Flying Circus- Ο καλύτερος οδηγός για την ιδιοφυΐα των Μοnty Python

Αλέξανδρος Μινωτάκης Από Αλέξανδρος Μινωτάκης 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Με τους Monty Python να έχουν έρθει στο Netflix εδώ και ένα μήνα, είναι μία τρομερή ευκαιρία να θυμηθούμε ή να δούμε για πρώτη φορά το έργο της ομάδας των βρετανών ηθοποιών με το ανατρεπτικό χιούμορ. Έχουν γίνει γνωστοί για ταινίες όπως το Monty Python and the Holy Grail το Life of Brian και το And Now Something Completely Different, ωστόσο η στιγμή που ξεχώρισαν ήταν το Flying Circus, η σειρά που προβλήθηκε από το BBC μεταξύ 1969 και 1974.

Η σειρά αποτελείται από 4 σεζόν και 45 επεισόδια συνολικά, ενώ κάθε επεισόδιο είναι αποτελείται από μία σειρά σκετς και animation, χωρίς συνοχή μεταξύ τους. Όλη η σειρά είναι στημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να παρωδεί τα διάφορα είδη τηλεοπτικών εκπομπών, κρατάει τη μορφή για να τη συνδυάσει με το πιο απρόσμενο περιεχόμενο, πάντα με απόλυτη σοβαρότητα και συνέπεια στις συμβάσεις της τηλεόρασης. Τα σκετς περνάνε από το ένα στο άλλο με ταχύτατο ρυθμό, καθώς οι 6 ηθοποιοί εναλλάσσονται διαρκώς σε δεκάδες ρόλους, σχολιάζοντας με καυστικό και πανέξυπνο τρόπο κάθε πιθανό και απίθανο θέμα. Τα animation του Terry Gilliam ξεχωρίζουν για το ιδιαίτερο στυλ, το χρώμα και την κίνηση και δίνουν τις πιο σουρεάλ στιγμές των Monty Python, συχνά με έντονες δόσεις μαύρου χιούμορ. Το Flying Circus ήταν πολύ πρωτοποριακό το 1969, όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά και διατηρεί σήμερα την αίγλη του, ενώ έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό πάρα πολλούς κωμικούς από την εποχή του μέχρι σήμερα.

Για μία σύντομη εισαγωγή στο Flying Circus, επιλέξαμε 14 σκετς της σειράς του BBC καθώς και ένα ακόμα από το  Fliegender Zirkus, τη σειρά 2 επεισοδίων που έκαναν οι Monty Python στη Γερμανία. Δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι «τα καλύτερα» αλλά ίσως και να είναι…

Kilimanjaro Expedition – 9ο επεισόδιο 1ης σεζόν

«Ισοπεδωτικό» σκετς με πολλά από τα στοιχεία του silliness που έκανε τους Monty Python να ξεχωρίσουν.

Picasso – Cycling Race 1ο επεισόδιο  1ης σεζόν

Τι θα γινόταν σε έναν αγώνα ποδηλασίας που θα συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι ζωγράφοι; Πώς θα τον μετέδιδε η τηλεόραση;   Εξαιρετική παρωδία των αθλητικών εκπομπών αλλά και συνάντηση ανάμεσα σε πεδία («υψηλή» τέχνη-αθλητισμός) που θεωρούνται τόσο ετερογενή.

 

Whicker Island – 1o επεισόδιο 3ης σεζόν

Σατιρίζει τον παρουσιαστή Alan Whicker αλλά και γενικά το τυποποιημένο στυλ παρουσίασης της τηλεόρασης, τα κλισέ και την εγωπάθεια. Ένα νησί γεμάτο παρουσιαστές  «where only reality is missing

 

Argument Clinic – 3o επεισόδιο 3ης σεζόν

Αν όλα πουλιούνται και αγοράζονται, θα μπορούσαμε να αγοράσουμε μία διαφωνία ή ακόμα και μία λεκτική κακοποίηση. Μία απόλυτα καθωσπρέπει εταιρεία, υπάλληλοι με κουστούμια και διάλογοι του παραλόγου, εξαιρετικό δείγμα του ταλέντου των Μonty Python.

The Spanish Inquisition – 2ο επεισόδιο 2ης σεζόν

Ένα από τα πιο γνωστά σκετς του Flying Circus, κυκλοφορεί και σε meme. To επεισόδιο έχει τον ίδιο τίτλο και η ισπανική Ιερά Εξέταση εμφανίζεται σε 2 διαφορετικά σημεία. Θρησκευτική σάτιρα, αυτοαναφορικότητα, μπηχτές στο BBC και χιούμορ που βασίζεται στο να κάνει τον θεατή να νιώσει άβολα.

