Είδαμε το τέλος του Game of Thrones ;

iskender Από iskender 8 Λεπτά Ανάγνωσης

«Το Game of Thrones έληξε» είπαν πολλοί μετά το τέλος του 3ου επεισοδίου. Ποιό το νόημα πια, αφού αντιμετωπίστηκαν οι White Walkers, η προσωποποίηση του κακού, του θανάτου. Δεν είναι όμως έτσι. Αν είχατε καταλάβει ότι το GoT είναι μία σειρά που θα τελείωνε με μια μάχη καλού-κακού μάλλον βλέπατε άλλη σειρά τόσα χρόνια.

Είναι αλήθεια πως ολοκληρώθηκε ένα βασικό κομμάτι της ιστορίας (arc), ένα arc που ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας σκηνή της σειράς θα πείτε κάποιοι και θα έχετε δίκιο. Παρόλαυτα δεν τελείωσε το πιο βασικό κομμάτι της ιστορίας.

Η ‘‘μαγεία’’ δεν ήταν ποτέ το επίκεντρο της πλοκής, αλλά ένα εργαλείο. Τώρα που ‘‘έφυγε από τη μέση’’ μπορούμε να επιστρέψουμε στην κυρίως θεματική, που δεν είναι άλλη από το κυνήγι της εξουσίας (ή αλλιώς το παιχνίδι της εξουσίας).

Η σειρά είναι λοιπόν κατεξοχήν πολιτική!

Το πιο σημαντικό κατ’εμέ επιχείρημα της θέσης αυτής είναι ακριβώς η σχέση της σειράς με τη μαγεία. Ποτέ δεν προσπάθησε να “αγκαλιάσει’’ αυτά τα στοιχεία καθόλη τη διάρκειά της, μα ούτε δυστυχώς και να εμβαθύνει σε αυτά (βλέπε χαρακτηριστικά δυνάμεις Bran, Faceless Men, Viserion’s blue fire κλπ). Σίγουρα θα έδινε πολλά στο lore να εμβάθυνε και η σειρά σε τέτοια σημεία. Αντί γι’ αυτό όμως έδειξε από νωρίς τις προθέσεις της. Να χρησιμοποιήσει δηλαδή τη μαγεία εργαλειακά για να αναδείξει άλλες πτυχές της πλοκής και κυρίαρχα το παιχνίδι για την εξουσία.

Αφού λοιπόν βγήκε από τη μέση η μάχη καλού-κακού, θα μπορέσει επιτέλους η σειρά να επιστρέψει σε πιο ‘‘γκρίζες’’ περιοχές ηθικής. Ψύγματα αυτών είδαμε και στη φετινή σεζόν, όπου η σειρά έπαιξε πάρα πολύ μέχρι στιγμής με την λανθάνουσα ροπή της Daenerys προς την τρέλα. Χαρακτηριστικός ήταν ο τρόπος που αντιμετώπισε τα νέα για την καταγωγή του John και άρα την αξίωση του (claim) για το θρόνο, αλλά και την διάθεση της Sansa για έναν αυτόνομο Βορρά.

Σε συνέχεια των παραπάνω, περιμένουμε να δούμε σε τι βαθμό θα χρησιμοποιήσει η Daenerys τους δράκους της και αν θα θυσιάσει αθώους (και πόλεις ολόκληρες) στο κυνήγι της εξουσίας. Τι δρόμο τελικά θα επιλέξει να ακολουθήσει…

Μιας και είπαμε για τις αποκαλύψεις John, ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η αντίδραση του υπόλοιπου βασιλείου και σε τελική ανάλυση του ίδιου του λαού. Μέχρι τώρα κανείς δεν ήξερε για την καταγωγή του και άρα ότι έχει δικαίωμα στο θρόνο. Δεν προλάβαμε να δούμε την αντίδραση της Καλίσι στα νέα και το πως θα επηρεάσει αυτό τη σχέση τους. Ένα σενάριο λέει πως ο John μπορεί να απαρνηθεί το θρόνο. Ο λαός είναι όμως έτοιμος να ακολουθήσει/αποδεχτεί την Καλίσι? Στο teaser, πάντως, η Dany φαίνεται να έχει κερδίσει τους Βόρειους. Τέλος, τρομερό ενδιαφέρον θα έχει και η αντίδραση της Sansa στα καινούρια δεδομένα.

