Νυχτοπτερίτες- Πριν το Westeros ήταν το διάστημα

Δημήτρης Τζάνογλος Από Δημήτρης Τζάνογλος 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Πολλά χρόνια πριν το Game of Thrones και τα μυθιστορήματα του A Song of Ice and Fire αλλά αρκετά χρόνια μετά το συγγραφικό ντεμπούτο του, ο George RR Martin παρουσίασε το μακρινό 1980 την science-fiction/ horror νουβέλα Nightflyers στο ιστορικό περιοδικό Analog Science Fiction and Fact, η οποία αποτελεί και κομμάτι του σύμπαντος Thousand Worlds στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πολλές από τις science-fiction δουλειές του συγγραφέα. Λίγα χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα το 1985, η νουβέλα αυτή κυκλοφόρησε πρώτη φορά σε βιβλίο με άλλα πέντε διηγήματα του Martin να τη συνοδεύουν με την συλλογή να παίρνει φυσιολογικά το όνομα Nightflyers. Αποτελώντας μία από τις πιο γνωστές δουλειές τουMartin ήρθε ο καιρός να εκδοθεί η εν λόγω συλλογή και στα ελληνικά με το όνομα Νυχτοπτερίτες από τις εκδόσεις Anubis τους πρώτους μήνες του 2019.

Αναμφίβολα πρωταγωνιστής της συλλογής αυτής, αποτελεί η ομώνυμη ιστορία, η οποία έχει μεταφερθεί δύο φορές στην οθόνη. Πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 1987 και δεύτερη τον Φεβρουάριο του 2019 ως ­mini-series από το Netflix.

Τι είναι όμως οι Νυχτοπτερίτες; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο μέλλον όπου η ζωή στη Γη βρίσκεται στο ναδίρ της, με το διάστημα όμως να μην είναι πλέον απρόσιτο και τους διαστρικούς εποικισμούς να πραγματοποιούνται φέρνοντας διαφορετικούς πολιτισμούς σε επαφή. Σε αυτό το πλαίσιο ο επιστήμονας και ιστορικός Καρόλι Ντ’Μπράνιν αποφασίζει να ακολουθήσει το όνειρό του και να ψάξει να βρει την πανάρχαια και μυθική φυλή των Βόλκριν. Για να πραγματοποιήσει την αναζήτηση αυτή, ο Ντ’Μπράνιν μαζεύει μια ομάδα επιστημόνων με ειδικότητες όπως η ψυχολογία, οι τηλεπαθητικές ιδιότητες και η επιστήμη της κυβερνετικής.

Σε αυτό το σημείο εμφανίζεται ο Νυχτοπτερίτης που δεν είναι τίποτα άλλο από το σκάφος του κυβερνήτη Ρόιντ Έρις, φαινομενικά τουλάχιστον. Ο Ροίντ Έρις φροντίζει από την αρχή να καταστήσει απολύτως αινιγματική την παρουσία του, στήνοντας ένα τείχος ανάμεσα στον εαυτό του και στο υπόλοιπο πλήρωμα. Ποτέ δεν εμφανίζεται ο ίδιος μπροστά τους, αλλά ένα ολόγραμμά του με τα οποίο και επικοινωνεί μαζί τους. Αυτή η έλλειψη φυσικής παρουσίας του κυβερνήτη σε συνδυασμό με την de facto αλλόκοτη περσόνα του οδηγεί τους επιβάτες του Νυχτοπτερίτη να στραφούν εναντίον του, αλλά και να συγκρουστούν μεταξύ τους.

Ο George RR Martin δημιουργεί ένα περιβάλλον κλειστοφοβικό έχοντας ως στόχο οι συγκρούσεις των χαρακτήρων και το μυστήριο που περιβάλει τον Ρόιντ Έρις και τον Νυχτοπτερίτη, να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και μέχρι ενός σημείου το καταφέρνει. Το μεγαλύτερο εμπόδιο βρίσκεται στο μέγεθος της νουβέλας. Όπως είναι φυσιολογικό είναι πολύ δύσκολο μέσα σε περίπου 150 σελίδες να αναπτυχθούν οι προσωπικότητες των χαρακτήρων και να συντηρηθεί ένα καλοδουλεμένο μυστήριο. Παρόλ’ αυτά ο Martin καταφέρνει να δημιουργήσει μια εξαιρετική σκοτεινή ατμόσφαιρα καθ’ όλη τη διάρκεια της νουβέλας η οποία καταφέρνει να κρατήσει τον αναγνώστη στην ιστορία, φέρνοντας στο μυαλό κατά σημεία τον τρόπο γραφής του Stephen King, κυρίως σε θέματα ατμόσφαιρας, κάτι που από μόνο του είναι μεγάλο συν.

Πέρα από την ομώνυμη νουβέλα στην έκδοση αυτή, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, βρίσκονται ακόμα πέντε ιστορίες όλες από τις οποίες γράφτηκαν και δημοσιεύτηκαν πρώτα τη δεκαετία του 1970. Όπως και οι Νυχτοπτερίτες έτσι και τα υπόλοιπα διηγήματα ανήκουν στο διαστημικό science-fiction/ horror είδος, με προσωπικό αγαπημένο να αποτελεί το τελευταίο διήγημα της έκδοσης Ένα τραγούδι για την Λάια. Η ιστορία αυτή εκδόθηκε πρώτη φορά το 1974 και είναι επίσης κομμάτι του σύμπαντος Thousand Worlds όπου δύο τηλεπαθητικοί ο Robb και η Lyanna (γκουχ-GoT-γκουχ) επισκέπτονται έναν πλανήτη ώστε να μελετήσουν τους κατοίκους του, οι οποίοι λατρεύουν ως θεό έναν παρασιτικό οργανισμό και δέχονται να καταναλωθούν ολοκληρωτικά από αυτόν.

Εν κατακλείδι, στους Νυχτοπτερίτες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά, μερικές από τις πιο παλιές δουλειές του George RR Martin πολλά χρόνια πριν γράψει τα μυθιστορήματα του Game of Thrones A Song of Ice and Fire για να είμαστε τυπικοί), σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον όπως είναι το διαστημικό science-fiction. Οι λάτρεις της γραφής του Martin καθώς και οι λάτρεις του είδους είναι σίγουρο πως θα βρουν αρκετό ενδιαφέρον στην εν λόγω έκδοση.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννηθείς το 1992 και μεγαλωμένος ανάμεσα στους πατρικούς δίσκους, κατέληξε από μικρός πως ο ένας και μοναδικός θεός είναι o Lemmy. Η Agatha Christie και ο Stephen “βασιλιάς” Κing έφεραν σε μία βαρυσήμαντη θέση την λογοτεχνία δίπλα στη μουσική και ιδιαιτέρως στον σκληρό ήχο. Στον ελεύθερό του χρόνο κρίνει δουλειές αλλονών.