Το Σκοτεινό Παρελθόν του Eddie Brock που τον έκανε Venom

Μάνος Βασιλείου - Αρώνης Από Μάνος Βασιλείου - Αρώνης 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Η περσινή χρονιά είχε πολύ Marvel! Όλος ο κόσμος σοκαρίστηκε με το Avengers: Infinity War, το οποίο έγινε τόσο μαζικό θέαμα που πήρε τις διαστάσεις ενός pop φαινομένου, το οποίο κορύφωσε την θεαματική ανάπτυξη του MCU. Επίσης το Black Panther ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για όλους μας και επειδή πρόσθεσε τον βασιλιά της Wakanda στο ρόστερ των Avengers αλλά και επειδή σαν ταινία ήταν τόσο άρτια που αναγνωρίστηκε η αξία της μέχρι και απ’ την Ακαδημία των Όσκαρ, η οποία για πρώτη φορά συμπεριέλαβε ταινία του MCU στις κορυφαίες κατηγορίες των βραβείων. Ακόμα όμως και οι νέες σεζόν των Marvel σειρών του Netflix συζητήθηκαν αρκετά, τόσο για το περιεχόμενο τους (στο οποίο ξεχώρισε ειδικά ο Daredevil) όσο και για την απροσδόκητη ακύρωση σχεδόν όλου του τηλεοπτικού αυτού σύμπαντος απ’ το Netflix (στην οποία τον χορό άνοιξαν ο Iron Fist και ο Luke Cage αλλά τελικά τους ακολούθησαν σχεδόν όλοι).

Στο πλάι των μεγάλων επιτυχιών του MCU όμως βρέθηκε και ο Venom της Sony και του Tom Hardy, που μπορεί πολλούς από εμάς να τους απογοήτευσε ως ταινία, αλλά φαίνεται ότι η κακή υποδοχή του από τους κριτικούς δεν επιβεβαιώθηκε στο κοινό, το οποίο του εξασφάλισε την εισπρακτική επιτυχία, μετά από την οποία το sequel είναι πλέον δεδομένο.

Μάλιστα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ο Venom μπορεί να μην έλαμψε στο σινεμά (κατά τη γνώμη μας πάντα), αλλά συζητήθηκε αρκετά και γι’ αυτό στράφηκε το ενδιαφέρον πολλών στα comics του. Και μάλιστα η συγκυρία ήταν ευνοϊκή, καθώς αυτή την περίοδο τη σειρά Venom έχει αναλάβει ο ταλαντούχος Donny Cates (Thanos, Death of Inhumans, Cosmic Ghost Rider) ο οποίος διηγείται με πολύ έμπνευση και πρωτοτυπία τον σκοτεινό μύθο του συμβιωτικού που δημιούργησε έναν απ’ τους δημοφιλέστερους villains του Spider-man.

Σε αυτή τη συγκυρία υπήρξαν και εκδοτικοί που επέλεξαν να μεταφράσουν στα ελληνικά κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες του Venom. Αρχικά το Οξύ μας έφερε την πρώτη ιστορία του run του Rick Remender, στην οποία βλέπουμε τον Venom με την στροφή που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια, στα οποία έχει μετατραπεί από villain σε anti-hero, που υπερασπίζεται τους «καλούς» με το δικό του τρόπο (καμιά φορά και με συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του αμερικάνικου στρατού). Έπειτα ήρθαν οι εκδόσεις Anubis οι οποίες πριν από λίγο καιρό μετέφρασαν το Venom: Σκοτεινό Παρελθόν, το οποίο μας επιστρέφει στις ρίζες του Venom εκεί που γεννήθηκε ο κλασσικός villain του Spider-man.

Το Venom: Σκοτεινό Παρελθόν είναι μια limited series 5 τευχών στα οποία ο Zeb Wells και ο Angel Medina διηγούνται το αμαρτωλό origin του Eddie Brock, του original Venom. Οι Wells και Medina έχουν παρελθόν με ιστορίες του Spider-man κι αυτό είναι και το δυνατό τους χαρτί σε όλη την ιστορία, αφού καταφέρνουν να αφηγηθούν με πρωτότυπο τρόπο μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία ενός villain που μοιάζει με το σκοτεινό alter-ego του Spider-man. Μάλιστα και ο ίδιος ο Spidey, έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, την οποία καθορίζει ακόμα και δια της απουσίας του στα περισσότερα τεύχη.

