Multiverse ερχόμαστε! Οι 15 πιο περίεργες εναλλακτικές διαστάσεις στην Marvel και στη DC

Oμάδα Afterwords Από Oμάδα Afterwords 13 Λεπτά Ανάγνωσης

Τα κόμικς είναι γεμάτα με εναλλακτικές πραγματικότητες – γι’ αυτό και αποκαλούνται multiverses. Παρότι παράξενο, οι περισσότεροι από αυτούς τους κόσμους αποτελούν απλώς παραλλαγές του πρωταρχικού σύμπαντος, όπως λόγου χάρη όπου ο Σούπερμαν προσγειώθηκε στη Σοβιετική Ένωση αντί της Αμερικής ή η ραδιενεργή αράχνη τσίμπησε τον Gwen Stacy και ούτω καθεξής. Όμως, πίσω από όλες αυτές τις πραγματικότητες βρίσκεται ένα πιο περίπλοκο σύνολο εναλλακτικών διαστάσεων που επισκέπτονται οι ήρωες, εγκλωβίζονται σ’ αυτές ή φρικάρουν. Εδώ είναι οι αγαπημένες μας ιστορίες από την DC Comics και τη Marvel.

15) Πέμπτη Διάσταση

Σίγουρα, υπάρχει και μια τέταρτη διάσταση, αλλά πραγματικά στην DC όλη η δράση βρίσκεται στην πέμπτη – κυρίως επειδή εκεί βρίσκεται ο πλανήτης Zrff, είναι η πατρίδα της φυλής των απίστευτα ευφυών μπάσταρδων στους οποίους ανήκει και ο Mister Mxyzptlk. Η περίεργη φυσική της Πέμπτης Διάστασης γεννάει τα είδη Mxyzptlk με θεϊκές δυνάμεις όχι μόνο στην Πέμπτη Διάσταση αλλά και σε άλλες πραγματικότητες και διαστάσεις που μπορούν να διασχίσουν, αλλά και να χρησιμοποιούν κυρίως για να κάνουν ηλιθιότητες που βγάζουν γέλιο!

14) The Bleed


Πολλά multiverses των κόμικς έχουν την έννοια μιας ολόκληρης διάστασης που υπάρχει ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα, αλλά κανένα δεν είναι τόσο νιχιλιστικό όπως αυτό της DC, το οποίο λέγεται κυριολεκτικά Bleed. Έχει, φυσικά, το κόκκινο χρώμα του αίματος. Αρχικά, η ιδέα στα κόμικς της DC αναφερόταν απλώς ως Limbo, αλλά το Bleed εισήχθη ως ιδέα στο Wildstorm τη δεκαετία του ’90 πριν από το New 52 ανακατέψει όλες τις ιδιότητες της DC μαζί σε ένα εκ νέου φανταστικό multiverse, κάνοντας το Bleed το επίσημο όνομα για την διασυνδεδεμένη και καταλλήλως ευδιάκριτη διάσταση του multiverse της DC.

13) Microverse


Το Microverse της Marvel είναι γνωστό ότι αποτελεί τη διάσταση των Micronauts, της σειράς παιχνιδιών της Hasbro που δημιούργησε ο εκδότης για ένα κόμικ τη δεκαετία του ’80. Το Microverse υπήρχε πολύ πριν από την άφιξη των Micronauts και θα συνέχιζε να υπάρχει και μετά τη λήξη της άδειας της Marvel για τους χαρακτήρες. Αρχικά είχε περιγραφεί ως μια σειρά από μικρές πραγματικότητες που ήταν προσβάσιμες μόνο μέσω της συρρίκνωσης σε υποατομικά μεγέθη (από, ας πούμε, Pym σωματίδια του Ant-Man). Εμφανίστηκε πρώτη φορά σε μια ιστορία του Captain America, στην οποία ένα μικροσκοπικό Cap και Bucky έδωσαν τέλος στο δεσποτικό καθεστώς ενός κακού αλλά μικροσκοπικού βασιλιά με το όνομα Togaro, ο οποίος είχε στείλει την κόρη του να μεγαλώσει στο γιγαντιαίο βασίλειο της Γης.

