Batman Ninja- Ένα φαντασμαγορικό ταξίδι στην αρχαία Ιαπωνία

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Απ’ τα πρώτα trailers του το Batman Ninja φαινόταν ότι πρόκειται για μια εντυπωσιακή προσθήκη στις animated ταινίες της DC. Τελικά το Batman Ninja είχε να μας προσφέρει πολύ περισσότερα από την μετατροπή του Joker σε έναν εξαιρετικό anime villain, αφού όλη η ταινία ήταν ένα επιτυχημένο πείραμα μεταφοράς μιας ιστορίας του Batman στην αρχαία Ιαπωνία και στην κινηματογραφική φόρμα του anime.

Το Batman Ninja ουσιαστικά πειραματίζεται με τη μεταφορά των κλασσικών ηρώων της DC σε ένα εναλλακτικό κόσμο, όπως είχε κάνει και με την προηγούμενη παραγωγή της εταιρείας, το Gotham by Gaslight, που -βασισμένο στο κλασσικό comic του Mike Mignola– μετέφερε τον Batman σε μια Βικτωριανή Gotham. Όμως τώρα η DC πάει ένα βήμα πιο μακριά, αφού η μεταφορά του Batman στην μεσαιωνική Ιαπωνία συνδυάζεται με την υιοθέτηση της -ιδιαίτερα δημοφιλούς- αισθητικής του anime, που μας προσφέρει μια φρέσκια οπτική σε κλασσικούς ήρωες. Έτσι λοιπόν το Batman Ninja ήταν μία ευχάριστη έκπληξη στον κόσμο των animated ταινιών της DC, ο οποίος -σε αντίθεση με τις επικρίσεις που δέχεται το DCEU– έχει κερδίσει επάξια την αναγνώριση και αποδοχή των fans για πολλά μικρά διαμάντια που μας έχει προσφέρει στο παρελθόν.

Η μεταφορά των ηρώων της Gotham στην μεσαιωνική Ιαπωνία είναι αποτέλεσμα ενός πειράματος του Gorilla Grodd. Η αρχαία Ιαπωνία στην οποία μεταφέρονται οι ήρωες και οι villains της Gotham είναι μια φεουδαλική κοινωνία, η οποία περνά στην εξουσία του Joker, του Deathstroke, του Two-face, του Penguin και της Poison Ivy. Ο καθένας απ’ αυτούς του villains ελέγχει μια περιοχή με τον τίτλο του λόρδου, ενώ ανταγωνίζονται όλοι μεταξύ τους για το ποιος θα κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα. Ο Batman, με τη βοήθεια της Catwoman και της Batfamily θα πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο των λόρδων – εγκληματιών και να τους επιστρέψει όλους στη σύγχρονη Gotham, πριν ο πόλεμος τους αλλάξει την ιστορία της ανθρωπότητας.

Η DC εμπιστεύτηκε τον anime πειραματισμό της σε μια ομάδα παραγωγής εξ ολοκλήρου ιαπωνική, η οποία και εγγυάται το άρτιο αποτέλεσμα από πλευράς μορφής και περιεχομένου. Έτσι λοιπόν, σκηνοθέτης είναι ο Junpei Mizusaki (Zoo, Rockman x Command Mission) και σεναριογράφοι ο Kazuki Nakashima (Terra Formars, Kill la Kill) και ο Leo Chu (Spirited away, Tarzan, Afro Samurai), ενώ στη γιαπωνέζικη μορφή της ταινίας τις φωνές τους δανείζουν σημαντικές μορφές του γιαπωνέζικου κινηματογράφου, όπως ο πολύ δημοφιλής Kôichi Yamadera (Ghost in a Shell, Hunter x Hunter, Yakuza 6) στη φωνή του Batman και Wataru Takagi (Pokemon: the movie, Naruto, Final Fantasy XV), ως Joker.

