Η “Γραμμή Αίματος” οδηγεί στο δολοφόνο!

Aθηνά Κακλαμάνη Από Aθηνά Κακλαμάνη 3 Λεπτά Ανάγνωσης

“Αν υπάρχουν κληρονόμοι ίσως κινδυνέψουν ζωές.” Αυτά τα λόγια αντηχούν στο μυαλό του Χάρι Μπος την ώρα που βγάζει ένα σημειωματάριο από την εσωτερική τσέπη του σακακιού του(…) Την ίδια στιγμή, τέσσερις βιασμοί με θύματα γυναίκες σε γόνιμες μέρες είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να αφήσει στα χέρια της τοπικής αστυνομίας. Μετά από τριάντα χρόνια υπηρεσίας, ο Χάρι Μπος ξέρει ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί να κάνουν φόνο για οποιονδήποτε λόγο ή και για κανένα λόγο”

Συγγραφέας των best seller, με παραπάνω από 60 εκατομμύρια πωλήσεις και έργο μεταφρασμένο σε 40 γλώσσες, ο Michael Connelly, επανέρχεται με δύο ακόμα σκοτεινές υποθέσεις από τις εκδόσεις Διόπτρα!

Ο Χάρι Μπος είναι ένας αδιάφθορος ντεντέκτιβ, κεντρικός ήρωας του Connelly σε 19 περιπέτειες, ο οποίος αφού ήρθε σε σύγκρουση με το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες, αναλαμβάνει υποθέσεις ιδιωτικά, ενώ εξακολουθεί να εργάζεται εθελοντικά για την αστυνομία μιας μικρής πόλης. Η “Γραμμή αίματος” κινείται αφηγηματικά στα δύο αυτά επίπεδα της δραστηριότητας του Μπος, ο οποίος καλείται να λύσει δύο διαφορετικές υποθέσεις. Από τη μία μεριά, ο Χάρι Μπος, σαν ιδιωτικός ντεντέκτιβ αναλαμβάνει να βρει τον κληρονόμο ενός μεγιστάνα, βυθίζοντας μας στον glamorous κόσμο της αστικής τάξης, γεμάτο δολοπλοκίες, δολοφονίες και κρυμμένα μυστικά. Από την άλλη, ως έφεδρος αστυνομικός, ο Χάρι Μπος είναι αποφασισμένος να βρει το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από κάποιους βιασμούς που φαίνεται να συνδέονται μεταξύ τους.

Ήχοι της πόλης, μουσικές της τζαζ, μυστήριο, νουάρ ατμόσφαιρα, η εθιστική πένα του Connelly, όλα συνθέτουν τον καμβά πάνω στον οποίο ο σκληροτράχηλος ντεντέκτιβ, πρώην βετεράνος του Βιετνάμ, καλείται να ξεδιπλώσει τα δύο μυστήρια, μέσα σε ένα χαοτικό Λος Άντζελες, όπου το έγκλημα είναι αναπόφευκτο. Τα δύο δράματα, σαν όψεις του ίδιου νομίσματος φαίνεται να ανοίγουν το δρόμο για δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους, στις δύο άκρες της πόλης. Με γρήγορη ροή και απλή γλώσσα, το βιβλίο του Connelly δεν αφήνει τον αναγνώστη να βαρεθεί ούτε λεπτό. Πολύ περισσότερο, του επιτρέπει να είναι παρών σε κάθε στάδιο της έρευνας του Μπος μέχρι την λύση και την κάθαρση, η οποία, ωστόσο, παραμένει ημιτελής. Όσον αφορά αυτό, τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν και στη μετάφραση του κειμένου, η οποία αποδίδει όχι μόνο την ατμόσφαιρα που θέλει να δημιουργήσει ο Connelly, αλλά και τον χαρακτήρα του ήρωα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη πρόζα της γραφής του συγγραφέα.

Καταληκτικά, η “Γραμμή αίματος” είναι το κατάλληλο βιβλίο -σύντροφος για τις γιορτές, αλλά και για τις καυτές μέρες του καλοκαιριού, που έρχονται. Πάνω σε κάποια ξαπλώστρα, με αναψυκτικό, θα νιώσεις σαν να βρίσκεσαι σε κάποιες από τις απέραντες λευκές παραλίες του Λος Άντζελες, το οποίο ο Michael Connelly μας μεταφέρει αισθητικά, μέσα από τις αφηγήσεις του!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αθηνά μπορεί να φαίνεται ένα κορίτσι όπως όλα τα άλλα, όμως στην πραγματικότητα έχει μια μυστική υπερδύναμη. Μπορεί να διαβάζει γρήγορα. . Σε έναν παράλληλο κόσμο, η Αθηνά θα ήταν μέλος της ακαδημίας για χαρισματικά παιδιά του Charles Xavier. Σε αυτόν εδώ, της αρέσει η μπύρα, το κακό φαγητό, οι δίσκοι των Beatles και τα καλά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την Πολιτική και τη Νομική Επιστήμη, γι’ αυτό θα την βρείτε θαμμένη στα αναγνωστήρια του ΕΚΠΑ.