Free Comic Book Day – Μία μέρα για τα κόμικ αλλά και για εμάς

Άλκης Καζαμίας Από Άλκης Καζαμίας 4 Λεπτά Ανάγνωσης
Η παγκόσμια γιορτή των κόμικς είναι εδώ. Κι εμείς τη γιορτάζουμε με τον καλύτερο τρόπο

Τα κόμικς είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, έχουν γίνει πια ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας μας. Κάποιοι από εμάς προτιμούν να βλέπουν τις φανταχτερές και πολυδάπανες κινηματογραφικές μεταφορές τους στη μεγάλη οθόνη, ενώ κάποιοι άλλοι επιλέγουμε να τα αγοράζουμε και να χανόμαστε στις σελίδες των εικονογραφημένων ιστοριών τους. Σε μία εποχή πάντως όπου η εικόνα έχει πλέον πρωτοστατήσει ως το κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας και ανθρώπινης αλληλεπίδρασης τα κόμικς έρχονται για να πουν τις δικές του ιστορίες και να χρησιμεύσουν ως ένα μέσο διαφυγής από τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Ήταν αναπόφευκτο λοιπόν να τα γιορτάζουμε αφιερώνοντάς τους μία μέρα αποκλειστικά για αυτά. Αυτή η ημέρα των κόμικς είναι η Free Comic Book Day, που τα τελευταία χρόνια έρχεται σιγά σιγά και στην Ελλάδα (ήδη κάποια κομιξάδικα έχουν ανακοινώσει ότι θα γιορτάσουν την ημέρα με διάφορα events, με εκπτώσεις και φυσικά με δωρεάν κόμικς).

Η Free Comic Book Day έρχεται κάθε χρόνο το πρώτο σαββατοκύριακο του Μάη κλείνοντας φέτος τα 17 της χρόνια και οι απανταχού κομιξόφιλοι του κόσμου πανηγυρίζουν. Ποια είναι όμως η ιστορία αυτού του θεσμού και γιατί γιορτάζεται αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο;

Όλα άρχισαν το 2001, όταν ο δημοσιογράφος Joe Field ο οποίος καθώς έγραφε σε ένα περιοδικό για τη βιομηχανία των κόμικς, παρατήρησε ότι υπήρχε μία μεγάλη άνοδος στις πωλήσεις την περίοδο που μία ταινία εμπνευσμένη από κόμικς έπαιζε στους κινηματογράφους. Πρότεινε λοιπόν να δημιουργηθεί η free comic book day και (ευτυχώς για εμάς) η πρότασή του βρήκε αμέσως μεγάλη αποδοχή από το χώρο των κόμικς.

Τότε ήταν που ο θρυλικός εκδότης της Image, Jim Valentino αποφάσισε να διεξαχθεί το πρώτο Free Comic Book Day την ημέρα της πρεμιέρας της πρώτης ταινίας του Spider-Man το 2002. Από τότε και κάθε χρόνο (με εξαίρεση το 2004 όπου η μέρα μεταφέρθηκε για τις 3 Ιουλίου λόγω της πρεμιέρας του Spider-Man 2) το Free Comic Book Day διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία σε όλον τον κόσμο και σχεδόν πάντα συνοδευόμενο και από την πρεμιέρα μια μεγάλης comic book ταινίας. Έτσι και φέτος η Free Comic Book Day έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά το Avengers: Endgame κι ενώ είναι ακόμη φρέσκος ο ενθουσιασμός των fans ανά τον κόσμο για αυτή την επική στιγμή του υπερηρωικού κινηματογράφου.

Τι κερδίζουμε όμως εμείς απ’ την Free Comic Book Day; Μα κόμικς φυσικά! Και μάλιστα δωρεάν! Τα κομιξάδικα που παίρνουν μέρος σε αυτόν τον ετήσιο θεσμό μοιράζουν στους κομιξόφιλους κάποια ειδικά τεύχη κόμικς τυπωμένα αποκλειστικά για εκείνη τη μέρα, χωρίς καμία χρέωση. Συνήθως μάλιστα, μερικά από αυτά τα τεύχη έχουν και ως στόχο να προμοτάρουν νέες σειρές που οι εκδοτικές εταιρίες σκοπεύουν να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που πολύ συχνά η Marvel ξεκινάει τα events της με ένα τεύχος #0 το οποίο μοιράζεται δωρεάν στη Free Comic Book Day. Αυτό έκανε πρόσφατα και με το Secret Empire και με το Infinity Wars.

Πολλά κομιξάδικα επίσης συνηθίζουν να κάνουν σημαντικές εκπτώσεις αποκλειστικά για εκείνη τη μέρα σε κάθε είδους κόμικ, αλλά και σε action figures ή άλλα συλλεκτικά είδη.

Ρίξτε μια ματιά στις φετινές δωρεάν κυκλοφορίες εδώ

Φέτος είναι η πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια όπου η μέρα αυτή δε θα συμπέσει με μία πρεμιέρα υπερηρωικής ταινίας. Αυτό όμως μάλλον δε θα πτοήσει κανέναν μας καθότι όλοι οι κομιξόφιλοι θα βρούμε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να μαζευτούμε στο αγαπημένο μας κομιξάδικο (αυτή τη φορά με επίσημη δικαιολογία, όχι ότι τη χρειαστήκαμε και ποτέ βέβαια) τιμώντας αυτή τη δική μας μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Με πάρα πολλά κόμικς φυσικά.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Ο Άλκης όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει anime. Αργότερα σοβαρεύτηκε και τώρα κυνηγάει την καριέρα του Bounty Hunter στον Tatooine. Στον ελεύθερό του χρόνο σπουδάζει θεατρολογία στο ΕΚΠΑ και του αρέσει οτιδήποτε τον μεταφέρει σε μακρινούς γαλαξίες, η δυνατή μουσική και το ανελέητο κράξιμο.