The Bat/Cat Wedding – Αυτός ναι! Ήταν ο γάμος της χρονιάς

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 9 Λεπτά Ανάγνωσης

Οι γάμοι των celebrities συχνά τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας. Όσο πιο γνωστοί και δημοφιλείς οι celebrities τόσο πιο θορυβώδεις είναι και οι γάμοι τους. Φέτος θεωρήθηκε «γάμος της χρονιάς» η βασιλική τελετή του πρίγκιπα της Αγγλίας με την Meghan Markle. Θυμίζοντας μας κάτι απ’ το Μεσαίωνα, τα μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για μήνες για αυτό το γάμο και τελικά σχεδόν όλοι είχαν μια άποψη γι’ αυτόν, για την τελετή, για την Markle, για τον πρίγκιπα, για τις επίσημες εμφανίσεις των επισήμων. Εμείς βέβαια απ’ την πλευρά μας, που δεν πολυασχολούμαστε με τέτοια θεάματα (που ταιριάζουν καλύτερα σε άλλους αιώνες κι όχι στον δικό μας) δεν επηρεαστήκαμε ιδιαίτερα απ’ αυτό το γάμο (πέρα απ’ το γεγονός ότι θα επιφέρει αλλαγές στην επόμενη σεζόν του Suits, μετά την αποχώρηση της Markle). Όμως υπάρχει κι άλλος ένας λόγος που δεν μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Κι αυτός είναι ότι ο γάμος της χρονιάς ήταν άλλος: του Batman και της Catwoman!

Το run του Batman του Tom King έχουμε πει αρκετές φορές ότι μας έχει κλέψει την καρδιά. Ο Tom King μετά από τα 50 πρώτα τεύχη της σειράς του, όχι μόνο δεν μας έχει κουράσει αλλά έχει καταφέρει να μας προσφέρει την μία καλύτερη ιστορία μετά την άλλη. Και φυσικά ο γάμος της Catwoman με τον Batman ήταν ο ιδανικότερος τρόπος να κλείσει ένα πρώτο κεφάλαιο της σειράς του, αφιερώνοντάς το σ’ αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα, δηλαδή στο να εισβάλλει στον ψυχισμό του Batman και των villains της Gotham και να πλάθει ιστορίες που αποκαλύπτουν τον πραγματικό τους εαυτό.

Έτσι λοιπόν ο Tom King τόλμησε να φτάσει το ρομαντικό ειδύλλιο του Batman και της Catwoman μέχρι το γάμο, ο οποίος μετατράπηκε σε ένα event που ενέπλεξε σχεδόν όλο τον κόσμο της DC, τους superheroes της Justice League, την Batfamily, τους villains της Gotham, ακόμα και τον Ra’s al Ghul και την οικογένειά του. Ο Bat/Cat wedding ήταν στα σκαριά ήδη απ’ τα πρώτα βήματα της σειράς του Tom King, μετά την μάχη με τον Bane, όμως έγινε κεντρικό θέμα όταν τέλειωσε ο War of Jokes and Riddles. Ο Dark Knight και η Catwoman έπρεπε να λύσουν κάποιες ανοιχτές υποθέσεις τους πριν δεθούν με τα γαμήλια δεσμά. Έτσι η προετοιμασία του γάμου ξεκίνησε στο τεύχος #45 με την ιδιαίτερη πρόβα νυφικού της Catwoman και ολοκληρώθηκε στο πολυαναμενόμενο τεύχος #50, το οποίο είναι ένα μικρό αριστούργημα αφιερωμένο στο ζευγάρι Bat/Cat.

Ο Bat/Cat γάμος χωρίστηκε σε 2 μέρη: στη σχέση του ζευγαριού Bat/Cat και στην εμπλοκή των υπόλοιπων χαρακτήρων (superheroes, Batfamily και villains) με τον γάμο.

Όσον αφορά το πρώτο μέρος, ο Tom King κατάφερε με αριστοτεχνικό τρόπο να αποτυπώσει τη σύγκρουση συναισθημάτων που ζούσαν οι πρωταγωνιστές. Ο Batman υπέρμαχος της επιβολής της τάξης, η Catwoman μια supervillain. Και οι δύο έχουν μάθει να ζουν μοναχικά. Ο Batman έχει χτίσει την προσωπικότητά του βάσει του τραύματος και της μελαγχολίας, ενώ τώρα πρώτη φορά νιώθει ευτυχισμένος με την Catwoman, η οποία απ’ τη δική της πλευρά έχει μεγαλώσει φτωχικά στους δρόμους κι έχει μάθει να αρπάζει ό,τι χρειάζεται για να επιβιώσει, ενώ τώρα της παρουσιάζεται η ευκαιρία να ζήσει για πάντα πλούσια στην έπαυλη του Bruce Wayne. Δύο τόσο διαφορετικοί αλλά και τόσο ίδιοι χαρακτήρες, μετά από τόσες περιπέτειες που πάλεψαν αντίπαλοι ή και ενωμένοι, τώρα ετοιμάζονται να ζήσουν μια νέα διαφορετική ζωή, που ξέρουν ότι θα τους αλλάξει για πάντα. Πόσο θα τους αλλάξει όμως; Μπορεί να υπάρξει ευτυχισμένος Batman; Μπορεί να γίνει superhero η Catwoman;