Με αυτό τον τρόπο σκηνοθετικά η anime αισθητική κλέβει τις εντυπώσεις των fans του Batman, ο κόσμος του οποίου παρουσιάζεται ανανεωμένος στο σχέδιο και στην ιστορία του. Όσον αφορά το σχέδιο, μπορούμε να πούμε ότι η μεταφορά των ηρώων της Gotham στην αρχαία Ιαπωνία τους δίνει φρέσκο αέρα, αφού πραγματοποιούν πρωτότυπες εμφανίσεις που κάνουν villains σαν τον Joker και τον Two-face να μοιάζουν πιο τρομακτικοί ακόμα κι απ’ τα δεδομένα που τους έχουμε συνηθίσει.

Από την άλλη σεναριογραφικά η ταινία αξιοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες που της δίνει η μεταφορά στην  Ιαπωνία. Ο Batman δεν μπορεί να κάνει πια χρήση των gadgets του και γι’ αυτό θα εξασκηθεί στις τεχνικές των σαμουράι, ώστε να νικήσει των Joker και τους υπόλοιπου villains με τις πολεμικές τεχνικές που του προσφέρει η εποχή. Από την άλλη οι villains, που δεν ενδιαφέρονται αν οι πράξεις τους θα αλλάξουν ή όχι την ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας, χρησιμοποιούν γνώσεις από το μέλλον για την κατασκευή όπλων, που ούτε θα μπορούσαν να φανταστούν οι άνθρωποι της εποχής, προκειμένου να κυριαρχήσουν στον πόλεμο μεταξύ τους. Με αυτό τον τρόπο το Batman Ninja μας προσφέρει μια πλούσια γκάμα από μάχες, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στις μάχες σώμα με σώμα, αλλά εμπνέονται από διάφορες πτυχές της anime κουλτούρας, έτσι ώστε να έχουμε μάχες που διεξάγονται στη θάλασσα και ακόμα και συγκρούσεις μεταξύ robots.

Βέβαια η ταινία έχει και τα αδύνατα σημεία της, για τα οποία έχει επικριθεί ήδη από τους fans (κάποιοι απ’ τους οποίους όμως υπερβάλλουν όταν την κατατάσσουν στις χειρότερες animated ταινίες της DC). Ένα σημαντικό αρνητικό της ταινίας είναι ότι επενδύει λιγότερο στους γυναικείους χαρακτήρες, την ίδια στιγμή που δίνει τα πάντα για τους ανδρικούς. Ούτε στο σχέδιο, ούτε στην πλοκή έγινε προσπάθεια από τους συντελεστές της ιστορίας να δούμε κάποια επική μάχη με την Poison Ivy (αντίστοιχη για παράδειγμα με του Two-Face), αλλά αντίθετα οι σεναριογράφοι την έχουν τοποθετήσει σαν γλάστρα του Penguin, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με την Catwoman, η οποία πέρα από ένα μικρό plot twist δεν έχει τίποτα ξεχωριστό να προσφέρει. Πρόκειται για μια σημαντική αδυναμία της ταινίας, η οποία δεν υπολείπεται σε φαντασία και πρωτοτυπία, αλλά τη φυλάει όλη για τους ανδρικούς χαρακτήρες.

Σε κάθε περίπτωση, το Batman Ninja είναι μια άκρως διασκεδαστική ταινία, η οποία δίνει μια φρέσκια ματιά στον κόσμο του Batman. Γι’ αυτούς τους λόγους αποθεώθηκε και από τους περισσότερους κριτικούς και fans, που παρακολούθησαν την πρεμιέρα της στο Wondercon. Μπορεί το hype που δημιούργησαν αυτές οι κριτικές και οι πρώτες εικόνες απ’ την ταινία να έχει αποδυναμωθεί από την απογοήτευση πολλών fans που την είδαν στη συνέχεια, όμως τελικά η ταινία δίνει φρέσκο αέρα στον animated κόσμο των ταινιών της DC και σίγουρα μπορεί να αποτελέσει έναν σταθμό έμπνευσης και πειραματισμού για τις επόμενες παραγωγές της.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.