Gravity Falls- Η ενήλικη αναβίωση των παιδικών μας αναμνήσεων

admin Από admin 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Γράφει ο Γιάννης Κωνσταντινίδης

Θυμάσαι εκείνα τα καλοκαίρια στην εφηβεία σου , όταν ήσουν 12-15 χρονών; Ετοίμαζες τη βαλίτσα σου, έκανες ένα μεγάλο ταξίδι και τελικά κατέληγες σε ένα μικρό, ξεχασμένο απ’το Θεό χωριό ή νησί που μένουν οι παππούδες σου. Μπορεί να πήγαινες μόνος σου ή με τα αδέλφια σου ή ακόμα και με τους γονείς σου, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι εσύ δεν ήθελες να είσαι εκεί, ήθελες τους φίλους σου στην πόλη, ήθελες το σπίτι σου, ήθελες να είσαι οπουδήποτε αλλού εκτός από εκεί. Σε κάποια φάση αποφασίζεις να βγεις να εξερευνήσεις αυτό το άγνωστο μέρος μήπως βρεις κάτι της προκοπής για να μην βαριέσαι. Αλλά σιγά μην έχει κάτι ενδιαφέρον αυτό το μέρος που είσαι, ενδιαφέροντα μέρη είναι τα μέρη που πάνε τα κουλ παιδιά.

Ξαφνικά όμως συμβαίνει κάτι μαγικό, ανακαλύπτεις σιγά σιγά ότι αυτό το μέρος έχει αμέτρητους τρόπους να σε διασκεδάσει. Να είναι οι άνθρωποι που συνήθως δεν συναντάς στην πόλη αλλά έχουν τόσο ενδιαφέρον; ή μήπως είναι ενδιαφέρον το ίδιο το μέρος το οποίο μιας και σου είναι άγνωστο κρύβει τόσα πολλά για να ανακαλύψεις; Μπορεί να είναι και ένας συνδυασμός των δύο. Αυτό μπορεί να είναι η περιγραφή ενός ωραίου καλοκαιριού που πέρασες κάνοντας νέους φίλους και μπλέκοντας κάθε μέρα σε νέες καταστάσεις αλλά είναι και το βασικό concept του Gravity Falls.

Το Gravity Falls είναι μία σειρά κινουμένων σχεδίων του Alex Hirsch και προβλήθηκε στο Disney XD το 2012 με 2016. Αποτελείται από μόνο δύο σεζόν αλλά το ότι είναι τόσο μικρό είναι το δυνατό του σημείο. Με μόλις 40 επεισόδια το Gravity Falls καταφέρνει να είναι πυκνό και περιεκτικό χωρίς να κουράζει. Αυτό που κάνει την σειρά μοναδική είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για άλλο ένα κινούμενο σχέδιο το οποίο δεν έχει κάποιο σκοπό, σε αντίθεση λοιπόν με τα κατά τα άλλα υπέροχα animations τύπου Simpsons ή Spongebob Squarepants, το Gravity Falls έχει σενάριο με αρχή μέση και τέλος. Όπως είναι αναμενόμενο υπάρχουν αρκετά αυτοτελή επεισόδια αλλά το ότι είναι self contained δεν σημαίνει ότι δεν συμβάλλουν στη γενικότερη πλοκή και εξέλιξη των χαρακτήρων.

Οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές είναι ο Dipper και η Mabel δύο δίδυμα αδέλφια τα οποία πάνε να περάσουν το καλοκαίρι τους στο σπίτι του θείου τους Stan στην μικρή πόλη του Gravity Falls. Όπως και στην εισαγωγή έτσι και στη σειρά όλα φαίνονται βαρετά στην αρχή μέχρι που ο Dipper ανακαλύπτει ένα ημερολόγιο αγνώστου συγγραφέα στο οποίο αναφέρονται διάφορα αλλόκοτα και ανεξήγητα πράγματα που συμβαίνουν σε αυτή την φαινομενικά βαρετή πόλη. Η λέξη κλειδί που χαρακτηρίζει ολόκληρη τη σειρά είναι το μυστήριο, η πόλη κρύβει πολλά μικρά και μεγάλα μυστήρια τα οποία οι πρωταγωνιστές καλούνται να λύσουν.

