Μια… μαγική ιστορία! Τα 20 γεγονότα πριν τη γέννηση του Harry Potter που θεμελιώνουν έναν ολόκληρο κόσμο

Αρχοντούλα Βαρβάκη Από Αρχοντούλα Βαρβάκη 17 Λεπτά Ανάγνωσης

Μπορεί το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική λίθος» να είναι η αρχή της ιστορίας, αλλά πολλά συνέβησαν στον μαγικό κόσμο πολύ πριν το αγαπημένο αγόρι όλων νικήσει τον Voldemort. Το Pottermoreτης Rowlingέχει προσθέσει αμέτρητες ιστορίες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα 7 βιβλία. Οι φαν έχουν μάθει πολλά όχι μόνο για τους αγαπημένους τους χαρακτήρες αλλά και για τις οικογένειές του πολλές γενιές πίσω. Ι ιστορία πίσω από το Υπουργείο Μαγείας και μια ποικιλία μαγικών πλασμάτων παρουσιάζονται εκτενώς στο Pottermore.

Η ταινία «Φανταστικά ζώα και πού βρίσκονται» και τα μελλοντικά του sequel συνέβαλαν ακόμα περισσότερο σε αυτή την προσπάθεια του Pottermoreγια τον μαγικό κόσμο, ειδικά όσον αφορά τον NewtScamander, τονGellert Grindelwaldκαι τις μαγικές κοινότητες της Βόρειας Αμερικής. Η σχέση του μαγικού κόσμου με τους Μαγκλ – τους άμαγους, όπως είναι γνωστοί στις ΗΠΑ- έχει κι αυτή αποκτήσει μια ιστορία μέσω τέτοιων πηγών. Όλη αυτή η πληροφορία όχι μόνο μας μαθαίνει την ιστορία του μαγικού κόσμου πριν τη Φιλοσοφική Λίθο, αλλά παρέχει επίσης μια βαθύτερη ματιά στους βασικούς χαρακτήρες και γεγονότα των βιβλίων και των ταινιών.

Ορίστε 20 πράγματα που δεν ξέρατε ότι συνέβησαν πριν τη Φιλοσοφική Λίθο.

1

20. Το Υπουργείο Μαγείας αρνήθηκε να βοηθήσει τους Μαγκλ στο Α Παγκόσμιο Πόλεμο

Μπορεί ο Α Παγκόσμιος  να ήταν μια σύγκρουση των Μαγκλ, αλλά είχε αντίκτυπο και στον μαγικό κόσμο. Κάποιοι μάγοι και μάγισσες πίστευαν πως έπρεπε να βοηθήσουν τους Μαγκλ σε αυτή την καταστροφική σύγκρουση. Ο Archer Evermonde, ο Βρετανός υπουργός μαγείας της εποχής είχε άλλη γνώμη. Θέσπισε έκτακτη νομοθεσία που απαγόρευε στους μάγους και τις μάγισσες να βοηθάνε τους Μαγκλ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Evermonde δικαιολόγησε την νομοθεσία αυτή στο όνομα του Διεθνούς Θεσπίσματος περί Μυστικότητας. Ακόμα και η συγκαλυμμένη βοήθεια στους Μαγκλ θα μπορούσε να θεωρηθεί σοβαρή παρανομία. Δεν συμφώνησαν όλοι όμως και χιλιάδες μάγοι και μάγισσες βοήθησαν κρυφά τους Μαγκλ. Οι ιστορίες αυτών των μάγων ήταν ένα καλό προηγούμενο για όσους βοήθησαν τους Μαγκλ την εποχή τρομοκρατίας του Voldemort.

2

19. Ο προ-παππούς του Harry εναντιώθηκε στην απόφαση του Υπουργείου

Ο προπάππους του Harry, Henry Potter υπηρέτησε στη Δημογεροντία κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως ο James και ο Harry, δεν ήταν ο άνθρωπος που θα καθόταν στην άκρη όταν κάποιος χρειαζόταν βοήθεια. Ο Henry χρησιμοποίησε τη θέση του για να μιλήσει δημόσια ενάντια στη νομοθεσία του Υπουργού. Αυτό είχε συνέπειες στην κοινωνική θέση της οικογένειας. Οι Potter εξαιρέθηκαν από τις 28 Βρετανικές πραγματικά καθαρόαιμες οικογένειες. Η δημόσια συμπόνια του Henry για τους Μαγκλ συγκρούστηκε με τα ιδανικά πολλών άλλων οικογενειών αυτής της κατηγορίας, όπως οι Malfoy, Black και Lestrange. Ο αγώνας του Henry ήταν βέβαια και σημαντικός και σίγουρα κληρονομήθηκε στον James και τον Harry.

