TeaΠότης, ο Xλωρόκαρδος: Κεραυνοί κι Αστροπελέκια – Ένας ολόκληρος κόσμος μέσα σε ένα φύλλο τσαγιού

Aθηνά Κακλαμάνη Από Aθηνά Κακλαμάνη 3 Λεπτά Ανάγνωσης

“Για όσους από εσάς ψάχνουν μαγεία και παραμύθι,
ας κάνουν μια επίσκεψη στην όμορφη Τιλίφη,
τη χώρα μας τη ξακουστή με το ωραίο κλίμα,
να δουν όντα παράξενα στο χρώμα και στο σχήμα,
ιππότες και πριγκίπισσες που μπλέκουν σε μπελάδες,
μάγισσες, δράκους φτερωτούς,βάρδους παραμυθάδες.
Υπάρχουν πάντως και κακοί που κάνουν τις ζαβολιές τους,
αλλά στο τέλος το καλό νικά και τρέχουν στις φωλιές τους! “

            O TeaΠότης ο Xλωρόκαρδος είναι ένα κόμικ ελληνικής καταγωγής σε σενάριο Κωνσταντίνου Ρωμοσιού και σχεδιασμό Δημήτρη Ευστρατιάδη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μαμούθ Κόμιξ. Πρόκειται για ένα εγχείρημα κωμικής ηρωικής φαντασίας που μας αφηγείται τα ανδραγαθήματα ενός ιππότη που ζει σε έναν κόσμο που υπάρχει μέσα σε ένα φύλλο τσαγιού, κάτι που μου έφερε στο μυαλό τη γνωστή ερωτική ιστορία του Tom Robbins, που λαμβάνει χώρα μέσα σε ένα πακέτο τσιγάρα Camel (Τρυποκάρυδος, Αίολος, 1999). Παρ’ όλα αυτά οι δύο ιστορίες δεν μοιάζουν σε τίποτα άλλο, παρά μόνο στο “φευγάτο” τους.

 Αναλυτικότερα, το τεύχος “Κεραυνοί κι Αστροπελέκια” αποτελεί μια μόνο από τις περιπέτειες του TeaΠότη, κατά την οποία ο ήρωας μας καλείται να βρει και να σκοτώσει έναν δράκο που κατέφθασε στη χώρα της Τιλίφης. Από την ιστορία, ωστόσο, δεν λείπουν πριγκίπισσες, μάγισσες, σατανικοί μάγοι και τα τσιράκια τους, ανόητοι βασιλείς και πιστοί ακόλουθοι. Όλοι αυτοί συνθέτουν τον καμβά μέσα στον οποίο ζουν και κινούνται οι ήρωες, ενώ παράλληλα δε λείπει και ο ανάλογος πολιτικός σχολιασμός. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος ο TeaΠότης, αν και γενναίος και αλτρουιστής, εμφανίζεται σαν πιστό όργανο του βασιλιά, αφού τον ενδιαφέρει μόνο να ικανοποιεί τις σκοπιμότητες του τελευταίου, χωρίς να τον απασχολούν έρωτες και λοιπές σκοπιμότητες. Έτσι, θα μπορούσαμε να τον αποκαλέσουμε κάπως “αγαθιάρη”, πράγμα που συγκρούεται πλήρως με την παραδοσιακή εικόνα του ιππότη και την έννοια της αρρενωπότητας εν γένει. Ωστόσο, η σύγκρουση αυτή δεν είναι η μοναδική. Αντίθετα, ολόκληρη η ιστορία στηρίζεται στην ανατροπή πολλών στερεοτύπων με αποκορύφωμα το χαρακτήρα του δράκου, ο οποίος παρουσιάζεται σαν ένας χαριτωμένος, φιλομαθής νέρνουλας, που κερδίζει αμέσως τη συμπάθειά μας. Επιπλέον, η ποπ διάθεση των δημιουργών συνεχίζεται με τις συνεχείς αναφορές τους, τόσο στο συγγραφικό όσο και στο σχεδιαστικό επίπεδο, σε κλασσικούς ήρωες όπως είναι ο Ιζνογκούντ, τα τρίδυμα ανίψια του Ντόναλντ, οι Ντάλτονς και ο Λούκυ Λουκ, ο οποίος εμφανίζεται ως…από μηχανής θεός!

 Πρόκειται για μια ιστορία στηριγμένη πάνω σε κλισέ χαρακτήρες, η οποία ωστόσο προκαλεί στον αναγνώστη γέλιο και κέφι. Το σχέδιο κρίνεται ιδιαίτερα απλοϊκό , όπως επίσης και το σενάριο. Παρ’ όλα αυτά το κόμικ TeaΠότης ο Xλωρόκαρδος γίνεται εμφανές ότι είναι αποτέλεσμα μιας όμορφης και “ξεκαρδιστικής” συνεργασίας των δύο δημιουργών και αυτό -μα τον Τσαγιέν – βγαίνει και προς τα έξω!

            Αναμένεται σύνεχεια!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αθηνά μπορεί να φαίνεται ένα κορίτσι όπως όλα τα άλλα, όμως στην πραγματικότητα έχει μια μυστική υπερδύναμη. Μπορεί να διαβάζει γρήγορα. . Σε έναν παράλληλο κόσμο, η Αθηνά θα ήταν μέλος της ακαδημίας για χαρισματικά παιδιά του Charles Xavier. Σε αυτόν εδώ, της αρέσει η μπύρα, το κακό φαγητό, οι δίσκοι των Beatles και τα καλά βιβλία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την Πολιτική και τη Νομική Επιστήμη, γι’ αυτό θα την βρείτε θαμμένη στα αναγνωστήρια του ΕΚΠΑ.