‘Εκθεση Σκιτσογραφίας “Πόλεμος και Εθνικισμοί” στο Smass Fest!

admin Από admin 11 Λεπτά Ανάγνωσης
Το θέμα της έκθεσης σκίτσων «Πόλεμος και Εθνικισμοί» είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σε μια περίοδο που η πολεμική απειλή είναι κεντρικό ζήτημα στη γεωγραφική γειτονιά μας, αλλά και διεθνώς. Η εθνικιστική υστερία που τείνει να γίνει κυρίαρχη θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη φιλία των λαών. Πολλές φορές στο παρελθόν η ελληνική σκηνή έχει ασχοληθεί με τον κίνδυνο του φασισμού και τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής, αλλά και ευρύτερα πολιτικά ζητήματα, όπως ο ρατσισμός, το προσφυγικό και άλλα.
Απ’ την πλευρά μας θεωρούμε ότι σήμερα που ο πόλεμος, ο μιλιταρισμός και τελικά ο φασισμός μας κυκλώνουν από παντού, μια έκθεση σκιτσογραφίας γι’ αυτά τα θέματα μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός και να δώσει βήμα στους δημιουργούς να τοποθετηθούν.

Περισσότεροι από 20 σκιτσογράφοι συμμετέχουν στην έκθεση.Άλλοι γνωστοί και έμπειροι, άλλοι νέοι και ταλαντούχοι. Άλλοι μένουν εδώ, άλλοι έχουν φύγει για εξωτερικό. Άλλοι με πολλά έργα στην πλάτη τους και άλλοι βγάζουν τώρα τα πρώτα τους fanzines.

Όμως όλοι επιλέγουν να υψώσουν τη φωνή τους σε μια εποχή που οι σειρήνες του πολέμου ηχούν ξανά στη γειτονιά μας και που οι εθνικισμοί ξετρυπώνουν ξανά κάνοντας έντονη την παρουσία τους στη δημόσια σφαίρα μέσα απ’ την επίκληση των “εθνικών θεμάτων” και των δήθεν “εθνικών συμφερόντων”. Οι πόλεμοι αυτοί δεν είναι δικοί μας! Οι λαοί δεν έχουν κανένα λόγο να συγκρούονται και να αλληλοσπαράζονται.

Στο Smassing Culture είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτή την έκθεση και για την ελληνική comic σκηνή που επιλέγει να σκιτσάρει όχι για να χωρίσει, αλλά για να σμίξει τον κόσμο! Σας περιμένουμε λοιπόν στην Λέσχη Αναιρέσεις (Ιπποκράτους 175β)!

Στην έκθεση συμμετέχουν οι:

Μeliss

Ο Μeliss (Γιώργος Μελισσαρόπουλος) γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε κινούµενο σχέδιο και εικονογράφηση στο Λονδίνο και εργάζεται επαγγελµατικά στον χώρο των comics από το 2003. Έχει δηµιουργήσει, μεταξύ άλλων, το κόμικ Αγριάδες και τη σειρά  κόμικς ΤΕΖΑ την οποία, το 2016, µετέτρεψε σε σειρά κινουµένων σχεδίων.

John Antono

Ο John Antόno (Γιάννης Δ. Αντωνόπουλος) είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και απόφοιτος της σχολής εφαρμοσμένων τεχνών του Σπύρου Ορνεράκη. Επίσης έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου με ερευνητικό του πεδίο την ιστορία της ελληνικής γελοιογραφίας. Ασχολείται με την παιδική εικονογράφηση, την πολιτική γελοιογραφία και τη δημιουργία storyboards, ενώ εργάζεται ως δάσκαλος σκίτσου. Έχει συμμετάσχει με έργα του σε αρκετές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και σε φεστιβάλ κόμικς.

Ανδρεάς Φλούρης

Ο Ανδρέας Φλουρής είναι σκιτσογράφος και graphic designer. Σπούδασε σχέδιο στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και συνεχίζει να εξερευνά τα όρια της τέχνης του.

Αντώνης Βαβαγιάνης

Ο Αντώνης Βαβαγιάννης  είναι  δημιουργός κόμικς, μουσικός και δάσκαλος. Είναι κυρίως γνωστός για τη σειρά χιουμοριστικών στριπ Κουραφέλκυθρα.

Αρινέλα Κοτσίκο

Η Αρινέλα Κοτσίκο σπουδάζει Ιστορία & Φιλοσοφία της Επιστήμης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών. Ζωγραφίζει από νεαρή ηλικία και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το χώρο των κόμικς. Παρακολούθησε μαθήματα ελεύθερου σχεδίου καθώς και σεμινάρια σχεδιασμού κόμικς και σκίτσου στην Σχολή Ορνεράκη. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και κόμικς στην Αθήνα. Πρόσφατο έργο της ήταν η αυτοέκδοση Fallen Light.