3

18. O Newt Scamander πήρε μέρος στο  πρόγραμμα ελέγχου δράκων κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου

Ενώ ο Henry Potter και ο Υπουργός Evermonde συγκρούονταν για τη βοήθεια στους Μαγκλ, το Υπουργείο ήταν απασχολημένο και με ένα πρόγραμμα ελέγχου δράκων στο Ανατολικό Μέτωπο. Η μοναδική πείρα του Newt τον οδήγησε εκεί. Αρχικά ασχολήθηκε με τους Ουκρανικούς Σιδερόκοιλους. Το πρόγραμμα δεν προχώρησε γιατί οι δράκοι ανταποκρίνονταν στον Newt και προσπαθούσαν να καταβροχθίσουν οποιονδήποτε άλλο. Είναι, όμως, μία τουλάχιστον περίπτωση που ο Newt τα είχε καλά με το Υπουργείο και συνεργάστηκαν. Ο Newt, βέβαια, δεν ήταν ο τελευταίος σημαντικός χαρακτήρας που ασχολήθηκε με τους Ουκρανικούς Σιδερόκοιλους, αφού είναι οι δράκοι που φυλάνε τις παλιότερες και καλύτερα θαμμένες θυρίδες της Gringotts, όπως ο δράκος με τον οποίο δραπέτευσαν ο Harry, ο Ron, και η Hermione αφού έκλεψαν το κύπελλο της Hufflepuff από τη θυρίδα της Lestrange.

4

17. Η οικογένεια Potterέγινε πλούσια από το φίλτρο μαλλιών «Στιλπνοτέξ»

Μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο ο γιος του Henry (και παππούς του Harry) Fleamont Potter εφηύρε το Στιλπνοτέξ (Sleekeazy’s Hair Potion) που πήγε πολύ καλά και οι Potter τετραπλασίασαν την περιουσία τους. Το φίλτρο αυτό υπήρχε για πολλά χρόνια, αφού η Ερμιόνη το χρησιμοποίησε στα μαλλιά της όταν συνόδευσε τον Krum στον μεγάλο χορό. Αυτά τα κέρδη της οικογένειας Potter εξηγούν τις τεράστιες ποσότητες χρυσού στη θυρίδα του Harry, όπως και το γεγονός ότι ο James και η Lilly μπορούσαν να ζουν χωρίς να δουλεύουν κατά τη διάρκεια του A’ Μαγικού Πολέμου.

5

16. Ο James και η Lilly στήριξαν οικονομικά τον Remus Lupin μετά την αποφοίτησή του

Ως λυκάνθρωπος, παρά τις ικανότητες και τον χαρακτήρα του, ο Remus Lupin δεν μπορούσε να βρει δουλειά. Ο James και η Lily στήριξαν οικονομικά τον φίλο τους χάρη σε αυτή την περιουσία. Ο Lupin συνέχιζε να μην έχει δουλειά και έχασε αυτή τη βοήθεια μετά τον θάνατό τους. Όταν τον προσέλαβε ο Νταμπλντορ ως καθηγητή Άμυνας κατά των Σκοτεινών Τεχνών, αυτή ήταν η πρώτη του δουλειά. Μπορούμε να φανταστούμε την περηφάνια και την ανακούφισή του που βρήκε μια δουλειά που του άξιζε και που θα μπορούσε να στηρίξει οικονομικά των εαυτό του. Και επιπλέον δίδασκε και στήριζε τον γιο του James και της Lily, έναν άνθρωπο που είχε πολλά από τα καλύτερα χαρακτηριστικά των γονιών του.

