Είναι το Disney Heroes το νέο κόλλημα για κινητά;

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 9 Λεπτά Ανάγνωσης

Το mobile gaming είναι ένα απ’ τα πιο διαδεδομένα είδη gaming τα τελευταία χρόνια, που όλοι πλέον έχουμε smartphones. Μπορεί οι gamers συχνά να τα υποτιμούν, αλλά αν σκεφτούμε πόσος κόσμος έχει παίξει κάποιο πολύ δημοφιλές game για pc και κονσόλες (π.χ. Witcher 3) και τον συγκρίνουμε με τον κόσμο που έχει παίξει ένα πολύ δημοφιλές mobile game (π.χ. Fruit Ninja), θα δούμε ότι οι δεύτεροι είναι και πολλοί περισσότεροι και με μεγαλύτερο εύρος ηλικιών. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, βέβαια, ότι μπορούν να συγκριθούν σε ποιότητα με τους AAA gaming τίτλους, αλλά έτσι κι αλλιώς είναι και διαφορετική η χρήση τους, αφού ακόμα και οι gamers μπορεί να ξεχαστούν στο μετρό ή σε κάποιο ταξίδι με ένα mobile game μακριά από το pc ή την κονσόλα τους. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και τίτλοι όπως το Hearthstone που έχουν ξεπεράσει τα όρια του mobile gaming.

Όσον αφορά το Disney Heroes: Battle Mode, είναι ένα νέο και πολλά υποσχόμενο mobile game με χαρακτήρες της Disney. Πρόκειται για ένα battle παιχνίδι, ένα απ’ τα πολλά που κυκλοφορούν για smartphones, ανάμεσα στα οποία είναι και το Marvel Contest of Champions, που πάλι ανήκει στη Disney, αλλά και τα Injustice παιχνίδια της DC, που πέρα απ’ την original σειρά για κονσόλες έχουν και mobile εκδοχές. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το Disney Heroes είναι ότι πρωταγωνιστές είναι αγαπημένοι μας χαρακτήρες της Disney από κλασσικές και blockbuster ταινίες, όπως είναι οι Incredibles, το Toy Story, ακόμα και οι Pirates of the Carribean. Έτσι το παιχνίδι μπορεί να πιάσει κοινό από όλες τις ηλικίες, ξεκινώντας από παιδιά και φτάνοντας μέχρι εμάς τους (λίγο) μεγαλύτερους που νοσταλγούμε τις ταινίες της παιδικής μας ηλικίας, που τις βλέπαμε και τις ξαναβλέπαμε πρώτα σε βιντεοκασέτες κι αργότερα σε DVD.

Το story του Disney heroes είναι αρκετά απλό. Το παιχνίδι ξεκινάει με τον Wreck-it Ralph και την Vanellope, οι οποίοι μπαίνουν σε ένα νέο ηλεκτρονικό παιχνίδι. Όμως, εκεί θα βρουν πολλούς χαρακτήρες της Disney, οι οποίοι έχουν προσβληθεί από έναν ιό και έχουν στραφεί εναντίον τους. Έτσι λοιπόν, οι ήρωές μας θα ξεκινήσουν την προσπάθεια να καταπολεμήσουν τον ιό σε διάφορες περιοχές. Πολεμώντας τον ιό θα κερδίσουν πίσω κάποιους χαρακτήρες, οι οποίοι θα προστεθούν στην ομάδα μας, όμως απέναντί μας θα εξακολουθούν να εμφανίζονται όλο και περισσότεροι ήρωες που έχουν γίνει villains από τον ιό. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια τόσο δυνατή ομάδα που θα ελευθερώσει όλες τις περιοχές απ’ τον ιό.

Το gameplay του παιχνιδιού είναι εξίσου απλό, αφού οι ήρωες μπαίνοντας στη μάχη πολεμούν μόνοι τους. Εμείς δεν καθορίζουμε ούτε ποιόν θα χτυπήσουν, ούτε με ποια απ’ τις δυνάμεις τους θα τον χτυπήσουν. Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε εμείς στη μάχη είναι μόνο το πότε θα ρίξουν την υπερδύναμή τους, η οποία για να ενεργοποιηθεί πρέπει να γεμίσει μία μπάρα, ξεχωριστή για τον κάθε ήρωα. Αυτό μπορεί αρχικά να ακούγεται βαρετό, όμως όσο περνάει ο καιρός γίνεται αρκετά εθιστικό, αφού όσο ανεβαίνει η δυσκολία θα πρέπει να υπολογίζεις καλύτερα ποιους χαρακτήρες θα παρατάξεις στη μάχη, ώστε να μπορέσουν να νικήσουν τους συγκεκριμένους εχθρούς.

Επίσης σημαντικό σημείο για τις μάχες είναι ο τρόπος με τον οποίο κάνεις level-up τους χαρακτήρες της ομάδας σου. Συγκεκριμένα το level-up των στατιστικών τους γίνεται, είτε ανεβάζοντας τα skills τους δίνοντας χρήματα, που κερδίζεις κυρίως στη μάχη, αλλά και με άλλους τρόπους, όπως με την ολοκλήρωση quests ή με την απονομή μεταλλίων για επιτεύγματα, είτε κερδίζοντας κάποιες κονκάρδες (badges) τις οποίες τις βρίσκεις (συνήθως) σε συγκεκριμένες πίστες. Όμως δεν είναι σίγουρο ότι κάθε φορά που θα κερδίσεις την πίστα το παιχνίδι θα σου δώσει τη συγκεκριμένη κονκάρδα. Αντίθετα μπορεί να χρειαστεί να παίξεις πολλές φορές μια πίστα για να κερδίσεις την πολυπόθητη κονκάρδα που θα δυναμώσει τα attributes του χαρακτήρα σου.