Ένα μικρότερο ερώτημα είναι πόσες δυνάμεις έχουν απομείνει μετά τη μεγάλη μάχη στο Βορρά. Οι Dothraki ξεκληρίστηκαν, οι Άσπιλοι σχεδόν. Πρέπει να έχουν απομείνει κυρίως στρατεύματα του Βορρά και της Κοιλάδας (Vale). Με μια πρώτη ματιά δηλαδή η Cercei έχει περισσότερους (ακόμη και χωρίς τους ελέφαντες!). Βέβαια στο παρελθόν οι Targaryen μπόρεσαν να ενώσουν τα 7 βασίλεια με 3 δράκους και ελάχιστο στρατό, ίσως να μπορέσουν να το ξανακάνουν. Πλέον όμως έχουμε ήδη δει αποτελεσματικά όπλα (crossbows) απέναντι στους δράκους και είμαι αρκετά σίγουρος πως θα ξαναχρησιμοποιηθούν. Μία άλλη, λιγότερο δημοφιλής αν λάβουμε υπόψιν και τα παραπάνω περί μαγείας, θεωρία λέει πως ο Euron βρίσκει όπως και στα βιβλία ένα Dragonbinder.

Ένα ακόμη σημείο που δείχνει τη σημασία των επεισοδίων που απομένουν και ισχυροποιεί τη σημερινή μας θέση είναι το γεγονός πως οι νεκροί πρωταγωνιστές ήταν αρκετά λιγότεροι από όσους περιμέναμε. Τα αδέρφια Lannister δεν σκοτώθηκαν καθώς επίκειται η μεγάλη σύγκρουση με την αδερφή τους (και μάλλον έχουν κομβικό ρόλο να παίξουν). Ο Jaime ειδικά θα ολοκληρώσει με ιδανικό τρόπο την εξιλέωση του όταν έρθει τελικά αντιμέτωπος με τη Cercei.

Ζωντανός έμεινε επίσης και ο Sandor Clegane aka the Hound και όλοι περιμένουμε πλέον το επικείμενο Clegane Bowl, μια σύγκρουση δηλαδή μέχρι τέλους με τον αδερφό του ή με ότι τελοσπάντων έχει απομείνει από αυτόν.

Δεδομένης της σημερινής μας υπόθεσης και του σύντομου τέλους του Night King, ποιός μας λέει ότι δεν θα δούμε και το τέλος της Cercei στο επόμενο επεισόδιο? Ενδεχομένως να προαλείφεται κάτι πολύ μεγαλύτερο!

Προσωπικά θα μου άρεσε νομίζω ένα τέλος που θα μεταφερόταν στην επόμενη γενιά και θα τα άφηνε όλα ανοιχτά, δείχνοντας πως το κυνήγι του θρόνου (game of thrones) συνεχίζεται. Στην γενιά δηλαδή όπου θα πρωταγωνιστούσαν το παιδί της Cercei και τα ενδεχόμενα παιδιά των Daenerys (με τον John?) και της Sansa (με τον Tyrion?).

Βέβαια, ένας φίλος με προσγείωσε, επισημαίνοντας πως η σειρά μας έδειξε την Cercei να πίνει και θυμίζοντάς μου την προφητεία της μάγισσας, που της είχε πει πως θα κάνει 3 παιδιά (και όχι παραπάνω).

Μετά και το τέλος του προηγούμενου επεισοδίου, ένα mini review του οποίου μπορείτε να διαβάσετε και εδώ, έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα για το ποιός θα σκοτώσει τη Cercei.

