Μας κατέβασε πολιτική εικόνα το Facebook για άλλη μια φορά!

admin Από admin 4 Λεπτά Ανάγνωσης

Η σελίδα του site μας στο Facebook έχει κατά καιρούς στοχοποιηθεί από διάφορους alt-right και φασιστικούς λογαριασμούς (πραγματικούς ή fake). Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε πάρει πολιτική θέση για ζητήματα της επικαιρότητας και έχουμε δεχθεί καταιγισμό σχολίων από φασιστικά trolls ή και διάφορους alt-right που έχουν υπερβολικά πολύ ελεύθερο χρόνο (σε ανησυχητικό βαθμό).

Τι είδους θέσεις ήταν αυτές που είχαμε πάρει και τους είχαν ενοχλήσει τόσο;

– Η καταγγελία της δολοφονίας του Ζακ είχε χτυπήσει το ευαίσθητο σημείο διαφόρων φασιστοειδών που ήθελαν να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην Ιδιοκτησία και στο να σκοτώνεις «πρεζάκια» και ομοφυλόφιλους.

– Οι αντιφασιστικές καταλήψεις στα σχολεία την ημέρα που οι φασίστες διοργάνωναν τις δικές τους εθνικιστικές καταλήψεις (οι οποίες απέτυχαν παταγωδώς) είχαν προκαλέσει reports που οδήγησαν στο προσωρινό κατέβασμα ενός αντιφασιστικού video που είχαμε ετοιμάσει (το οποίο τελικά το επανέφερε το Facebook αργότερα).

– Όποτε ασχολούμαστε με φεμινιστικά καλλιτεχνικά έργα, όποτε μιλάμε τη σύγχρονη alt-right και για την παρείσφρυσή της στη μαζική κουλτούρα, πάντα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον πόλεμο ενάντια στην «πολιτική μας ορθότητα» σε διάφορες εντάσεις.

– Ακόμα και ένα αιχμηρό μας σχόλιο για την αστική δικαιοσύνη, με αφορμή τη γελοία υπόθεση του Death Note είχε προκαλέσει ένα ban στο site, το οποίο διήρκεσε μια ολόκληρη εβδομάδα στην οποία δεν μπορούσαμε να ανεβάζουμε τα κείμενά μας!

Με μια τέτοια κατάσταση ήρθαμε αντιμέτωποι και χθες, όταν ανεβάσαμε αυτή τη φωτογραφία:

Το Facebook αποφάσισε να την κατεβάσει γιατί παραβιάζει -λέει- τους όρους του για το hate speech. Μάλιστα εμείς δεν έχουμε λόγο σε αυτό. Δηλαδή, μας έδωσαν τη δυνατότητα να τους στείλουμε ένα μήνυμα στο τέλος της διαδικασίας, αλλά ξεκαθάρισαν ότι η απόφαση έχει ληφθεί και τα όποια σχόλιά μας αποσκοπούν στη βελτίωση του κοινωνικού τους δικτύου και μόνο.

Εμείς δύο πράγματα θέλουμε να σημειώσουμε από όλο αυτό:

Πρώτον, δεν υφίσταται καμία παραβίαση των όρων του Facebook, το οποίο δεν αποδέχεται την καλλιέργεια μίσους απέναντι σε κοινωνικές ομάδες, με βάση τη θρησκεία, το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα τους (όπως λέει το ίδιο στο μήνυμά του). Εδώ δεν μιλάμε για κάποια κοινωνική ομάδα που προσβάλλεται, αλλά για τους φασίστες! Αυτούς που χθες βρώμισαν το κέντρο της Αθήνας με τα ναζιστικά τους σύμβολα, που έδειραν δύο δημοσιογράφους και τους έκλεψαν τον εξοπλισμό. Αυτούς που έκαψαν την κατάληψη Libertatia. Τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν. Απέναντι σε αυτούς δεν χωράει καμία προστασία. Όποιος τους προστατεύει είναι συνένοχος!

Δεύτερον, ξεκαθαρίζουμε ότι στις σελίδες μας σε όλα τα social media που κινούμαστε δεν θα βρουν χώρο έκφρασης τα φασιστικά trolls. Ένας απ’ τους λόγους που ανέβηκε η απήχησή τους ήταν ότι τα ΜΜΕ επέλεξαν να τους προβάλλουν για να ανεβάσουν τα τηλεοπτικά τους νούμερα (δήθεν για να τους αποδομήσουν τα επιχειρήματα). Σε εμάς όμως οι απολογητές του Ολοκαυτώματος δεν θα βρουν κανένα χώρο να παλέψουν τις ιδέες τους. Γι’ αυτό οποιοδήποτε ρατσιστικό, φασιστικό, σεξιστικό σχόλιο διαγράφεται πάραυτα μαζί με οποιονδήποτε φασιστικό λογαριασμό, που τρώει άμεσα αποκλεισμό απ’ τη σελίδα.

Αυτή η τακτική μπορεί να μας έχει στοιχίσει σε likes, reports, κακές κριτικές στη σελίδα κλπ. Όμως αν δεν το κάναμε αυτό δεν θα ήμασταν το Smassing Culture. Και επιλέγουμε να μην αλλάξουμε. Ελπίζουμε να συνεχίσετε να μας στηρίζετε σε αυτό.

Μοιραστείτε το Άρθρο