Όλα τα comics της Image που ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσεις (Μέρος Α’)

Αλέξανδρος Μινωτάκης Από Αλέξανδρος Μινωτάκης 8 Λεπτά Ανάγνωσης

Έχεις βαρεθεί –λίγο-  τη Marvel και τη DC; Σε κούρασαν οι χαρακτήρες που πεθαίνουν, αναγεννιούνται και πάλι και από την αρχή; Βαρέθηκες τα διαρκή reboot όπου «όλα αλλάζουν και όλα ίδια μένουν»; Θες να διαβάσεις ποιοτικά, αμερικάνικα κόμικ χωρίς να πνίγεσαι μέσα στο continuity μίας ιστορίας που κρατάει πάνω από πενήντα χρόνια;  Το Smassing Culture είναι εδώ για σένα και δίνει τη λύση: Image Comics, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στην αμερικάνικη αγορά, το «εναλλακτικό mainstream»  των κόμικ.

Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα γνωστοί δημιουργοί, που εργάζονται σταθερά στους δύο μεγάλους, επιλέγουν την Image για σχετικά μικρές και αυτοτελείς ιστορίες που αναδεικνύουν πλευρές του ταλέντου τους που υποφέρουν από τους περιορισμούς των κλασικών χαρακτήρων. Ωστόσο, η Image είναι σε μεγάλο βαθμό χαοτική, εκδίδοντας πολυάριθμες σειρές, με τη συντριπτική πλειοψηφία να μην γίνεται ιδιαίτερα γνωστή, ενώ πολλοί τίτλοι δεν εκδίδονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ακολουθεί το πρώτο μέρος του οδηγού μας ο οποίος θα παρουσιάσει συνοπτικά 15 σειρές, από το πασίγνωστο πλέον Saga μέχρι σχετικά άγνωστα διαμάντια, με τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε την ενασχόληση σας με τα κόμικ της Image.

Paper Girls

Πριν κάνει χαμό το Stranger Things, το Paper Girls των Brian K. Vaughan (Runaways, Ultimate X-Men και δεκάδες άλλοι γνωστοί τίτλοι) και Cliff Chiang είχε ήδη κυκλοφορήσει, συνδυάζοντας την νοσταλγία για τα 80’s με ένα sci-fi μυστήριο.  Πρωταγωνιστούν τέσσερα δωδεκάχρονα κορίτσια που δουλεύουν μοιράζοντας πρωινές εφημερίδες στο Κλίβελαντ, γεμάτες κυνισμό για μία ζωή που τις έχει κιόλας απογοητεύσει. Όλα ανατρέπονται όταν η πόλη τους θα βρεθεί στο επίκεντρο μίας φουτουριστικής σύγκρουσης, αντίπαλων στρατών από το μέλλον. Το μυστήριο πυκνώνει γύρω από τις τέσσερις ηρωίδες που θα παρασυρθούν σε ένα ταξίδι στο χρόνο, προσπαθώντας να κρατήσουν αποστάσεις από έναν πόλεμο που φαίνεται να τις ακολουθεί. Ο Vaughan αποφεύγει κάθε εξιδανίκευση του παρελθόντος των ΗΠΑ και συνδυάζει αριστοτεχνικά μία περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας με την ανάπτυξη των χαρακτήρων στην πορεία υπέρβασης της παιδικής ηλικίας

Morning Glories Academy

Μία σειρά για τους φανατικούς του Lost μας έρχεται από τον Nick Spencer (σεναριογράφος, μεταξύ άλλων, στο περσινό Secret Empire και υπεύθυνος για την απρόσμενα καλή πορεία του Hydra-Cap) και τον Jon Eisna. Έξι δεκαεξάχρονοι, τρία αγόρια και τρία κορίτσια, αφήνουν τις οικογένειες τους και την προηγούμενη ζωή τους για να ξεκινήσουν τη φοίτηση τους στο Morning Glories Academy, ένα σχολείο υψηλού κύρους που φημίζεται για την ανάδειξη της επόμενης γενιάς της ελίτ των ΗΠΑ. Σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα ανελέητο περιβάλλον και ένα εξίσου σκληρό προσωπικό που, στο όνομα της επιδίωξης ενός καλύτερου μέλλοντος για τους ίδιους και την κοινωνία, θα τους υποβάλλει σε απάνθρωπες δοκιμασίες. Ένα μεγάλο μυστήριο υποβόσκει και κάθε τεύχος δημιουργεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα για κάθε απάντηση που δίνει, παρασύροντας μας στη λογική του παραλόγου του Morning Glories, σε ίντριγκες και παιχνίδια εξουσίας που φαίνεται να κρίνουν πολύ περισσότερα από τη ζωή στο σχολείο. Μοναδικό ελάττωμα της σειράς είναι η προσωρινή διακοπή της για ένα διάστημα στο τεύχος 50, με τους δημιουργούς να διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Southern Bastards

