Το Smassing Culture πάει Comicdom-Con Athens 2019

admin Από admin 5 Λεπτά Ανάγνωσης

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Smassing Culture θα πάει στο Comicdom-Con Athens, το μεγαλύτερο φεστιβάλ κομικς της χώρας, μαζί με χιλιάδες άλλους nerds που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο σε αυτή την 3ημερη γιορτή. Φυσικά δεν θα χάναμε για κανένα λόγο το φεστιβάλ του Comicdom, γιατί η καρδιά της nerd κοινότητας θα χτυπάει εκεί αυτό το ΠΣΚ. Πραγματικά υπάρχουν τόσα events και τόσες διαφορετικές δραστηριότητες που μπορεί να ανακαλύψει κανείς, οι οποίες γεμίζουν το πρόγραμμα μας και είμαστε σίγουροι, ότι όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος κάτι θα μας ξεφύγει, για το οποίο θα χτυπάμε το κεφάλι μας τη Δευτέρα που το ξεχάσαμε!

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο Comicdom-Con Athens 2019 θα στεγαστούν εκθέσεις, συζητήσεις, ομιλίες δημιουργών comics, signings, workshops, παιχνίδια γνώσεων, αμέτρητα τραπεζάκια με χιλιάδες κόμικς για κάθε γούστο, άπειροι δημιουργοί comics είτε στο Artist’s Alley της Ελληνοαμερικάνικης, είτε στους φανζινάδες του Γαλλικού Ινστιτούτου και πολλά ακόμα. Το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ, αλλά και όπως κάθε χρόνο μπορείτε να το πάρετε απ’ την ίδια τη διοργάνωση τυπωμένο στην ειδική έκδοση του φεστιβάλ, ώστε να το έχετε σαν οδηγό σημειώνοντας πού θα πάτε αυτό το 3ημερο και τι δεν θέλετε να χάσετε σίγουρα.

Ειδική μνεία για τα events που φιλοξενεί το Comicdom-Con Athens 2019 πρέπει να κάνουμε για την τελετή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς, του θεσμού αυτού που έχει καθιερωθεί στην ελληνική κόμικ κοινότητα και κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερη. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό για την ποιότητα των ελληνικών δημιουργών κομικς, ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε κάθε κατηγορία από κόμικς που το καθένα θα μπορούσε να βραβευτεί, αφού είναι απ’ τις χρονιές που δεν υπάρχει φαβορί, όχι επειδή είναι όλα μέτρια, αλλά αντιθέτως επειδή υπάρχουν πολλές εκδόσεις εξαιρετικά ποιοτικές. Σας περιμένουμε λοιπόν την Παρασκευή στις 21.00 να βραβεύσουμε τα καλύτερα φετινά κομικς και να συγχαρούμε αλλά και να ευχαριστήσουμε όλους τους δημιουργούς για τα έργα που μας προσφέρουν κάθε χρόνο!

Όμως φέτος, έχουμε για άλλη μια χρονιά τη χαρά να συμμετέχουμε στο Comicdom-Con Athens και ως ομιλητές σε δύο panels με εξαιρετικό ενδιαφέρον και εκλεκτούς συνομιλητές:

Ηθικός Κώδικας Των Υπερηρώων

Παρασκευή 19/4 Ι 18.00-19.30 Ι Θέατρο Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης

Μεγαλώσαμε και μεγαλώνουμε με τις ιστορίες των αγαπημένων μας υπερηρώων, με τους οποίους διασκεδάζουμε, ταυτιζόμαστε και πολλές φορές τους θεωρούμε πρότυπα. Όμως, αν σκεφτούμε λίγο βαθύτερα το συνολικό αξιακό σύστημα του κάθε υπερήρωα, γρήγορα θα συμπεράνουμε ότι οι απόψεις τους, οι αντιλήψεις τους και οι δράσεις τους, είναι επιδεκτικές πολλών ερμηνειών, μάλιστα πολλές φορές όχι θετικών.

Δεν είναι, φυσικά, τυχαίο ότι έρχονται συχνά σε σύγκρουση και μεταξύ τους, λόγω των διαφορετικών τους αντιλήψεων (π.χ. Civil War), ή φτάνουν σε σύγκρουση ακόμα και με τον ίδιο τους τον εαυτό, όταν πρέπει να πάρουν μια κρίσιμη απόφαση.

Στη συζήτησή μας, θα εξετάσουμε τόσο τους κλασικούς υπερήρωες, όσο και εναλλακτικές υπερηρωικές μορφές. Κυρίως στο δεύτερο σκέλος θα μας βοηθήσουν ο Τάσος Θεοφίλου, με την κριτική εξέταση του Batman μέσα από το comic “Αντίο Μπάτμαν” και ο Πέτρος Χριστούλιας με τον Καπετάν Νυχτερίδα του, έναν χαρακτήρα που δρα στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, και η μεταφορά κλασσικών υπερηρωικών στερεοτύπων σε ένα τόσο απροσδόκητο σύμπαν αναδεικνύει ηθικά ζητήματα, καθώς και ζητήματα πολιτισμικών διαφορών.

Συμμετέχουν: Τάσος Θεοφίλου (συγγραφέας), Πέτρος Χριστούλιας (δημιουργός comics), Νίκος Γιακουμέλος (αρθρογράφος Smassing Culture)

Συντονισμός: Αριστείδης Κώτσης


The New Culture War

Σάββατο 20/4 Ι 18.10-19.30 Ι Seminar Room Ελληνοαμερικάνικη Ένωση (6ος Όροφος)

Είναι ένα θέμα που έχει ταλανίσει πολύ τη nerd κουλτούρα όλα τα τελευταία χρόνια και με το οποίο συχνά ασχολούμαστε ως σάιτ. Γι’ αυτό κι αν κάνετε μια βόλτα απ’ τις κριτικές του κοινού στη σελίδα μας στο Facebook θα δείτε διάφορους fake ή υπαρκτούς alt-right λογαριασμούς να κάνουν πάρτυ με κατηγορίες περί SJW, clickbait και άλλα τέτοια ωραία.

Η θέση μας είναι γνωστή: αντιρατσιστική, αντισεξιστική, αντιφασιστική και στα comics και στις ταινίες και στις ζωές μας!

Ελάτε να τα κουβεντιάσουμε. Έχουμε πολλά να πούμε και σε αυτή τη συζήτηση.

Συμμετέχουν: Αντώνης Αντωνιάδης (Comicdom.gr), Αλέξανδρος Μινωτάκης (Smassing Culture)

Συντονισμός: Δημήτρης Σακαρίδης


Τα λέμε λοιπόν στις 19-20-21/4 στη μεγαλύτερη γιορτή των κόμικς της χρονιάς!

Μοιραστείτε το Άρθρο