Άσχετα όμως από το ποιός θα ρίξει τη χαριστική βολή, περιμένουμε με τεράστια αγωνία τι θα γίνει μετά και τον επερχόμενο θάνατο της μισητής Cercei.

Κλείνοντας, λοιπόν, μας μένουν άλλα 2 μεγάλα ερωτηματικά. Ποιός θα είναι ο ρόλος του Bran και ποιός ήταν τελικά ο Night King και ποιά τα κίνητρά του?

White Walkers: 

Δεν περιμένω να μας απαντηθεί κάτι στα επόμενα επεισόδια, παρόλαυτα ένα spin-offθα είχε σίγουρα ενδιαφέρον. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός μου είναι το γιατί δεν κάηκε απ’τη φωτιά του δράκου και αν το γεγονός αυτό έχει να κάνει με την καταγωγή του (είναι Targaryen?) ή με το ότι αποτελεί την προσωποποίηση του θανάτου και άρα δεν θα μπορούσε να πεθάνει διαφορετικά, παρά με χτύπημα από Valyrian steel στο σημείο εκείνο όπου ένα μαχαίρι τον έκανε αυτό που είναι εξαρχής. Ένας άλλος προβληματισμός έχει να κάνει με το γιατί δεν σκότωσε τον John Snow όταν είχε την ευκαιρία. Δεν πείθομαι ότι απλά βιαζόταν να πάει στον Bran. Νοιώθω ότι κάπου υπάρχουν, ή μάλλον πρέπει να υπάρχουν, και πιο προσωπικά κίνητρα. Ενδεχομένως να ήταν Stark, όπως λένε τα βιβλία..

Μικρό σχολιάκι για τους αξιωματικούς του Night King

Επίσης, κάπου έχασα και τη φάση με την ομίχλη στην αρχή. Ήταν η η ένδειξη ότι μαζί με τους White Walkers έρχεται και η Μεγάλη Νύχτα (Long Night όπως και ο τίτλος του επεισοδίου), άρα White Walkers = προσωποποίηση του κακού, του θανάτου και τα ρέστα ή μήπως ήταν απλά ένδειξη ότι ήρθε ο χειμώνας (winter is here)?

Bran: 

Η περίπτωση αυτή ενδέχεται να μας απασχολήσει πιο άμεσα.

Μείναμε να αναρωτιόμαστε τι έκανε κατά τη διάρκεια του επεισοδίου όταν έκανε roll-back τα μάτια του. Σίγουρα δεν πήγε για απλό scouting του αντιπάλου, γιατί θα ενημέρωνε κάποια στιγμή τους πρωταγωνιστές μας. Θα παίξει κάποιο ρόλο στη συνέχεια? Ίσως τελικά η θεωρία που λέει πως ο 3-eyed raven είναι πίσω απ’ όλα να είναι αυτή που θα δικαιωθεί στο τέλος.

Αν και προσωπικά πιστεύω πως θα ήταν μία πολύ κακή επιλογή, κρίνοντας και από αντίστοιχες εμπειρίες στο παρελθόν (βλέπε το τέλος του Lost). Από την άλλη, δεδομένης και της υπόθεσης που κάναμε στην αρχή για το πως χρησιμοποιεί η σειρά τη μαγεία, δείχνει λίγο τραβηγμένη επιλογή η συγκεκριμένη.


//Για όσους αναρωτιέστε που είναι ο Ghost, μην ανησυχείτε! Κάποια τσακάλια τον εντόπισαν στο teaser του επόμενου επεισοδίου

Μοιραστείτε το Άρθρο
Από iskender
Follow:
Το iskender είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που γεννήθηκε στην Ξάνθη. Πήρε το όνομα του απ'το ισκεντέρ κεμπάπ. Στο iskender γράφουν παιδιά που μεγαλώσαν με Ατρόμητους στην ΕΡΤ και Πάπυρους στο ALTER. Ελπίζουν τα κείμενά τους να είναι τόσο νόστιμα όσο και το ομώνυμο κεμπάπ.