Skip Intro; Ούτε καν! Τα 20 καλύτερα intro σειρών που έχουμε ακούσει! (μέρος 1)

Nίκος Γιακουμέλος Από Nίκος Γιακουμέλος 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Η μουσική εισαγωγή σε μια σειρά είναι πολλές φορές η πρώτη επαφή μαζί της. Και όλοι ξέρουμε πως η πρώτη εντύπωση, είτε θετική είτε όχι, πάντα μετράει. Λακωνική ή μεγαλόπρεπη, έξυπνη και δουλεμένη ή μια ανούσια αναφορά τίτλων και συντελεστών, επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουμε μετά την σειρά. Πολλά intro έχουν διαγράψει την δική τους πορεία, όπως η εμβληματική εισαγωγή του Game of Thrones. Ωστόσο, κάποια από τα καλύτερα intros στην ιστορία της μικρής οθόνης προϋπάρχουν, και μάλιστα κατά πολύ, της χρυσής εποχής της. Άλλα πάλι είναι γνήσια παιδιά της εποχής μας, όπου οι streaming πλατφόρμες, με το Netflix να είναι η  πιο χαρακτηριστική,  μας δίνουν την ευκαιρία να τα skip- άρουμε, και ας μην το κάνουμε ποτέ…

Γράφοντας αυτή τη λίστα, ξεκινήσαμε από το αγαπημένο μας μοτίβο των 10+1 (το +1, όπως λέει και ο Nostalgia Critic γιατί μας αρέσει να πάμε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα.) Ωστόσο το εύρος της τηλεόρασης ως θεματική, μαζί με τους παράγοντες της εικονοποίας, της σημασίας του intro για το κοινό, και, για τα παλαιότερα, για την γενιά που το αντιμετώπισε, αναγκαστήκαμε να κάνουμε μια κάπως μεγαλύτερη λίστα, με αρκετά κενά (όπως κάθε υποκειμενική προσπάθεια να βάλεις σε τάξη κάτι που ποτέ κανείς δεν θα έπρεπε να βάλει). Προτάσεις, βρισιές, κατάρες  για το τι ξεχάσαμε και ότι είμαστε άσχετοι πάντα καλοδεχούμενες. Να τονιστεί επίσης πως ως (αυθαίρετο) όριο χρονικής περιόδου τέθηκε η περίοδος 1990 μέχρι σήμερα. Για τα παλαιότερα θα ακολουθήσει ξεχωριστό κείμενο…

10- Τhe Bing Bang Theory

Μπορεί η παρέα των 4 nerds να έμεινε κοντά μας πολύ περισσότερο από όσο θα θέλαμε και να κούρασε, ωστόσο οφείλουμε να αποδεχθούμε πως η εκρηκτική και ταχύτατη εισαγωγή της ήταν ένα από τα πολύ δυνατά χαρτιά της. Η μίνι εξιστόρηση της ιστορίας του κόσμου από τους Barenaked Ladies, μας έκοβε την ανάσα κάθε φορά.

19-  Stranger Things

Ο λόγος που αυτό το intro μένει στην μνήμη είναι η υποβλητική του δύναμη και η λακωνικότητα του. Μόνο ένα ambient beat  από τους Michael Stein και Kyle Dixon και το δυσοίωνο κόκκινο των τίτλων. Πάντα υπό τον φόβο του skip, το διατηρεί κομψό και σύντομο. Δυστυχώς αυτός είναι και ο λόγος που είναι τόσο χαμηλά…

18-Ηοuse MD

Το αγαπημένο στο ελληνικό κοινό House ήταν τελικά σειρά που ενώ εκτιμήθηκε αρκετά, δεν είχαμε προβλέψει πόσο σημαντική θα γινόταν στην σύγχρονη εποχή, όπου ο νιχιλισμός κυριαρχεί στην μαζική κουλτούρα.  Η επιλογή του κομματιού των Massive Attack επίσης δίνει έναν καλλιτεχνικό τόνο στο μιξάζ.

17- The X-Files

Μια από τις πιο κλασικές σειρές στην τηλεόραση, με το δικό της κοινό, μυθολογία και βάρος δε θα μπορούσε να λείπει.  Η μουσική των τίτλων αρχής έχει σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά! O Mark Snow έγραψε μια στιγμή ιστορίας!

