Οι νικητές των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2019 και μια μικρή αποτίμηση

admin Από admin 7 Λεπτά Ανάγνωσης

Για άλλη μια χρονιά τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς απονεμήθηκαν στα comics που ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά. Τα ΕΒΚ είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός ο οποίος έχει καταφέρει και να καθιερωθεί και να εμπλέξει ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής comic σκηνής αλλά και να ενισχύσει τα ελληνικά comics βάζοντάς τα στην κρίση της Ακαδημίας των ΕΒΚ, αλλά και του κοινού (με το βραβείο του Κοινού).

Φέτος ήταν άλλη μια από αυτές τις χρονιές με πολλά και καλά comics, απ’ τα οποία δύσκολα μπορούσε να ξεχωρίσει κάποιο από πριν. Έχει συμβεί στο παρελθόν να έχει κυκλοφορήσει κάποιο comic το οποίο να θεωρείται φαβορί και να επιβεβαιώνεται αυτό με την απονομή βραβείων από πολλές κατηγορίες. Όμως φέτος δεν ήταν μία τέτοια χρονιά (και ευτυχώς) επειδή υπήρχαν τόσα πολλά εξαιρετικά comics, απ’ τα οποία δύσκολα μπορούσες να ξεχωρίσεις κάποιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν κατηγορίες που θα μπορούσαν να βραβευτούν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Αυτό δεν το λέμε για να υποβαθμίσουμε τους νικητές, αλλά αντιθέτως για να καταδείξουμε αφενός την ραγδαία και ταχεία άνοδο της ποιότητας της ελληνικής comic σκηνής τα τελευταία χρόνια που μας δίνει την πολυτέλεια να έχουμε πολλά καλά comics να διαβάζουμε, αλλά και την ιδιαίτερη σημασία που πρέπει να δίνεται στα νικητήρια comics, τα οποία κατάφεραν να κόψουν τη λωρίδα της πρωτιάς ανάμεσα σε πολλούς εξίσου δυνατούς «αντιπάλους».

Πριν δούμε αναλυτικά τους νικητές ας κάνουμε δύο ακόμη σχόλια:

Πρώτον, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η βραδιά της Τελετής Απονομής των Βραβείων φέτος ήταν η πιο διασκεδαστική και η πιο γεμάτη από κάθε άλλη χρονιά. Σε αυτό συνέβαλλε το γεγονός ότι πολλοί δημιουργοί, εκδότες, αλλά και ευρύτερος κόσμος της ελληνικής comic σκηνής ενεπλάκησαν με τα βραβεία και παρασταθηκαν στο Γαλλικό Ινστιτούτο προκειμένου να παρακολουθήσουν live την απονομή των βραβείων και να χειροκροτήσουν τους νικητές και όλους τους υποψήφιους. Βέβαια καθοριστική ήταν και η παρουσία του Ζήση Ρούμπου, του κωμικού που παρουσίασε φέτος για πρώτη χρονιά τα ΕΒΚ και που έκανε ένα ξεκαρδιστικό stand-up άνοιγμα εμπνευσμένο απ’ τη nerd κουλτούρα και τα comics.

Δεύτερον, αν μας ρώταγε κανείς ποιοι ξεχώρισαν από όλη τη βραδιά (όχι ότι μας ρωτάει κανείς βέβαια, αλλά οκ) θα δείχναμε τρεις περιπτώσεις:

Αρχικά, τον Σπύρο Δερβενιώτη, που με το Shark Nation πήρε επάξια και δικαιότατα τα βραβεία «Καλύτερου Κόμικ» και «Καλύτερου Σεναρίου». Ο Δερβενιώτης με το Yesternow και το Shark Nation έχει φτιάξει ένα εξαιρετικά πρωτότυπο story υψηλού επιπέδου, το οποίο ασχολείται με πτυχές της nerd κουλτούρας αλλά και της πολιτικής πραγματικότητας, με τα οποία ασχολούμαστε όλοι πολύ συχνά, αλλά κατάφερε μέσα από τα έργα του να μας παρουσιάσει σκέψεις και ιδέες που πάνε μπροστά όλες αυτές τις συζητήσεις. Κι αυτό είναι ένα σπουδαίο κατόρθωμα. Και φυσικά περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια (ήδη κυκλοφόρησε το spin-off «Hasta la vista, baby»).