12) Phantom Zone


Ίσως μια από τις πιο διάσημες εναλλακτικές διαστάσεις όλων, η Phantom Zone υπάρχει κυρίως για να μην έχει τίποτα. Εκτός από ένα μάτσο φυλακισμένων, οι Kryptonians συνέχιζαν να πετάνε εκεί καθιστώντας εξαιρετικά αγενή τον τρόπο φυλάκισης κάποιου. Αρχικά ανακαλύφθηκε από τον μπαμπά του Σούπερμαν, τον Jor-El. Ο σκοπός ήταν να έχουν οι κρατούμενοι πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση, αλλά δεδομενου ότι είναι ένα κενό έξω από όλες τις έννοιες του χώρου και του χρόνου, φαίνεται ότι είναι πραγματικά μια άθλια εναλλακτική λύση. Τουλάχιστον το χρησιμοποιούσαν συνήθως για τους πιο τερατώδεις εγκληματίες τους;

11) Purple Dimension


Όταν οι περιπέτειες του Doctor Strange άρχισαν για πρώτη φορά στις σελίδες του Strange Tales, πήγε σε πολλές περιπέτειες σε διαφορετικές διαστάσεις και σε ψυχεδελικούς κόσμους με άγρια γραφικά. Όμως, τότε υπήρχε μια μωβ διάσταση, που ήταν το σπίτι του μοχθηρού και πεινασμένου για πολύτιμους λίθους Aggamon. Ήταν η λεγόμενη αλλά δεν ήταν  τελικά και τόσο μωβ!

10) Couldn’t-Be-Shouldn’t-Be


Εκτός από το απίστευτα ποιητικό όνομα, που είναι εξαιρετικό συγκριτικά με τα άλλα ανιαρά ονόματα αυτής της λίστας, η διάσταση του Couldn’t-Be-Shouldn’t-Be εμφανίστηκε στο υπέροχο βιβλίο Silver Surfer των Dan Slott / Mike Allred και έχει μια εξίσου δραματική δημιουργία που συμπεριλαμβάνει μια κοσμική έκρηξη. Βασικά. Η διάσταση Couldn’t-Be-Shouldn’t-Be δημιουργήθηκε ως μια ρομαντική συνέπεια της σχέσης μεταξύ του Eternity (Αιωνιότητα), της κοσμικής οντότητας που αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, το χρόνο και το διάστημα στον Κόσμο της Marvel και της Queen of Nevers, την ενσάρκωση της δυνατότητας. Η σχέση τους δημιούργησε τη διάσταση των κενών ως ένα κενό καμβά, με σημεία που μπορούν να συμβούν κυριολεκτικά τα πάντα. Αυτό θα πει δυναμικό ζευγάρι.

9) Mirror World


Ο Flash είχε μια ολόκληρη σειρά από χαζοχαρούμενους κακούς μέσα στα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Mirror Master-αλλά ήταν η πρώτη ενσάρκωση του Mirror Master που χρησιμοποίησε κατά λάθος μια δική του διάσταση για να ενεργοποιήσει τις δυνάμεις του. Ο Sam Scudder, ο αρχικός Mirror Master, πήγαινε σε αυτή την πλευρική διάσταση κάθε φορά που χρησιμοποιούσε τις ικανότητές του και όταν ο Flash τον αιχμαλώτισε και τον φυλάκισε, διέφυγε εκεί, μόνο για να πάει πάρα πολύ βαθιά και να ανακαλύψει ότι δεν είχε κανέναν τρόπο να επιστρέψει. Ο Mirror World έχει εμφανιστεί πολλές φορές από τότε χάρη στις νέες γενιές των Mirror Masters, αλλά η ανατριχιαστική, απελπισμένη αρχική έκδοση του Scudder εξακολουθεί να είναι η καλύτερη.

