Insatiable- Η νέα σειρά του Netflix και ένα σχόλιο για τη fat -shaming κουλτούρα

Aθηνά Κακλαμάνη Από Aθηνά Κακλαμάνη 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Κύματα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το trailer της νέας σειράς του Netflix “Insatiable”! Η σειρά αφορά τη μεταμόρφωση μιας υπέρβαρης μαθήτριας, της Patty σε “beauty queen” και την απόφαση της να πάρει εκδίκηση, μετά από μια σειρά χλευασμών, ταπεινώσεων και μιαντικών πρακτικών εις βάρος της σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο εξαιτίας των κιλών της. Έτσι, στα πρώτα επεισόδια η Patty εμφανίζεται χοντρή και άσχημη , ενώ παράλληλα λαμβάνουν χώρα μια σειρά αστείων που σχετίζονται με τα κιλά της, προκαλώντας το γέλιο του θεατή. Αντίθετα, μετά το πέρας τον καλοκαιρινών διακοπών και την απώλεια βάρους, η Patty εμφανίζεται ως το απόλυτο θηλυκό και το αντικείμενο θαυμασμού του σχολείου της. Με αυτό το τρόπο γίνεται φανερός ο πυρήνας των αντιδράσεων του κοινού, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι το Insatiable δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να αναπαράγει τη fat -shaming κουλτούρα, που υπάρχει έτσι κι αλλιώς στο χώρο, αν αναλογιστεί κανείς τον μικρό έως ελάχιστο αριθμό των υπέρβαρων προσώπων μέσα σε αυτόν, αλλά και τους ρόλους, τους οποίους αυτά καλούνται να ενσαρκώσουν -συνήθως δευτερεύουσας σημασίας, χιουμοριστικούς με διαρκείς αναφορές στα κιλά και αυτοσαρκασμό, με αποτέλεσμα οι “υπέρβαροι ρόλοι” να εμφανίζονται σχεδόν πάντα πρώτα σαν χοντροί και μετά ως χαρακτήρες.

Πράγματι, η μεταμόρφωση της Patty από μια παχουλή σε  μια αδύνατη κοπέλα φαίνεται να δημιουργεί δύο ζεύγη ψυχολογικής συμμετρίας με κοινωνικό νόημα, άλλοτε ως αντικείμενο χλευασμού κι άλλοτε ως αντικείμενο πόθου. Το γεγονός ότι η Patty και στις δύο αυτές περιπτώσεις παραμένει αντικείμενο είναι άλλο ένα σημείο που εντάσσει το “Insatiable” στην οπτική του φύλου και στην σκοπιά της φεμινιστικής ανάλυσης. Επιπλέον, η ίδια η αλλαγή της ηρωίδας και τα πλεονεκτήματα που αυτή συνεπάγεται, αφού αυτόματα αυτή μπορεί να γίνει τα πάντα -από αθλήτρια μέχρι “πριγκίπισσα” του σχολείου – αποκρυσταλλώνει μια σκληρή και άδικη πραγματικότητα, την οποία to “Insatiable” όχι μόνο δεν ανατρέπει, αλλά την παγιώνει.

 

Από την άλλη μεριά, η συγγραφέας και παραγωγός της σειράς Lauren Gussis θεωρεί ότι κύριος στόχος του “Insatiable” είναι μια κριτική ενάντια στο bulling. Πρόκειται μάλιστα, σύμφωνα με συνέντευξή της στο Teen Vogue για ένα έργο εμπνευσμένο από τις προσωπικές της εμπειρίες. Σύμφωνα, μάλιστα, με την Alyssa Milano (Charmed), η οποία συμμετέχει στη σειρά, αυτή δεν έχει σκοπό να “ντροπιάσει” την Patty, αλλά να καταδείξει τις οδυνηρές συνέπειες της fat -shaming κουλτούρας, μέσω του χιούμορ. Απόψεις όπως αυτές μας οδηγούν στο να αναλύσουμε το “Insatiable” μέσα από ένα άλλο πρίσμα, αυτό της λεγόμενης “ανατρεπτικής επιτελεστικότητας”. Με άλλα λόγια, είναι δυνατό η μεταμόρφωση της Patty να λειτουργεί υπονομευτικά και ανατρεπτικά, εντός των υπαρχουσών κατηγοριών  (χοντρή -αδύνατη), μέσω μιας μιμητικής παρώδησης των όσων συνεπάγεται να είναι κανείς χοντρός η αδύνατος αντίστοιχα. Με άλλα λόγια , μέσω της στερεοτυπικής αυτής απεικόνισης το “Insatiable” ενδέχεται να επιχειρεί να αποκαλύψει με κυνισμό το ότι τα κιλά καθορίζουν όχι μόνο το τρόπο που ο κόσμος αντιμετωπίζει ένα πρόσωπο, αλλά και τη θέση του σε ένα κοινωνικό σύστημα.

Παρ’ όλα αυτά, εμείς εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας και περιμένουμε με αγωνία την πρεμιέρα στις 10 Αυγούστου, όποτε και θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το κοινωνικό νόημα της σειράς. Το σίγουρο είναι ότι το “Insatiable” έχει κάτι να μας πει!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αθηνά μπορεί να φαίνεται ένα κορίτσι όπως όλα τα άλλα, όμως στην πραγματικότητα έχει μια μυστική υπερδύναμη. Μπορεί να διαβάζει γρήγορα. . Σε έναν παράλληλο κόσμο, η Αθηνά θα ήταν μέλος της ακαδημίας για χαρισματικά παιδιά του Charles Xavier. Σε αυτόν εδώ, της αρέσει η μπύρα, το κακό φαγητό, οι δίσκοι των Beatles και τα καλά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την Πολιτική και τη Νομική Επιστήμη, γι’ αυτό θα την βρείτε θαμμένη στα αναγνωστήρια του ΕΚΠΑ.