Bicycle Repairman – 3o επεισόδιο 1ης σεζόν

Σε έναν κόσμο που απαρτίζεται από υπερ-ανθρώπους, ποιος είναι ο πραγματικός ήρωας και ποια η μυστική του ταυτότητα; Παρωδία των υπερηρώων αλλά και της σειράς του Batman της δεκαετίας του ’60 με τις πολύχρωμες καρτέλες με τα kapow και τα bam.


Self Defense Against Fresh Fruit – 4ο επεισόδιο 1ης σεζόν

Μία ακόμα ανατροπή ενός κλασικού μοτίβου. Ο σκληρός και φωνακλάς γυμναστής βάζει σε τάξη τους εκπαιδευόμενους και τους προετοιμάζει να αμυνθούν απέναντι στον απάνθρωπο κόσμο των φρέσκων φρούτων.!

>

How Not to Be Seen – 11ο επεισόδιο 2ης σεζόν

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σου μαθαίνει πώς να κρύβεσαι εξελίσσεται απρόβλεπτα. Το σκετς, μεταξύ άλλων, δείχνει την ικανότητα των Monty Python να βγάλουν γέλιο απλά με τη συρραφή μερικών πλάνων και τον κατάλληλο σχολιασμό.

<

Dead Parrot Sketch – 8ο επεισόδιο 1ης σεζόν

Ένα ακόμα παράδειγμα εξαιρετικών διαλόγων με τον επίμονο πωλητή που βρίσκει κάθε πιθανή και απίθανη δικαιολογία για να μην παραδεχθεί ότι πούλησε έναν νεκρό παπαγάλο.


Communist Quiz – 12o επεισόδιο 2ης σεζόν

Τι θα ρωτούσατε τους Μαρξ, Λένιν, Μάο και Τσε σε ένα τηλεοπτικό κουίζ; Είναι έτοιμος ο Μαρξ για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της σύγχρονης τηλεόρασης ή μήπως ο Μάο είναι πιο εξοικειωμένος με την ποπ κουλτούρα της εποχής;

Working Class Playwright – 2ο επεισόδιο 1ης σεζόν

Ήδη από το 1969 ήταν κλισέ οι ιστορίες με παιδιά που αρνούνται να ακολουθήσουν τα επαγγέλματα των γονιών τους, που συνήθως σχετίζονται με την παραδοσιακή εργατική τάξη και την κοπιαστική δουλειά σε επικίνδυνες συνθήκες. Τι θα γινόταν όμως αν ο πατέρας είχε πάθος με τα θεατρικά έργα και ο γιος ήθελε να δουλέψει στα ορυχεία;

The Funniest Joke in the World – 1ο επεισόδιο 1ης σεζόν

Το πιο καλό αστείο στον κόσμο αποδεικνύεται θανατηφόρο, προκαλεί ενθουσιασμό στις αρχές και μετατρέπεται σε όπλο από τη Βρετανία. Κατάμαυρο χιούμορ για τον Β’ Παγκόσμιο και αιχμηρή σάτιρα για τον Ψυχρό Πόλεμο.

The Ministry of Silly Walks – 1o επεισόδιο 2ης σεζόν

Πιθανώς το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της δουλειάς των Monty Python. Ένα υπουργείο, όπως όλα τα άλλα, γεμάτο αξιοσέβαστα κυβερνητικά στελέχη και γραφειοκράτες που ασχολούνται με τη μελέτη, ανάπτυξη και χρηματοδότηση  των πιο γελοίων βηματισμών. Τέλειος συνδυασμός slapstick κωμωδίας και διαλόγων

 

Hell’s Grannies – 8ο επεισόδιο 1ης σεζόν

Με τον ηθικό πανικό για την «κατάντια των νέων» να ανεβαίνει, οι Monty Python φέρνουν τούμπα τον κοινωνικό συντηρητισμό. Συμμορίες ηλικιωμένων κυριών τρομοκρατούν μία γειτονιά και τους φιλήσυχους πολίτες της, ρίχνουν τις αξίες των ακινήτων και σπέρνουν την καταστροφή.

The Philosopher’s Football Match 2ο επεισόδιο του Fliegender Zirkus

Σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου που θα μείνει στην ιστορία, Γερμανοί και Έλληνες φιλόσοφοι, με αρχηγούς τους Χέγκελ και Ηράκλειτο,  κατεβαίνουν στο γήπεδο για να λύσουν τις διαφορές τους.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.