8) The Dark Dimension


Τόσο η Marvel όσο και η DC έχουν πολλές εναλλακτικές διαστάσεις αφιερωμένες σε πραγματικές θεολογικές έννοιες – Παράδεισος, Όλυμπος, Άσγκαρντ (ναι, έχει και η DC Άσγκαρντ, αλλά είναι απλώς για τους τακτικούς παλιούς Νορβηγούς Θεούς και όχι μια πύλη για το Marvel Universe). Έχει απίστευτες και απεχθείς δαιμονικές διαστάσεις, παρόμοιες με την κόλαση. Η διάσταση Darkforce είναι ίσως η πιο γνωστή από όλα τα γειτονικά βασίλεια της κόλασης της Marvel, καθώς είναι το σπίτι του Dormammu αφότου εξορίστηκε από το extra-dimensional είδος του, τους Faltine. Τώρα ο Dormammu συλλέγει μόνο άλλες διαστάσεις της κόλασης για να επεκτείνει την εμβέλεια της Dark Dimension, οπότε είναι σχεδόν η κόλαση 2.0.

7) Dimension Aqua


Όπως μαντεύει κανείς από το όνομα, η διάσταση Aqua ήταν μια διάσταση που αποτελείται εξ ολοκλήρου από νερό. Παρουσιάζεται στα πρώτα comics του Aquaman, φυσικά. Στην πραγματικότητα από εκεί κατάγεται η μερικές φορές-γυναίκα του Aquaman, η Mera, και το βασίλειό της, Xebel. Από εκεί  εξορίστηκε και δραπεύτευσε στη Γη, όπου στρατολόγησε τον Aquaman και τον Aqualad για να μπορέσει να επιστρέψει στην υδάτινη πατρίδα της. Αντ’ αυτού παρέμεινε στην Γη… σ’ ένα εξίσου υδάτινο σπίτι.

6) Brimstone Dimension


Θυμάστε που είπα ότι υπάρχουν πολλές διαστάσεις που θυμίζουν κόλαση στα κόμικς; Η Brimstone Dimension είναι ακόμη μια, αλλά είναι γελοία: είναι η διάσταση από την οποία κατάγεται ο Nightcrawler και άλλοι μεταλλαγμένοι τηλεμεταφερόμενοι, που δημιουργήθηκαν από το δαιμονικό μεταλλαγμένο Azazel. Το είδος του Αζάζελ, οι Neyaphem, ήλπιζαν να χρησιμοποιήσει τους μεταλλαγμένους όπως τον Nightcrawler για να ξεφύγουν από την εξορία πέρα από την Brimstone Dimension μετά από έναν πόλεμο με ένα άλλο μυστικό μεταλλαγμένο είδος, τους Cheyarafim. Αν δεν το έχετε ήδη καταλάβει, πρόκειται για συμβολισμό αγγέλου και διαβόλου, απλά σε μεταλλαγμένη μορφή.

5) Weirdworld


Αχ, το Weirdworld. Κρυμμένο σε μια μυστηριώδη διάσταση, όπως τα κοσμικά συντρίμμια ενός πολέμου μεταξύ των θεών, ήταν βασικά η αφορμή για τη Marvel για να δημοσιεύσει παραδοσιακά κόμικς φαντασίας. Ένα βασίλειο δράκων, μαγείας και όσα άλλα παραδοσιακά στερεότυπα φαντασίας μπορείτε να συγκεντρώσετε, το Weirdworld εμφανίστηκε πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ως εφεδρική ιστορία στο Marvel Super Action, αλλά δεκαετίες αργότερα στο Secret Wars, το βασίλειο επέστρεψε για μια miniseries που συνεχίστηκε για λίγο όταν η Marvel ξεκίνησε εκ νέου το multiverse της με το «All-New, All-Different».

4) Secret Sea


Πιστέψατε ότι μια εναλλακτική υδάτινη διάσταση θα ήταν αρκετή για τον Aquaman; Ξανασκεφτείτε το. Εμπνευσμένη από αρθουριανή φαντασία, η Secret Sea ήταν μια διάσταση στην οποία κυριαρχούσε η Lady of the Lake και φέρεται ότι ήταν η πηγή της ζωής στο Man’s World. Όταν ο Aquaman περνούσε μια δύσκολη εποχή, όπου έχασε το χέρι του και εξορίστηκε (σιγά το πράγμα!), συνάντησε τα νερά της Secret Sea και η Lady of the Lake του ανέθεσε να γίνει το μέσο της για τη δύναμη της Secret Sea στη διάσταση της Γης. Επιπλέον, του έδωσε ένα υδάτινο χέρι, το οποίο ταυτόχρονα εξαιρετικό και χαζό.