Ο Tom King δεν θέτει ερωτήματα μόνο για τον Batman, γιατί οι πρωταγωνιστές είναι δύο, οπότε και οι οπτικές της ιστορίας είναι δύο. Σε όλες του τις ιστορίες μας έχει συνηθίσει να δημιουργεί καρέ από διαφορετικές οπτικές το ένα δίπλα στο άλλο ή και τη μία σελίδα δίπλα στην άλλη, όπου δείχνουν τη διαφορετική οπτική των πρωταγωνιστών του. Το έχει κάνει με τον Joker και τον Riddler ιδανικά στο War of Jokes and Riddles και το επαναλαμβάνει τώρα ακόμα πιο αριστοτεχνικά στο Wedding. Έτσι η Catwoman και ο Batman έχουν τον ίδιο χώρο ο καθένας πριν τον γάμο, για τις ιστορίες, τις σκέψεις τους, τα όνειρά τους, τις αμφιβολίες τους, τους φόβους τους. Αποκορύφωμα ήταν η ιστορία “Best Man” όπου ο Joker περνάει χρόνο αντίστοιχα και με τους δύο μελλόνυμφους, οι οποίοι κάνουν ο καθένας τη δική του κοινή εμφάνιση με τον Joker, ο Batman στο τεύχος #48 και η Catwoman στο #49. Ο Joker δεν μπορεί να λείπει από τον γάμο του Batman, αλλά αυτός ο γάμος είναι και της Catwoman, γι’ αυτό η συνάντησή τους αξίζει ένα ολόκληρο τεύχος, αντίστοιχο με εκείνο του Batman.

Το δεύτερο μέρος, δηλαδή η εμπλοκή των υπόλοιπων χαρακτήρων στον Bat/Cat γάμο έχει τις διακυμάνσεις του. Κατ’ αρχήν η συμμετοχή του Joker στο γάμο μας προσφέρει δύο -κυρίως- διαλογικά τεύχη (τα #48 και #49), τα οποία όμως σέβονται τόσο πολύ το παρελθόν του Batman και του Joker και αναδεικνύουν τη σχέση τους ως τα δύο αντίστροφα alter ego της «απόλυτης τάξης» και της «αναρχίας», όπως τα αποκαλεί ο Joker, που εύκολα μπορούμε να συνομολογήσουμε ότι θα μπουν γρήγορα στις κλασσικές side-stories του Capped Crusader. Απ’ την άλλη και το ραντεβού ζευγαριών των Batman – Catwoman και Superman – Lois Lane, μπορεί να μην προσέφερε κάποια ουσιαστική εξέλιξη στην ιστορία, αλλά μας προσέφερε μια ευχάριστη βραδιά του Batman με τον Superman, με τον οποίο έχουν περάσει τόσα πολλά στο παρελθόν και (όπως και ο Joker) δεν μπορούσε να λείπει απ’ τον γάμο.

Όμως η συμμετοχή της Bat-family και των villains έγινε και μέσα απ’ τα tie-ins της σειράς «Prelude to the Wedding», των οποίων την ιστορία επιμελήθηκε ο Tim Seeley, ενώ το σχέδιο ανέλαβαν διάφοροι σκιτσογράφοι, μεταξύ των οποίων ο Travis Moore και ο Brad Walker. Στην ουσία πρόκειται για μικρές side-stories στη λογική των «versus» μεταξύ superheroes και villains, οι οποίες ενέπλεξαν villains όπως ο Riddler και η Harley Quinn στο event, όμως με έναν πολύ μέτριο τρόπο που τελικά αφήνει μια αίσθηση αδιαφορίας. Είναι συχνό το φαινόμενο και στα events της Marvel, αλλά και της DC (με πιο πρόσφατο το Metal), παράλληλα με την κεντρική ιστορία να τρέχουν side-stories με tie-ins, είτε αυτοτελή, είτε μέσα σε τεύχη κάποιας σειράς. Όμως, εκτός λίγων εξαιρέσεων, τα tie-ins των πιο πρόσφατων events δεν είναι αντάξια της κεντρικής ιστορίας και περισσότερο φαίνεται να θέλουν να εκμεταλλευτούν το hype για να τσιμπήσουν από εδώ κι από κει νέους αναγνώστες, παρά καταφέρνουν να προσφέρουν κάτι δημιουργικό στο όλο event. Έτσι κύλησαν δυστυχώς και τα «Preludes»…

Πάντως τελικά το event «Wedding», που εδώ και μήνες είχε ανεβάσει το hype των fans της DC στα ύψη, τελικά μας πρόσφερε αυτό που περιμέναμε (και με το παραπάνω μάλιστα). Το πολυδιαφημισμένο και πολυαναμενόμενο τεύχος #50 ήταν ένα απ’ τα πιο όμορφα και ολοκληρωμένα τεύχη comic σειράς εδώ και χρόνια (και της DC και της Marvel συμπεριλαμβανομένης). Χωρίς πολλά λόγια, η συμμετοχή τόσων καλλιτεχνών με τα δικά τους μονοσέλιδα, το τέλος της ιστορίας και οι προοπτικές που άνοιξε για το μέλλον της σειράς μιλούν από μόνα τους για την αξία του τεύχους, το οποίο είναι ένας φόρος τιμής στην κοινή ιστορία των Bat/Cat στα comics τους. Με το τεύχος #50 ο Tom King, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι θα φτάσει το run του μέχρι τα 100 τεύχη (και μακάρι να τα κάνει πολύ παραπάνω) έδωσε ένα midseason finale, που θα το θυμόμαστε για καιρό!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.