Όπως πολύ σωστά έθεσε ο ίδιος ο δημιουργός το Gravity Falls είναι ένας συνδυασμός Simpsons και του Twin Peaks του David Lynch, όποιος έχει παρακολουθήσει τη δουλειά του Lynch θα καταλάβει αμέσως τις αναφορές και τους φόρους τιμής στη δουλειά του. Και αν όλα αυτό σου φαίνεται κάπως περίεργο για ένα animation θα ήταν καλό να πούμε ότι αν και παιδική η σειρά απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ενήλικες. Τα παιδιά θα εντυπωσιαστούν από το υπέροχο animation και τους αστείους χαρακτήρες, αλλά τον ενήλικα θα τον συνεπάρει το καλοστημένο μυστήριο και οι ανατροπές που πολλές φορές δεν βλέπεις σε “σοβαρές σειρές”. Επίσης καθ΄όλη τη διάρκεια της σειράς υπάρχει πληθώρα από διακριτικό αλλά ξεκάθαρα ενήλικο χιούμορ.

Πέρα από την ανατρεπτική πλοκή κάτι άλλο που είναι αξιοσημείωτο είναι οι καλοφτιαγμένοι χαρακτήρες. Σίγουρα όπως σε κάθε κινούμενο σχέδιο υπάρχουν κάποια βασικοί, στερεοτυπικοί χαρακτήρες, ο γκρινιάρης, ο έξυπνος , ο αξιολάτρευτος χαζός και πάει λέγοντας. Εκεί όμως που κάνει την ανατροπή το Gravity Falls είναι ότι δίνει βάθος στους χαρακτήρες, δεν τους αφήνει να μείνουν καρικατούρες. Έχουν φόβους, όνειρα για το μέλλον, αναπτύσσουν σχέσεις μεταξύ τους. Νοιάζεσαι γι αυτούς τους χαρακτήρες, θέλεις να δεις πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και έχεις αγωνία μαζί τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πόσο ρεαλιστικά και ανθρώπινα αντιμετωπίζονται θέματα όπως τα εφηβικά summer crushes, ο φόβος την ενηλικίωσης, η κοινωνική αποξένωση και πολλά άλλα που έρχονται με την εφηβεία.

Προσωπικά ήρθα σε επαφή με το Gravity Falls λόγω μίας αναφοράς που γίνεται στο Rick and Morty, οπότε όταν έμαθα ότι ο Justin Roiland (Rick and Morty) είναι φίλος με τον Alex Hirsch είπα να του δώσω μία ευκαιρία. Περίμενα να είναι μία χαριτωμένη family friendly σειρά με τη γνωστή σφραγίδα της Disney και τελικά πήρα μία άκρως προσωπική σειρά γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση. Κατέληξα να αγαπάω τους πρωταγωνιστές σαν δικούς μου φίλους και να με ενδιαφέρει η μοίρα τους, να είμαι εκεί σε κάθε απόφαση που παίρνουν. Είναι μία coming of age περιπέτεια γεμάτη μυστήριο, νεανικούς έρωτες και δράματα που μπορεί να μην ήταν τόσο σημαντικά και life changing όσο νόμιζες τότε αλλά ήταν αυτά που καθόρισαν σε μεγάλο μέρος τι άτομο έγινες . Μπορώ να πω με ασφάλεια ότι το Gravity Falls έγινε αμέσως μία από τις αγαπημένες μου σειρές και την προτείνω στον οποιονδήποτε.

Αν λοιπόν νοσταλγείς τα καλοκαίρια που πέρασες μεγαλώνοντας και θες να θυμηθείς πως έβλεπες τον κόσμο τότε που η ενηλικίωση έμοιαζε με το τέλος του κόσμου, το Gravity Falls μπορεί να είναι αυτό που ήθελες να δεις χωρίς να το ξέρεις. Δεν είναι πολύ γνωστό και οι περισσότεροι δεν τον έχουν ακούσει κάν , αλλά αν είσαι περιέργος μην περιμένεις, δώσε του μία ευκαιρία. Είναι μία μοναδική εμπειρία που ελπίζω να σας μείνει όπως έμεινε και σε εμένα.

Μοιραστείτε το Άρθρο