3) Gutterspace


Τα κόμικ αγαπούν τις περίεργες εναλλακτικές διαστάσεις λόγω των κενών μεταξύ όλων των διαφορετικών τους κόσμων, αλλά τι γίνεται με τα κενά μεταξύ των πάνελς ενός κόμικ; Η Marvel έχει το Gutterspace, μια μυστική διάσταση που ανακάλυψε η Gwenpool χάρη στην κωμική συνειδητοποίησή της – θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να κοιτάξει άλλες σελίδες στο κόμικ της και να δει τα γεγονότα που δεν γνώρισε ή για να πάει πίσω στο παρελθόν της και να πάρει χρήσιμα αντικείμενα, αλλά άρχισε επίσης να αφήνει κάποιους από τους εχθρούς της στο λευκό κενό, που για έναν χαρακτήρα κόμικς (ειδικά ένας που έχει επίγνωση των κόμικς όπως η Gwen είναι) φαίνεται ιδιαίτερα σαδιστικό.

2) The Survival Zone


Η Survival Zone κάνει μόνο μια μικρή εμφάνιση στην κλασική εκδοχή της αρχικής ιστορίας του Supergirl, αλλά είναι ξεκαρδιστική. Εκεί όπου οι γονείς της Kara κάθονταν, ενώ καταστρεφόταν το Krypton, μια μυστική διάσταση τσέπης που ο Zor-El, ο μπαμπάς της Kara, είχε ανακαλύψει και δεν ανέφερε σε κανέναν καθώς ο πλανήτης του όδευε προς την πλήρη καταστροφή του. Όταν έφτασε η ώρα του Krypton, ο Zor-El και η Allura πήγαν στην «Survival Zone», αποφεύγοντας ευτυχώς την καταστροφή κυριολεκτικά όλων όσων γνώριζαν.

1) Punch Dimension

Η Punch Dimension είναι παράλογη, επειδή είναι ένα πλήρες και απόλυτο αστείο και επειδή πράγματι υφίσταται. Βλέπε σε μερικές εκδοχές των μεταλλαγμένων του Cyclops– κυρίως εκείνες που απευθύνονται σε όλα τα εγχειρίδια της Marvel – οι συγκλονιστικές οφθαλμικές εκρήξεις προκαλούνταν από τα μάτια του για να ανοίγουν μικροσκοπικές πύλες σε μια διάσταση γεμάτη ζοφερή ενέργεια, για να εξηγήσουν γιατί οι ακτίνες των ματιών του Cyclops είχαν δύναμη αλλά δεν βασίζονταν στη θερμότητα. Αυτό είναι εκπληκτικό, αλλά και γελοίο, κάνοντας έτσι meme τη διάσταση «Punch Dimension» για τους φαν.
Αλλά στη συνέχεια η δεύτερη σειρά του απίστευτου comic του Al Ewing’s Ultimates από πριν από λίγα χρόνια αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα την Punch Dimension στο σύστημα της Marvel. Η America Chavez, της οποίας οι δυνάμεις της επιτρέπουν να σπάει τις πύλες με σχήμα αστεριών προς άλλες διαστάσεις, άνοιξε ένα παράθυρο στην κόκκινη διάσταση στο Ultimates Squared # 9 για να βοηθήσει την ομάδα να νικήσει ένα γιγαντιαίο τέρας, κάνοντας μια πολύ ανόητη ιδέα κόμικου βιβλίου εξίσου ανόητη (και ευχάριστη) πραγματικότητα.

 

Μεταφράζει για το Smassing Culture η Ομάδα Αfterwords

Aρχικό κείμενο

 

Μοιραστείτε το Άρθρο
Oμάδα μεταφραστιών, αναγνωστριών και γενικά πολυμηχανήματα! Περισσότερα γαι αυτές εδώ https://www.facebook.com/AfterWordstranslations/