6

15 Ο πατέρας του Lupin έχει μερική ευθύνη για τη λυκανθρωπία του γιου του

Ο Lyall Lupin πραγματικά αγαπούσε τον γιο του και προσπάθησε να τον βοηθήσει με την λυκανθρωπία του μερικώς έχει την ευθύνη γι’ αυτό. Όσο ο Voldemort έπαιρνε με το μέρος του όλο και περισσότερα σκοτεινά πλάσματα το Υπουργείο ζήτησε το βοήθεια ειδικών, όπως ο Lyall Lupin που ήταν πολύ έμπειρος. Δουλεύοντας με το Υπουργείο ο Lyall ήταν σε μια επιτροπή που ήταν υπεύθυνο να διερευνήσει το αν ο Fenrir Greyback ήταν λυκάνθρωπος ή όχι. Ο Greyback συνελήφθη με μια ομάδα λυκανθρώπων που σκότωσε δύο παιδιά Μαγκλ αλλά η επιτροπή τον πέρασε για έναν Μαγκλ που πιάστηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Ο Lyall αναγνώρισε τον Greyback ως λυκάνθρωπο και αποκάλεσε όλους του λυκανθρώπους “άψυχα, διαβολικά πλάσματα, που δεν τους αξίζει παρά ο θάνατος.” Αν και ο Greyback ελευθερώθηκε, ήθελε να εκδικηθεί τον Lyall για την επίθεσή του στους λυκανθρώπους. Ο Greyback ανταπέδωσε επιτιθέμενος στον γιο του, Remus. Ο Lyall κατάφερε να σώσει τη ζωή του γιου του, αλλά όχι πριν δαγκωθεί και γίνει λυκάνθρωπος.

7

14. Ο Lyall Lupin έπιασε ένα Boggart που τρομοκρατούσε τη Σκωτία

Η ζωή του Lyall Lupin δεν ήταν μόνο η κατάσταση του γιου του ή οι λυκάνθρωποι. Όσο δούλευε με το Υπουργείο ο Lyall έπιασε ένα Boggart που τρομοκρατούσε τη Σκωτία. Το συγκεκριμένο Boggart ονομαζόταν το «Bogey που ουρλιάζει στα στενά». Χόρταινε με τους φόβους πολλών Μαγκλ και έγινε μια τεράστια μαύρη σκιά με λαμπερά λευκά μάτια. Ο Lyall κατάφερε να το παγιδεύσει σε ένα σπιρτόκουτο σώζοντας πολλού Σκοτσέζους Μαγκλ. Αυτό το κεφάλαιο στην κληρονομιά του ταιριάζει με το ότι το πρώτο μάθημα του γιου του ως καθηγητή ήταν η άμυνα κατά των Boggart. Τόσο ο Lyall όσο και ο Remus Lupin βοήθησαν τις μελλοντικές γενιές να αντιμετωπίσουν τα Boggart.

8

13. Το Hogwarts έπρεπε να εκκενωθεί για 3 μέρες το 1876 λόγω μιας αποτυχημένης προσπάθειας να εκδιωχθεί ο Peeves

Το 1876 ο τότε επιστάτης του Hogwarts, Roncorous Carpe ήταν αποφασισμένος να διώξει τον Peeves από το κάστρο. Ο Carpe δημιούργησε μια παγίδα  με πολλά όπλα και ένα μαγεμένο βάζο. Το σχέδιο… εκπυρσοκρότησε καθώς ο Peeves δραπέτευσε από το βάζο και χρησιμοποίησε τα όπλα για να διασκεδάσει. Το Hogwarts εκκενώθηκε για 3 μέρες. Η τότε διευθύντρια έκανε ένα συμβόλαιο με τον Peeves δίνοντάς του προνόμια, όπως το να κολυμπάει μία φορά τη βδομάδα στις τουαλέτες των αγοριών στο ισόγειο.

9

12. Ένας απόγονος του Salazar Slytherin βοήθησε να ιδρυθεί το Ilvermony

Η ίδρυση του Hogwarts είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την ίδρυση του Αμερικανικού Ilvermony απ’ ότι μπορεί να νομίζει κάποιος. Ένας από τους ιδρυτές του Ilvermony ήταν ο Isolt Sayre. Η μητέρα του Isolt γεννήθηκε στον οίκο των Gaunt. Οι Gaunts είναι καθαρόαιμοι απόγονοι του Salazar Slytherin. Η μητέρα του Voldemort, η Merope, ήταν μία Gaunt. Η μητέρα του Isolt, όμως απομακρύνθηκε από την οικογένεια των Gaunt και αργότερα πλήρωσε γι’ αυτή την προδοσία καθώς εκείνη και ο άντρας δολοφονήθηκαν από μια πυρκαγιά, έργο της αδερφής της, Gormlaith Gaunt. Η επιρροή που δέχθηκε ο  Isolt από τη μητέρα του και η έλλειψη επιρροής από Gaunts έκαναν τον Isolt να ερωτευτεί και να παντρευτεί την Άμαγη James Steward. Αυτή και ο σύζυγός της βοήθησαν στην ίδρυση του Ilvermorny το 1627. Παρά τις τεράστιες ιδεολογικές διαφορές, είναι εντυπωσιακό ότι ένας απόγονος του Slytherin έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση του Αμερικανικού σχολείου.

