Γιατί θα θέλαμε η Phoebe να είναι με τον David

Αρχοντούλα Βαρβάκη Από Αρχοντούλα Βαρβάκη 6 Λεπτά Ανάγνωσης

Πέρασε δύσκολα ο David. Η έρευνα του απέτυχε και η Phoebe αρνήθηκε το δαχτυλίδι του για να δεχτεί την πρόταση του Mike. Όμως δεν είναι αυτά τα… απανωτά χτυπήματα της μοίρας ο λόγος για τον οποίο θα τον υπερασπιστούμε. Μια σχέση ανάμεσα στον David και τη Phoebe, που θα είχε τον χρόνο να αναπτυχθεί, θα ήταν ευεργετική και για τους δύο χαρακτήρες.

H Phoebe, την οποία τόσο πολύ αγαπάει το κοινό της σειράς Friends, είναι ένα κράμα ανορθολογισμού και κριτικής στον καταναλωτισμό και συνολικά στον σύγχρονο τρόπο ζωής των ΗΠΑ ή τουλάχιστον είναι ότι πλησιέστερο σε μια τέτοια κριτική. Σε μια σειρά που για δέκα χρόνια είναι ζήτημα αν αναφέρθηκε τρεις φορές στην αμερικανική κυβέρνηση (ενώ αναφέρθηκε στον «σφαγέα» Στάλιν) η Phoebe είναι ο μοναδικός χαρακτήρας που αναφέρθηκε στην επανάσταση. Φυσικά το όποιο επαναστατικό στοιχείο αυτού του χαρακτήρα εξουδετερώνεται από τον ακραίο ανορθολογισμό που εκφράζει, καθώς ταυτίζεται με αυτόν. Δεισιδαιμονίες και κριτικές σκέψεις είναι όλα παραξενιές της ακραία περίεργης Phoebe.

Ας δούμε τώρα τι ήταν ο Mike για αυτή την Phoebe και τι θα μπορούσε να είναι ο David.

Ο πολυέξοδος γάμος της Phoebe (πόσο και πώς συζητήθηκαν αυτά τα έξοδα!) και του Mike παρουσιάστηκε ως ένα δώρο στην ταλαιπωρημένη, φτωχή Phoebe. Ήταν αυτό που της χρώσταγε η ζωή.  Ένας άντρας που θα μπορούσε να την κάνει ευτυχισμένη με την αγάπη του αλλά και να της προσφέρει όσα στερήθηκε από υλική σκοπιά.

Αυτή η κατάληξη της Phoebe με έναν πλούσιο άντρα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο που θέλει όλη την παρέα να καταλήγει στην εκπλήρωση επαγγελματικών ονείρων και με μια οικονομική άνεση. Όλοι κουράστηκαν πολύ για να το πετύχουν αυτό αλλά όλοι τα κατάφεραν… «αποδεικνύοντας» για άλλη μια φορά πως οι άνθρωποι δουλεύουν μεγαλώνοντας, βγάζουν λεφτά κι αν θέλουν μετακομίζουν και σε ένα πλούσιο προάστιο. Ίσως κι όλας το 2004 που τέλειωσε η σειρά να ήταν πιστευτά αυτά για μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, τουλάχιστον ως όνειρα και στόχοι. Αυτοί που θα δυσκολεύονταν περισσότερο να τα πετύχουν αυτά ήταν ο Joey, o Chandler και η Phoebe. Ο Joey έγινε σταρ (άλλη τρομερή ιστορία), ο Chandler δούλεψε σκληρά πάνω στο ταλέντο του και για την Phoebe η ευτυχία ήρθε καβάλα στο άσπρο άλογο. Παντρεύτηκε έναν πλούσιο άντρα.

Αυτό το κλισεδιάρικο φινάλε (που αντιτίθεται στην Phoebe των προηγούμενων season, που δεν είχε ανάγκη κανέναν άντρα να της τακτοποιήσει τη ζωή) είναι ο ένας λόγος για τον οποίο δεν μας αρέσει αυτό το ζευγάρι. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η σειρά παίρνει αψήφιστα το ότι προέρχονται από δύο τελείους διαφορετικούς κόσμους και η συμβίωση τους θα έπρεπε να έχει κάποιες δυσκολίες. Ενώ πρόκειται για έναν πλούσιο άντρα και μια γυναίκα που πέρασε πολλά χρόνια στον δρόμο, οι μόνες συγκρούσεις τους έχουν να κάνουν με τις γνωστές παραξενιές της Phoebe που έχει ποντίκια για κατοικίδια. Δεν λέμε ότι η τέλεια σχέση τους είναι ανέφικτη, αλλά ότι δεν αναπτύχθηκε ρεαλιστικά.

Πώς θα ήταν τα πράγματα με τον David;

Εννοείται πως ούτε με τον David δε θα ήταν εύκολο να ταιριάξει η Phoebe. Εδώ το πρόβλημα είναι η σύγκρουση του ανορθολογισμού της με τον κόσμου του «scientist guy». Όμως θα θέλαμε πολύ να δούμε αυτή τη σύγκρουση. Θα μπορούσε να προσφέρει από τη μία άφθονο γέλιο και από την άλλη μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη και των δύο χαρακτήρων.

Η σύγκρουση ανορθολογισμού –επιστήμης υπάρχει και στη σχέση Phoebe- Ross με κάποιες πολύ ωραίες σκηνές. Όμως ο Ross αντιμετωπίζει τη Phoebe με έναν ελιτισμό. Την αγαπάει πολύ αλλά ούτε μπορεί, ούτε θέλει να την καταλάβει. Θέλει απλώς να της επιβάλει την επιστημονική του αλήθεια, γιατί δεν αντέχει τον φανταστικό, παράλογό της κόσμο. Ο David όμως είναι πρόθυμος να εισβάλει σε αυτόν τον κόσμο. Δε θα σταθούμε στο ότι ήταν διατεθειμένος να εγκαταλείψει την έρευνα και τον συνεργάτη του για να μη χωρίσει με τη Phoebe. Το καλύτερο ήταν ότι  δεν ήταν ποτέ σνομπ απέναντί της. Γοητεύτηκε από τον τρόπο σκέψης της και προσπάθησε και να τον ακολουθήσει. Δημιούργησε δηλαδή το τέλειο έδαφος για την μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Επιπλέον με λίγη καλή θέληση από τη μεριά των σεναριογράφων ως άνθρωπος παθιασμένος με το επιστημονικό του αντικείμενο ο David θα μπορούσε να είναι κι εκείνος διαφοροποιημένος από τον καταναλωτικό και μη κριτικό τρόπο ζωής και να αναπτύξει περισσότερο αυτή τη πλευρά της Phoebe. Αλλά δεν είχε χρόνο για τίποτα από όλα αυτά.

Η τελική απόφαση πάρθηκε πολύ κοντά στο τέλος της σειράς και αυτό είναι σωστό. Δε θα θέλαμε να βλέπουμε για δέκα season τη Phoebe με τον David και να χάσουμε τις απίστευτες περιπέτειες που είχε στο ενδιάμεσο. Αλλά θα θέλαμε να κάνουν μαζί ένα πιο ενδιαφέρον φινάλε.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Η Αρχοντούλα Βαρβάκη πέρασε από το γνωστό εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, γιατί το γράμμα της από τη σχολή μαγείας χάθηκε και γιατί είναι πολύ νωρίς για την Ακαδημία του Αστροστόλου. Παρ' όλα αυτά νοιώθει μέλος της γαλαξιακής μαγικής κοινότητας.