War Νever Changes – Tα 10 anime που βλέπουν τον πόλεμο αλλιώς!

Jamal Animas Από Jamal Animas 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Η διάσημη εισαγωγή του Fallout 3 αναφέρει με μια βαριά, επική φωνή: “War, war never changes“. Ή μήπως αλλάζει; Η διαμάχη μεταξύ ανθρώπινων ομάδων μπορεί να λάβει πολλά χαρακτηριστικά, αιτίες και αφορμές όσο πόνο και να προκαλεί. Τα παρακάτω anime προσπαθούν να δουν μέσα από τις διαφορές και να παρουσιάσουν διαφορετικές πτυχές των συγκρούσεων, τονίζοντας πάντα πως τελικά ο πόλεμος, ακόμα και αν δεν αλλάζει, σίγουρα ποτέ δεν καλυτερεύει…

10) Youjo Senki

Μια μείξη isekai και miilitary, το Youjo Senki  εστιάζει στον Tanya Degurachaff, έναν σχιζοφρενικό υπάλληλο ο οποιός, πεθαίνει και σαν τιμωρία για το πόσο απαίσιος ήταν μεταφέρεται από έναν θεό σε έναν μαγικό κόσμο που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης  (και που θυμίζει την Γερμανία του 1900). Η σειρά προσπαθεί και, τελικά καταφέρνει, να αναδείξει την ολική βία μιας ζωής που βρίσκεται σε γενικευμένο πόλεμο με τα πάντα.  Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση σε ένα σχετικά κουρασμένο είδος.

9) Hetalia

Οι πολεμικές κωμωδίες δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο (βλέπε ΜΑSH). Ωστόσο το Hetalia καταφέρνει να ξεχωρίσει χάρη στους πρωταγωνιστές τους, τα τραύματα και τις αγωνίες που αυτοί κουβαλούν και προσπαθούν να κρύψουν μέσα σε μια αποτρόπαια σύγκρουση. Τελικά το χιούμορ λειτουργεί περισσότερο σαν εκτόνωση και ασπίδα, παρά σαν σκοπός per se.

8) GATE

Ένα anime που προκάλεσε κάποιες συζητήσεις όταν είχε βγει, χωρίς να σπάσει και το Internet, το GATE, που μας δείχνει την σύγκρουση ενός μοντέρνου και ενός fantasy κόσμου, εστιάζει στις διαφορές και μεταξύ πολιτισμών και φυλών, με μια πιο ζεστή και ανθρώπινη ματιά.

7) Κingdom

Το Κingdom, ένα anime για την περίοδο των Warring States στην Κίνα εστιάζει στον πόλεμο καθαρά από την πρακτική του σκοπιά, σαν μέσο προώθησης πολιτικών και ατομικών συμφερόντων. Οι απρόσωπες μάζες σκοτώνονται συνεχώς και οι ήρωες ματώνουν στη πρώτη γραμμή. Ακόμα και τα εργαλεία του, τα όπλα, η στρατηγική, τα υλικά πολέμου, δίνονται με απόλυτη ψυχρότητα.

6) Blue Gender

Το τρομερά υποτιμημένο Blue Gender, μια μείξη Kaze no tani no Nausica και Neon Genesis Evangelion, μας δείχνει τον απόλυτο παραλογισμό όχι απλά του πολέμου, αλλά και της στρατιωκοποίησης της ίδιας της ζωής.

5) Mobile Suit Gundam

Πόλεμος χωρίς  Gundam, καλοκαίρι χωρίς ήλιο. Δεκάδες ιστορίες, πρόσωπα, σκέψεις. Τελικά ίσως ο πόλεμος όντως να μην αλλάζει…

4) Shingeki no Kyojin

Το Attack οn Titan μας δείχνει τον αγώνα μιας ολόκληρης κοινωνίας για επιβίωση (πέρα από τα επικά μπουκέτα μεταξύ Τιτάνων).

3) Code Geass

Συχνά, μέσα στο κουλνες του Lelouch, ξεχνάμε ότι ουσιαστικά το  Code Geass είναι ένα πολεμικό mecha anime. Ένα anime που μας μιλά για επανάσταση, για ανατροπή βασιλέων, για δημοκρατία (στο τέλος).

2) Legend of the Galactic Heroes

Ένα κλασικό πολεμικό anime για την ζωή μέσα στην πίεση του πολέμου.

1) Grave of the Fireflies

Tα έχουμε πει πολλές φορές για αυτό το αριστούργημα…

Μοιραστείτε το Άρθρο