10

11. Η απαγόρευση της πειραματικής αναπαραγωγής γράφτηκε από τον Newt Scamander

Πολύ μετά τη συνάντηση του με την Tina και την Queenie Goldstein, ο Newt έγραψε την απαγόρευση της πειραματικής αναπαραγωγής. Ο διάσημος και σημαντικός νόμος ρύθμιζε την αναπαραγωγή των μαγικών πλασμάτων. Κάποιοι σημαντικοί χαρακτήρες δημιούργησαν νέα πλάσματα και παραβίασαν τον νόμο συμπεριλαμβανομένων του Rubeus Hagrid που δημιούργησε της οπισθοεκρηκτικές σκουληκαντέρες και των αδερφών Wesley που δημιούργησαν τα Πουφ- πυγμαίους.

11

10. Οι Κένταυροι και οι γοργονάνθρωποι αρνήθηκαν να καταταχθούν ως «όντα»

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στα πλάσματα με συνείδηση και σε αυτά χωρίς συνείδηση. Για να αναγνωρίζεται αυτή η σημαντική διαφορά, «κάθε πλάσμα που έχει αρκετή νοημοσύνη για να καταλαβαίνει τους νόμους της μαγικής κοινότητας και να αναλάβει μέρος της ευθύνης της διαμόρφωσης αυτών των νόμων» μπορεί να θεωρηθεί «ον». Τόσο στους Κενταύρους, όσο και στους γοργονανθρώπους προσφέρθηκε αυτός ο τίτλος αλλά τον αρνήθηκαν γιατί δεν ήθελαν να συνδεθούν με άλλα πλάσματα της κατηγορίας, όπως τα Vampire.

12

9. H Dolores Umbridge έλεγε ψέματα για την οικογένειά της

Η  Umbridge πάντα έλεγε σε όλους ότι ήταν καθαρόαιμη, αλλά η μητέρα της ήταν Μαγκλ και ο αδερφός της σκουίμπ. Ο πατέρας της ήταν μάγος αλλά δούλευε ως επιστάτης στο Υπουργείο Μαγείας. Τον ανάγκασε να βγει στη σύνταξη, για να μη βλάψει τη φήμη και την καριέρα της, προσφέροντάς του χρήματα κι εκείνος συμφώνησε με την επιθυμία της.  Αρνιόταν κάθε σχέση με τον επιστάτη Umbridge κι αυτά τα ψέματα τα χρησιμοποίησε για να διασφαλίσει τη θέση της ως επικεφαλής του τμήματος καταγραφής Μαγκλογεννημένων.

13

8. Το Υπουργείο προσπάθησε και απέτυχε να αντικαταστήσει του Παράφρονες ως φύλακες του Αζκαμπάν

Ακόμα και πριν την κατάληψη του Υπουργείου από τον Voldemort και εξελίξεις όπως η δημιουργία του τμήματος καταγραφής Μαγκλογεννημένων, το Υπουργείο Μαγείας είχε ανήθικες πρακτικές, όπως η φύλαξη του Ακζαμπάν από τους Παράφρονες. Το 1770, ο Υπουργός επισκέφτηκε το Αζκαμπάν και έζησε τις επιδράσεις των Παραφρόνων στους φυλακισμένους. Θέλησε να βρει μια εναλλακτική λύση και δημιούργησε την Επιτροπή που θα έβρισκε τη λύση. Οι ιδέες του βρήκαν αντιρρήσεις με το φόβο ότι οι Παράφρονες θα επιτίθονταν στην υπόλοιπη χώρα αν δεν μπορούσαν να τρέφονται από τους φυλακισμένους.  Ο Diggory πέθανε και η προσπάθεια σταμάτησε.  Μόνο μετά την ήττα του Voldemort έφυγαν οι Παράφρονες από το Αζκαμπάν.

14

7. Ο παππούς του Draco Malfoy ίσως είχε δηλητηριάσει τον πρώτο Μαγκλογεννημένο Υπουργό Μαγείας

Η πολιτική του Υπουργείο έκανε μεγάλες προόδους και μία από αυτές ήταν η εκλογή του  Nobby Leach ως Υπουργού Μαγείας το 1962, του πρώτου Μαγκλογεννημένου Υπουργού. Το 1968 αποχώρησε λόγω μιας περίεργης ασθένειας. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Abraxas Malfoy τον δηλητηρίασε αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκε η κατηγορία.