Στη συνέχεια τον Πάνο Ζάχαρη, ο οποίος έχει καταφέρει με την αιχμηρή πολιτική του γελοιογραφία να βραβεύεται πλέον κάθε χρόνο! Λέγοντας σκληρές αλήθειες (πάντα με χιούμορ), ο Ζάχαρης πάντα σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα, αλλά και τη γενικότερη κοινωνικοπολιτική κατάσταση με μια ιδιαίτερη ριζοσπαστική ματιά που ποτέ δεν μπαίνει στα κόλπα της ενίσχυσης κάποιου δήθεν «μικρότερου κακού» ή κάποιου κόμματος εξουσίας (αστικής πάντα), αλλά παίρνει ξεκάθαρη θέση στο πλευρό των από κάτω και με τους αγώνες τους. Έτσι λοιπόν, αφού βραβεύτηκε το 2017 και το 2018 για το Working Dead, φέτος βραβεύτηκε για το Scary Tales, τη σειρά πολιτικών γελοιογραφιών που εκδίδει εβδομαδιαία το Καρέ – Καρέ (το οποίο πρόσφατα έκλεισε πανηγυρικά τα 5 χρόνια έκδοσής του).

Τέλος δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην ιδιαίτερη περίπτωση του Αντίο Μπάτμαν! Οι Τάσος Θεοφίλου και Kanellos Cob μας πρόσφεραν την περασμένη χρονιά αυτό το πολύ ιδιαίτερο και πρωτότυπο comic, που διαβάζει υπερήρωες όπως ο Batman υπό το πρίσμα του προστάτη της κοινωνίας που υπερασπίζονται, δηλαδή της καπιταλιστικής κοινωνίας και του θεσμού της Ιδιοκτησίας και του Πλούτου. Με αυτή την οπτική οι δημιουργοί του comic στρέφουν το μίσος τους στον Batman και την κοινωνία που προστατεύει, προσφέροντάς μας ένα πολύ πρωτότυπο comic, το οποίο ξεχώριζε τόσο για το σενάριό του (το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε ως νουβέλα του Τάσου Θεοφίλου), όσο και για το εκπληκτικό σκοτεινό σχέδιο του Kanellos Cob. Όμως, παρά την υποψηφιότητά του σε πολλές κατηγορίες των ΕΒΚ στην πρώτη φάση της ψηφοφορίας της Ακαδημίας, δυστυχώς δεν βρήκε το δρόμο της τελικής υποψηφιότητας για καμία από τις τελικές πεντάδες (και πραγματικά αναρωτιόμαστε ακόμα το πώς συνέβη αυτό). Όμως, αυτό το λάθος διορθώθηκε απ’ το ίδιο το κοινό, το οποίο έχει δείξει με διάφορες ευκαιρίες ότι έχει αγαπήσει αυτό το comic και αυτή τη φορά το τίμησε το πολύ σημαντικό Βραβείο Κοινού, που του άξιζε απόλυτα κι ας μην είναι απ’ τα comic που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε και να συζητάμε ή μάλλον ακριβώς γι’ αυτό το λόγο!


Οι νικητές των Ελληνικών Βραβείων Κομικς 2019:

Καλύτερο κόμικ: Shark Nation – Σπύρος Δερβενιώτης (εκδόσεις Χαραμάδα)

Καλύτερο σενάριο: Shark Nation – Σπύρος Δερβενιώτης (Εκδόσεις Χαραμάδα)

Καλύτερο σχέδιο: Πολικός Παλαιστής #1 – Μάνος Λαγουβαρδος

Βραβείο κοινού: Αντίο Μπάτμαν – Τάσος Θεοφίλου και Kanellos Cob (εκδόσεις Red n’ Noir)

Καλύτερη μεταφρασμένη έκδοσηBelzebubs – J.P. Ahonen (εκδόσεις Jemma Press)

Καλύτερο εξώφυλλο: Τα μυστικά του βάλτου – Παναγιώτης Πανταζής (εκδόσεις Polaris)

Καλύτερη καλλιτεχνική επιμέλεια: Belzebubs – J.P. Ahonen (εκδόσεις Jemma Press)

Καλύτερο ένθετο: Scary Tales – Πάνος Ζάχαρης (ένθετο στο Καρέ – Καρέ)

Καλύτερο διαδικτυακό κόμικ: Κουραφελκυθρα – Αντώνης Βαβαγιάννης

Καλύτερη αυτεκδοση: Στα βαθιά ρεματα – Δημητρα Νικολαΐδη

Kαλύτερου πρωτοεμφανιζομενου καλλιτεχνη: Θανάσης Καραμπαλιος (για το 1800: 1. Πατέρας της Jemma Press)

Μοιραστείτε το Άρθρο