνοντας, αυτό που κατάφερε το PUBG είναι να πάρει τα Battle Royals games και να τα συνδυάσει με τα shooting  με έναν μεταρεαλιστικό τόνο που αποτελεί πρωτοτυπία στο χώρο αύτο.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Κώστας όταν ήταν μικρός είχε ένα όνειρο, να παιζει σκάκι σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πίστη του στο FORCE δεν στάθηκε ικανή για να τον κάνει να το πραγματοποιήσει. Κάπου στα 15 του αυτό το όνειρο ναυάγησε. Έκτοτε αρκείται σε χριστουγενιατικούς μαραθώνιους STAR WARS.