 

Στις πολλές επαναλαμβανόμενες μάχες ξεκινάνε τα προβλήματα, που όπως και στα περισσότερα free mobile games, πηγάζουν απ’ τη λογική pay-to-win. Συγκεκριμένα κάθε παίχτης έχει συγκεκριμένο stamina, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να παίξει έναν σχετικά μικρό αριθμό μαχών, μέχρι να εξαντληθεί αυτό και να πρέπει να περιμένεις να ξαναγεμίσει. Σε κάθε μάχη σπαταλάς stamina για να παίξεις, ενώ μπορεί και να σου δώσει το παιχνίδι stamina για κάποιο επίτευγμα (κυρίως όταν ανεβάζεις το team level σου). Βέβαια στην αρχή μπορείς να παίζεις ένα 2ωρο – 3ωρο ανενόχλητος, αφού το συνεχές level up, λόγω των χαμηλών στατιστικών και της μικρής δυσκολίας δίνει συνεχώς stamina ως αντάλλαγμα για τα πρώτα επιτεύγματα. Όμως όταν τελειώσει αυτή η πρώτη περίοδος χάριτος θα πρέπει να αποφασίσεις αν θα περιμένεις αρκετές ώρες να γεμίσει το stamina σου για να ξαναπαίξεις ή αν θα πληρώσεις…

Πάντως, πέρα απ’ το πρόβλημα του pay-to-win (το οποίο είναι γενικό πρόβλημα της λογικής αυτών των παιχνιδιών να σε εθίζουν για να βγάλουν λεφτά απ’ την πώρωσή σου, και όχι μόνο του συγκεκριμένου) το Disney Heroes: Battle Mode είναι ένα αρκετά καλοδουλεμένο mobile game το οποίο πέρα απ’ το campaign (που ήταν το mode που περιγράφηκε πριν) περιέχει αρκετές ακόμα λειτουργίες, οι οποίες ξεκλειδώνονται σταδιακά, όσο δυναμώνουμε το profile μας. Πιο συγκεκριμένα, σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού είναι το online mode του, το οποίο ονομάζεται arena και στο οποίο παρατάσσεις την ομάδα σου απέναντι σε ομάδες αντιπάλων, οι οποίοι όμως δεν χρειάζεται να είναι συνδεδεμένοι την ώρα που θα παίξεις εναντίον τους. Υπάρχουν κατηγορίες δυσκολίας και για να ανέβεις απ’ τη μία κατηγορία στην άλλη πρέπει για κάποιες ώρες να είσαι στην πρώτη 5αδα της δικιάς σου κατηγορίας. Όταν νικήσεις λοιπόν κάποιον αντίπαλο της πρώτης 5αδας θα πάρεις τη θέση του. Και για τις επόμενες ώρες θα πρέπει να υπερασπιστείς αυτή τη θέση απέναντι σε επίδοξους αντιπάλους, που μπορεί να προκαλέσουν την ομάδα σου ανά πάσα στιγμή, αν την δουν αδύναμη. Έτσι η νίκη στην arena και η προαγωγή στην ανώτερη κατηγορία κρίνονται απ’ τη συνεχή ετοιμότητα και το δυνάμωμα της ομάδας σου. Με αυτό τον τρόπο το online mode αλληλοεπηρεάζεται με το single mode κι ο παίχτης πρέπει να είναι συνεχώς σε ετοιμότητα να ξαναμπεί στο παιχνίδι, όταν έχει γεμίσει η stamina του.

Όμως και εκτός του campaign και της arena, υπάρχουν κι άλλα modes τα οποία έχουν ένα ενδιαφέρον, δίνεις κάποιες μάχες και κερδίζεις, είτε χρήματα, είτε badges, είτε και ολόκληρους χαρακτήρες. Ίσως το πιο αγαπημένο κομμάτι των παιχτών είναι τα crates, κάποια σεντούκια με δώρα που προσφέρει το παιχνίδι, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με την αξία του δώρου που θα σου δώσουν. Έτσι λοιπόν υπάρχει το απλό σεντούκι (Gold Crate), που μπορείς να το ανοίξεις κάθε 10λεπτο για 5 φορές μέσα στην ημέρα, το οποίο δίνει κάποια μικρά boosts με badges κυρίως, αλλά υπάρχει και το Diamond Crate, το οποίο ανοίγει κάθε 2ημερο, αλλά συνήθως δίνει και ολόκληρους χαρακτήρες. Και όταν παίρνεις έναν χαρακτήρα, είτε θα του δώσεις πολλά potions για xp (ώστε να φτάσει στο επίπεδο της ομάδας σου), είτε θα ξεκινήσεις να τον βάζεις μαζί με την ομάδα σου για να κάνει αργό και κοπιαστικό level-up και να τον δεις να δυναμώνει σταδιακά, όπως έγινε και με την αρχική ομάδα. Η επιλογή είναι και πάλι, είτε να πληρώσεις, είτε να πας πιο αργά απ’ τους αντιπάλους σου που πληρώνουν.

Πάντως, σε γενικές γραμμές το Disney Heroes: Battle Mode είναι ένα αρκετά διασκεδαστικό (και σίγουρα πολύ εθιστικό) mobile game, το οποίο αξίζει μια δοκιμή. Και η πρόκληση του να παίζεις μάχες με τους αγαπημένους σου Disney χαρακτήρες, να τους δυναμώνεις και να νικάς σε single και online mode είναι σίγουρα δελεαστική.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.