16- Daredevil

To κόκκινο διαμάντι στο τηλεοπτικό στέμμα της Marvel, η σειρά που ήταν η αφορμή για να δούμε μερικές από τις καλύτερες υπερωικές στιγμές στην μικρή οθόνη κερδίζει επάξια την θέση της στην λίστα. Όχι μόνο το υποβλητικό μουσικό θέμα, αλλά και η πανέμορφη οπτικοποίηση  της ιστορίας του ήρωα κερδίζει άμεσα την προσοχή και την αγάπη του κοινού. Σκηνοθέτης ήταν ο Patrick Clair ενώ η σύνθεση είναι του John Paesano.

15- American Gods

Mυσταγωγία. Αυτό πρέπει να είχαν στο νου τους οι δημιουργοί των τίτλων αρχής του American Gods, της μεγαλεπήβολης διασκευής του ομώνυμου έργου του Neil Gaiman.  Και, σε έναν βαθμό, το πέτυχαν αρκετά. Ο συνθέτης Brian Reitzell έπιασε ακριβώς την τομή μεταξύ αρχαίου και σύγχρονου δέους.

14-Parks and Recreation 

Το opening του Parks and Recreation  δεν θα έπρεπε να δουλεύει σε κανένα επίπεδο. Δεν είναι κάτι το ιδίατερο, δεν αντιπροσωπεύει τον κυνικό, χιουμοριστικό χαρακτηρα της σειράς και, γενικά, δεν έχει και καμιά μουσικάρα. Όμως, είναι τόσο απλό, άμεσο και, ναι, χαρούμενο, που δεν σου πήγαινε η καρδιά να το προσπεράσεις.  Πολύ πιο δυναμικό από το αντίστοιχο intro της αδερφής σειράς του, του The Office, η εισαγωγή στο Pawnee σε κερδίζει όπως το χαμόγελο της Leslie Knope! Ένα μπράβο λοιπόν στην βραβευμένη με Grammy Gaby Moreno!

13- Kimmy Schmidt

Το Unbreakable Kimmy Schmidt όπως είναι ο πλήρης τίτλος κερδίζει την θέση του στη λίστα όχι μόνο για το απίστευτα catchy τραγούδι και το μοντάζ του intro, αλλά και από το γεγονός ότι κατάφερε και έγινε viral, προσφέροντας μια απίστευτη προώθηση στην ίδια την σειρά της Tina Fey και του Robert Carlock (30 Rock, Saturday Night Live). Κυκλοφορούν διάφορες παραλλαγές του από fans (μία μάλιστα και με τις γυναίκες από το Mad Max: Fury Road) κάποιες μάλιστα πιο πετυχημένες από το αρχικό. Αυτό δείχνει γενικά την αλλαγή που έχει επέλθει στον τρόπο κατανάλωσης της τηλεόρασης στις μέρες, που έχει γίνει (ακόμα πιο) τμηματικός. Για το “They Alive dammit” ένα ευχαριστώ στον Giancarlo Vulcano.

12- True Detective

Mιλάμε πάντα για την πρώτη σεζόν, αγνοώντας επιδεικτικά την δεύτερη. Η σειρά  ξάφνιασε τους πάντες και απέδειξε μια και καλή ότι ο Mathew McConaughey (Interstellar,The Dark Tower)  δεν είναι πια ο τύπος του “Πως να Χωρίσετε σε 10 Μέρες”. Σήμερα, στην εποχή όπου η μαζική κουλτούρα περνά την νιχιλιστική περίοδο της, το intro του True Detective φαντάζει σαν προοίμιο μιας ολόκληρης εποχής. Για το μουσικό αποτέλεσμα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Jason Wormer.

11- Sopranos

Άλλη μια σειρά στο μεταίχμιο δύο εποχών, το Sopranos κατάφερε όχι μόνο να ξεχωρίσει ανάμεσα σε αντίστοιχες σειρές, αλλά και να γράψει το δικό του κεφάλαιο ιστορίας στην τηλεόραση της εποχής μας. Μπορεί το τέλος του να άφησε μια πικρή και μισοτελειώμένη γεύση, αλλά σε κάθε περίπτωση μορφές όπως ο Τοni Soprano δεν βγαίνουν κάθε μέρα. Το opening βγάζει αυτή την παλιάς κοπής, σχεδόν κλασική γεύση που αφήνουν έργα όπως το Goodfellas. Το τραγούδι στην αρχή είναι το Woke Up This Morning, των  Alabama 3.

 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.