Ready Player One- Η νοσταλγία ως προϊόν με ημερομηνία ληξης

Σόλωνας Παπαγεωργίου Από Σόλωνας Παπαγεωργίου 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Η εμπειρία του Steven Spielberg με το είδος sci-fi, αλλά και με τα blockbusters είναι αδιαμφισβήτητη. Στο πέρασμα των χρόνων, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης μας έχει δώσει τα απολαυστικότατα και πλέον κλασικά E.T., Jurassic Park, Close Encounters of the Third Kind, αλλά και αρκετά ακόμα, με το Ready Player One να αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στην λίστα μας.

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του  Ernest Cline που κυκλοφόρησε το 2011, το Ready Player One εκτυλίσσεται στο κοντινό μέλλον, το 2044, στο οποίο η ανθρωπότητα περνά τον περισσότερο χρόνο της στο σύστημα εικονικής πραγματικότητας Oasis. Λίγες μέρες μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη και εφευρέτη του Oasis, ανακοινώνεται πως επιθυμούσε να κληροδοτήσει τον έλεγχο του εικονικού του κόσμου σε όποιον καταφέρει να συγκεντρώσει τρία καλά κρυμμένα κλειδιά, τα οποία βρίσκονται μέσα στο Oasis. Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι  ο έφηβος Wade Watts, ένας από τους κορυφαίους παίκτες στο σύστημα, ο οποίος μπαίνει ενεργά στο κυνήγι του θησαυρού μαζί με τους φίλους του και βρίσκεται αντιμέτωπος με τους υπόλοιπους διεκδικητές του διαγωνισμού, αλλά και την εταιρία IOI, που έχει βάλει ως στόχο να συγκεντρώσει τα κλειδιά.

Το Ready Player One είναι σε γενικές γραμμές μια γλυκιά ταινία. Κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει να ικανοποιεί και την νοσταλγία του κοινού, βομβαρδίζοντάς μας με ατέλειωτες αναφορές στα 80s και στην λεγόμενη ποπ κουλτούρα. Οι αναφορές μάλιστα είναι τόσες πολλές που καμιά φορά ‘’ηρωοποιούν’’ τις σκηνές της ταινίας, κάνοντάς τες να φανούν καλύτερες από ότι είναι στην πραγματικότητα, λόγω της επίκλησης στο νοσταλγικό συναίσθημα. Παρόλα αυτά, στην βάση τους, οι σκηνές δράσης είναι γρήγορες, με καλοσχεδιασμένο animation και χορταστικά εφέ που εξιτάρουν την αδρεναλίνη του κοινού.

Το σενάριο, αρκετά διαφορετικό από αυτό του βιβλίου, κρύβει ορισμένες νότες πρωτοτυπίας— αν και σε γενικές γραμμές, το Ready Player One διηγείται την κλασική ιστορία με τον νεανικό ήρωα που καταφέρνει, με την βοήθεια των φίλων του, να κερδίσει την μεγάλη, σκοτεινή αυτοκρατορία. Κύριο θέμα της ταινίας είναι η διαφοροποίηση του πραγματικού κόσμου από τον φανταστικό που παρέχει το Oasis. Ο εικονικός κόσμος, αν και πολύχρωμος και εντυπωσιακός, κρύβει πολλά ψέματα. Το Ready Player One υπογραμμίζει ότι η αλήθεια βρίσκεται μακριά από την οθόνη του υπολογιστή και τα γυαλιά της ψηφιακής πραγματικότητας, χωρίς, όμως, να υποτιμάει ή να κατακρίνει τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει το Oasis. Οι δύο κόσμοι μπορούν να συνυπάρξουν, αρκεί ο άνθρωπος να καταλάβει τα όρια του καθενός.

Το Ready Player One είναι μια καλή ταινία δράσης (αλλά ως εκεί). Υπάρχουν ορισμένα ωραία μηνύματα και μερικές πολύ εντυπωσιακές σκηνές, που ενθουσιάζουν το ηλικιακά μικρότερο κοινό και ξυπνούν το παιδί μέσα στους ωριμότερους θεατές. Έχει αυτή την ξεχωριστή γοητεία που έχουν και πολλές άλλες ταινίες του Spielberg και, αν και αρκετά υπερτιμημένο, είναι σίγουρα μια πολύ άρτια περιπέτεια που αξίζει τον χρόνο και τα χρήματά σας.

Σόλωνας Παπαγεωργίου

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στου Ζωγράφου. Δεν άλλαξε και ποτέ παραστάσεις, οπότε η ζωή του μάλλον θα είναι αρκετά βαρετή. Τι δεν είναι βαρετό, όμως; Το περιεχόμενο αυτή της σελίδας.