Γιάννης Ρουμπούλιας

Ο Γιάννης Ρουμπούλιας, γνωστός και ως Rubus, είναι δημιουργός κόμικς και γελοιογράφος. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συνέχισε, ως σχεδιαστής αυτή τη φορά, στην σχολή σχεδίου Ορνεράκης. Έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνονται τα: Xρονικά του Δρακοφοίνικα, Μυθοναύτες, και άλλα. Συχνά ασχολείται με το επικό και τις διάφορες εκδοχές του.

Δημήτρης Καμένος

Ο Δημήτρης Καμένος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος των τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε εφημερίδες και περιοδικά ως συντάκτης και εικονογράφος ενώ έχει δουλέψει ως κειμενογράφος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Υπογράφει το στριπ «Μεφίστο» το οποίο δημοσιεύεται κάθε Σάββατο στο ένθετο «καρέ καρέ» της Εφημερίδας των Συντακτών ενώ κυκλοφορούν και τα κόμικς του «Homo» και «World War Sapiens». Συνεργάζεται επίσης με το περιοδικό κόμικς «Μπλε Κομήτης».

Έλενα Γώγου

Η Έλενα Γώγου γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών. Μερικές από τις δουλειές της περιλαμβάνουν τη self-published τριλογία “Undead”, καθώς και μια ολιγοσέλιδη συμμετοχή στο «Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Νηφάλιος Νάνος». Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε σε έντυπη μορφή το πρώτο μέρος του webcomic της με τίτλο “Bloodfest: Bad Blοοd” μέσω crowdfunding.

Ευγενία Κουμάκη

Η Ευγενία Κουμάκη είναι σχεδιάστρια κόμικς. Ξεκίνησε τις σπουδές με στο σχέδιο στην ΑΚΤΟ. Στο βιογραφικό της έχει πολλές ιστορίες σε fanzines αλλά και εικονογράφησεις σε ξένες εκδόσεις, όπως την ιστορίας της Devin Grayson στην ανθολογία WOMANTHOLOGY της IDW και στο MINE!, μεταξύ άλλων. Έχει πολλές συμμετοχές σε εκθέσεις. Πρόσφατες δουλειές της το HUBRIS, το Butterfly Εffect και η συμμετοχή στην ανθολογία Mine!.

Ηλίας Πιερρακέας

Ο Ηλίας Πιερρακέας ασχολείται με τη ζωγραφική ερασιτεχνικά από μικρός. Τα τελευταία 3 χρόνια ασχολείται με κόμιξ και έχει παρακολουθήσει σχετικα μαθήματα.

Κανέλλος Μπίτσικας (Kannelos COB )

Ο Καννέλος Μπίτσικας, γνωστός και ως Kannelos COB ζει και εργάζεται στο Mόντρεαλ. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης και συνέχισε με σπουδές για το σχέδιο. Η δουλειά του έχει στο κέντρο της τα κοινωνικά, πολιτικά και ψυχολογικά θέματα που ταλανίζουν την εποχή μας, με μια έντονη διάθεση σχολιασμού των θεμάτων του φύλου και της ταυτότητας. Πρόσφατα διασκεύασε σε κόμικ και το Αντίο Μπάτμαν, διήγημα του Τάσου Θεοφίλου ενώ στο τελευταίο τεύχος του κόμικ περιοδικού “Μπλε Κομήτης” συμμετείχε με μια ιστορία για την Emma Tenayuka, την Πασιονάρια του Τέξας.

Κλήμης

Ο Κλήμης (Κεραμιτσόπουλος) γεννήθηκε και ζει στη Δράμα. Είναι αυτοδίδακτος σκιτσογράφος. Έχει μεγάλη εμπειρία στις εκθέσεις . Έργα του έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Μπλε Κομήτης.

Κωνσταντίνος Κάτσος

Ο Κωνσταντίνος Κάτσος είναι μπαμπάς, καθηγητής, ηθοποιός και μουσικός. Ασχολείται με το σκίτσο τα τελευταία δύο χρόνια, φτιάχνοντας τη σειρά “Ντράκουλα” και διάφορες άλλες ιστορίες.

Κωσταντίνος Σκουρλής

Ο Κωσταντίνος Σκουρλής (aka Chaostouched) γεννήθηκε το 1983 στον Πειραιά. Σπούδασε Γραφιστική/3D Animation στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και Fine Arts στο London Metropolitan University. Οι δημιουργίες του εστιάζουν στο grotesque και στο dark fantasy με ένα twist προς την αισθητική του tattoo.