Ακόμα μία σειρά από δύο δημιουργούς (Jason Aaron & Jason Latour) που γνωρίσαμε μέσα από τη Marvel (διακρίθηκαν, τα τελευταία χρόνια, στους τίτλους Mighty Thor και Spider-Gwen, αντίστοιχα) και έρχονται στην Image για να βγάλουν το μεράκι τους και να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, πέρα από τους περιορισμούς των κλασικών υπέρ-ηρώων.  Στο Southern Bastards, σχεδιαστής και σεναριογράφος επιστρέφουν στις ρίζες τους, ως παιδιά του αμερικάνικου Νότου, προκειμένου να διηγηθούν μία ιστορία πόνου, απογοητεύσεων και βίας. O Earl Tubb επιστρέφει στην Αλαμπάμα, στην κομητεία που γεννήθηκε και από την οποία το «έσκασε» σε νεαρή ηλικία. Το μέρος που μεγάλωσε είναι υπό τον έλεγχο του Boss, του προπονητή της τοπικής ομάδας αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Η ιστορία δεν χαρίζεται σε κανέναν, φτάνει στο βάθος κάθε χαρακτήρα και μας προσφέρει έναν τρομακτικά ρεαλιστικό  «κακό». Αποδίδει τις αντιφάσεις ενός τόπου που πίσω από μία οπισθοδρομική γοητεία, κρύβει οργισμένους και πικραμένους ανθρώπους. Το σχέδιο παίζει αυστηρά γύρω από αποχρώσεις του κόκκινου που συνδυάζεται με τη σκληρότητα των πρωταγωνιστών, των southern bastards που κανένας τόπος δεν τους χωράει.

Monstress

Πιθανότατα ένα από τα πιο εντυπωσιακά κόμικ που κυκλοφορούν, το Monstress των Liu ( σεναριογράφος στα Astonishing X-Men, X-23 και πολλά άλλα) και Takeda σε καθηλώνει από τις πρώτες σελίδες του πρώτου τεύχους. Συνδυάζοντας μία steampunk αισθητική με θέματα της ιαπωνικής μυθολογίας, η Liu διηγείται μία ιστορία πολέμου και ρατσιστικού μίσους ανάμεσα στις φυλές ενός φανταστικού σύμπαντος που εμπνέεται από την Ασία. Μέσα σε μία μητριαρχική κοινωνία όπου άνθρωποι και υπερφυσικά πλάσματα συζούσαν αρμονικά, κυριαρχεί πλέον ο πόλεμος και ο διχασμός με την πρωταγωνίστρια να βρίσκεται στο επίκεντρο μίας σύγκρουσης που απαιτεί από αυτή να διαλέξει στρατόπεδο, τη στιγμή που δεν μπορεί ούτε να αναγνωρίσει τον εαυτό της και το παρελθόν της. Το Monstress προσφέρει μία γκάμα γυναικείων χαρακτήρων με μεγάλο βάθος, χωρίς σαφείς διακρίσεις καλού-κακού, γεμάτες αντιφάσεις,  οι οποίες κινούνται μέσα σε ένα μυστηριακό κόσμο που αποκαλύπτεται σταδιακά. Το σχέδιο της Takeda είναι εξαιρετικά λεπτομερές, σκοτεινό και επιβλητικό, κάθε καρέ αποκαλύπτει ώρες δουλειάς σε ένα κορυφαίο συνδυασμό σεναρίου και artwork. Η σειρά βραβεύτηκε ως η καλύτερη συνεχιζόμενη  σειρά στα φετινά βραβεία Eisner

Saga

Το Saga είναι από τις πιο γνωστές σειρές της Image,με πλήθος βραβείων σε κάθε κατηγορία. Σε σενάριο του Brian K. Vaughan και σχέδιο της Fiona Staples, το Saga ξεκίνησε το 2012 και κάθε χρόνο κερδίζει σε δημοτικότητα και μεγαλώνει το κοινό του. Πρόκειται για ένα διαστημικό έπος όπου εν μέσω ενός πολέμου μεταξύ δύο φυλών από διαφορετικούς πλανήτες, δύο στρατιώτες από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα θα ερωτευτούν και θα γεννηθεί ένα παιδί που φέρει τα χαρακτηριστικά και των δύο, αποτελώντας πρόκληση για όσους φουντώνουν το μίσος και επιδιώκουν τη διαιώνιση του πολέμου. Το Star Wars συναντά τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα με κάποιες πινελιές Game of Thrones. Μία τεράστια συνωμοσία εξυφαίνεται γύρω από το ζευγάρι το οποίο ταξιδεύει τον γαλαξία σε αναζήτηση καταφυγίου. Η φαντασία του Vaughan δημιουργεί ασταμάτητα νέους κόσμους, νέα πλάσματα και φυλές και δεν σταματά να εκπλήσσει ενώ η Staples σχεδιάζει με εντυπωσιακή ευελιξία σε μία τεράστια γκάμα χρωμάτων που αντιστοιχούν στον πλούτο ενός φανταστικού σύμπαντος που διαρκώς διευρύνεται. Αν πρόκειται να διαβάσετε μία και μοναδική σειρά της Image, το Saga είναι η επιλογή σας!


Βρείτε ακόμα περισσότερες προτάσεις στο Β’ Μέρος του αφιερώματος:

Όλα τα comics της Image που ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσεις (Μέρος Β’)

Μοιραστείτε το Άρθρο
Συνάντησε μικρός το Star Wars και έκτοτε βρήκε πως θέλει να γίνει Jedi. Προπονείται με διαλογισμό 18 ώρες την μέρα. Τις υπόλοιπες τις περνάει καμουφλαρισμένος ως υποψήφιος διδάκτορας γιατί κανείς δεν του είπε πως ανακλήθηκε το Order 66.