Εγκαίνια της έκθεσης Democrisis – «Η δημοκρατία των γελοιογράφων»

Nίκος Γιακουμέλος Από Nίκος Γιακουμέλος 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Τα εγκαίνια της έκθεσης Democrisis, η οποία διοργανώθηκε από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων για τέταρτη φορά, έγιναν τη Δευτέρα 1η Απριλίου στον εκθεσιακό χώρο του μετρό στο Σύνταγμα.

Το θέμα  φέτος, μετά το προσφυγικό, το Brexit και τον πόλεμο, ήταν η ίδια η έννοια της Δημοκρατίας σε κρίση, όπως τη διαπιστώνει η ευαίσθητη ματιά των πολιτικών γελοιογράφων.  Επίσης, σε μια χρονιά που θα δει η χώρα μας τέσσερις κάλπες, με τη μία από αυτές να αφορά όλη την Ευρώπη, η έκθεση αποκτά μια ιδιαίτερη βαρύτητα.

Για αυτά και άλλα πολλά ζητήματα μας μίλησαν ήδη την προηγούμενη εβδομάδα εκ μέρους της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων οι Πάνος Ζάχαρης, Μαρία Τζαμπούρα και John Antono σε μια συνέντευξη που μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Τι όμως θεωρείται ότι απειλεί τη Δημοκρατία στην Ευρώπη; Η άνοδος του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού, με όλες τις μορφές που παίρνει στον δημόσιο λόγο και στην κοινωνική ζωή. Από τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, η δίκη της οποίας ακόμα να τελειώσει, μέχρι την ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά, που είναι στην κυβέρνηση της Ιταλίας, ο φασισμός και ο νεοναζισμός απειλούν όχι μόνο την κοινοβουλευτική δημοκρατία των όσων λίγων, αλλά πολύ περισσότερο τις πιθανότητες για μια κοινωνική, δημοκρατική κοινωνία και τις ζωές αυτών που παλεύουν για αυτή.

Πιστή στον διενθικό της χαρακτήρα, φέτος η Έκθεση έχει προσκαλέσει και γελοιογράφους από την Ιταλία, μια ευρωπαϊκή σχολή με μεγάλη παράδοση στην γελοιογραφία. Επίσης, στη φετινή έκθεση συμμετέχει και ο θρύλος (Francisco) Altan, μια εμβληματική φιγούρα αυτής της παράδοσης, o οποίος ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, όπου και παρευρέθη  μαζί με τους Marilena Nardi και Giovanni Sorcinelli – Giox, για να απευθύνει τον δικό του χαιρετισμό, αλλά και να υπογράψει τεύχη από τη δουλειά του και να μιλήσει, με τον δικό του τρόπο με το κοινό. Σε δική μας ερώτηση για το πως θεωρεί την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, όπου ένα ακροδεξιό κόμμα συμμετέχει στην κυβέρνηση, απάντησε με το απλό αλλά περιεκτικό: Η κατάσταση στην Ιταλία είναι εντελώς σκατά.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Λέσχης Γελοιογράφων, στο αρχικό του καλωσόρισμα, τόνισε όχι μόνο την κρίση της Δημοκρατίας αλλά και την κρίση του Τύπου, με τα fake news που βάζουν σε κίνδυνο την Δημοκρατία, ενώ  δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους φορείς που κατέστησαν την Έκθεση δυνατή, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να επαναφέρει το πάγιο αίτημα της Λέσχης για τη δημιουργία μουσείο, έστω ψηφιακού σε πρώτη φάση για την διατήρηση του έργου τους. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Διόγος Μάκης έδωσε το δικό του ευχαριστώ στους δημιουργούς, ενώ παρούσα ήταν και εκπρόσωπος της ιταλικής πρεσβείας.

Από την πλευρά των ίδιων των δημιουργών, μας μίλησε ο Αντώνης  Νικολόπουλος (Soloup), ο οποίος άφησε το δικό του σχόλιο πως η έκθεση είναι ιδιαίτερη επίκαιρη, ειδικά στη παρουσία συγκυρία όπου στην Ευρώπη τα ακροδεξιά κόμματα υπάρχει κίνδυνος να πάρουν πολύ υψηλά ποσοστά. Η φετινή έκθεση, κατά τον ίδιο, δίνει το στίγμα καθώς οι γελοιογράφοι είναι πάντα ευαίσθητοι σε αυτό το ζήτημα. «Ειδικά φέτος είναι και μεγάλη μας χαρά που έχουμε σκιτσογράφους από την Ιταλία, μια χώρα με μεγάλη σκηνή στη γελοιογραφία και ειδικά τον Αλτάν, έναν καλλιτέχνη που με έχει επηρεάσει πάρα πολύ, και στη γελοιογραφία και στα κόμικς» κατέληξε.

Η έκθεση «Democrisis – Δημοκρατία σε Κρίση» θα διεξαχθεί 1-7 Απριλίου και θα είναι προσβάσιμη στο κοινό κάθε μέρα απ’ τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι: Τάσος Αναστασίου, Ιάκωβος Βάης, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Χρήστος Ζωΐδης, John Antono, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Σάκης Κουτσαντάς, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Bas (Βασίλης Μητρόπουλος), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Σπύρος Ορνεράκης, Αλεξία Οθωναίου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Κώστας Σκλαβενίτης, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), Ηλίας Ταμπακέας, Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Γεννήθηκε με μεγάλη επιτυχία αλλά μετά άρχισε καπου να δυσκολεύει το πράγμα. Σπούδασε Επικοινωνία και μετά αποφάσισε πως δεν του αρέσει να επικοινωνεί. Όνειρο του να μετακομίσει στην Σαχάρα όπου θα έχει ησυχία, αλλά μέχρι να το καταφέρει δουλεύει κωπηλάτης.