Κώστας Φραγκιαδάκης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Νοσηλευτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έγραψε και σχεδίασε σχεδόν κάθε είδους κόμικς (επικής φαντασίας, περιπέτειες, sci-fi, ερωτικά, γουέστερν, κ.ά.) Έχει εικονογραφήσει ιατρικά βιβλία και παιδικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις κόμικς. Το nickname του MYΘΟΣ, με το οποίο είναι πλέον γνωστός στον χώρο των ελληνικών κόμικς, οφείλεται στο όνομα του κεντρικού ήρωα της ομώνυμης ελληνικής σειράς κόμικ, που ο ίδιος εμπνεύστηκε και δημιούργησε από το 2005 εως το 2008.

Λευτέρης Παπαθανάσης (boban)

Ο Λευτέρης Παπαθανάσης (boban) είναι σχεδιαστής κόμικς και σκιτσογράφος. Σπούδασε Χημεία. Ζει στα Γιάννενα και εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα έργα του είναι γνωστά για το αντιρατσιστικό και έντονα πολιτικό χαρακτήρα τους. Γνωστά του έργα είναι τα ‘Ακου, Πάπισσα Ιωάννα και το Tέρμινους .

Μέλανδρος Γκανάς

Ο Μέλανδρος Γκανάς είναι συγγραφέας και δημιουργός κόμικς. Γεννήθηκε και ζει στη Λάρισα. Ασχολείται ενεργά με την σκηνή των κόμικ από όλα τα μετερίζια, είτε ως moderator του φόρουμ Greek Comics είτε στον χώρο των αυτοεκδόσεων. Ταυτόχρονα είναι και ο άνθρωπος πίσω από τις Εκδόσεις του Κάμπου. Πρόσφατο έργο του είναι το Ten to Go .

Νικόλας Στεφαδούρος

Ο Νικόλας Στεφαδούρος είναι σκιτσογράφος και σχεδιαστής κόμικς. Σπούδασε στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π και συνέχισε με τις σπουδές κόμικς στη Σχολή Βακαλό. Έχει εικονογραφήσει παιχνίδια browser, βιβλία, παραμύθια, εξώφυλλα CD και αφίσες. Πρόσφατα έργα του περιλαμβάνουν τα Gamers, OMG Zombies και το graphic novel Αλεξάνδρεια.

Πάνος Ζάχαρης

Ο Πάνος Ζάχαρης είναι σκιτσογράφος και γελοιογράφος με μεγάλη εμπειρία στον χώρο. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθήνών και παράλληλα στη Σχολή σκίτσου Ορνεράκη. Σκίτσα του έχουν δημοσιευτεί σε πληθώρα περιοδικών και εφημερίδων, ενώ από το 2008 εργάζεται στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ.

Πέτρος Χριστούλιας

Ο Πέτρος Χριστούλιας είναι ζωγράφος, εικονογράφος και δημιουργός κόμικς. Ακόμα έχει ασχοληθεί με τo κινούμενo σχέδιo και με το video art. Σπούδασε ζωγραφική στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα. Κόμικς του έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα σε πολλά φανζίν και περιοδικά. Έργα του, μεταξύ άλλων, είναι η τριλογία Γυρνώ σαν Νυχτερίδα.

Σπύρος Δερβενιώτης

Ο Σπύρος Δερβενιώτης είναι γνωστός δημιουργός κόμικς και καυστικός γελοιογράφος, με πολυετή θητεία στον χώρο. Έχει σπουδάσει σκηνογραφία στη Σχολή Σταυράκου. Δουλειές του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες, ενώ τα αυτοτελή έργα του αγγίζουν μια πληθώρα θεμάτων της ελληνικής επικαιρότητας και όχι μόνο. Πρόσφατα έργα του περιλαμβάνουτ τα: Yesternow, Comicsoap και Shark nation.

Σταύρος Κιουτσιούκης

Ο Σταύρος Κιουτσιούκης είναι σκιτσογράφος και δημιουργός κόμικς. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και άρχισε τις σπουδές του στη Φαρμακευτική. Μέσα από τα έργα του προσπαθεί να προσεγγίσει θέματα της καθημερινής ζωής αλλά και του έρωτα με τρυφερότητα και ευαισθησία. Συμμετείχε σε ανθολογίες κόμικς και εκθέσεις, ενώ παράλληλα αριθμεί 6 ατομικές. Γνωστά έργα του, μεταξύ άλλων είναι τα Νικολέτ, Pizza Peperoni, Τσαλακωμένη Ουρά και Τριανταέξι.

 

Μοιραστείτε το Άρθρο