AthensCon 2018- Mια μεγάλη nerd γιορτή

Nίκος Γιακουμέλος Από Nίκος Γιακουμέλος 3 Λεπτά Ανάγνωσης

Αν το Fantasticon είναι η γιορτή του Φανταστικού στην Ελλάδα και το Comicdom Con των κόμικς, το AthensCon, που φέτος έγινε το διήμερο 1-2/12, είναι προσανατολισμένο περισσότερο στην εμπορική χροιά της nerd κουλτούρας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Τα χρήματα του εισιτηρίου πηγαίνουν στο να έρθουν στην Ελλάδα καλλιτέχνες του διεθνους στερεώματος και σε μια μεγάλη, για τα δεδομένα της Ελλάδας διοργάνωση.

Ωστόσο φέτος το εμπορικό στοιχείο ήταν κυρίαρχο. Πέρα από τις παρουσίες των όποιων κολοσσών δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, υπήρχε υπέρμετρη παρουσία των φιγούρων funko (με το όποιο appeal μπορεί να έχουν) ενώ παρατηρήθηκαν και.. θέματα δημοσιογραφικής παρουσίας, αφού στον χώρο κυριάρχησαν εκμπομπές που καμία σχέση δεν έχουν με την nerd κουλτούρα, όπως ο Τροχός της Τύχης. Ίσως να αποτελεί μειοψηφούσα θέση, αλλά η ελληνική τηλεόραση του…Captain Woman είναι, στον διοικητικό της πυρήνα, σχετικά αφιλόξενο μέρος για δημιουργικότητα, φαντασία, μεράκι και όλα όσα μας κάνουνε περήφανους που είμαστε nerds. Πέρσι κάναμε λόγο για ισορροπία, από ότι φαίνεται όμως η διελκυστίνδα κάπου χάνει.

Πέρα από αυτά, το AthensCon 2018 αποτέλεσε σε πολλά μια μεγάλη διοργάνωση που μας έδωσε πολλά θετικά. Αρχικά την πολύχρωμη παρουσία πολλών coplayers που πάντα ζωντανεύουν αυτές τις διαδικασίες και χαιρόμαστε να τους βλέπουμε. Επιπλέον, πέρα από την χαρά που έχουμε κάθε φορά για fests όπου μπορούμε να βλέπουμε τους αγαπημένους μας Ελληνες δημιουργούς, ήταν η ευκαιρία να δούμε και πολλούς ξένους, του βεληνεκούς του Mark Waid, ενός από τα μεγάλα κεφάλια της παρούσας Marvel. Ακόμα, το παρόν έδωσε ο Βrian Ηaberlin (συνδημιουργός του Witchblade και του Area 52), ο Marko Djurdjevic από τη Γερμανία (Civil War II, X-men), o σπουδαίος James O’ Barr του The Crow, o Tom Lyle, δημιουργός του Scarlet Spider, o Ιταλός Μarco Santucci, ένα από τα νέα μεγάλα ονόματα του χώρου μαζί με την σύζυγο του Maria Laura Sanapo. Φέτος έκανε και την εμφάνιση της η Disney, με την κλασσική πένα της Roberta Migheli! Η Φιλανδία και το black metal είχαν τον δικό τους εκπρόσωπο στο πρόσωπο του φιλικότατου JP Ahonen, που μας είχε πει και λίγο λόγια!  Από χώρους πέραν των κόμικς είδαμε τον ηθοποιό Clive Russel (GoT, Thor) αλλά και την πολυπρόσωπη cosplayer  Τine Marie Riis !

Ακόμα, στα πολύ θετικά προσμετράται  η έκθεση Σχεδία, με σκίτσα καλλιτεχνών που ως θέμα τους είχαν την κοινωνική προσφορά, αλλά και η πολύ ιδιαίτερη έκθεση #Instaheroes, της γλύπτριας Δέσποινας Θρασύβουλου. Γενικότερα δεν έχουμε συνηθίσει την γλυπτική, μιας απτική και πολύ δύσκολη τέχνη να λαμβάνει θέση για θέματα δικά μας, και έτσι ήταν μια πολύ ευχάριστη έκθεση.

Και έτσι πέρασε και αυτό το Athenscon, με πολλές χαρές, συναντήσεις, κουβέντες αλλά και σκέψεις.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.