15

6. Η Minerva McGonagall ερωτεύτηκε έναν Μαγκλ

Πριν γίνει καθηγήτρια Μεταμορφώσεων στο Hogwarts, στα 18 της η Minerva McGonagall ερωτεύτηκε τον Μαγκλ Dougal McGregor. Θα τον παντρευόταν αλλά επέλεξε να μην το κάνει, γιατί ήξερε τι σημαίνει να λέει κάποιος ψέματα για την ταυτότητά του και να την καταπιέζει. Δεν μπορούσε να του αποκαλυφθεί λόγω του Θεσπίσματος περί μυστικότητας και έτσι πλήγωσε και τον εαυτό της κι εκείνον. Ο Dougal δολοφονήθηκε κατά τον Α Μαγικό Πόλεμο από μια τυχαία επίθεση Θανατοφάγων κατά των Μαγκλ και η McGonagall βασανιζόταν κι από το ερώτημα του αν θα τον είχε σώσει αν είχαν παντρευτεί.

16

5. Η Minerva McGonagall  υπηρέτησε στο Υπουργείο ως πληροφοριοδότης

Η Minerva McGonagall δεν ήταν απλώς ζωομάγος, αλλά και εγγεγραμμένη ως τέτοια στο μητρώο του Υπουργείου. Ως γάτα, πέρασε πολλές νύχτες κατασκοπεύοντας του ακόλουθους του Voldemort. Στον Α Μαγικό Πόλεμο δεν ήταν μέλος του Τάγματος του Φοίνικα και γι’αυτό δούλευε για το Υπουργείο και όχι για το Τάγμα. Το Τάγμα θεωρούνταν μια εξτρεμιστική ομάδα εκείνη την εποχή. Η Minerva McGonagall  έκανε αυτό που θεωρούσε καλύτερο. Οι μαθητές της δεν το γνώριζαν.

17

4. Οι χρυσούχοι επιτρεπόταν να χρησιμοποιούν τις ασυγχώρητες κατάρες στον Α Μαγικό Πόλεμο.

Ίσως κάποιοι πουν ότι οι υπάλληλοι του Υπουργείου δεν μπορούν να εξουσιάσουν, να βασανίσουν ή να σκοτώσουν κάποιον, αλλά οι περισσότεροι ήταν υπέρ της χρήσης των ασυγχώρητων κατάρων, όταν αυτό μπορούσε να δικαιολογηθεί. Ο Alastor “Τρελομάτης” Moody χρησιμοποίησε τη φονική κατάρα εναντίον πολλών Θανατοφάγων, μεταξύ των οποίων και ο Evan Rosier. Στο Δεύτερο Μαγικό Πόλεμο τους επιτράπηκε ξανά.

18

3. Ο Olivander έφερε μια επανάσταση στη ραβδοποιία.

Πριν τον  Garrick Ollivander τα ραβδιά φτιάχνονταν με πολλούς πυρήνες που τους διάλεγαν οι Μάγοι. Εκείνος κατάλαβε ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό ένα ραβδί που θα ήταν έτοιμο και θα διάλεγε εκείνο τον μάγο. Αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό αλλά αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο.

19

2. Το Θέσπισμα περί μυστικότητας θεσπίστηκε την χρονιά που ξεκίνησαν οι δίκες των Μαγισσών του Σάλεμ, το 1962.

Αν και δεν υπάρχει σχευτική αναφορά, φαίνεται πως οι δίκες των Μαγισσών του Σάλεμ οδήγησαν στην επισημοποίηση του Νόμου. Το κυνήγι των Μαγισσών έδειξε όχι μόνο πως οι Μαγκλ υποπτεύονται την ύπαρξη των Μάγων αλλά και πως η αποκάλυψη μπορεί να είναι επικίνδυνη.  Τα όρια ανάμεσα στους δύο κόσμους έπρεπε να γίνουν πιο αυστηρά.

20

1. Το MACUSA ιδρύθηκε σχεδόν έναν αιώνα πριν τις ΗΠΑ των Αμάγων 

Το Μαγικό Κογκρέσο των ΗΠΑ ιδρύθηκε το 1693.Ενώ οι δίκες των Μαγισσών του Σάλεμ απομάκρυναν πολύ το MACUSA από τους Αμάγους, οι Μάγοι ήταν πιο προοδευτικοί από τους Μαγκλ της χώρας. Οι Μαγκλ είχαν ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να φτιάξουν το κράτος τους, ενώ οι Μάγοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν στην ίδρυση του MACUSA νωρίτερα.

Το βρήκαμε εδώ

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αρχοντούλα Βαρβάκη πέρασε από το γνωστό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, γιατί το γράμμα της από τη σχολή μαγείας χάθηκε και γιατί είναι πολύ νωρίς για την Ακαδημία του Αστροστόλου. Παρ' όλα αυτά νοιώθει μέλος της γαλαξιακής μαγικής κοινότητας.