Στο Σκοτεινό Παρελθόν θα γνωρίσουμε το origin του Eddie Brock, ενός χαρακτήρα που όλα πήγαν στραβά στη ζωή του. Ήδη απ’ τη γέννησή του έμεινε ορφανός και για όλη την υπόλοιπη ζωή του κατηγορούσε τον εαυτό του για το θάνατο της μητέρας του στη γέννα. Στην παιδική του ηλικία βρέθηκε σε ένα έντονο περιβάλλον με τον εργένη πατέρα του και τη μεγαλύτερη αδερφή μέσα στο οποίο δημιουργούνταν συχνά εντάσεις. Στο σχολείο δεν ήταν δημοφιλής, το αντίθετο μάλιστα και γι’ αυτό είχε μάθει από μικρός να κάνει κόλπα, πολλές φορές αντίθετα σε κάθε ηθική, προκειμένου να ξεχωρίζει. Μεγαλώνοντας δεν άλλαξε το χαρακτήρα του και προσπάθησε να γίνει επιτυχημένος δημοσιογράφος με αντίστοιχα ανήθικα κόλπα. Και όταν η ζωή του καταστράφηκε, το κενό της επιτυχία και της αποδοχής από τον υπόλοιπο κόσμο του το κάλυψε το συμβιωτικό που είχε απορρίψει ο Spider-man και που τον διάλεξε για να πάρουν μαζί εκδίκηση απ’ τον ήρωα που κατέστρεψε τη ζωή του Eddie.

Πρόκειται για ένα comic αφιερωμένο περισσότερο στον Eddie Brock και λιγότερο στον Venom. Ο Venom είναι κομμάτι της ιστορίας του Eddie Brock και όχι το αντίστροφο. Οι Wells και Medina μπορεί στα πρώτα τεύχη να θυσιάζουν τις action σκηνές που μπορεί να τους προσφέρει η παρουσία του Venom, όμως έχουν στο μυαλό τους ένα σχέδιο πολύ πιο βαθύ. Θέλουν περισσότερο να διηγηθούν μια ανθρώπινη ιστορία, το δράμα του Eddie Brock, εξαιτίας του οποίου αναγκάζεται να γίνει Venom γιατί μόνη του διαφυγή είναι πλέον η εκδίκηση. Και αυτό είναι που κάνει το comic τους να ξεχωρίζει.

Φυσικά ο Venom δεν αργεί να εμφανιστεί. Και όταν γίνεται αυτό ακολουθούν θεαματικές σκηνές δράσης, αλλά και κάποιες στιγμές τρόμου, όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι δηλαδή ένα comic του Venom. Ο Medina δείχνει να ευχαριστιέται την έλευση του Venom την οποία συνδυάζει με πληθωρικά δισέλιδα και άκρως διασκεδαστικές σκηνές. Από εκείνη τη στιγμή το comic αποκτά γρήγορη εξέλιξη, πολύ δράση και φυσικά πολύ Spider-man! Ο Eddie Brock πολύ γρήγορα θα καταλάβει και θα αποδεχτεί το συμβιωτικό και τους σκοπούς του. Τότε ο Venom τα βάζει με όλους και με όλα, προκειμένου να πάρει την εκδίκησή του.

Τελικά το Venom: Σκοτεινό Παρελθόν είναι μια εξαιρετική προσθήκη στα μεταφρασμένα superhero comics η οποία ξεχωρίζει για το δυνατό σενάριο, την εμβάθυνση στην ανθρώπινη πλευρά του origin του Venom, αλλά και για το πληθωρικό σχέδιο του Medina που απογειώνεται στις σκηνές δράσεις που δεν απουσιάζουν σε καμία περίπτωση.

Εν είδει υστερογράφου θα πρέπει να σημειωθεί το εξής: Πολλοί αναγνώστες comics συχνά φοβούνται τις ελληνικές μεταφορές γιατί στο παρελθόν έχουν υπάρξει πολύ ατυχείς μεταφραστικές επιλογές εκδοτικών οίκων. Στο συγκεκριμένο comic όμως δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Τη μετάφραση έχει φέρει εις πέρας με πλήρη αρτιότητα ο Ηλίας Τσιάρας, ο οποίος μας έχει αποδείξει στο παρελθόν με το Preacher ότι είναι ικανότατος στο να χειρίζεται τη μετάφραση ακόμα και σε αρκετά δύσκολα comics. Οπότε μην έχετε κανέναν ενδοιασμό!

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε το 1993, δηλαδή ήταν 6 χρονών όταν είδε πρώτη φορά το Star Wars. Κάπου στο Λύκειο κατέληξε ότι η αλήθεια βρίσκεται στον Sheldon και από τότε προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο των nerds και των superheroes, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αγαπημένο του χρώμα το κόκκινο: στις σημαίες, στον Flash, στον Deadpool, ενώ στις μπλούζες το προτιμά με λευκές λωρίδες. Τελευταία το παίζει και δικηγόρος, χωρίς καμία επιτυχία.